Möte 2024-04-10
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Uppföljningsrapporten om Vårdval Halland närsjukvård 2023 beskriver hur verksamheten har utvecklats under året. I årets rapport konstateras vårdcentralerna fortsatt utveckla och leverera vård av god kvalitet. Som exempel kan nämnas att andel vaccinerade hallänningar över 65 år mot säsongsinfluensa, når en rekordhög nivå. Vidare visar utfall i kvalitetsregister för diabetes och luftvägssjukdomarna astma och KOL på goda resultat. Som steg i omställning till den nära vården ses en ökning av distanskontakter, förbättrad tillgänglighet till medicinsk bedömning, fler ST-läkartjänster i allmänmedicin och 65 procent av invånarna har en registrerad fast läkarkontakt.
Patienterna ger vårdcentralerna höga betyg och Halland placerar sig på en andraplats i riket i den Nationella patientenkäten, NPE, för 2023. Det konstateras också finnas skillnader inom Halland att arbeta ytterligare med, bland annat uppfattar sig färre kvinnor än män ha diskuterat levnadsvanor på vårdcentralerna.
Bilagor
-
729kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med att Regionstyrelsen antog Regional handlingsplan patient, brukare och närstående medverkan 2021–2022, framkom önskemål om att få en uppföljning av hur arbetet fortlöper. Syftet med denna information är därför att ge en aktuell lägesbild med exempel på insatser där patient, brukare och närstående varit delaktiga i att utveckla vården.
-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
637kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna har gett PwC i uppdrag att granska den somatiska vården för personer med beroendesjukdom. Av granskningen framgår att Regionstyrelsen, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri och Driftnämnden Hallands sjukhus inte helt säkerställt att personer med beroende får somatiska sjukdomar uppmär och att vårdbehovet tillgodoses. Revisorernas sammantagna bedömning är att det finns en tydlig styrning om samverkan mellan beroendevården och den somatiska vården. Likaså finns en beslutad överenskommelse om samverkan mellan Region Halland och Hallands kommuner avseende ansvar för att identifiera behov av somatisk vård för personer med psykisk funktionsnedsättning och beroende.
Granskningen rekommenderar dock att hälso och sjukvårdens ansvar för att uppmärksamma behovet av somatisk vård för individer med beroende förstärks ytterligare i överenskommelsen om samverkan mellan Region och kommuner. Vidare rekommenderas att vårdförlopp och vårdflöden anpassas så att den somatiska och psykiatriska vården hålls samman utifrån individens behov.
-
115kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
976kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Inledande allmän orientering kring AI och den senaste utvecklingen inom området för att sedan skifta fokus till innebörden för Region Hallands verksamheter och medarbetare på bredden, vid sidan om vårt sedan länge etablerade arbete inom informationsdriven vård.
Under dagens sammanträde ges en fortsättning av informationen som gavs vid regionstyrelsens sammanträde den 14 februari.
-
Fram till 2023-12-31 har cirka 49 000 fastighetsägare fått erbjudande om anslutning vilket innebär att cirka 112 700 personer berörts av ett erbjudande. Till detta ska läggas ytterligare 3 000 hushåll som erbjudits anslutning av IPO men som valt annan nätägare. Antal installerade anslutningar är cirka 17 300 och av dessa är cirka 14 400 aktiverade. Att skillnaden är ganska stor mellan erbjudna och installerade beror dels på att fastighetsägare valt annat erbjudande, dels på att många ursprungligen tackade nej men nu tackar ja i de efterkampanjer som kontinuerligt genomförs.
Vid årsskiftet 2023/2024 återstår cirka 2 000 byggnader att ansluta som tecknat avtal men inte ingår i summeringen ovan. Cirka 290 mil har grävts i de 299 utbyggnadsprojekten.
IPO/GC har investerat cirka 845 mnkr, huvudsakligen i Laholms, Hyltes och Falkenbergs kommuner. Företaget har också förvärvat tolv mindre fibernät under avtalsperioden.
Till de direkta investeringar i fibernät, som ingår i summorna ovan, kan läggas indirekta investeringar, exempelvis i form av anslutna byggnader andra än för bostadsändamål, master etcetera för ytterligare cirka 240 mnkr.
