Möte 2023-10-11
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Informationen är en del av de temapunkter som föredras för regionstyrelsen under mandatperiodens första år.
-
4
Beslut om risk och sårberhetsanalys (RSA) 2023-2026
-
Regionerna bedriver sedan 2010 ett nationellt samarbete kring hållbar upphandling. Harmoniserade krav är en förutsättning för att regionerna, inom ramen för den nationella samverkan, ska kunna genomföra och dela resultat från gemensamma och samfinansierade uppföljningar. Harmoniserade krav skapar även ökad transparens och förutsägbarhet för leverantörer som vill delta i regionernas upphandlingar. Sedan 2013 har regionerna en gemensam uppförandekod för leverantörer samt harmoniserade kontraktsvillkor för hållbara leveranskedjor.
År 2021 beslutade styrgruppen för Hållbar Upphandling att ge det nationella kansliet i uppdrag att revidera kontraktsvillkoren för hållbara leveranskedjor. Arbetet har beretts i två år och genomförts tillsammans med Upphandlingsmyndigheten och Adda Inköpscentral. Inom ramen för arbetet har behovet uppstått att även revidera regionernas gemensamma uppförandekod för leverantörer.
Bakgrunden till revideringen är behovet av att skapa ökad tydlighet, att närma oss skrivningarna i centrala internationella ramverk och kommande lagstiftning samt att uppförandekoden för leverantörer reviderades senast 2013.
Ärendet har beretts i två år och samtliga regioner har varit inblandade. Arbetet har bland annat involverat en referensgrupp bestående av 40 organisationer från upphandlande organisationer, leverantörer och civilsamhället. Externa synpunkter inhämtades under 2022 och 54 nationella och internationella organisationer har inkommit med synpunkter. Åtta regioner svarade på den tidigare remissen och två regioner har deltagit i referensgruppsarbetet. Under perioden 2023-04-28 – 2023-05-26 har upphandlingsjurister i sju regioner lämnat synpunkter för att säkerställa en regiongemensam anpassning.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2023 och sker tre gånger per år. Uppföljningsrapport 2 behandlar perioden januari – augusti 2023.
-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Föreligger uppföljningsrapport 2 (januari-augusti) för regionkontoret, för styrelsens godkännande. Uppföljningsrapporten innehåller såväl uppföljning av målstyrning, ekonomisk prognos, medarbetarindikatorer som arbetsmiljöplan och interna kontroller. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
91kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
356kb Ladda ner dokument
-
-
Information om regionstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2024.
-
87kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbete mellan Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg och Region Skåne kring infrastrukturplanering, kollektivtrafik, kultur, arbetsmarknad och kompetensförsörjning, bredband och digitalisering samt energiförsörjning.
Antalet invånare i Sydsveriges reprepresenterar 26% av Sveriges befolkning, när vi agerar tillsammans får vi tillräcklig tyngd för att kunna påverka vilket innebär att påverkansarbete är i fokus för organisationen.
Regioners och samhällets utveckling är komplext, det finns vinster i att se till en större geografi än den egna regionens inom vissa verksamhetsområden, det finns vinster i att föra en dialog med andra som är berörda av en fråga och i Sydsverige är erfarenheten att vi blir starkare och det är lättare att påverka om vi agerar tillsammans.
Syftet med Regionsamverkan Sydsveriges påverkansarbete är oftast ytterst att påverka politiska beslut i regering och riksdag. Nationella myndigheter och utredningar är viktiga målgrupper för påverkansarbetet. Regionsamverkan Sydsverige vill bidra till insatser som gynnar Sydsverige och Sverige. För 2024 är fokus framförallt inom infrastruktur där planeringen pågår för ny nationell infrastrukturplan. Det finns positionspapper framtagna inom infrastruktur, kultur, kollektivtrafik samt arbetsmarknad och kompetensförsörjning som tydliggör riktningen dit Sydsverige strävar. Utifrån positionspapperen sätts prioriteringar och handlingsplaner som därefter förverkligas genom insatser.
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
548kb Ladda ner dokument
-
-
10
Beslut om fastställande av länsspecifikt dokument för Halland år 2024 avseende brysselkontoret, Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS)
Syftet med Hallands länsspecifika dokument är att fokusera och synliggöra för brysselkontoret, Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS), vilka prioriteringar och förväntningar som finns i Halland på brysselsamarbetet och hur dessa förhåller sig till Hallands strategier och planer. I det länsspecifika dokumentet lyfts endast områden som är av internationell och/eller EU karaktär. Under år 2024 väljer Halland att fokusera på fyra områden: Hälsa, Grön omställning, Smart specialisering samt Infrastruktur.
-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
378kb Ladda ner dokument
-
-
11
Beslut om fastställande av Småland Blekinge Halland South Swedens gemensamma position kring EU:s energirelaterade politik
Sammanfattning av positionen:
Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS) välkomnar EU:s ökade klimatrelaterade engagemang kopplat till produktion och användning av energi, men vill betona att den gröna omställningen måste genomföras med hänsyn till regionala förutsättningar, skillnader och behov.
SBHSS:s regioner har goda möjligheter att bidra till den gröna omställningen, inte minst genom regionernas tillgång och potential till energikällor. Regionerna besitter också hög sakkunskap och erfarenhet inom energiteknikområdet, inte minst kopplat till havsbaserad vindkraft och bioenergi från restprodukter. Södra Sverige har stora möjligheter att bidra till en större energitrygghet i hela Sverige och SBHSS efterfrågar att vara en rådgivande part i framtagandet av nya energirelaterade lagförslag och initiativ från EU.
