Möte 2021-10-13
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Lägesrapport om covid-19, vaccination och samhällseffekter.
-
I samband med framtagningen av den nya Tillväxtstrategin för Hallands län (2021–2028) har en fördjupad måluppföljning av den tidigare strategins huvudmål genomförts.
Uppföljningen har syftat till att (i) följa upp och analysera målutfallen, (ii) identifiera möjligheter och utmaningar för den kommande strategiperioden samt (iii) föreslå hur målen i den nya strategin kan utvecklas med hänsyn till uppföljningsbarhet och relevans.
Uppföljningen föreslår att målen i den nya Tillväxtstrategin: (i) bör baseras på insatslogik, (ii) ska ta hänsyn till inomregionala skillnader samt hållbarhetsaspekter, (iii) ska kompletteras med relevanta indikatorer.-
88kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Regionstyrelsen föreslår Regionfullmäktige att anta Hallands strategi för hållbar tillväxt 2021-2028. Arbetet med strategin har inkluderat dialoger och ett förslag har skickats på remiss. Inspel är hanterade i materialet som skickas inför sammanträdet.
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger uppföljningsrapport 2 (januari-augusti) för Regionkontoret, för styrelsens godkännande. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
7
Paus (15 min)
-
Region Hallands arbete under våren 2021 har präglats påtagligt av den pågående pandemin. Under sommaren har arbetet börjat återgå till ett normalläge där pandemin är en del av den ordinarie verksamheten.
Många av regionens medarbetare har under perioden bidragit med extraordinära arbetsinsatser och belastningen har periodvis varit påtaglig. Inte minst har det omfattande vaccinationsarbetet mot covid-19 tagit mycket tid och resurser i anspråk, såväl i styrning och planering som i genomförande. I takt med att vaccinationstäckningen blivit allt högre har vårdbehovet för covid-19 minskat och verksamheterna har successivt börjat omhänderta uppskjutna åtgärder.
Trots den periodvis tunga arbetsbelastningen har regionens förvaltningar arbetat aktivt med att utveckla verksamheterna. I Mål och budget 2021 har regionfullmäktige beslutat om åtta fokusområden. Sex av totalt åtta fokusområden bedöms nå måluppfyllelse för helåret 2021.
Region Hallands sjukfrånvaro har under perioden fortsatt ligga på en förhöjd nivå och kostnaderna för inhyrd personal har varit över målvärdet. Samtidigt var personalomsättningen inom målvärdet, där en sjunkande personalomsättning kan ses i majoriteten av yrkesgrupper.
Inom regional utveckling har arbetet med Hallands strategi för hållbar tillväxt engagerat många medarbetare och strategin närmar sig nu ett färdigställande. I dialog med aktörer och de halländska kommunerna har även en halländsk strategi för smart specialisering tagits fram. De båda strategierna föreslås att antas under andra halvåret 2021.
Ett intensivt arbete har även pågått under 2021 för att ta fram en ny regional infrastrukturplan. I september går planen ut på remiss.
Regionens balanskravsresultat prognostiseras till 749 mnkr för 2021, vilket innebär att regionen uppfyller kommunallagens krav på en ekonomi i balans.-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Av de 14 tågfordon som Hallandstrafiken idag använder i sin del av Öresundstågssystemet ägs 3 direkt av Hallandstrafiken AB, 3 leasas av SEB Finans och 8 leasas genom AB Transitio. De nu aktuella fordonen har ett restvärde på cirka 60,1 mnkr per fordon och har hittills leasats via AB Transitio och där varit en del av en gemensam finansiering med en solidarisk borgen som samtliga ägare till Transitio iklätt sig. Detta solidariska borgensåtagande är under avveckling i takt med att nya gemensamma finansieringar inte längre görs via AB Transitio. Region Halland behöver därför själv finansiera fordonen. Detta kan ske via lån, leasing eller att regionen använder sitt eget kapital.
