Möte 2020-10-14
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslistan
-
Med anledning av den situation som uppstått i samband med COVID-19 har frågan om förutsättningarna för deltagande på distans vid fullmäktiges sammanträden uppkommit. Enligt 5 kap. 16 § kommunallagen (2017:725), KL, ska fullmäktige besluta i vilken utsträckning ledamöter får delta i fullmäktiges sammanträden på distans. Deltagande på distans ska i sådant fall ske genom ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor.
För att deltagande på distans ska vara möjligt behöver de tekniska lösningarna svara mot de krav som lagen ställer och fullmäktige måste genom beslut tillåta att deltagande på distans sker. För att möjliggöra deltagande på distans föreslås fullmäktige besluta om att införa möjligheten till deltagande på distans, om särskilda skäl föreligger, i Arbetsordningar och reglementen 2019.
Förslaget innebär att ordförande, vid begäran om deltagande på distans, bedömer om lagens krav är uppfyllda och om särskilda skäl föreligger. I bedömningen bör särskilt beaktas om fullmäktige riskerar att inte bli beslutsföra till följd av att flera ledamöter inte kan närvara fysiskt vid sammanträdet.
Följande bestämmelser föreslås införas såsom ny 12 § (befintlig 12 § blir istället 13 § osv) i Arbetsordningar och reglementen 2019.
Deltagande på distans
§ 12
Fullmäktige får, om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans. Sådant sammanträde får endast äga rum om ljud- och bildöverföring sker i realtid och på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra på lika villkor.
Ledamot som önskar delta på distans ska senast 7 dagar i förväg anmäla detta till fullmäktiges kansli. Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans.-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
784kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är femton motioner ej slutbehandlade. Av dessa är åtta motioner i politisk behandling. Av resterande sju motioner har en varit i beredning längre än ett år, Grön Rehabilitering. Denna motion beräknas nå fullmäktige i december 2020.-
226kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Mottagare av partistöd ska varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts. Enligt kommunallagen ska partistödet användas för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin.
Redovisningen sker per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige. Redovisningen omfattar erhållet partistöd men inte övriga intäkter och kostnader partiet har. En redovisning ska dock göras om det skett en överföring till andra delar av partiorganisationen. Då skall även redovisas vilken motprestation som erhållits. Har delar av partistödet använts till någon form av valfond eller annan form av sparande ska även detta redovisas.
Redovisningen ska ske senast den 30 juni året efter att partistödet utbetalats.
Samtliga partier i regionfullmäktige har lämnat in redovisning inom utsatt tid. Regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner. Därför föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna.-
72kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Revisorerna i Region Halland har gett PwC i uppdrag att granska regionens anskaffning av medicinteknisk utrustning. Rapporten har skickats till Regionstyrelsen med begäran om svar.
Regionstyrelsens yttrande bifogas.-
72kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
931kb Ladda ner dokument
-
-
Covid-19-pandemin medför att årets vaccinationskampanj för säsongsinfluensa inte kan genomföras på samma sätt som vanligt. Smittrisken medför att både invånare och vården behöver vidta särskilda åtgärder för att göra vaccinationen på ett säkert sätt. Detta tar stora resurser i anspråk.
Ett borttagande av egenavgiften förenklar betydligt vårdens arbete och minskar behovet av personkontakt för de som tillhör riskgrupper. Det bedöms också innebära att vaccinationen blir tillgänglig för fler då detta ekonomiska hinder tas bort.
Den årliga säsongsinfluensavaccinationen som i år inleds den 3 november kostar 60 kr i egenavgift för alla invånare över 65 år samt personer i medicinska riskgrupper, dvs de som har vissa kroniska sjukdomar (astma, diabetes, hjärtsjukdomar, vissa funktionshinder med flera). Bortsett från åldersgränsen sammanfaller dessa riskgrupper i stort med riskgrupper som definierats för ökad risk för allvarlig covid-19. De som inte tillhör dessa grupper betalar 280 kr.-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
509kb Ladda ner dokument
-
799kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger uppföljningsrapport 2 (januari-augusti) för Regionkontoret, för styrelsens godkännande. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
69kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Pandemins effekter och konsekvenser står i fokus för årets andra uppföljningsrapport för Region Halland. Region Halland har tagit ett stort ansvar under pandemin i det nära samarbete som skett i Halland mellan olika aktörer. I organisationen har läget följts kontinuerligt och strukturen för ledning och styrning anpassats utifrån rådande läge. Inriktningen har varit att i största möjliga mån arbeta med verksamhet enligt plan och samtidigt hantera pandemin. Utifrån det har nödvändiga verksamhetsmässiga justeringar gjorts löpande.