En avgörande del i arbetet för att nå de europeiska och globala målen är omställningen av transportsektorn. För att minska utsläppen krävs en omställning till resurseffektiva och fossilfria drivmedelsalternativ. SBHSS uppmanar EU att ytterligare bidra med vägvisning och incitament för den nödvändiga omställningen och utbyggnaden av transportinfrastrukturen, så som laddstationer för elfordon.
SBHSS ser också vikten av att öka produktionen av fossilfri el samt skapa en elnätsstruktur som möjliggör en mer lokal och decentraliserad elproduktion. En mer lokalt ägd produktion av el kan komma att få positiva ekonomiska och sociala effekter i landsbygdsregioner. Ett mer decentraliserat och smart energisystem har också potential att spela en viktig roll i totalförsvaret och bidra till lokalsamhällets motståndskraft i kristid.
I positionens avslutande del presenteras tydliga synpunkter som SBHSS vill framföra till arbetet med EU:s fortsatta utformning av den klimat- och energirelaterade politiken. Synpunkterna sorteras in under följande rubriker:
- SBHSS som leverantör för förnybar energi
- Hållbar mobilitet
- Energieffektivisering och besparing med rätt förutsättningar
- Forskning, innovationer, konkurrenskraft och kompetensförsörjning
- En välfungerande inre marknad
- Europeisk motståndskraft
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
Joacim Svensson (SD) och Stina Isaksson (SD) har i en motion yrkat att regionfullmäktige beslutar att verka för att Region Halland ska vara en region fri från varg samt att Region Halland i alla lägen ska verka för att stoppa etableringen av ett vargrevir inom regionens gränser.
Motionen har beretts vid regionkontoret som föreslår att motionen avslås. Ett avslag motiveras med att regionen inte har möjlighet att fatta beslut om förvaltningen av vargstammen eftersom det är en fråga för staten.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
-
Agnes Hultén och Lena Ludvigsson, Vänsterpartiet, har lämnat in motionen ”införa utbildning om systematisk rasism för anställda i Region Halland”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar på att Region Halland:
1. Säkerställer att det finns uppdaterade handlingsplaner för hur systematisk rasism på arbetsplatsen ska hanteras.
2. Säkerställer att dess personal får tillgång till fortbildning inom området systematisk rasism och hur det påverkar både personal och patient.Som bakgrund till motionen nämner motionärerna bland annat Dagens Nyheters avslöjande under sommaren 2021 som visade att olika vårdinstanser över hela landet låtit patienter välja vårdpersonal utifrån namn, bakgrund och hudfärg. Motionärerna betonar att mycket av ansvaret landar på arbetsgivarna att se till att deras anställda inte bedöms utifrån etnicitet eller utsätts för andra former av diskriminering.
-
162kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Carita Boulwén (SD) och Stina Isaksson (SD) har inkommit med en motion som anmäldes i Regionfullmäktige den 26 april 2022. I motionen framförs yrkande om att Regionfullmäktige ska besluta att utreda behov och möjlighet att inrätta hjärtsviktsmottagningar på vårdcentraler runt om i Halland samt att utreda möjligheten att hjärtsviktsmottagning ska ingå i förfrågningsunderlag för Vårdval Halland.
Regionkontoret bedömer att Region Halland har en upparbetad struktur för att arbeta mot jämlik och effektiv vård av god kvalitet utifrån Kunskapsstyrning och att det för hjärtsvikt finns regionala processer och rutiner för omhändertagande av denna patientgrupp. Vårdnivån utgår från patientens behov och kontinuerlig uppföljning och utveckling sker. De förvaltningar som handhar patienterna har i yttrande avseende motionen uttryckt att de önskar fortsätta arbetet inom den etablerade processstruktur som redan finns i regionen. Regionkontoret bedömer att de behov som beskriv i motionen är omhändertagna och rekommenderar att Regionstyrelsen föreslår Regionfullmäktige att avslå motionen.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
655kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna Stina Isaksson och Ann-Helén Djivjak har inkommit med en motion om att Region Halland beslutar om målet 1100 invånare per distriktsläkare utifrån Socialstyrelsens rekommendation.
Yttrande har inhämtats från Driftnämnden Närsjukvård. Utifrån en samlad bedömning föreslår Regionkontoret att motionen avslås.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
700kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna har inkommit med en motion om att utöka öppettiderna på den digitala vårdcentralen på vardagskvällar och helg så snart det är möjligt under verksamhetsåret 2023. Yttrande har inhämtats från Driftnämnden Närsjukvård. Utifrån en samlad bedömning föreslår Regionkontoret att motionen avslås då beslut om utökning av öppettider ryms inom uppdraget för Vårdval Halland närsjukvård och beslut kan fattas av Driftnämnden Närsjukvården samt för att inte föregå ett redan pågående regionövergripande utvecklingsarbete avseende digital tillgänglighet.
-
§182 RS HSU Svar på motion om digital vårdcentral på kväll och helg (Beslut inför RS 11 oktober).pdf155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
Stina Isaksson (SD), Robert Grönberg (SD) och Ninja Jarlow (SD) har väckt en motion om att Region Halland i samråd med Länsstyrelsen i Halland tar fram ett informationsmaterial liknande Östergötlands modell med könsstympningspass.
Region Halland använder Rikshandboken i barnhälsovård för nationell följsamhet inom området. Länsstyrelsen Östergötlands informationsmaterial med könsstympningspass finns tillgängligt i Rikshandboken i barnhälsovård och bedömningen är därför att könsstympningspasset används
-
§187 RS HSU Svar på motion om förebyggande arbete mot könsstympning (Beslut inför RS 11 oktober).pdf144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
766kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Lindahl (S) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) har väckt en motion om att utreda förutsättningarna för ett öppnande av särskild mottagning för sexuellt våldsutsatta.
