Möte 2024-10-09
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Driftnämnd kultur och skola beslutade våren 2023 om en processplan för framtagande av kulturstrategi och kulturplan. Processplanen synliggjorde att kulturstrategin ska vara en långsiktig genomförandestrategi till Halland - Bästa livsplatsen 2035 och kulturplanen en fyraårig plan i enlighet med den förordning som styr kultursamverkansmodellen.
Förslag till kulturstrategi och kulturplan var på remiss under våren 2024 och 26 yttranden inkom.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
661kb Ladda ner dokument
-
395kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger uppföljningsrapport 2 (januari-augusti) för regionkontoret, för styrelsens godkännande. Uppföljningsrapporten innehåller såväl uppföljning av målstyrning, ekonomisk prognos, medarbetarindikatorer som arbetsmiljöplan och interna kontroller. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
376kb Ladda ner dokument
-
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2024 och sker tre gånger per år. Uppföljningsrapport 2 behandlar perioden januari – augusti 2024.
-
100kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
6
Paus (15 min) kl 11.00
-
Regionkontoret har på uppdrag av Regionfullmäktige samordnat en utredning om vårdbehov, kompetens och resurser för flickor och kvinnor som könsstympas. Bedömningen är att Region Halland har grundläggande förutsättningar för att omhänderta flickor och kvinnor som riskerar att bli eller har blivit utsatta för könsstympning. Samverkan sker med både Västra Götalandsregionen och Region Skåne för att utveckla vården.
Identifierade förbättringsområden omfattar behov av kompetensutveckling, att förbättra det systematiska arbetet med att ställa frågor om våld i nära relationer och en förbättrad dokumentation och uppföljning. Det finns också behov av att förtydliga sökvägar till hälso- och sjukvården för utsatta och kommunicera att det finns stöd och hjälp att få.-
166kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
988kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret har på uppdrag av Regionfullmäktige samordnat en utredning om förutsättningar för öppnande av en särskild mottagning för sexuellt våldsutsatta. Bedömningen är att Region Halland har en grundläggande struktur med riktlinjer och den kompetens som krävs för att erbjuda en god vård och behandling för personer som utsatts för sexuellt våld.
Identifierande förbättringsområden omfattar behov av gemensamma kompetensutvecklingsinsatser i vårdkedjan och utökat samarbete i vårdkedjan med externa aktörer så som socialtjänst, polis och idéburen sektor. Det finns också behov av att tydliggöra sökvägar till vård och stöd, utvecklade rutiner och arbetssätt i det akuta omhändertagandet samt av att förbättra strukturen för dokumentation och möjlighet till uppföljning.
-
160kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
372kb Ladda ner dokument
-
714kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Laholms kommun kommer att evakuera korttidsboendet Smedjebacken i Knäred till följd av brister i brandskyddet och behov av renovering. Under tiden renovering av boendet pågår, vilket beräknas ta 1 år, behöver Laholms kommun lösa tillgången till korttidsplatser för sina invånare. Detta görs dels genom upphandling av 8 korttidsplatser Vardaga Villa Havsglimt för de sjukaste patienterna, dels genom att inrätta Mottagningsteam för att kontinuerligt möta patienternas behov i ordinärt boende. Mottagningsteamet består av en förstärkt hälso- och sjukvårdsresurs från kommunen och kommer att kräva ytterligare resurs från Läkarmedverkan i hemsjukvården, då patienterna inte längre är samlade vis en geografisk utbudspunkt och kommer att ha behov av hembesök. Planerad uppstart är 2024-09-16.
Läkarmedverkan på Vardaga Villa Havsglimt löses inom ordinarie uppdrag.
-
106kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland budgeterar investeringar fram till 2029 med ca 8,7 miljarder kronor. Under samma period budgeteras resultat som bara kommer kunna finansiera investeringarna till en viss del. Den del av investeringarna som inte kommer kunna finansieras via resultaten behöver istället finansieras via sparade medel eller via lån.
Idag förvaltar regionen ca 5 miljarder kronor i en medelsportfölj som skulle kunna användas till att finansiera framtida investeringar fram till uppskattningsvis år 2030. Efter detta kommer finansiering behöva ske via lån.