Genom regionens investeringar äger nu Region Halland sju fibersträckor i Laholms och Kungsbacka kommuner samt två svartfiberpar och sju våglängder för regionens egen trafik. Ägandet förvaltas av IT/Infrastruktur.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Under året har ett nytt förvaltningsavtal för den praktiska förvaltningen av skogen upphandlats. Under året har också arbetet med att använda skogsallmänningens tillgångar inom det regionala utvecklingsarbetet ytterligare fördjupats bland annat genom de pågående projekten – Skogsbruk i värdtrakter och MTB och cykelledsutveckling har fortsatt men skogsmarken har också fungerat som arenor för skogsbruk, utbildningsverksamhet, friluftsliv och destinationsutveckling. Under året försåldes cirka 17 hektar i Skogaby till Affärsverket Svenska Kraftnät. Ambitionen är att det på den försålda marken kommer att etableras en större överföringsstation mellan havsbaserad vindkraft och det svenska stomelnätet. Från den 1 december 2023 har skogsegendomsdelegationen övertagit det fulla förvaltningsansvaret för fastigheten Plönninge 1:4.
Världsmarknadsläget har trots konjunktur och en allmän instabilitet varit extremt god för produkter från skog. Skogsallmänningen har omsatt knappt 37 mkr. med ett resultat på 25 560 tkr. (inklusive realisationsvinster och kapitalinkomster).
Skogsegendomsdelegationen föreslår att de medel som står till styrelsens förfogande om 30 505 tkr. disponeras så att 10% av årets resultat samt realisationsvinsten för markförsäljning (6.594 tkr) överförs till det bundna kapitalet, samt 6.466 tkr. förs i ny räkning. Denna avsättning följer därmed villkoren i donationerna för skogsallmänning.
Det goda resultatet gör också att det finns en överkapitalisering inom skogsförvaltningen varför det föreslås att en extra utdelning om 17 500 tkr. görs utöver redan garanterad avkastning på 2 500 tkr.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
I juni 2023 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2026–2037. Underlaget är nu ute på remiss med sista svarsdatum 15 april.
Inriktningsplaneringen utgör det första steget mot en ny nationell plan och nya länsplaner, och syftar till att ge ett underlag till regeringens infrastrukturproposition.
Region Hallands synpunkter på underlaget utgår från regionala beslutade strategier och prioriteringar och är i urval;
- Den totala pengaramen behöver vara tillräckligt stor för att inrymma både nödvändiga investeringar och vidmakthållande.
- Västkuststråket är en av livsnerverna i Sydvästsverige och påbörjade projekt längs Västkustbanan måste slutföras. Senareläggningar av pågående och beslutade investeringar ger allvarliga effekter då behöver takta i övrig samhällsutveckling.
- Det måste också finnas utrymme till nya kritiska investeringar. I första hand en ny uppställningsbangård på Halmstad C inkl. anslutning till hamnen.
- De regionala planramarna behöver ökas för att kunna inrymma angelägna satsningar på trafiksäkerhet, kollektivtrafik och cykel.
- Då Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar 2029 kommer trycket på det sydsvenska transportsystemet att öka. För att den förväntade ökningen av godstransporter inte ska hamna på vägarna, krävs en ökad kapacitet i järnvägssystemet och en överflyttning från väg till järnväg.
- Det finns ett stort behov av förstärkt och mera effektivt underhåll både på väg och järnväg för att kunna erbjuda en pålitlig och attraktiv kollektivtrafik
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
Föreligger årsredovisning 2023, för styrelsens godkännande. Delar av årsredovisningen kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
91kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
370kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger uppföljning av internkontrollplan 2023 för regionstyrelsens godkännande. I uppföljningen av internkontrollplanen har det identifierats brister i två kontrollmoment. Regionkontoret föreslår att dessa två kontrollmoment inkluderas i regionstyrelsens internkontrollplan 2024. Detta för att säkerställa att bristerna som har identifierats kommer till rätta under 2024.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2023 och sker tre gånger per år. Årsredovisningen behandlar helåret 2023 och ger en bedömning av måluppfyllelsen för regionfullmäktiges beslutade fokusområden och mål, samt en redovisning av den verksamhet som har bedrivits under året.
-
100kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Riktlinje för god ekonomisk hushållning beslutades av Regionstyrelsen 2019-11-20. I avsnittet om Resultathantering finns bland annat följande principer:
- En grundförutsättning för den ekonomiska styrningen är att nämnderna tar ansvar för den från Regionfullmäktige angivna budgetramen.
- Nämnden/styrelsen ska ta ansvar för och tillgodoräknas effekterna av sitt eget agerande (oavsett om nämnden redovisar ett överskott eller underskott).
- Resultathantering sker per nämnd/styrelse och regleras i budgeten året efter räkenskapsåret.
