Möte 2018-10-10
-
Kl 09:05 - 09:50 Ärende 4 - Webbinarium om GDPR
Kl 09:50 - 10:05 Fika
Kl 10:05 - 10:15 Ärende 13 - Förslag till positionspapper inom arbetsmarknad och kompetensförsörjning - Regionsamverkan Sydsverige
Kl 10:15 - 10:25 Ärende 14 - Uppföljningsrapport 2, 2018 Regionkontoret
Kl 10:25 - 11:00 Ärende 15 - Region Halland uppföljningsrapport 2 2018, Ärende 16 - Föreslagna åtgärdsförslag
Kl 11:00 - 11:30 Gruppmöten
Kl 11:30 - 12:00 Beslutsmöte
-
2
Justering 2018
-
3
Godkännande av föredragningslistan 2018
-
Webbinarium om Dataskyddsförordningen (GDPR).
Webbinariet är specifikt framtaget för regionstyrelsen och lägger tyngdpunkten på att förklara vilket ansvar som åvilar offentlig verksamhet efter att den nya dataskyddsförordningen trädde i kraft 25 maj 2018.
Ett webbinarium är en livesänd föreläsning där du har möjlighet att ställa frågor till och diskutera med föreläsaren och övriga deltagare i realtid, både via ljud och/eller via chat.Bilagor
-
320kb Ladda ner dokument
-
-
5
Fika
-
Uppföljning och dialog om regional samverkan och strategiska allianser.
- Regionsamverkan Sydsverige, styrelsemöte 2018-09-27
- Integrationsråd 2018-10-03
- Kommunberedningen 2018-10-03 -
Anmäles protokoll från
- Arbetsutskottet
- Hälso- och sjukvårdsutskottet
- Tillväxtutskottet
Bilagor
-
815kb Ladda ner dokument
-
676kb Ladda ner dokument
-
450kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
611kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av inkomna och utgående skrivelse/protokoll.
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
505kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan till regionstyrelsen av fattade delegationsbeslut.
-
238kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka inlämnade motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund finns sex motioner som inte har slutbehandlats av regionfullmäktige.-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige antog i juni 2018 nya reglementen för bland annat styrelsen, nämnderna och revisorerna. I samband med beslutet informerades om att reglementena skulle komma att revideras ytterligare en gång under hösten med anledning av att SKL:s förslag till normalreglemente anpassat till den nya kommunallagen ännu ej var färdigt.
SKL har nu utarbetat ett förslag till underlag för arbetsordning och normalreglemente och regionkontoret har därför nu gjort en revidering av det beslutade förslaget och som i stora drag följer SKL:s underlag för arbetsordning och reglemente.
Inga förändringar av nämndernas uppdrag föreslås utan dessa är samma som beslutades i juni förutom i en del. Regionstyrelsen beslutade i juni att ansvaret för de strategiska fastighetsfrågorna skulle överflyttas från DN regionservice till regionstyrelsen. Med anledning av detta beslut har föreslås uppdragen för Regionstyrelsen respektive DN Regionservice ändras i enlighet med detta.Bilagor
-
592kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med starten av innevarande mandatperiod ändrades kommunallagen vad gäller partiernas redovisning av partistöd. Detta innebär bland annat att partierna ska lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts för att stärka de politiska partiernas ställning i den lokala demokratin.
Redovisningen ska ske per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige. De nya reglerna gäller från år 2015. Redovisningen omfattar erhållet partistöd och inte övriga intäkter och kostnader partiet har. Däremot ska en redovisning göras om det skett överföringar till andra delar av partiorganisationen och vilken motprestation som i så fall erhållits. Har delar av partistödet avsatts till någon form av valfond eller i form av annat sparande ska även detta redovisas.
Redovisningen ska ske senast den 30 juni året efter att partistödet utbetalats.