Driftsnämnderna Ambulans, diagnostik och hälsa samt Hallands sjukhus ser positivt på att förbättra vården för sexuellt våldsutsatta men framhåller samtidigt i sina svar, att det finns fler möjliga arbetssätt att förbättra vården för sexuellt våldsutsatta än att inrätta särskilda mottagningar. Att säkerställa ändamålsenliga kontaktvägar, rutiner, kompetenshöjande insatser i vårdsystemets olika delar är exempel på detta. Driftnämnden Psykiatri ser positivt på alla initiativ som förbättrar vården för utsatta grupper.
Region Halland har en ändamålsenlig organisation och fastställda rutiner för att upptäcka och identifiera sexuellt våldsutsatta patienter samt ge ett adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande. Region Halland väntar in Socialstyrelsens kommande kartläggning/analys samt tillhörande kunskaper och insatser. Till detta kommer den nyligen framtagna nationella handlingsplanen fungera som en vägledning för fortsatt utveckling inom området. Regionkontoret föreslår att yrkandet i motionen avslås.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
507kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Kerstin Nilsson (S) och Malin Karlsson (S) har väckt en motion om att Halland saknar specialistvård för könsstympade flickor och kvinnor. Motionärerna föreslår att Region Halland utreder och kartlägger vårdbehov, kompetens och resurser för flickor och kvinnor som könsstympas. Motionärerna föreslår även att utredningen med förslag till eventuella åtgärder överlämnas till hälso-och sjukvårdsutskottet för vidare hantering skyndsamt.
Driftnämnden Hallands sjukhus svarar i sitt yttrande att de tillstånd som motionen berör identifieras och omhändertas idag inom förvaltningarna Hallands sjukhus och Ambulans, diagnostik och hälsa. I komplexa få fall kan remittering för kirurgi till regionsjukvård bli aktuellt. Driftnämnden Hallands sjukhus bistår i utredningen om motionen bifalles och ytterligare sakkunskap eller fakta behövs.
Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa har inget att erinra mot att en utredning och kartläggning genomförs. Verksamheterna inom förvaltningen Ambulans, diagnostik och hälsa ger råd och stöd för de kvinnor/flickor de möter.
I yttrandet för Driftnämnd Närsjukvård beskrivs ett pågående arbete för att ta fram en rutin för omhändertagande av könsstympande flickor/kvinnor. I verksamheten ställs redan idag frågor för att upptäcka eventuella flickor/kvinnor som blivit könsstympade och inom BVC följer man nationella riktlinjer vid upptäckt av könsstympning. Driftnämnden Närsjukvård ser positivt på motionens förslag. Driftnämnd Psykiatri har inget att invända mot motionens förslag.
Region Halland har en ändamålsenlig organisation och fastställda rutiner för att kunna upptäcka flickor/kvinnor som riskerar att könsstympas eller lider av könsstympning samt ge ett adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande. I samband med Region Hallands omhändertagande av den nyligen antagna nationella handlingsplanen samt de allt fler kunskapshöjande insatserna som kommer regionen till del anser Regionkontoret att det är rimligt att genomföra en kartläggning och utredning och därmed bifalla motionen.
-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
787kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
-
Motion har inkommit, Helen Ung Le, Patrik T. Nilsson och Lise-Lotte Bensköld Olsson, Socialdemokraterna, med yrkande om att Region Halland inför ” En väg in ” för vuxna. Under 2021 startade Region Halland verksamheten “En väg in” för att tidigt hjälpa barn och unga med lätt eller måttlig psykisk ohälsa. Verksamheten har gett en mer sammanhållen vård och färre unga riskerar falla mellan stolarna. Eftersom “En väg in” för barn och unga visat sig vara en lyckad satsning anser motionärerna att det nu är dags att införa liknande modell för vuxna i Region Halland.
Driftnämnden Psykiatri ställer sig generellt positiv till idén bakom motionen, men anser att införande av en ny verksamhetsmodell är komplext och omfattande och att förutsättningarna behöver utredas noggrant innan några beslut fattas. Driftnämnden Närsjukvård ställer sig positiv till intentionen med stärkt omhändertagande av vuxna med psykisk ohälsa men anser inte att modellen ”En väg in” för vuxna ska införas med hänsyn till skillnader kring patientgrupperna barn respektive vuxna. Närsjukvårdens ansvarsområde är att omhänderta både somatiska sjukdomar och psykisk ohälsa, och helhetssynen är viktig för vuxna med psykisk ohälsa. Det finns en risk att ”En väg in” inte uppmärksammar somatiska sjukdomar, och behovet av sjukskrivning och rehabilitering kräver samverkan inom närsjukvårdens olika professioner. Driftnämnden poängterar vidare att det pågår ett gemensamt förbättringsarbete inom området med Psykiatrin som ska fortsätta att utvecklas.
-
165kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
567kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
-
Stina Isaksson och Ann-Heléne Djivjak har inkommit med en motion som anmäldes i Regionfullmäktige den 23 november 2022. I motionen framförs yrkande om att Regionfullmäktige ska undersöka möjligheterna att samverka med kommunerna kring barns tandhälsa och undersöka möjligheterna till att återinföra systemet med fluorsköljning inom skolverksamheter. Regionkontoret bedömer att det ligger i Folktandvårdens uppdrag att utjämna olikheter i munhälsa hos den halländska befolkningen och ska genom förebyggande insatser förbättra munhälsan vid sjukdomsrisk. Driftnämnden Närsjukvård har i yttrande avseende motionen uttryckt att de ser positivt på att undersöka möjligheter till samverkan med kommunerna men att fluorsköljning inom skolverksamhet inte bör prioriteras. Regionkontoret rekommenderar därför Regionstyrelsen att föreslå Regionfullmäktige bifalla första yrkandet och avslå andra yrkandet i motionen.
