Möte 2023-02-15
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
I Mål och budget 2022 konstaterades att Region Halland behövde inleda ett regionövergripande arbete för att utveckla stödstrukturerna inom säkerhetsområdet för att kunna möta de samlade interna och externa kraven och förväntningarna på säkerhetsarbetet.
En utveckling av stödstrukturerna inom hela säkerhetsområdet initierades 2021. Arbetet ska bidra till att alla som kommer i kontakt med Region Hallands verksamheter ska känna säkerhet och trygghet, uppleva tillit och förtroende samt skapa ett säkrare och mer robust Region Halland. Utvecklingsarbetet syftar också till
- att få ett mer samordnat säkerhetsarbete inom hela Region Halland som möter verksamheternas behov av stöd inom säkerhetsområdet
- att använda resurser och kompetenser på bästa sätt
- att skapa bättre förutsättningar att möta såväl interna som externa krav, behov och förväntningar
Tidigare arbete med samlat stöd i Region Halland ligger till grund för utvecklingen av stödet inom säkerhetsområdet.
Ur ett internt arbetsmiljöperspektiv och patientsäkerhetsperspektiv upplever allt fler medarbetare hotfulla situationer. Medarbetare och chefer upplever svårigheter att få rätt stöd inom säkerhetsområdet, något som framkommer i den kartläggning som HR-direktören genomförde 2020 av det samlade stödet inom Region Halland. Därutöver finns ett stort behov av att samordna säkerhetsarbetet och tydliggöra roller och arbetssätt för alla som arbetar med säkerhet inom regionen.
Ur ett samhällsperspektiv ökar de externa kraven från statliga myndigheter på regioner. I de nationella överenskommelserna kommer arbete med ökad krisberedskap och robusthet att formaliseras till uppdrag till regionerna.Vi ser också en ökad grad av konflikter i vår omvärld, och samhället behöver ha en förmåga att möta och hantera ett förändrat samhällsklimat. Ökad krisberedskap och robusthet för Region Halland handlar om att skapa säkra kritiska försörjningssystem inom exempelvis livsmedel, läkemedel, skyddsutrustning, men också el, IT, vatten med mera. Arbete med kontinuitetsplanering kommer att vara en viktig uppgift för att bättre kunna hantera kriser men även för att bibehålla vår förmåga inom det civila försvaret.
Teknikutvecklingen och den ökade digitaliseringen i verksamheterna medför också ett ökat behov av säkerhet.
-
122kb Ladda ner dokument
-
Brysselkontoret tar varje år fram en verksamhetsplan och budget för kommande år. Verksamhetsplanen omfattar långsiktig verksamhetsinriktning som gäller fyra år och planen för det kommande året. Verksamhetsinriktningen tar sin utgångspunkt i globala mål så som Agenda 2030 och Parisavtalet, förlängningen av tidigare arbete med OECD:s rekommendationer för vår geografi, den nationella strategin för hållbar regional utveckling, regionala utvecklingsstrategier och smarta specialiseringsstrategier (S3). Därutöver ges även utrymme i verksamhetsplanen för att kunna hantera frågor som styrgruppen beslutat om samt oförutsedda ärenden med aktualitet på EU-arenan, vilka matchas av intressen hos huvudmännen.
-
101kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
År 2017 fattade Region Halland och de halländska kommunerna beslut om att ingå i principöverenskommelsen gällande SärNär (i fortsättningen: Nutrionsöverenskommelsen). Samtidigt beslutade alla involverade parter att gemensamt följa upp Nutritionsöverenskommelsen inom två år från ikraftträdandet som var den 1 januari 2018. Uppföljningen har dröjt på grund av coronapandemin men har genomförts under 2021 och resulterade i den bifogade uppföljningsrapporten. Under uppföljningsarbetet identifierades ett antal utvecklingsmöjligheter, dels för Region Halland, dels för kommunerna och dels vissa utvecklingsmöjligheter som är gemensamma för parterna.
På sammanträdet ges det information och uppföljningens resultat och det planerade fortsatta arbetet.-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
733kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens tillväxtutskott beslutade 2017 att genomföra en förstudie om möjligheterna till att skapa en kustnära vandringsled genom hela Halland. Den tänkta leden skulle öka Hallands attraktivitet för både invånare och potentiella inflyttare. En attraktiv vandringsled skulle också förbättra möjligheterna till att nå nya besökarmålgrupper (både nationellt och internationellt), förlänga säsongen och därmed skapa bättre förutsättningar för lönsamma besöksnäringsföretag.
Under 2018-2020 genomfördes förstudien samt kartläggning av det Halländska kustkulturen längs den tänkta ledsträckningen.I juni 2020 skrev RH, kommuner och Länsstyrelse under en avsiktsförklaring som beskriver organisation, rollfördelning och finansiering av en framtida drift & skötsel och marknadsföring av en framtida led.