Samtliga partier i Regionfullmäktige har lämnat in redovisning och regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner varför det föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna och att utbetalning av partistödet under 2019 kan ske.-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
481kb Ladda ner dokument
-
389kb Ladda ner dokument
-
889kb Ladda ner dokument
-
701kb Ladda ner dokument
-
750kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
593kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
13
Förslag till positionspapper inom arbetsmarknad och kompetensförsörjning – Regionsamverkan Sydsverige
Regionsamverkan Sydsverige har arbetat fram ett positionspapper inom arbetsmarknad och kompetensförsörjning som ska tas upp på styrelsemötet den 27 september i Kristianstad. Förslaget är att positionspapperet antas av Regionsamverkan Sydsveriges representantskap den 19 oktober. Innan representantskapets möte behöver medlemmarna besluta om positionspapperet.
I processen att ta fram detta positionspapper har tillfällen för förankring i respektive ingående organisation getts. I förankringen har det även funnits möjlighet att föra fram kommentarer till arbetsgruppen.
Syftet med positionspappret är att lyfta fram såväl utmaningar som förslag på lösningar för hur samverkan mellan stat, region och kommuner samt utbildningsordnare och företrädare för arbetslivet kan utvecklas för att klara den framtida kompetensförsörjningen.
Regionsamverkan Sydsverige menar att det behövs ett stärkt regionalt ansvar inom området kompetensförsörjning. I positionspappret beskrivs områden där antingen regionalt utvecklingsansvariga organisationer skulle kunna ta ett ökat ansvar eller där andra organisationer behöver förändras för att den långsiktiga kompetensförsörjningen ska fungera bättre.
Regionsamverkan Sydsverige har enats kring fyra prioriteringar för den nationella politiken för kompetensförsörjning som vi vill se genomförda:
• Stärkt regionalt inflytande över regional utbildningsplanering
• En arbetsförmedling med flexibla regionala uppdrag kring samverkan och dimensionering
• Ökade insatser för det livslånga lärandet på en föränderlig arbetsmarknad
• En stärkt rekrytering till utbildningar som leder till yrken med brist på personal-
237kb Ladda ner dokument
-
-
Under årets första åtta månader har stor kraft ägnats på regionkontoret att konkretisera de givna uppdragen. Detta för att kunna effektivisera och utveckla både ärende- och verksamhetsprocesserna. Målsättningen är att detta ska ge positiva ekonomiska effekter men också bidra till att regionkontoret som organisation har kvalitetssäkra och rättssäkra processer i sin verksamhet.
Förberedelser har också gjorts för den kommande mandatperioden och hur regionkontorets organisation fortlöpande kan anpassas efter den politiska nivåns arbete. Dessutom har mycket tid ägnats åt analysarbetet inför framtagandet av den nya regionala utvecklingsstrategin.
En viktig fråga har varit regionkontorets stöd i regionstyrelsens omvärldsarbete. De senaste åren har arbetet utanför den egna organisationen fått en allt högre prioritet och ett ständigt utvecklingsarbete vad gäller våra samarbeten inom Regionsamverkan Syd, STRING och ett kommande medlemskap i Greater Copenhagen pågår. De nationella och internationella nätverken stärker Region Hallands arbete för en fortsatt god utveckling av både Halland och Region Hallands verksamheter.
Internt har inriktningen mot framtidens arbetsplats inletts efter sommaren. Projektet handlar inte om hur regionkontorets lokaler utformas utan mer om hur vårt arbetssätt anpassas efter våra uppdrag och de processer vi medverkar både internt och externt.-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
761kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
370kb Ladda ner dokument
-
-
Av regionfullmäktiges mål förväntas 5 uppfyllas helt, 8 uppfylls delvis och 1 mål uppfylls inte alls under året. Väger man samman måluppfyllelsen för regionens finansiella mål med målen för verksamheten, blir dock bedömningen att regionen inte uppfyller kraven på en god ekonomisk hushållning. Det beror främst på att det finansiella resultatet inte är tillräckligt starkt.
