Möte 2024-05-08
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Ärendet avser att informera om aktuella frågor inom läkemedelsområdet såsom välfärdsbrottslighet kopplat till läkemedel, restsituationer för läkemedel, EU:s kommande läkemedelslagstiftning samt regionens kommunala läkemedelsförråd.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
2022–05-11 antog Regionstyrelsen en Regional strategi och modell Hälsa och migration i Halland 2022 - 2023.
En uppföljning av strategi, modell och tillhörande plattform har skett och resultatet av uppföljningen visar att Strategi, modell och Plattform Hälsa och migration i Halland med dess innehåll upplevs som ett enkelt sätt att få kännedom om varandras verksamheter. Strategin och modellen fungerar även som ett stöd för aktörerna att mötas kring ämnet migration på olika nivåer.
Resultatet visar på att utvecklingsarbetet utifrån en gemensam strategi bidrar till samhällsberedskap kopplat till mottagande och migrationsfrågor i Halland.
2024-03-12 gavs information om uppföljningen till Regionstyrelsens hälso-och sjukvårdsutskott. Regionkontoret omhändertar resultatet av uppföljningen i fortsatt process och föreslår vidare att strategin förlängs för 2024–2025.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
553kb Ladda ner dokument
-
-
Inför den årliga utlysningen av FoU-medel i Region Halland görs en bedömning av vilka områden som ska prioriteras för att på bästa sätt stödja de övergripande målen.
Vetenskapliga rådets arbetsutskott föreslår att forskning som stödjer behov i verksamheterna och de utmaningar som hälso- och sjukvården kan möta framöver samt de övergripande målen i Region Halland prioriteras.
-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland föreslås inköpa fastigheten Sonhult 1:12 i Hylte kommun. Fastigheten, som är på cirka 17 hektar, innehåller bland annat en skolskog, vindskydd och lägerplatser. Större delen av fastigheten består produktiv skogsmark. Säljare är Hylte kommun och Stiftelsen västsvenska friluftsområden (Västkuststiftelsen) och ett köp skulle innebära en rationellare förvaltning av publika skogar i Halland eftersom fastigheten ligger väl till i förhållande till Region Hallands/Hallands skogsallmännings övriga förvaltade skogar men perifert i förhållande till Västkuststiftelsens övriga områden och uppdrag.
Fastigheten skulle komplettera övriga förvaltade fastigheter genom att skogen ligger tätortsnära och det finns närhet till regionala leder där faciliteterna på fastigheten skulle kunna användas i en ledbaserad besöksnäringsutveckling. Förvaltningen av fastigheten kommer att integreras i den övriga skogsförvaltningen och förvaltas av regionstyrelsens skogsegendomsdelegation genom Hallands skogsallmänning.
Försäljningen skulle för Västkuststiftelsens del innebära att kapital frigörs för åtgärder på andra fastigheter. Mest sannolikt kommer medlen att nyttjas för viktiga åtgärder i byggnader på den av Västkuststiftelsen nyligen förvärvade fastigheten och blivande kulturreservatet Lilla Äskhult.
Efter värdering har parterna överenskommit om en köpesumma på 2,5 mkr. Region Hallands finansiering av köpet sker genom i att ianspråkta bundet eget kapital inom Hallands skogsallmänning och är inte resultatpåverkande för Region Halland. Hallands skogsallmännings kapital har uppstått genom tidigare markförsäljningar och användandet av medlen är villkorat genom att donationerna säger att kapitalet enbart får användas för skogsinköp och skogsförvaltning. Försäljningen innebär inte att proportionerna mellan offentligt och privat mark i Halland förändras.
-
154kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
18kb Ladda ner dokument
-
16kb Ladda ner dokument
-
-
Social hållbarhetsberedning har tilldelat regionkontoret uppdrag att undersöka möjligheter och förutsättningar för att arbeta med en utlysning för barns och ungas aktiva och meningsfulla fritid. Resultatet, inklusive förslag för genomförande, kommer att redogöras för beredningen vid sammanträdet i maj 2024.
Social hållbarhetsberednings ansvar och uppdrag kring utlysningen behöver tydliggöras. För att Social hållbarhetsberedning ska kunna fatta beslut kring utlysning behöver Regionstyrelsen tilldela beredningen uppdrag att dels besluta om kriterier, dels besluta om tilldelning av medel utifrån inkomna ansökningar.
-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland är ägare för verksamhetens samtliga starkströmsanläggningar och elektriska utrustningar. Regionstyrelsen behöver tilldela förvaltningens högsta chef, Regiondirektören, uppgiften att vara innehavare enligt elsäkerhetslagstiftningen, att bära det yttersta ansvaret beträffande kontroll och åtgärder.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Stina Isaksson (SD) och Robert Grönberg (SD) har väckt en motion om klimatvård med yrkande om att Region Halland återinför klimatvård, möjligheten till extern rehabilitering för de grupper som tidigare omfattades av avtalet.
Driftnämnderna Hallands sjukhus, Ambulans, diagnostik och hälsa, Psykiatri samt Närsjukvård har yttrat sig över motionen. Sammanfattningsvis anser driftnämnderna att den hälso- och sjukvård som Region Halland ska bedriva och/eller finansiera, i så lång utsträckning som möjligt ska utgå från evidens och nyttoanalys och bedrivas i enlighet med nationell styrning och vägledning.
Regionkontoret bedömer att det i dagsläget inte har tillkommit några vetenskapliga rön som påverkar rekommendationerna för klimatvård.
Regionkontoret följer kontinuerligt Socialstyrelsens arbete med nationella riktlinjer och om det sker förändringar i rekommendationerna gällande klimatvård kommer dessa att införas genom ett ordnat införande i Region Halland.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
850kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
Stina Isaksson (SD), Ninja Jarlow (SD) och Camilla Backlund (SD) yrkar att Region Halland genomför en pilotfas med AI tolktjänst på en vårdcentral och en slutenvårdsavdelning och sedan implementerar det inom hela sjukvården i Halland.
En ny upphandling av tolktjänster som avslutades 2024-01-19 innehåller funktionalitet som online/offline frasbibliotek och AI-driven översättning av talat språk. Upphandlingen har pågått under ett års tid och engagerat de flesta verksamheterna i Regionen (RS221403 Tolktjänster). I Q2 ska de nya funktionerna testas i en pilotfas i Närsjukvården och på Hallands sjukhus.
Mot ovanstående bakgrund är det inte aktuellt att gå vidare med motionärernas förslag. Regionkontoret föreslår därför att motionen anses besvarad.-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige godkände den 7 mars 2024 årsberättelsen för 2023. Revision har genomförts utan anmärkning. Årsmöte genomförs senast den 30 juni 2024 med, från varje region, utsedda ombud. Ställningstagande angående Regionsamverkan Sydsverige årsberättelse 2023 är därmed en instruktion till Region Hallands valda ombud inför årsmöte.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
-
Nordea Private Banking ansvarar för den ekonomiska förvaltningen av Region Hallands stiftelser. Förvaltningsberättelser för de samförvaltade stiftelserna har nu upprättats och sammanställts i ett årssammandrag.
Resultatet 2023 uppgick till 486 104 kronor. Det sammanlagda egna kapitalet har vid räkenskapsårets slut ett bokfört värde på 7 665 984 kronor. Under hela året har bidrag beviljats med 127 660 kr.
-
14
Anmälan av utskottens protokoll 2024
-
15
Anmälningar för kännedom