-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
775kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
-
22
Svar av motion om att minska självfinansieringsgraden för den allmänna och särskilda kollektivtrafiken
Vänsterpartiet har inkommit med motion om att kontinuerligt sänka självfinansieringsgraden inom den allmänna och särskilda kollektivtrafiken, att sänkningen senast 2035 ska nå den nivån att det inte längre finns några ekonomiska incitament för att upprätthålla ett biljettsystem samt att biljettsystemet ska avskaffas när det inte längre finns incitament att upprätthålla det.
Driftnämnd Kollektivtrafik har ombetts av Regionstyrelsens arbetsutskott att lämna ett yttrande på motionen. Regionkontoret instämmer i nämndens yttrande att en eventuell minskning av självfinansieringsgraden för den allmänna och särskilda kollektivtrafiken hanteras i samband med revideringen av Region Hallands trafikförsörjningsprogram.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
726kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisning för år räkenskapsåret 2022. Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisningen och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden, har överlämnat årsredovisning 2022 för stiftelsen.
Västkuststiftelsen förvaltar totalt 280 reservat i området varav 11 är i Halland. Region Hallands bidrag var under 2022 1.156 tkr. Stiftelsen hade en omsättning 2021 på 79.064 tkr. med ett resultat på -1040 tkr.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Enligt revisorernas uppfattning har styrelseledamöterna inte handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelsens stadgar är Region Halland en av tre huvudmän. Ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning prövas, enligt § 8 i stadgarna, av huvudmännen. Regionfullmäktige har därmed att besluta om att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
25
Redovisning av verkställighet av uppdrag och bifallna motioner - regionstyrelsen och regionfullmäktige vår 2023
Regionkontoret redovisar status på genomförandet av de uppdrag och bifallna motioner som regionstyrelsen och regionfullmäktige har fattat beslut om. En god uppföljning av fattade beslut är en förutsättning för det demokratiska arbetet och för en effektiv ledning och styrning. Redovisningen uppdateras och redovisas normalt varje vår och höst.
-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktige arbetsordning ska regionstyrelsens i april och oktober varje år redovisa till regionfullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 20 motioner ej slutbehandlade.
Verkställighet av uppdrag till följd av bifallna motioner följs upp tillsammans med övriga politiskt givna uppdrag och redovisas återkommande till regionfullmäktige i särskilt ärende.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Samtliga partier representerade i regionfullmäktige mottar partistöd. Enligt
kommunallagen (kap.4, §§29-32.) ska partistödet användas för att stärka
partiernas ställning i den kommunala demokratin. Mottagare av partistöd ska
varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts innan regionfullmäktige beslutar om utbetalning av kommande års partistöd.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
271kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
405kb Ladda ner dokument
-
751kb Ladda ner dokument
-
-
Almi Företagspartner Halland AB, ägs av statliga ägda moderbolaget Almi AB (51 procent) och av Region Halland (49 procent). Almis verksamhet ska stärka näringslivets utveckling och verka för en hållbar tillväxt. Verksamheten ska vara marknadskompletterande och riktas mot företag som inte får sitt behov av finansiering eller rådgivning tillgodosett av marknadens privata aktörer. Bolaget ska aktivt söka nya kunder och verksamheten ska utgå från behoven hos företagen i Halland. Almi är en väsentlig del av det företagsstärkande systemet i Halland.
Gällande ägaranvisning ligger den ägaranvisning som beslutades 2022 (Bilaga 2) fast till att någon ägare vill göra ändring. Ingen av ägarna har sett någon anledning att förändra ägaranvisningen inför 2023.
För att genomföra ägaranvisningens intentioner föreslår Almi moderbolag ett anslaget på 7 646 641 kronor för 2024. Därför föreslås att Region Hallands del av basanslaget uppgår till 7 346 772 kronor för 2024.
-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Rasmus Thunberg (S) har begärt entledigande från uppdrag som ledamot i Social hållbarhetsberedning. Fyllnadsval sker med nominering från Socialdemokraterna.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
517kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen tar del av uppföljning av Region Hallands genomförandestrategier för Hälso- och sjukvård, Hållbar tillväxt och Kultur.
Genomförandestrategierna följs upp årligen och bifogas som underlag till den Omvärld- och framtidsanalys som informeras regionfullmäktige i oktober.
Länk till underlaget för uppföljning av hållbar tillväxt-strategin:
https://www.regionhalland.se/app/uploads/rapporter/book/
-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
409kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
-
31
Anmälan av återrapportering av uppdrag från regionstyrelsen till DN ADH om mammografi för kvinnor över 74 år
Regionstyrelsen har den 9 november 2022 (§170) uppdragit åt Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa att ta fram ett förslag som möjliggör mammografi för kvinnor över 74 år. Sammanfattningsvis utreds redan idag personer som söker vård för symtom på bröstcancer med bland annat mammografi enligt gällande vårdriktlinjer, oavsett ålder och kön, och så ska även ske framgent. Region Halland följer också Socialstyrelsens rekommendation avseende avgiftsfri screening för bröstcancer med mammografi till kvinnor mellan 40 och 74 år, då det saknas vetenskapligt stöd för nyttan med screening för bröstcancer hos kvinnor över 74 år.
Bilagor
-
Bilagor
-
512kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
555kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
467kb Ladda ner dokument
-
769kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
995kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
680kb Ladda ner dokument
-
612kb Ladda ner dokument
-
§ 155
Justering
-
§ 156
Godkännande av föredragningslista
-
Informationen är en del av de temapunkter som föredras för regionstyrelsen under mandatperiodens första år.