Region Hallands prognos för helår baserat på utfallet efter åtta månader uppgår till minus 127 mnkr. Det är 143 mnkr sämre än årsbudgeten men 67 mnkr bättre än i uppföljningsrapport 1. Skatteintäkterna och de generella statsbidragen beräknas tillsammans öka med 4,2 procent under 2018 jämfört med 2017. Samtidigt visar prognosen att verksamhetens nettokostnader uppgår till 5,2 procent. Det lagstadgade balanskravet innebär att ett negativt resultat i årsbokslutet måste återställas inom tre år.
Det ansträngda ekonomiska läget delar Region Halland med övriga regioner och landsting. Ekvationen att hålla nere kostnadsutvecklingen, rusta vården för kommande lågkonjunktur i kombination med en åldrande befolkning, rekrytera och behålla medarbetare och utveckla vårdformer, digitala lösningar tillsammans med arbetssätten – den är inte enkel.
Enda möjligheten är att göra det tillsammans, genom samarbete och samverkan. Varken lösningar, problem eller resurser är samlade hos en part. En hållbar utveckling för både verksamhet, patienter, invånare och medarbetare behöver skapas tillsammans inom organisationen och utanför, mellan regioner, företag och i olika funktionella samarbeten.-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Som en del i arbetet med en budget i balans beslutas föreslagna åtgärder för 2018. Arbetet med att sänka kostnadsutvecklingstakten fortsätter och detta beslut är ett första steg. Regionstyrelsen har sen tidigare uppmanat samtliga nämnder och styrelser inom Region Halland till en allmän ekonomisk återhållsamhet. Detta gjordes i samband med UR1 2018. I uppföljningsrapport 1 (UR1) gavs ett uppdrag till tf regiondirektör att ta fram konkreta åtgärder för att sänka kostnadsökningstakten och nå en ekonomi i balans.
-
Inför 2015 gjordes en höjning på 40 öre från 10,42 till 10,82. Till budget 2019 med planperiod 2020-2021 föreslås en fortsatt utdebitering på 10,82, vilket är den fjärde lägsta i landet utifrån utdebiteringssatser för 2018.
-
261kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisning 2017 för stiftelsen.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden en rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Revisorerna har inte kunnat finna att styrelseledamöterna har handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisningen och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas utlåtande föreslås att årsredovisningen godkänns och att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
226kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
869kb Ladda ner dokument
-
-
Nuvarande smittskyddsläkare, Mats Erntell, går i pension och lämnade sin anställning 2018-06-30 och sitt förordnande uppdrag 2018-09-30. Tjänsten har utannonserats två gånger och sammanlagt fyra sökande har anmält sitt intresse. Efter intervjuer och referenstagningar föreslås Anders Enoksson som ny smittskyddsläkare fr o m 2018-10-01.
Enligt smittskyddslagen får smittskyddsläkaren uppdra åt erfaren läkare vid en smittskyddsenhet eller vid en infektionsklinik att följgöra uppgifter som smittskyddsläkaren har enligt denna lag. Sålunda åligger det smittskyddsläkaren själv att utse ersättare vid eventuella ledigheter.-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har lämnat in en motion med förslag att införa gratis kollektivtrafik under lågtrafik i hela länet från och med 65 års ålder. Svar på motionen har utarbetats i samråd med Hallandstrafiken.
-
233kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
843kb Ladda ner dokument
-
-
Hallands kommuner och Region Halland har erbjudits medlemskap i Greater Copenhagen & Skåne Committe, en organisation som bedriver verksamhet inom i huvudsak tre områden, internationellt varumärke, näringspolitiskt partnerskap samt politiskt samarbete. För att ytterligare synliggöra Hallands styrkor och attraktivitet samt att förbättra förutsättningarna för utveckling och samarbete förslås att Region Halland och de halländska kommunerna blir medlemmar i Greater Copenhagen & Skåne Committee från 1 januari 2019. Frågan om medlemskap har behandlats av Kommunberedningen och formell förfrågan om medlemskap har ställts till samtliga halländska kommuner, svar på kommunernas ställningstagande väntas inkomma till Region Halland senast 30 september 2018.
-
240kb Ladda ner dokument
-