Det är nu dags att, med avsiktsförklaringen som grund, ingå avtal mellan Region Halland, Länsstyrelsen och kommunerna i Halland. Detta avtal ska gälla from 1/1 2023 och reglerar rollfördelning samt finansiering. I och med att avtalet kommer att omfatta hela Hallandsleden ingår även Hylte kommun som avtalspart.
-
101kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Region Hallands preliminära bokslut för 2022 har tagits fram, innehållandes en resultaträkning med tillhörande kommentarer.
Region Hallands fullständiga årsredovisning för 2022 presenteras för regionstyrelsen i april.
-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
8
Paus (10 min)
-
Revidering har skett av finanspolicyn. Den stora förändringen är att den tidigare finanspolicyn nu delats upp i två dokument. Finanspolicyn anger den övergripande strategin och riktlinjerna för finansverksamheten beskriver mer i detalj hur finansverksamheten ska skötas utifrån fullmäktiges policy.
Ett nytt placeringssegment, medelsförvaltning, föreslås som ger möjlighet att placera överlikviditet på medellång sikt och därmed bättre kunna inflationssäkra investerat kapital.
Ansvarsfördelningen har setts över och presidiets ansvar har tagits bort för en tydligare ansvarsfördelning. Ansvarspunkterna för varje funktion är i tillämpliga fall reviderade.
Den risk som regionen är beredd att ta regleras bland annat genom den fördelning som görs mellan räntebärande värdepapper och aktier i en portfölj. Mindre förändringar har skett av fördelningen avseende pensionsmedelsförvaltningen som minskat risken i portföljen något. I medelsförvaltningen har en normalfördelning (normalläge) med 90 % räntebärande värdepapper och 10 % aktier föreslagits. Denna fördelning ger en låg risk.
Det övergripande förhållningssättet till hållbara placeringar är oförändrade och finns mer specificerat i riktlinjerna för finansverksamheten.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
587kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontorets ekonomifunktion har initierat och omarbetat regionens finanspolicy. De föreslagna förändringarna är av både mindre och något större karaktär. Strukturen på dokumentet har setts över och ändrats. Ett nytt placeringssegment, medelsförvaltning, föreslås som ger möjlighet att placera på medellång sikt och därmed bättre kunna inflationssäkra investerat kapital.
Ansvarsfördelningen har setts över och presidiets ansvar har tagits bort för en tydligare ansvarsfördelning. Ansvarspunkterna för varje funktion är i tillämpliga fall reviderade.
Avsnittet som handlar om hållbara och ansvarsfulla investeringar har förtydligats och skärpts upp. Det reviderade dokumentet innehåller fler normer att förhålla sig till.
Den risk som regionen är beredd att ta regleras bland annat genom den fördelning som görs mellan räntebärande värdepapper och aktier i en portfölj. Mindre förändringar har skett av fördelningen avseende pensionsmedelsförvaltningen, vilket minskat risken i portföljen något. I medelsförvaltningen har en normalfördelning (normalläge) med 90 % räntebärande värdepapper och 10 % aktier föreslagits. Denna fördelning ger en låg risk.
Revidering har skett av de så kallade operativa målvariablerna. Dessa anger hur mycket real avkastning medelsförvaltningen och pensionsmedelsförvaltningen förväntas ge. Dessa mål stämmer nu bättre överens med den risk som de olika portföljerna har.
Revidering har också skett av hur stor andel av ett bolag och hur stor andel av en fond regionen får äga. Andelen har reviderats ner och minskar därmed risken.
-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
11
Beslut - Svar på revisionsrapport Uppföljande granskning av pensionshantering och pensionsredovisning
Revisorerna i Halland har gett PwC i uppdrag att genomföra en uppföljande granskning av pensionshantering och pensionsredovisning. Rapporten har skickats till regionstyrelsen med begäran om svar. Regionstyrelsens yttrande bifogas.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
721kb Ladda ner dokument
-
-
12
Beslut - Svar på Revisionsrapport - Granskning av investeringsprocessen med fokus på fastighetsinvesteringar
Revisorerna i Region Halland har gett PwC i uppdrag att granska investeringsprocessen med fokus på fastighetsinvesteringar. Rapporten har skickats till Regionstyrelsen med begäran om svar.
Regionstyrelsens yttrande bifogas.
-
83kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
13
Lunch kl 11:55 - 12:40
-
En översyn av riktlinjerna för attestering har genomförts för Region Halland. I samband med detta har även tillämpningsanvisningarna uppdaterats. Enligt KL 6 kap ska nämnderna se till att den interna kontrollen är tillräcklig och att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Regionstyrelsen ska leda och samordna förvaltningen av Regionens angelägenheter och ha uppsikt över nämnders verksamhet.