Finansieringen som krävs för att kommuner och regioner ska kunna investera kommer i många fall från Kommuninvest (KIEF), vars roll är att säkerställa stabil och förmånlig finansiering.
Ett medlemskap krävs för att kunna låna pengar av Kommuninvest. Medlemskapet innebär att regionen betalar in en medlemsinsats (insatskapital) som för Region Halland uppgår till ca 90 miljoner kronor vid inträde år 2024. Kommuninvest betalar ränta på det insatta kapitalet och har som mål att ge en avkastning till ägarna om styrräntan +2 procentenheter per år (över en femårsperiod).
Alla medlemmar förbinder sig, genom ett solidariskt borgensåtagande, att garantera ”såsom för egen skuld” samtliga förpliktelser som KIEF i Sverige AB har ingått eller kommer att ingå till dess skulderna förfaller.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
I mars 2022 beslutade regionfullmäktige att flytta all verksamhet från Hallandstrafiken AB till Driftnämnd Kollektivtrafik från och med den 1 januari 2023. Sedan den 1 januari 2023 har ingen verksamhet bedrivits i bolaget, utan bolaget har varit vilande. Kvar i Hallandstrafiken AB finns ekonomiska tillgångar per den 31 december 2023 om 320 167 tkr i fritt eget kapital, varav 92 700 tkr är aktieägartillskott. Det bundna egna kapitalet består av aktiekapital 2 500 tkr och reservfond 500 tkr.
Då bolaget inte längre nyttjas är förvaltningens rekommendation att likvidera bolaget. I samband med likvidering av bolaget återgår det egna kapitalet till Region Halland i egenskap av ägare. Som en konsekvens av likvideringen upphävs bolagsordning och ägardirektiv, Hallandstrafiken AB:s styrelse upphör samt att funktionen verkställande direktör utgår.-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
490kb Ladda ner dokument
-
541kb Ladda ner dokument
-
-
12
Paus för lunch (45 min) kl 12.05
-
13
Fastställande av länsspecifikt dokument för Halland år 2025 avseende brysselkontoret, Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS)
Syftet med Hallands länsspecifika dokument är att fokusera och synliggöra för brysselkontoret, Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS), vilka prioriteringar och förväntningar som finns i Halland på brysselsamarbetet och hur dessa förhåller sig till Hallands strategier och planer. I det länsspecifika dokumentet lyfts endast områden som är av internationell och/eller EU karaktär. Under år 2025 väljer Halland att fokusera på fem områden: Hälsa, Grön omställning, Smart specialisering, Sammanhållningspolitik samt Infrastruktur.
-
91kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
375kb Ladda ner dokument
-
-
14
Nationell samordning och planering inför och under höjd beredskap och krig, Underlag för beslut (NSPL)
Sverige bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 regioner ansvarar för flera samhällsviktiga funktioner såväl i fredstid som vid höjd beredskap och krig. Regionernas ansvar inom totalförsvaret kräver samverkan med andra regioner, kommuner, privata aktörer samt med statliga myndigheter. Idag saknas gemensamma strukturer för totalförsvarsplaneringen mellan regionerna, vilket resulterar i en fragmenterad planering som är svår att överblicka.
Gemensamma strukturer, gemensam planering och gemensamt ansvarstagande är avgörande för att på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kunna bygga nationell förmåga inför svåra påfrestningar. Samverkan och samarbete mellan regionerna behöver därför utvecklas så att regionernas del i totalförsvaret säkerställs. En ökad samverkan mellan regionerna underlättar också den statliga planeringen och förmågan att möta NATO:s krav inom ramen för Sveriges medlemskap.