Även om tillgängligheten till vård har minskat som en följd av pandemin så har tillgängligheten också fortsatt varit generellt högre i Halland jämfört med riket. Minskad produktion, ökad andel digitala vårdkontakter och det arbete som covid-19 inneburit har påverkat verksamhet, personal och ekonomi. Projekt, processer och uppdrag har i vissa fall pausats eller gått på sparlåga under den mest intensiva delen av pandemin. Samtidigt har utvecklingen vad gäller digitala vårdmöten tagit stora kliv. En del medarbetare fick tillfälligt förändrat innehåll i sina arbetsuppgifter då pandemin krävde ökad bemanning på sjukhuset för det arbete som behövde göras kopplat till pandemin.
Pandemin har också fört med sig effekter för Hallands näringsliv, kultursektorn och kollektivtrafiken, där en rad insatser vidtagits för att minska de negativa konsekvenserna.
Bland annat har man erbjudit avstämningar och rådgivning, tagit fram hantering för varsel och omställningar samt startat arbete för kompetensutveckling av permitterad och varslad personal tillsammans med Högskolan i Halmstad och kommunerna. Kollektivtrafiken har gått under ordinarie tidtabell, men resandet har i stort sett halverats, vilket fortsatt påverkarintäkterna. Påverkan på besöksnäringen mildrades något när de slopade reserestriktionerna innebar ett stort antal besökare och hemmasemestrande i Halland. Även kultursektorn har påverkats, där regionen därför omfördelat medel för att kunna ge expresstöd och stipendier till kulturaktörer. Sedan hösten har skolorna, som erbjöd distansundervisning under våren, öppnat för undervisning på plats igen.
Regionens balanskravsresultat prognostiseras till 888 mnkr för 2020 vilket innebär att regionen uppfyller kommunallagens krav på en ekonomi i balans. Riksdagen har vid flera tillfällen fattat beslut om krispaket med utökade statsbidrag till regionerna vilket har en väsentlig påverkan på resultatet efter 8 månader och prognosen på helåret. Anledningarna till den förbättrade prognosen är främst riktade- och generella statsbidrag. Totalt prognostiseras för statsbidrag ett överskott mot budget på 636 mnkr, där 516 mnkr är hänförbara till covid-19. Utöver det har också en lägre produktion samt ett ökat användande av digitala mötesplatser inneburit lägre kostnader. Prognosen påverkas också positivt av reavinster på värdepapper samt utvecklingsmedel som inte utnyttjats.
Den sammantagna bedömningen är att Region Halland uppnår en god ekonomisk hushållning i förhållande till regionfullmäktiges mål. Regionens ekonomiska fokusområde 2020 är att minska kostnadsutvecklingstakten för att möjliggöra en långsiktigt god ekonomisk hushållning uppnås. Av övriga sju fokusområden prognostiserar fyra en fullständig måluppfyllelse på helåret och tre att målen uppfylls delvis.
Region Hallands sjukfrånvaro är något förhöjd och kan kopplas till pandemin under perioden mars till maj, främst på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid minsta symptom. Kostnaden för inhyrd personal har ökat något för sjuksköterskor men minskat för läkare, vilket delvis kan kopplas till ett behov att säkerställa bemanningen under pandemin. Personalomsättningen har under året varit ungefär en halv procentenhet över målvärdet, men den interna och externa omsättningen är oförändrad från samma period föregående år.-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
862kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Information med anledning av covid-19.