Regionen har hittills inte haft behov att ta upp egna lån och i regionens finanspolicy framgår att regionen inte ska, annat än i undantagsfall, använda sig av leasing som finansieringsform. Därför föreslås att finansiering sker med eget kapital. Tidigare utställd solidarisk borgen för denna finansiering kommer därmed att förfalla och återlämnas. Fordonen kan senare överföras i Hallandstrafikens ägande på lämpligt sätt.-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Halmstad personbangård behöver åtgärdas för att tillskapa ytterligare kapacitet, ökad säkerhet och robusthet, förbättrad tillgänglighet och förbättrade resecentrumfunktioner. Befintlig utformning av Halmstad personbangård har stora brister.
Utöver tidigare åtgärder i etapp 3 av resecentrum, finns nu ett förslag på en trimningsåtgärd som innebär en ytterligare planskild plattformsförbindelse i form av en brolösning. Förbindelsen är en del av att skapa en väl fungerande resecentrumfunktion. I det ursprungliga projektet fanns endast en förbindelse beskriven, i form av en tunnellösning i norra delen av spårområdet.
Parterna Halmstads kommun, Trafikverket och Region Halland är överens om att båda plattformsförbindelserna behövs för att den gemensamma målbilden av Halmstad C ska kunna förverkligas.-
89kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
496kb Ladda ner dokument
-
-
Regionledningen tog i slutet av mars 2021 ett beslut om att omedelbart evakuera befintliga verksamheter i vårdbyggnad 009 i Falkenberg. Anledningen var att geotekniska undersökningar i slänten utmed byggnaden visar på akuta behov av att säkra upp slänten. Görs inte detta riskerar slänten att rasa och detta kommer med stor sannolikhet orsaka stor skada och i värsta fall ett ras av byggnaden. Riskanalyser och ytterligare undersökningar har gjorts och ett förslag har nu tagits fram på möjlig lösning för att förhindra ett skred. En besiktning av den bärande konstruktionen i byggnaden har också genomförts och den visar på att de bärande delarna är intakta. Den lösning som utredningen visar på är därför möjlig. Lösningen behöver dock granskas av SGI (Statens Geotekniska Institut) innan den påbörjas.
Uppskattad budget för projektering av dessa åtgärder är beräknat till 2,5 Mkr. -
12
Komplettering av Region Hallands övergripande regelverk för bidragsgivning till distriktsorganisationer
Regelverk för Region Hallands bidragsgivning till distriktsorganisationer övergripande fastställdes av Regionstyrelsen, 2020-04-08 (RS180615). Detta dokument utgör Region Hallands gemensamma regelverk för bidragsgivning till distriktsorganisationer. Det kompletteras med anpassat regelverk för de olika typerna av verksamhet hos Driftnämnden Kultur och skola och Driftnämnden Ambulans, diagnostik.
Den statliga demokrativillkorsutredningen presenterade i juni 2019 betänkandet Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället, SOU 2019:35. Utredningens analys utmynnade i ett förslag till förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen. Med utgångspunkt i denna utredning föreslås att Region Hallands övergripande regelverk för stöd till distriktsorganisationer kompletteras med demokrativillkor som tillägg:
Region Halland ska inte bevilja bidrag till en organisation om den eller någon av dess företrädare, inom ramen för verksamheten:
1. utövar våld, tvång eller hot eller på annat otillbörligt sätt kränker den enskildes grundläggande fri- och rättigheter,
2. diskriminerar eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde,
3. rättfärdigar, främjar eller uppmanar till sådana ageranden som anges i 1 eller 2, eller
4. motarbetar det demokratiska styrelseskicket.
En skrivning tillförs efter följande mening i det övergripande regelverket för stöd till distriktsorganisationer: Återbetalning ska göras till Region Halland i följande fall;
• föreningen har inte följt demokrativillkoret i regelverket.
Inga ekonomiska konsekvenser med anledning av beslutet.-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Det finns behov av att tidigarelägga DUC byten (elektroniskt styrsystem för fastighetsautomation ) med utförande 2022. Projektet är idag pågående med tidigare finansiering av komponentmedel och behöver fortgå för säkerställande av driftsfunktioner med dess styrövervakning.