-
Regionerna bedriver sedan 2010 ett nationellt samarbete kring hållbar upphandling. Harmoniserade krav är en förutsättning för att regionerna, inom ramen för den nationella samverkan, ska kunna genomföra och dela resultat från gemensamma och samfinansierade uppföljningar. Harmoniserade krav skapar även ökad transparens och förutsägbarhet för leverantörer som vill delta i regionernas upphandlingar. Sedan 2013 har regionerna en gemensam uppförandekod för leverantörer samt harmoniserade kontraktsvillkor för hållbara leveranskedjor.
År 2021 beslutade styrgruppen för Hållbar Upphandling att ge det nationella kansliet i uppdrag att revidera kontraktsvillkoren för hållbara leveranskedjor. Arbetet har beretts i två år och genomförts tillsammans med Upphandlingsmyndigheten och Adda Inköpscentral. Inom ramen för arbetet har behovet uppstått att även revidera regionernas gemensamma uppförandekod för leverantörer.
Bakgrunden till revideringen är behovet av att skapa ökad tydlighet, att närma oss skrivningarna i centrala internationella ramverk och kommande lagstiftning samt att uppförandekoden för leverantörer reviderades senast 2013.
Ärendet har beretts i två år och samtliga regioner har varit inblandade. Arbetet har bland annat involverat en referensgrupp bestående av 40 organisationer från upphandlande organisationer, leverantörer och civilsamhället. Externa synpunkter inhämtades under 2022 och 54 nationella och internationella organisationer har inkommit med synpunkter. Åtta regioner svarade på den tidigare remissen och två regioner har deltagit i referensgruppsarbetet. Under perioden 2023-04-28 – 2023-05-26 har upphandlingsjurister i sju regioner lämnat synpunkter för att säkerställa en regiongemensam anpassning.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2023 och sker tre gånger per år. Uppföljningsrapport 2 behandlar perioden januari – augusti 2023.
-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Föreligger uppföljningsrapport 2 (januari-augusti) för regionkontoret, för styrelsens godkännande. Uppföljningsrapporten innehåller såväl uppföljning av målstyrning, ekonomisk prognos, medarbetarindikatorer som arbetsmiljöplan och interna kontroller. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
91kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
356kb Ladda ner dokument
-
-
Information om regionstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2024.
-
87kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbete mellan Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg och Region Skåne kring infrastrukturplanering, kollektivtrafik, kultur, arbetsmarknad och kompetensförsörjning, bredband och digitalisering samt energiförsörjning.
Antalet invånare i Sydsveriges reprepresenterar 26% av Sveriges befolkning, när vi agerar tillsammans får vi tillräcklig tyngd för att kunna påverka vilket innebär att påverkansarbete är i fokus för organisationen.
Regioners och samhällets utveckling är komplext, det finns vinster i att se till en större geografi än den egna regionens inom vissa verksamhetsområden, det finns vinster i att föra en dialog med andra som är berörda av en fråga och i Sydsverige är erfarenheten att vi blir starkare och det är lättare att påverka om vi agerar tillsammans.
Syftet med Regionsamverkan Sydsveriges påverkansarbete är oftast ytterst att påverka politiska beslut i regering och riksdag. Nationella myndigheter och utredningar är viktiga målgrupper för påverkansarbetet. Regionsamverkan Sydsverige vill bidra till insatser som gynnar Sydsverige och Sverige. För 2024 är fokus framförallt inom infrastruktur där planeringen pågår för ny nationell infrastrukturplan. Det finns positionspapper framtagna inom infrastruktur, kultur, kollektivtrafik samt arbetsmarknad och kompetensförsörjning som tydliggör riktningen dit Sydsverige strävar. Utifrån positionspapperen sätts prioriteringar och handlingsplaner som därefter förverkligas genom insatser.
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
548kb Ladda ner dokument
-
-
§ 164
Beslut om fastställande av länsspecifikt dokument för Halland år 2024 avseende brysselkontoret, Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS)
Syftet med Hallands länsspecifika dokument är att fokusera och synliggöra för brysselkontoret, Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS), vilka prioriteringar och förväntningar som finns i Halland på brysselsamarbetet och hur dessa förhåller sig till Hallands strategier och planer. I det länsspecifika dokumentet lyfts endast områden som är av internationell och/eller EU karaktär. Under år 2024 väljer Halland att fokusera på fyra områden: Hälsa, Grön omställning, Smart specialisering samt Infrastruktur.
-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
378kb Ladda ner dokument
-
-
§ 165
Beslut om fastställande av Småland Blekinge Halland South Swedens gemensamma position kring EU:s energirelaterade politik
Sammanfattning av positionen:
Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS) välkomnar EU:s ökade klimatrelaterade engagemang kopplat till produktion och användning av energi, men vill betona att den gröna omställningen måste genomföras med hänsyn till regionala förutsättningar, skillnader och behov.
SBHSS:s regioner har goda möjligheter att bidra till den gröna omställningen, inte minst genom regionernas tillgång och potential till energikällor. Regionerna besitter också hög sakkunskap och erfarenhet inom energiteknikområdet, inte minst kopplat till havsbaserad vindkraft och bioenergi från restprodukter. Södra Sverige har stora möjligheter att bidra till en större energitrygghet i hela Sverige och SBHSS efterfrågar att vara en rådgivande part i framtagandet av nya energirelaterade lagförslag och initiativ från EU.