Mot denna bakgrund inrättas en gemensam kanslifunktion för samordning och planering av regionernas verksamhet vid höjd beredskap och krig. Funktionen benämns Nationell samordning planering och ledning (NSPL). Kansliet behöver vara en del av en myndighet då det finns särskilda formella krav för dess arbetsuppgifter. Kansliet kommer att tillhöra Region Uppsala som har erbjudit sig att vara värd för verksamheten. Regionernas deltagande i NSPL baseras på respektive regionstyrelses ansvar och beslutsmandat. För det fortsatta arbetet behöver därför samtliga regioner ta ställning till deltagande i det regiongemensamma arbetet NSPL, för samordning och planering under höjd beredskap och krig. Ledningen ligger fortsatt kvar i respektive regionstyrelse, men regionen deltar i gemensam nationell samordning och planering. Kansliets roll är att stödja regionernas ledning för att stärka den samlade ledningsförmågan.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
570kb Ladda ner dokument
-
571kb Ladda ner dokument
-
-
Kansliavdelningen har gjort en översyn och reviderat tidigare informationshanteringsplan för regionstyrelsens allmänna handlingar (version 2.0 antagen RS 2022-02-09 §12). Informationshanteringsplanen ska vara ett stöd för beslut gällande bevarande, gallring och informationshantering av information som berör lednings- och stödprocesser samt för viss kärnverksamhet inom regionstyrelsens förvaltningsområde.
-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Halland har PWC genomfört en uppföljande granskning av löneprocessen i syfte att säkerställa att tidigare rekommendationer har implementerats och att löneprocessen hanteras på ett tillfredsställande sätt.
-
115kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
556kb Ladda ner dokument
-
-
Revideringarna är främst av redaktionell art av följande punkter:
Punkten Färskt kött och fågel ska levereras färskt (förpackat) eller vakuumförpackat. har utgått då man ej längre såg den nödvändig.
Punkten Foder ska under hela uppfödningstiden vara fritt från icke certifierad soja och fritt från GMO i märkningspliktig mängd. Har i den reviderade versionen fått lydelsen Foder ska under djurets hela uppfödningstid vara fritt från GMO i märkningspliktig mängd.
Fodersoja har fått en egen punkt: Fodersoja ska vara hållbart producerad under djurets hela uppfödningstid. Detta ska ske enligt Upphandlingsmyndighetens kriterier för mer hållbart producerad fodersoja.
Tillägg av punkt i reviderad version: I undantagsfall kan principerna frångås, om det inte finns produkter tillgängliga på marknaden som klarar kraven och produkten är oumbärlig i verksamheten.
”Riktlinjer för inköp av livsmedel till de offentliga köken i Halland 2022–2024” utgår ifrån de ”Gemensamma principerna för inköp av livsmedel till de offentliga köken i Halland”.
-
164kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Lena Ludvigsson (V) och Agnes Hultén (V) har väckt motion med förslag om att minska andelen patienter som uteblir från besök på ett mer effektivt sätt. Motionen har anmälts i regionfullmäktige den 24 april 2024 och det framförs yrkande om att regionfullmäktige ska besluta om förändrat regelverk för uteblivandeavgift och nya rutiner för patienter som har uteblivit från besök.
Regelverket vid sena om- eller avbokade och uteblivna besök, infördes 2023-05-01. Regelverket har tagits fram av Regionkontoret i bred samverkan med Region Hallands vårdförvaltningar. Anledningar till det förändrade regelverket är att värna om hälso- och sjukvårdens resurser, tillgängliggöra lediga tider för patienter och göra regelverket tydligt, enkelt och jämlikt.
Utvärdering gjord i maj-juni 2024 visar att antal uteblivna besök har minskat med ca 30% det senaste året och att förvaltningarna är nöjda med nuvarande regelverk som bedöms bidra till minskat antal uteblivna besök samt om- och avbokningar som görs tidigare.
Regionkontoret har övervägt motionärernas förslag och föreslår att motionen avslås.
-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
362kb Ladda ner dokument
-
-
Lena Ludvigsson (V) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), har lämnat in motionen ”Slopa karensavdraget för Region Hallands vårdpersonal”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar på att:
1. Region Halland slopar karensavdraget för sina anställda med patientkontakt.
Motionärerna menar att karensavdraget särskilt drabbar vårdpersonal eftersom de löper större risk än andra att smittas på jobbet och samtidigt tvingas stanna hemma vid förkylningssymptom. Med anledning av det yrkar motionärerna på att karensavdraget slopas för anställda med patientkontakt.
-
154kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
-
Lise-Lotte Bensköld (S) och Per Persson (S) har lämnat in motionen ”Utbildning Undersköterska till Sjuksköterska”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar att Region Halland utreder möjligheterna att ta fram en utbildningsmodell där undersköterskor får möjlighet att studera till sjuksköterskor med lön.