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Mottagare av partistöd ska varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts. Enligt kommunallagen ska partistödet användas för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin.
Redovisningen sker per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige. Redovisningen omfattar erhållet partistöd men inte övriga intäkter och kostnader partiet har. En redovisning ska dock göras om det skett en överföring till andra delar av partiorganisationen. Då skall även redovisas vilken motprestation som erhållits. Har delar av partistödet använts till någon form av valfond eller annan form av sparande ska även detta redovisas.
Redovisningen ska ske senast den 30 juni året efter att partistödet utbetalats.
Alla partier i regionfullmäktige har lämnat in redovisning inom utsatt tid. I vissa fall motsvarar den redovisade summan inte de utbetalade medlen. I samtliga dessa fall har partierna meddelat att resterande medel gått till sparande.
Regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner. Därför föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna.-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
882kb Ladda ner dokument
-
953kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 20 motioner ej slutbehandlade. En motion har varit i beredning längre tid än ett år.-
272kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion inkommen 2021-02-22 ”Stå upp för jämlikhet” föreslår Stina Isaksson och Carita Boulwén Sverigedemokraterna, att Regionfullmäktige ger Regionstyrelsen i uppdrag att ta bort alla krav på speciella HBTQ-utbildningar och certifiering/diplomering av våra verksamheter som sker genom lobbyorganisationer. Motionären yrkar vidare på att HBTQ-frågor lyfts i samma grad som alla andra frågor som behandlas under hanteringen av bemötandefrågor samt att utreda och redovisa kostnaderna för HBTQ-utbildningarna och certifieringarna/diplomeringarna för de senaste fem åren.
Region Halland arbetar i enlighet med hälso-och sjukvårdslagen samt diskrimineringslagen med jämlikhetsfrågor. I november 2020 antog Regionstyrelsen plan om jämställdhets- och rättighetsintegrering. Där står det att verksamheter erbjuds hbtq-diplomering med regionens egen diplomering. Detta är dock inte något krav. Region Halland arbetar med olika insatser för olika jämlikhetsparametrar, detta beroende på vad för insats ett visst område kräver. Kostnaden för en diplomering per verksamhet är 5900 kr. De senaste fem åren har 8 verksamheter diplomerat sig.-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
368kb Ladda ner dokument
-
-
Carita Boulwén, Stina Isaksson och Ann-Heléne Djivjak, Sverigedemokraterna, har i en motion yrkat på att Region Halland utreder möjligheten att införa en modell för veckoslutstjänstgöring. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att regionkontoret skulle ta fram förslag på svar på motionen.
Motionärerna framför bland annat att veckoslutstjänstgöring bättre skulle utnyttja personalresurserna, möjliggöra ett minskat beroende av bemanningsföretag, minska antalet övertidstimmar samt påverka sjukfrånvaron positivt. Motionärerna baserar sin bedömning på de positiva effekter som veckoslutstjänstgöring har haft i andra regioner, däribland Region Västmanland.
Region Halland har fortsatt betydande utmaningar att kompetensförsörja verksamheter som bedrivs dygnet runt. Att utreda olika alternativ som kan bidra till att underlätta kompetensförsörjningen av dygnet runt-verksamheten är därför värdefullt. Utredning av olika alternativ behöver dock vara förutsättningslös för att identifiera ändamålsenliga lösningar.
Med hänvisning till detta föreslås att motionen bifalles med reservation för motionärernas modell för veckoslutstjänstgöring. Utredningen ska förutsättningslöst bedöma om och i sådana fall vilken eventuell modell för veckoslutstjänstgöring som kan vara aktuell i Region Hallands dygnet runt-verksamheter.-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut.
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av utskottens protokoll 2021.
Bilagor
-
953kb Ladda ner dokument
-
927kb Ladda ner dokument
-
373kb Ladda ner dokument
-
734kb Ladda ner dokument
-
908kb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
789kb Ladda ner dokument
-
527kb Ladda ner dokument
-