-
11
Beslut gällande halvårsrapport av jämställdhets- och rättighetsintegrering inklusive Modellregioner 2020
Under 2020 har Region Halland fortsatt deltagande i SKRs (Sveriges kommuner och regioner) satsning Modellregioner för jämställdhetsintegrering. Med koppling till satsningen har Region Halland påbörjat implementeringen av jämställdhets- och rättighetsintegreringen i ledning och styrning av Region Hallands verksamhet.
Med anledning av det rådande läget med covid-19 görs en halvårsrapport som summerar vårens arbete och avgränsning samt plan för höstens genomförande och Resultatrapport för året 2020 till SKR. Rapporten innehåller beskrivningar av tillvägagångssätt som Region Halland använt sig av för att integrera jämställdhets- och rättighetsperspektiv i ordinarie styrnings- och ledningssystem. Lärdomar av och erfarenheter från processen och den arbetsmetod som Modellregioner som koncept förordat ska också ingå i resultatrapporten. Ett viktigt ingångsvärde för arbetet under 2020 är att implementeringen tillämpat de globala målen i Agenda 2030 och lyft jämställdhets- och rättgihetsintegrering i ett bredare sammanhang, hållbarhet.-
232kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
454kb Ladda ner dokument
-
-
Per Stané Persson och Jonas Strand, Socialdemokraterna har i en motion 2019-10-14 yrkat på att en jämställdhetsanalys görs inför varje politiskt beslut. Regionkontoret föreslår att motionen bifalles.
-
270kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland upphandlingsfunktion utgör redan idag en strategiskt viktig resurs för att varje verksamhet inom Region Halland ska ha tillgång till det upphandlingstekniska stöd och kompetens som kan säkerställa både god rådgivning och hushållning inom ramen för strategiska ramavtal och LOU (lagen om offentlig upphandling).
Regionkontoret bedömer samtidigt att det behöver ske en förändring i hur det strategiska arbetet är organiserat inom Region Halland. Det övergripande syftet med åtgärden är att ytterligare förstärka upphandling som en strategiskt viktig resurs, såväl utifrån ett ekonomiskt som politiskt perspektiv, där varje upphandling kan göra skillnad.-
94kb Ladda ner dokument
-
-
I varje Region ska det enligt smittskyddslagen (2004:168) finnas en smittskyddsläkare (1kap, 9 §). En smittskyddsläkare utses av sådan nämnd som avses i 7 kap 1 § hälso- ochsjukvårdslagen (2017:30). I frågor som inte gäller smittskyddsläkarens myndighetsutövningska denne verka under nämnden. Smittskyddsläkaren själv har lagstadgad möjlighet att uppdra åt annan erfaren läkare på smittskyddsenheten eller infektionskliniken att fullgöra uppgifter enligt smittskyddslagen. Maria Ryberg Mo är idag utnämnd till smittskyddsläkare.
Maria Löfgren innehar tjänsten som biträdande smittskyddsläkare och överläkare i Region Halland.
För att Maria Löfgren fullt ut enligt smittskyddslagen ska kunna ersätta ordinarie smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo krävs att styrelsen utnämner henne även till ställföreträdande. Redan idag har Maria Löfgren uppdraget att biträda smittskyddsläkaren i allt som träffar smittskyddslagen, dock inte det samlande smittskyddsansvaret i vilket ingår bl a planering och organisation av smittskyddet. Det åvilar endast smittskyddsläkaren i sitt ämbete, såvida inte ställföreträdare utses som kan ersätta smittskyddsläkaren.-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Den pågående pandemin ställer hälso- och sjukvården inför fortsatta utmaningar.
Regionens vårdcentraler bekostar de listade invånarnas nätläkarbesök och dessa har stadigt ökat liksom kostnaderna.
Den beslutade kompenseringen för perioden mars-september har kostat ca 8 mnkr. Att fortsatt kompensera Vårdval Halland Närsjukvård för dessa distansbesök under perioden oktober-december beräknas kosta ytterligare 3,5-4 mnkr.-
75kb Ladda ner dokument
-
-
16
Hallands sjukhus Kungsbacka - Tidigareläggning av medel för byte entré och fönsterparti fasad byggnad 009
Det finns behov av att tidigarelägga byte entré och fönsterparti med utförande 2021. Installation av ny kylmaskin by 010 i projekt avfuktning sterila miljöer Hallands sjukhus Kungsbacka kommer att skapa en förhöjd bullernivå från kylmaskinen. För att undvika att bullernivån ska påverka verksamheterna negativt behöver fönsterparti bytas till nya fönster med bättre ljudisolering.