Riktlinjerna för attestering är en viktig del i den interna kontrollen och för att få en kontinuitet är det lämpligt att riktlinjerna, samt tillämpningsanvisningarna till dessa riktlinjer, uppdateras inför varje ny mandatperiod.
Uppdatering har inneburit ett fåtal mindre justeringar.
-
92kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Vattenfall AB mfl energibolag planerar för några större havsbaserade vindkraftparker i Kattegatt utmed Hallandskusten och i dagsläget pågår tillståndsprövning för tre projekt i Sveriges ekonomiska zon i Kattegatt på cirka 14 TWh. Vattenfall och Svenska kraftnät har i samband med projekteringen undersökt möjligheterna för hur den producerade energin ska föras in på det svenska stomlinjenätet på mest effektiva sätt. Under projekteringen har ett antal platser och områden undersökts var en överföringsstation skulle kunna placeras utmed stomlinjenätet i Halland. Den plats som har bedömts varit lämpligast är belägen på Region Hallands/Hallands skogsallmännings fastighet Skogaby 6:1.
Regionstyrelsens skogsegendomsdelegation har bedömt projektet som strategiskt intressant inte minst på grund av att en anslutningspunkt i Södra Halland skulle innebära att energiförsörjningsläget inom elområde 4 kraftigt skulle stärkas och påverka både energibalans och priser positivt. I dagsläget pågår projektering och tillståndsprövning och anslutningsstationen beräknas vara klar under 2028.
Förslaget innebär att regionfullmäktige beslutar att uppdra åt regionstyrelsen att sälja cirka 17 hektar av Skogaby 6:1 till Svenska Kraftnät för anläggande av en överföringsstation. Köparen står för alla kostnader rörande försäljning och avstyckning.
-
Patientavgiften ska inte vara ett hinder för att söka vård vid sexuella övergrepp dels för att få tillgång till vård, dels för att säkra spår från förövare. Därav blir första besöket och ett eventuellt första återbesök vid vård för sexuella övergrepp avgiftsfritt för patienten.
I praktiken är det redan idag avgiftsfritt för första besöket på akutmottagning på sjukhus och akutmottagning på specialistmottagning i Region Halland.
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
Motionärerna Per Stané Persson och Lise-Lotte Bensköld Olsson, Socialdemokraterna, har lämnat in motionen ”Stärka välfärden”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionen har beretts vid regionkontoret som lämnat förslag till svar.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Margit Bik och Lise-Lotte Bensköld Olsson, Socialdemokraterna, har lämnat in motionen "kompetens för framtiden". Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionen har beretts vid regionkontoret som lämnat förslag till svar.
-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Lindahl och Lise-Lotte Bensköld Olsson, Socialdemokraterna, har lämnat in motionen ”Hållbart arbetsliv”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Regionkontoret har övervägt motionärernas yrkanden och föreslår att motionen avslås.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Kerstin Nilsson (S) har i en motion till regionfullmäktige föreslagit att en mobil ungdomsmottagning etableras för att stärka tillgängligheten till den verksamhet som bedrivs inom ramen för Ungdomsmottagningen Halland.
Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa bedömer att tillgängligheten för ungdomarna kan fortsätta att utvecklas under 2022 genom det utökade uppdraget och förvaltningens uppdrag i nämndens verksamhetsplan.
-
105kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna i Region Halland har genom Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Jonas Strand (S) inkommit till Regionfullmäktige med en motion om att lyfta ur uppdraget för läkarmedverkan på kommunens särskilda boenden (SÄBO) och korttidsboenden (KOBO) från Vårdval Hallands uppdragsbeskrivning och tillsammans med de halländska kommunerna formulera en gemensam modell när det gäller läkarmedverkan på de kommunala boendena.
Vidare yrkar Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Jonas Strand (S) på att modellen för ”Läkarmedverkan i hemsjukvården” ska ge stöd till samtliga som har behov av stöd och inte bara de som är inskrivna i hemsjukvården.
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna i Region Halland har genom Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Jonas Strand (S) inkommit med en motion om att skriva om uppdragsbeskrivningen för vårdval Halland närsjukvård i sin helhet. I motionen har man även lyft några områden som anses vara av särskild vikt. Dessa områden är: Hänsyn till geografiska förhållanden, Utveckla riktlinjer om digitala verktyg, Särskilda uppdrag, Mer fokus på det hälsofrämjande arbetet, Ekonomiska förutsättningar, Utökad tillgänglighet, Fast vårdkontakt, Geriatrisk kompetensförstärkning inom primärvården och Samhällsmedicinska ansvarsområden.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
277kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna i Region Halland har genom Lise-Lotte Bensköld (S) och Jonas Strand (S) inkommit till Regionfullmäktige med en motion om att genom översyn av förfrågningsunderlaget till Vårdval Halland över regelverket för etablering av filialer, kartlägga behovet av fler vårdcentraler och skapa förutsättningar för mobila vårdcentraler i hela Halland.
