Hoppa över navigering
  1.   1

    Justering

  2.   2

    Godkännande av föredragningslista

  3. Förvaltningen har fått uppdraget att öka förtroendevaldas kunskap avseende bland annat kommunikationsvägar, teknisk hantering och säkerhet. Detta ska ske genom att tematiska fördjupningstillfällen erbjuds. Vid sammanträdet lämnas information om förtroendevaldas e-posthantering.

  4. Region Hallands ledarfilosofi har varit i fokus under verksamhetsåret, och har kommunicerats till alla regionens chefer. Ledarfilosofin är en del inom Mål och Budgets delområde attraktiv arbetsgivare, som ligger till grund för den ledarkultur vi önskar i Region Halland.

    Bilagor

  5.   7

    Paus (10 min)

  6. Region Halland har som remissinstans fått möjlighet att svara på remissen för betänkandet från utredningen Ett nytt regelverk för hälsodataregister (SOU 2024:57). Sammanfattat anser Region Halland att:

    • Regionen stödjer den allmänna viljeinriktningen att samla in information till hälsodataregistren så att dessa blir kompletta. Det gäller både patientregistret och läkemedelsregistret.
    • Skyldigheten för regioner att fortsatt rapportera till väntetidsdatabasen på SKR bör vara kvar.
    • Förslagen behöver justeras för att undvika risken för inkonsekvenser mellan  olika lager inom området.
    • Det måste säkerställas att regionerna har fri tillgång till all information i hälsodataregistren som avser den egna befolkningen.
    • Utredningen har en förenklad bild av förutsättningarna för rapportering av information från privata vårdgivare.
    •  Finansierings-principen bör tillämpas där regionerna får ökade kostnader.
    • Yttrandet innehåller ytterligare ett antal synpunkter direkt hänförbara till de specifika avsnitten i kapitlen 5 - 9.

    Bilagor

  7. Regionstyrelsens verksamhet följer varje år upp de övergripande genomförandestrategierna, samt redovisar analysen av uppföljningen till regionfullmäktige. Uppföljning och analyser gällande verksamhetsåret 2023 är nu färdigställt.

    Hallands strategi för hållbar tillväxt 2021–2028 har en viktig uppgift i att samla och vägleda halländsk genomförandekraft för hållbar tillväxt. Hälso- och sjukvårdsstrategin 2017–2025 ligger till grund för utvecklingen av hälso- och sjukvården i Halland och är stödjande för verksamheten. Hallands kulturstrategi och kulturplan 2021–2024 beskriver hur Halland ska utveckla möjligheterna för invånare och besökare att uppleva och skapa kultur samt utgör grunden till Region Hallands ansökan om statliga medel till regional kultur. Uppföljningsrapporten om Hallands strategi för hållbar tillväxt är interaktiv och går att läsa via följande länk Läget i Halland.

    Bilagor

  8. Regeringen beslutade den 30 juni 2022 att ge en särskild utredare i uppdrag att kartlägga och analysera statens former för samverkan och dialog med kommuner och regioner samt se över regleringen av fullmäktige- och nämndsammanträden.

    Utredningen signalerar tydligt, genom såväl bedömningar som författningsförslag, en önskad ökad statlig styrning och kontroll, vilket går starkt emot den politiska överenskommelse som finns bland regionerna i Sydsverige.

    Region Hallands yttrande berör utredningens följande områden:

    • Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård 
    • De nationella överenskommelserna 
    • Samverkan inom olika verksamhetsområden och vid olika behov 
    • Länsstyrelsernas roll i samverkan 
    • Regionala kommunråd inom varje länsstyrelse 
    • Länsstyrelsernas roll i krisberedskap
    • Deltagande på distans vid fullmäktige- och nämndsammanträden.

    Bilagor

  9. Regionens revisorer har genomfört en granskning tillsammans med sakkunniga på PwC. Syftet med granskningen har varit att bedöma huruvida regionstyrelsen säkerställer en långsiktig ekonomisk planering. Regionstyrelsen ska besvara granskningen, vilket görs genom ett yttrande som efter beslut ska översändas till regionens revisorer.

    Bilagor

  10. Stina Isaksson (SD), har för Sverigedemokraterna Region Halland väckt en motion om att Region Halland ska undersöka möjligheterna att utforma ett föräldraskapspaket till förstagångsföräldrar likt moderskaps­förpackningen i Finland.

    Enligt motionären kan föräldraskapsförpackning till förstagångsföräldrar vara ett sätt att välkomna nya invånare men önskvärda effekter såsom exempelvis bidragande till ökat barnafödande och ökad inflyttning bedöms försumbara. Vidare bedöms en föräldraskapsförpackning innehållande produkter till en summa motsvarande 170 euro inte bidra till långsiktiga positiva effekter för förstagångsföräldrar.

    Att prioritera ytterligare utredning inklusive kostnadsberäkning av förslaget bedöms inte aktuellt resursmässigt. Regionkontoret hänvisar till befintliga statliga och kommunala bidrag och stödinsatser.

    Regionkontoret föreslår att avslå motionen.

    Bilagor

  11. Utdelningsbeslut från Region Hallands stiftelser rapporteras till regionstyrelsen innan utbetalning av medel sker. Som ytterst ansvarig kan regionstyrelsen ändra i beslut om utdelning om så skett utanför stiftelsens ändamål.

    Ärendet utgör regionstyrelsens tillfälle att signalera önskan om närmare granskning av utdelningsbeslut för eventuell ändring.

    Följande utdelningsrapport för utdelning 2024, period 2, har hittills inkommit till styrelsen:

    • Annie, Ernst och Hilda Österbergs från Hjälmekulla fond 2024

    Följande stiftelser har beslutat att inte dela ut medel under period 2:

    • Stiftelsen Mimmi och Pehr Landins fond 2024
    • Länssjukhuset i Halmstads samfond 2024
    • Varbergs samfond 2024

     

    Bilagor

  12.   15

    Anmälan av utskottens protokoll

  13.   16

    Anmälningar för kännedom

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.