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Varbergs Energi behöver placera en vattenbehandlingsanläggning för rening och behandling av närvärmenätets värmevatten (fjärrvärme), i Munkagårdsgymnasiets panncentral detta då Munkagårdsgymnasiet är den kund som är längst ut på fjärrvärmenätet. För detta behöver Varbergs Energi en golvyta på 1 m2 i panncentralen varpå ett nyttjanderättsavtal behöver upprättas.
-
72kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
568kb Ladda ner dokument
-
-
18
Svar på motion från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet: Väl fungerande brukarinflytande, en grundförutsättning för förflyttning till den nära vården
I en motion till Regionfullmäktige, daterad 2019-10-09, ”Väl fungerande brukarinflytande, en grundförutsättning för förflyttning till den nära vården” föreslår Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att Region Halland ska utveckla nya strukturer för en systematisk samverkan med brukare, patienter och närstående. Motionärerna yrkar vidare på att det tas fram en gemensam struktur för hur brukare, patienter och närstående kan göras delaktiga på olika nivåer, tydliga uppdrag med ersättning, en kompletterande bidragsmodell för funktionshinderorganisationer samt en modell för att involvera brukare, patienter och anhöriga i upphandlingsprocessen.
Regionstyrelsens arbetsutskott beslutar att remittera motionen till driftsnämnderna (DN) Hallands sjukhus, Ambulans diagnostik och hälsa, Psykiatri, Närsjukvård samt Kultur och skola med begäran om yttrande. DN Kultur och skola svarar att de inte har något att yttra sig om angående frågan. Övriga nämnder välkomnar motionärernas förslag att utveckla en systematisk samverkan med brukar- patient- och närståendeorganisationer, med utgångspunkt i befintliga strukturer.
Bilagor
-
409kb Ladda ner dokument
-
787kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
19
Framställan om att Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsas uppdrag kompletteras med tjänsten SMS-livräddning
I Sverige, utanför sjukhus, drabbas årligen drygt 6.000 personer av plötsligt hjärtstopp och där någon form av behandling påbörjats av ambulanspersonal eller före ambulans-personalens ankomst. Nationella och internationella riktlinjer förespråkar omedelbar start av hjärtlungräddning (HLR) och att hjärtstartare används inom tre minuter. Vid hjärtstopp ökar risken att dö med 10 procent för varje minut. Så kallad SMS-livräddning vid plötsligt oväntat hjärtstopp i samhället, där HLR-utbildade lekmän kallas till hjärtstopp, har visat sig öka antalet tidig HLR innan ankomst av ambulans.
Enligt statistik från Hjärt-lungräddningsregistret var det år 2018, 208 individer som fick Hjärtstopp utanför sjukhus i Halland, 24 av dessa kunde räddas. I genomsnitt skulle SMS-livräddare kunna bidra till att ytterligare 6 individer per år överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus i Halland.-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
586kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har avtal med fem leverantörer för Grön Rehab i Halland fram till 2021-10-19. Budget för Grön Rehab 2020 är 2,5 miljoner kronor. Antal remisser har ökat under avtalsperioden och prognosen pekar på ett underskott på 2 miljoner kronor för helåret 2020. För att kunna fortsätta erbjuda Grön Rehab under hela 2020 förstärks budgeten med 2 miljoner kronor vilket finansieras av regionstyrelsens oförutsedda medel.
-
106kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Information om hot och våld mot förtroendevalda.
-
Anmäles protokoll från
- arbetsutskottet
- hälso- och sjukvårdsutskottet
- tillväxtutskottet
Bilagor
-
961kb Ladda ner dokument
-
688kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut.
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Initiativärende från Socialdemokraterna, Behandla ändringsbudget i december 2020.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-