- Över-/underskott inom konkurrensutsatt verksamhet hanteras redovisningsmässigt som en särredovisning av eget kapital.
Förslaget till beslut innebär sammantaget att driftanslagen i Mål och budget justeras med 45,1 mnkr. 2024 års budgeterade resultat justeras i och med detta från -641,4 mnkr till -686,5 mnkr. Investeringsanslagen i Mål och budget justeras med 92,3 mnkr från 983,2 mnkr till 1 075,5 mnkr.
-
182kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
19kb Ladda ner dokument
-
16kb Ladda ner dokument
-
Föreligger månadsrapport efter februari 2024 för regionstyrelsen, för regionstyrelsens godkännande.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2024 och sker tre gånger per år. Därutöver sker uppföljning till regionstyrelsen i form av månadsrapporter i februari och oktober. Månadsrapporterna innehåller en ekonomisk uppföljning, samt ett nuläge för regionens indikatorer inom medarbetarområdet.
-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Region Hallands bolag står enligt 6 kapitlet 1§ kommunallagen under uppsikt av regionstyrelsen. Regionstyrelsen ska årligen i beslut pröva om regionens bolag bedrivit sin verksamhet på sätt som är förenligt med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för den kommunala befogenheten.
Om regionstyrelsen finner att ett bolag bedriver verksamhet som inte är förenlig med det fastställda kommunala ändamålet eller strider mot den kommunala befogenheten för bolaget, ska styrelsen lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
672kb Ladda ner dokument
-
-
Fördelningsmodellen beskriver hur medlemmarna ska finansiera KSA:s kostnader. Fördelningsmodellen består av en rörlig del som baseras på antalet beställda flygtimmar samt en beredskapsavgift som baseras på de senaste årens andel beställda flygtimmar, geografisk yta samt invånare. I övrigt föreslås ett antal andra förtydligande och tillägg i förbundsordningen som rör ändamål och uppgifter, mandatperioders längd samt ekonomi.
De som justeringar som rör ekonomi omfattar ett förtydligande om att KSA kan avtala om checkräkningskredit, ett åtagande för KSA att informera medlemmarna vid större oväntade ekonomiska störningar eller händelser samt en vägledning vid budgetering av flygtimmar och dess pris.
Justeringar rörande mandatperioders längd avser preciseringar av när ledamöters uppdrag startar och/eller slutar i fullmäktige, i styrelsen samt för revisorer.
Den reviderade förbundsordningen träder i kraft när den fastställts av samtliga regioners fullmäktige. Fördelningsmodellen kommer därmed att tillämpas från och med verksamhetsåret 2025.
-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
-
Region Hallands Trafikförsörjningsprogram 2021-2025 antogs i regionfullmäktige i december 2020. Trafikförsörjningsprogrammet aktualiseras för revidering vart fjärde år i samband med ny mandatperiod.
Revideringsarbetet påbörjades under våren 2023. Regionkontoret har tagit fram ett förslag på revideringsprocess som sträcker sig fram till och med våren 2026. Bakgrunden är att revideringsprocessen ska kunna följa framtagandeprocessen för Regional fysisk plan och revideringsprocessen för Regional infrastrukturplan vars antaganden planeras till juni 2026. Med anledning av detta bedömer Regionkontoret att giltighetstiden för Trafikförsörjningsprogrammet behöver förlängas till och med år 2026.
-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktige arbetsordning ska regionstyrelsens i april och oktober varje år redovisa till regionfullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 23 motioner ej slutbehandlade.
Verkställighet av uppdrag till följd av bifallna motioner följs upp tillsammans med övriga politiskt givna uppdrag och redovisas återkommande till regionfullmäktige i särskilt ärende.
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
21
Redovisning av verkställighet av uppdrag och bifallna motioner - regionstyrelsen och regionfullmäktige
Regionkontoret redovisar status på genomförandet av de uppdrag och bifallna motioner som regionstyrelsen och regionfullmäktige har fattat beslut om.
En god uppföljning av fattade beslut är en förutsättning för det demokratiska arbetet och för en effektiv ledning och styrning. Redovisningen uppdateras och redovisas normalt varje vår och höst.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har från den 22 mars 2024 tilldelats ytterligare en plats i Greater Copenhagens styrelse. Då ytterligare en ledamotsplats nu gjorts tillgänglig har regionstyrelsen att förrätta val. Jämte den tillträdande ledamoten representeras regionen fortsatt även av Mikaela Waltersson (M).
-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
23
Anmälan av utskottens protokoll
-
25
Anmälningar för kännedom