En avgörande del i arbetet för att nå de europeiska och globala målen är omställningen av transportsektorn. För att minska utsläppen krävs en omställning till resurseffektiva och fossilfria drivmedelsalternativ. SBHSS uppmanar EU att ytterligare bidra med vägvisning och incitament för den nödvändiga omställningen och utbyggnaden av transportinfrastrukturen, så som laddstationer för elfordon.
SBHSS ser också vikten av att öka produktionen av fossilfri el samt skapa en elnätsstruktur som möjliggör en mer lokal och decentraliserad elproduktion. En mer lokalt ägd produktion av el kan komma att få positiva ekonomiska och sociala effekter i landsbygdsregioner. Ett mer decentraliserat och smart energisystem har också potential att spela en viktig roll i totalförsvaret och bidra till lokalsamhällets motståndskraft i kristid.
I positionens avslutande del presenteras tydliga synpunkter som SBHSS vill framföra till arbetet med EU:s fortsatta utformning av den klimat- och energirelaterade politiken. Synpunkterna sorteras in under följande rubriker:
- SBHSS som leverantör för förnybar energi
- Hållbar mobilitet
- Energieffektivisering och besparing med rätt förutsättningar
- Forskning, innovationer, konkurrenskraft och kompetensförsörjning
- En välfungerande inre marknad
- Europeisk motståndskraft
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
Joacim Svensson (SD) och Stina Isaksson (SD) har i en motion yrkat att regionfullmäktige beslutar att verka för att Region Halland ska vara en region fri från varg samt att Region Halland i alla lägen ska verka för att stoppa etableringen av ett vargrevir inom regionens gränser.
Motionen har beretts vid regionkontoret som föreslår att motionen avslås. Ett avslag motiveras med att regionen inte har möjlighet att fatta beslut om förvaltningen av vargstammen eftersom det är en fråga för staten.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
-
Agnes Hultén och Lena Ludvigsson, Vänsterpartiet, har lämnat in motionen ”införa utbildning om systematisk rasism för anställda i Region Halland”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar på att Region Halland:
1. Säkerställer att det finns uppdaterade handlingsplaner för hur systematisk rasism på arbetsplatsen ska hanteras.
2. Säkerställer att dess personal får tillgång till fortbildning inom området systematisk rasism och hur det påverkar både personal och patient.Som bakgrund till motionen nämner motionärerna bland annat Dagens Nyheters avslöjande under sommaren 2021 som visade att olika vårdinstanser över hela landet låtit patienter välja vårdpersonal utifrån namn, bakgrund och hudfärg. Motionärerna betonar att mycket av ansvaret landar på arbetsgivarna att se till att deras anställda inte bedöms utifrån etnicitet eller utsätts för andra former av diskriminering.
-
162kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Carita Boulwén (SD) och Stina Isaksson (SD) har inkommit med en motion som anmäldes i Regionfullmäktige den 26 april 2022. I motionen framförs yrkande om att Regionfullmäktige ska besluta att utreda behov och möjlighet att inrätta hjärtsviktsmottagningar på vårdcentraler runt om i Halland samt att utreda möjligheten att hjärtsviktsmottagning ska ingå i förfrågningsunderlag för Vårdval Halland.
Regionkontoret bedömer att Region Halland har en upparbetad struktur för att arbeta mot jämlik och effektiv vård av god kvalitet utifrån Kunskapsstyrning och att det för hjärtsvikt finns regionala processer och rutiner för omhändertagande av denna patientgrupp. Vårdnivån utgår från patientens behov och kontinuerlig uppföljning och utveckling sker. De förvaltningar som handhar patienterna har i yttrande avseende motionen uttryckt att de önskar fortsätta arbetet inom den etablerade processstruktur som redan finns i regionen. Regionkontoret bedömer att de behov som beskriv i motionen är omhändertagna och rekommenderar att Regionstyrelsen föreslår Regionfullmäktige att avslå motionen.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
655kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna Stina Isaksson och Ann-Helén Djivjak har inkommit med en motion om att Region Halland beslutar om målet 1100 invånare per distriktsläkare utifrån Socialstyrelsens rekommendation.
Yttrande har inhämtats från Driftnämnden Närsjukvård. Utifrån en samlad bedömning föreslår Regionkontoret att motionen avslås.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
700kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna har inkommit med en motion om att utöka öppettiderna på den digitala vårdcentralen på vardagskvällar och helg så snart det är möjligt under verksamhetsåret 2023. Yttrande har inhämtats från Driftnämnden Närsjukvård. Utifrån en samlad bedömning föreslår Regionkontoret att motionen avslås då beslut om utökning av öppettider ryms inom uppdraget för Vårdval Halland närsjukvård och beslut kan fattas av Driftnämnden Närsjukvården samt för att inte föregå ett redan pågående regionövergripande utvecklingsarbete avseende digital tillgänglighet.
-
§182 RS HSU Svar på motion om digital vårdcentral på kväll och helg (Beslut inför RS 11 oktober).pdf155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
Stina Isaksson (SD), Robert Grönberg (SD) och Ninja Jarlow (SD) har väckt en motion om att Region Halland i samråd med Länsstyrelsen i Halland tar fram ett informationsmaterial liknande Östergötlands modell med könsstympningspass.
Region Halland använder Rikshandboken i barnhälsovård för nationell följsamhet inom området. Länsstyrelsen Östergötlands informationsmaterial med könsstympningspass finns tillgängligt i Rikshandboken i barnhälsovård och bedömningen är därför att könsstympningspasset används
-
§187 RS HSU Svar på motion om förebyggande arbete mot könsstympning (Beslut inför RS 11 oktober).pdf144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
766kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Lindahl (S) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) har väckt en motion om att utreda förutsättningarna för ett öppnande av särskild mottagning för sexuellt våldsutsatta.