-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Gustaf Kristensson, Elina Berg, Maud Lanne och Therese Stoltz från Socialdemokraterna har i sin motion Förstärk naturbruksutbildningen i Halland. Driftnämnden kultur och skola har yttrat sig över motionen och föreslagit att förutsättningarna för KRAV-certifiering utreds innan en sådan inriktning tas.
-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
44kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut.
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av utskottens protokoll
Bilagor
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor
-
346kb Ladda ner dokument
-
565kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontorets ekonomifunktion har initierat och omarbetat regionens finanspolicy. De föreslagna förändringarna är av både mindre och något större karaktär. Strukturen på dokumentet har setts över och ändrats. Ett nytt placeringssegment, medelsförvaltning, föreslås som ger möjlighet att placera på medellång sikt och därmed bättre kunna inflationssäkra investerat kapital.
Ansvarsfördelningen har setts över och presidiets ansvar har tagits bort för en tydligare ansvarsfördelning. Ansvarspunkterna för varje funktion är i tillämpliga fall reviderade.
Avsnittet som handlar om hållbara och ansvarsfulla investeringar har förtydligats och skärpts upp. Det reviderade dokumentet innehåller fler normer att förhålla sig till.
Den risk som regionen är beredd att ta regleras bland annat genom den fördelning som görs mellan räntebärande värdepapper och aktier i en portfölj. Mindre förändringar har skett av fördelningen avseende pensionsmedelsförvaltningen, vilket minskat risken i portföljen något. I medelsförvaltningen har en normalfördelning (normalläge) med 90 % räntebärande värdepapper och 10 % aktier föreslagits. Denna fördelning ger en låg risk.
Revidering har skett av de så kallade operativa målvariablerna. Dessa anger hur mycket real avkastning medelsförvaltningen och pensionsmedelsförvaltningen förväntas ge. Dessa mål stämmer nu bättre överens med den risk som de olika portföljerna har.
Revidering har också skett av hur stor andel av ett bolag och hur stor andel av en fond regionen får äga. Andelen har reviderats ner och minskar därmed risken.Bilagor
-
30kb Ladda ner dokument
-
30kb Ladda ner dokument
-
-
Vattenfall AB med flera energibolag planerar för några större havsbaserade vindkraftparker i Kattegatt utmed Hallandskusten och i dagsläget pågår tillståndsprövning för tre projekt i Sveriges ekonomiska zon i Kattegatt på cirka 14 TWh. Vattenfall och Svenska kraftnät har i samband med projekteringen undersökt möjligheterna för hur den producerade energin ska föras in på det svenska stomlinjenätet på mest effektiva sätt. Under projekteringen har ett antal platser och områden undersökts var en överföringsstation skulle kunna placeras utmed stomlinjenätet i Halland. Den plats som har bedömts varit lämpligast är belägen på Region Hallands/Hallands skogsallmännings fastighet Skogaby 6:1.
Regionstyrelsens skogsegendomsdelegation har bedömt projektet som strategiskt intressant inte minst på grund av att en anslutningspunkt i Södra Halland skulle innebära att energiförsörjningsläget inom elområde 4 kraftigt skulle stärkas och påverka både energibalans och priser positivt. I dagsläget pågår projektering och tillståndsprövning och anslutningsstationen beräknas vara klar under 2028.
Förslaget innebär att regionfullmäktige beslutar att uppdra åt regionstyrelsen att sälja cirka 17 hektar av Skogaby 6:1 till Svenska Kraftnät för anläggande av en överföringsstation. Köparen står för alla kostnader rörande försäljning och avstyckning.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
-
Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Kerstin Nilsson (S) har i en motion till regionfullmäktige föreslagit att en mobil ungdomsmottagning etableras för att stärka tillgängligheten till den verksamhet som bedrivs inom ramen för Ungdomsmottagningen Halland.
Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa bedömer att tillgängligheten för ungdomarna kan fortsätta att utvecklas under 2022 genom det utökade uppdraget och förvaltningens uppdrag i nämndens verksamhetsplan.Bilagor
-
32kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna i Region Halland har genom Lise-Lotte Bensköld (S) och Jonas Strand (S) inkommit till Regionfullmäktige med en motion om att genom översyn av förfrågningsunderlaget till Vårdval Halland över regelverket för etablering av filialer, kartlägga behovet av fler vårdcentraler och skapa förutsättningar för mobila vårdcentraler i hela Halland.
Bilagor
-
31kb Ladda ner dokument
-
31kb Ladda ner dokument
-