Motionären menar att möjligheten för undersköterskor att utbilda sig till sjuksköterskor med lön skapar fler karriärvägar och större möjligheter att utvecklas hela arbetslivet. Vidare menar motionärerna att Region Halland säkerställer att värdefull och viktig erfarenhet och kompetens stannar i regionen samt att Region Halland blir en mer attraktiv arbetsgivare, som tar ett aktivt ansvar för att säkerställa personalförsörjningen.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Åke Andersson (V) har väckt motion om att ersätta tillsvidareanställda undersköterskor för kostnaden att ta ut bevis för skyddad yrkestitel.
Regionkontoret har berett ärendet och föreslår att motionen avslås.
-
103kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
-
Stina Isaksson (SD), Camilla Backlund (SD) och Helen Alexborn (SD) har väckt en motion om förnyelse av tandvårdsdiagnostik. Motionen anmäldes i regionfullmäktige den 21 juni 2023.
I motionen framförs yrkande om att Region Halland:
- utreder vad som är ny teknik och nya produkter inom tandvården.
- kartlägger hur många av de tandvårdsenheter som utför de mer avancerade behandlingarna, som idag saknar den senaste tekniken.
- verkar för att införa den senaste tekniken inom allmäntandvården i Halland.
Då motionen berör verksamhetsområde Folktandvård inom Driftnämnden Närsjukvård har motionen remitterats dit för ett yttrande. Folktandvården har i uppdrag att tillse att verksamheten är uppdaterad gällande ny teknik och har tillgång till produkter som behövs för att utföra nödvändiga undersökningar. Driftnämnden Närsjukvård har i yttrande avseende motionen uttryckt att motionen bör avslås i sin helhet. Regionkontoret rekommenderar därför Regionstyrelsen att föreslå Regionfullmäktige att avslå samtliga yrkanden i motionen.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
Stina Isaksson (SD) och Ludvig Andersson (SD) har väckt en motion om påminnelse om tandvårdsbidrag. Motionen anmäldes i regionfullmäktige den 28 februari 2024. Yttrande har inhämtats från Driftnämnd Närsjukvård.
Motionärerna föreslår att Region Halland skickar ut en påminnelse till de personer som har lagrade tandvårdsbidrag, innan tidsfristen löper ut och bidraget nollas.
Tandvårdsbidrag ATB (allmänt tandvårdsbidrag) och STB (särskilt tandvårdsbidrag) är statliga tandvårdsstöd som hanteras av Försäkringskassan. Både Regionkontoret och Folktandvården bedömer att Folktandvården inte ska ansvara för utskick med påminnelse om tandvårdsbidrag. Patienten får redan idag information om tandvårdsbidrag vid tandvårdsbesök och kan själv välja att inte använda det allmänna tandvårdsbidraget eftersom det kan sparas i två år. Regionkontoret föreslår att motionen avslås.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
745kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisning för år räkenskapsåret 2022. Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisningen och ta ställning till att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Anita Fasth (M) har avsagt sig uppdrag som ersättare i Social hållbarhetsberedning. Regionstyrelsen har att förrätta fyllnadsval av ersättare till Social hållbarhetsberedning.
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
26
Redovisning av verkställighet av uppdrag och bifallna motioner - regionstyrelsen och regionfullmäktige
Regionkontoret redovisar status på genomförandet av de uppdrag och bifallna motioner som regionstyrelsen och regionfullmäktige har fattat beslut om.
En god uppföljning av fattade beslut är en förutsättning för det demokratiska arbetet och för en effektiv ledning och styrning. Redovisningen uppdateras och redovisas normalt varje vår och höst.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktige arbetsordning ska regionstyrelsens i april och oktober varje år redovisa till regionfullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 33 motioner ej slutbehandlade.
Verkställighet av uppdrag till följd av bifallna motioner följs upp tillsammans med övriga politiskt givna uppdrag och redovisas återkommande till regionfullmäktige i särskilt ärende.
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
28
Anmälan av utskottens protokoll 2024
-
30
Anmälningar för kännedom