Driftsnämnderna Ambulans, diagnostik och hälsa samt Hallands sjukhus ser positivt på att förbättra vården för sexuellt våldsutsatta men framhåller samtidigt i sina svar, att det finns fler möjliga arbetssätt att förbättra vården för sexuellt våldsutsatta än att inrätta särskilda mottagningar. Att säkerställa ändamålsenliga kontaktvägar, rutiner, kompetenshöjande insatser i vårdsystemets olika delar är exempel på detta. Driftnämnden Psykiatri ser positivt på alla initiativ som förbättrar vården för utsatta grupper.
Region Halland har en ändamålsenlig organisation och fastställda rutiner för att upptäcka och identifiera sexuellt våldsutsatta patienter samt ge ett adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande. Region Halland väntar in Socialstyrelsens kommande kartläggning/analys samt tillhörande kunskaper och insatser. Till detta kommer den nyligen framtagna nationella handlingsplanen fungera som en vägledning för fortsatt utveckling inom området. Regionkontoret föreslår att yrkandet i motionen avslås.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
507kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Kerstin Nilsson (S) och Malin Karlsson (S) har väckt en motion om att Halland saknar specialistvård för könsstympade flickor och kvinnor. Motionärerna föreslår att Region Halland utreder och kartlägger vårdbehov, kompetens och resurser för flickor och kvinnor som könsstympas. Motionärerna föreslår även att utredningen med förslag till eventuella åtgärder överlämnas till hälso-och sjukvårdsutskottet för vidare hantering skyndsamt.
Driftnämnden Hallands sjukhus svarar i sitt yttrande att de tillstånd som motionen berör identifieras och omhändertas idag inom förvaltningarna Hallands sjukhus och Ambulans, diagnostik och hälsa. I komplexa få fall kan remittering för kirurgi till regionsjukvård bli aktuellt. Driftnämnden Hallands sjukhus bistår i utredningen om motionen bifalles och ytterligare sakkunskap eller fakta behövs.
Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa har inget att erinra mot att en utredning och kartläggning genomförs. Verksamheterna inom förvaltningen Ambulans, diagnostik och hälsa ger råd och stöd för de kvinnor/flickor de möter.
I yttrandet för Driftnämnd Närsjukvård beskrivs ett pågående arbete för att ta fram en rutin för omhändertagande av könsstympande flickor/kvinnor. I verksamheten ställs redan idag frågor för att upptäcka eventuella flickor/kvinnor som blivit könsstympade och inom BVC följer man nationella riktlinjer vid upptäckt av könsstympning. Driftnämnden Närsjukvård ser positivt på motionens förslag. Driftnämnd Psykiatri har inget att invända mot motionens förslag.
Region Halland har en ändamålsenlig organisation och fastställda rutiner för att kunna upptäcka flickor/kvinnor som riskerar att könsstympas eller lider av könsstympning samt ge ett adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande.
I samband med Region Hallands omhändertagande av den nyligen antagna nationella handlingsplanen samt de allt fler kunskapshöjande insatserna som kommer regionen till del anser Regionkontoret att det är rimligt att genomföra en kartläggning och utredning och därmed bifalla motionen.
-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
787kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
-
Motion har inkommit, Helen Ung Le, Patrik T. Nilsson och Lise-Lotte Bensköld Olsson, Socialdemokraterna, med yrkande om att Region Halland inför ” En väg in ” för vuxna. Under 2021 startade Region Halland verksamheten “En väg in” för att tidigt hjälpa barn och unga med lätt eller måttlig psykisk ohälsa. Verksamheten har gett en mer sammanhållen vård och färre unga riskerar falla mellan stolarna. Eftersom “En väg in” för barn och unga visat sig vara en lyckad satsning anser motionärerna att det nu är dags att införa liknande modell för vuxna i Region Halland.
Driftnämnden Psykiatri ställer sig generellt positiv till idén bakom motionen, men anser att införande av en ny verksamhetsmodell är komplext och omfattande och att förutsättningarna behöver utredas noggrant innan några beslut fattas. Driftnämnden Närsjukvård ställer sig positiv till intentionen med stärkt omhändertagande av vuxna med psykisk ohälsa men anser inte att modellen ”En väg in” för vuxna ska införas med hänsyn till skillnader kring patientgrupperna barn respektive vuxna. Närsjukvårdens ansvarsområde är att omhänderta både somatiska sjukdomar och psykisk ohälsa, och helhetssynen är viktig för vuxna med psykisk ohälsa. Det finns en risk att ”En väg in” inte uppmärksammar somatiska sjukdomar, och behovet av sjukskrivning och rehabilitering kräver samverkan inom närsjukvårdens olika professioner. Driftnämnden poängterar vidare att det pågår ett gemensamt förbättringsarbete inom området med Psykiatrin som ska fortsätta att utvecklas.
-
165kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
567kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
-
Stina Isaksson och Ann-Heléne Djivjak har inkommit med en motion som anmäldes i Regionfullmäktige den 23 november 2022. I motionen framförs yrkande om att Regionfullmäktige ska undersöka möjligheterna att samverka med kommunerna kring barns tandhälsa och undersöka möjligheterna till att återinföra systemet med fluorsköljning inom skolverksamheter.
Regionkontoret bedömer att det ligger i Folktandvårdens uppdrag att utjämna olikheter i munhälsa hos den halländska befolkningen och ska genom förebyggande insatser förbättra munhälsan vid sjukdomsrisk. Driftnämnden Närsjukvård har i yttrande avseende motionen uttryckt att de ser positivt på att undersöka möjligheter till samverkan med kommunerna men att fluorsköljning inom skolverksamhet inte bör prioriteras. Regionkontoret rekommenderar därför Regionstyrelsen att föreslå Regionfullmäktige bifalla första yrkandet och avslå andra yrkandet i motionen.
-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
775kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
-
§ 176
Svar av motion om att minska självfinansieringsgraden för den allmänna och särskilda kollektivtrafiken
Vänsterpartiet har inkommit med motion om att kontinuerligt sänka självfinansieringsgraden inom den allmänna och särskilda kollektivtrafiken, att sänkningen senast 2035 ska nå den nivån att det inte längre finns några ekonomiska incitament för att upprätthålla ett biljettsystem samt att biljettsystemet ska avskaffas när det inte längre finns incitament att upprätthålla det.
Driftnämnd Kollektivtrafik har ombetts av Regionstyrelsens arbetsutskott att lämna ett yttrande på motionen. Regionkontoret instämmer i nämndens yttrande att en eventuell minskning av självfinansieringsgraden för den allmänna och särskilda kollektivtrafiken hanteras i samband med revideringen av Region Hallands trafikförsörjningsprogram.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
726kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisning för år räkenskapsåret 2022. Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisningen och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden, har överlämnat årsredovisning 2022 för stiftelsen.
Västkuststiftelsen förvaltar totalt 280 reservat i området varav 11 är i Halland. Region Hallands bidrag var under 2022 1.156 tkr. Stiftelsen hade en omsättning 2021 på 79.064 tkr. med ett resultat på -1040 tkr.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Enligt revisorernas uppfattning har styrelseledamöterna inte handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelsens stadgar är Region Halland en av tre huvudmän. Ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning prövas, enligt § 8 i stadgarna, av huvudmännen. Regionfullmäktige har därmed att besluta om att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
§ 179
Redovisning av verkställighet av uppdrag och bifallna motioner - regionstyrelsen och regionfullmäktige vår 2023
Regionkontoret redovisar status på genomförandet av de uppdrag och bifallna motioner som regionstyrelsen och regionfullmäktige har fattat beslut om. En god uppföljning av fattade beslut är en förutsättning för det demokratiska arbetet och för en effektiv ledning och styrning. Redovisningen uppdateras och redovisas normalt varje vår och höst.
-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktige arbetsordning ska regionstyrelsens i april och oktober varje år redovisa till regionfullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 20 motioner ej slutbehandlade.
Verkställighet av uppdrag till följd av bifallna motioner följs upp tillsammans med övriga politiskt givna uppdrag och redovisas återkommande till regionfullmäktige i särskilt ärende.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
§ 181
Godkännande av redovisning av partistöd för år 2022 och beslut om utbetalning av partistöd 2024
Samtliga partier representerade i regionfullmäktige mottar partistöd. Enligt
kommunallagen (kap.4, §§29-32.) ska partistödet användas för att stärka
partiernas ställning i den kommunala demokratin. Mottagare av partistöd ska
varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts innan regionfullmäktige beslutar om utbetalning av kommande års partistöd.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
271kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
405kb Ladda ner dokument
-
751kb Ladda ner dokument
-
-
Almi Företagspartner Halland AB, ägs av statliga ägda moderbolaget Almi AB (51 procent) och av Region Halland (49 procent). Almis verksamhet ska stärka näringslivets utveckling och verka för en hållbar tillväxt. Verksamheten ska vara marknadskompletterande och riktas mot företag som inte får sitt behov av finansiering eller rådgivning tillgodosett av marknadens privata aktörer. Bolaget ska aktivt söka nya kunder och verksamheten ska utgå från behoven hos företagen i Halland. Almi är en väsentlig del av det företagsstärkande systemet i Halland.
Gällande ägaranvisning ligger den ägaranvisning som beslutades 2022 (Bilaga 2) fast till att någon ägare vill göra ändring. Ingen av ägarna har sett någon anledning att förändra ägaranvisningen inför 2023.
För att genomföra ägaranvisningens intentioner föreslår Almi moderbolag ett anslaget på 7 646 641 kronor för 2024. Därför föreslås att Region Hallands del av basanslaget uppgår till 7 346 772 kronor för 2024.
-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Rasmus Thunberg (S) har begärt entledigande från uppdrag som ledamot i Social hållbarhetsberedning. Fyllnadsval sker med nominering från Socialdemokraterna.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
517kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen tar del av uppföljning av Region Hallands genomförandestrategier för Hälso- och sjukvård, Hållbar tillväxt och Kultur.
Genomförandestrategierna följs upp årligen och bifogas som underlag till den Omvärld- och framtidsanalys som informeras regionfullmäktige i oktober.
Länk till underlaget för uppföljning av hållbar tillväxt-strategin:
https://www.regionhalland.se/app/uploads/rapporter/book/
-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
409kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
-
§ 185
Anmälan av återrapportering av uppdrag från regionstyrelsen till DN ADH om mammografi för kvinnor över 74 år
Regionstyrelsen har den 9 november 2022 (§170) uppdragit åt Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa att ta fram ett förslag som möjliggör mammografi för kvinnor över 74 år. Sammanfattningsvis utreds redan idag personer som söker vård för symtom på bröstcancer med bland annat mammografi enligt gällande vårdriktlinjer, oavsett ålder och kön, och så ska även ske framgent. Region Halland följer också Socialstyrelsens rekommendation avseende avgiftsfri screening för bröstcancer med mammografi till kvinnor mellan 40 och 74 år, då det saknas vetenskapligt stöd för nyttan med screening för bröstcancer hos kvinnor över 74 år.
Bilagor
-
Bilagor
-
512kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
555kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
467kb Ladda ner dokument
-
769kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
995kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
680kb Ladda ner dokument
-
612kb Ladda ner dokument