Möte 2019-09-18
-
Kl 09:00 – 09:05
Inledning
Kl 09:05 – 09:25
Ärende 9 Regionsamverkan Sydsverige 2019, positionspapper för kollektivtrafiken
Erik Hansson
Kl 09:25 – 09:45
Ärende 10 Projektdirektiv Lokalförsörjningsplan
Sara Jakobsson
Kl 09:45 – 10:05
Ärende 12 Utredningsuppdrag för långsiktig utveckling av Region Hallands hälso- och sjukvårdsuppdrag
Martin Engström
Kl 10:05 – 10:25
Kaffe
Kl 10:25 - 10:50
Ärende 13 Utomlänsersättningar för digitala vårdtjänster
Fredrik Stegmark
Kl 10:50 – 11:10
Ärende 14 Upphandling vårdgaranti
Carina Werner, Ann-Sofi Strömvall-Larsson
Kl 11:10 – 11:30
Ärende 15 Vårdgaranti resursförstärkning – ortopedi
Carina Werner, Ann-Sofi Strömvall-Larsson
Kl 11:30 - 11:50
Information om patientinvolvering
Jeanette Törnqvist, Camilla Falk
Kl 11:50 - 13:15
Gruppmöten och lunch
Kl 13:15 - 13:45
Beslutsmöte
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslistan 2019
-
Anmäles protokoll från
- Arbetsutskottet
- Hälso- och sjukvårdsutskottet
- Tillväxtutskottet
Bilagor
-
433kb Ladda ner dokument
-
890kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
632kb Ladda ner dokument
-
576kb Ladda ner dokument
-
670kb Ladda ner dokument
-
586kb Ladda ner dokument
-
923kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut.
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
Mottagare av partistöd ska varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödets använts. Enligt kommunallagen ska partistödet användas för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin.
Redovisningen sker per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige. Redovisningen omfattar erhållet partistöd men inte övriga intäkter och kostnader som partiet har. Däremot ska en redovisning göras om det skett överföringar till andra delar av partiorganisationen och vilken motprestation som i så fall erhållits. Har delar av partistödet avsatts till någon form av valfond eller i form av annat sparande ska även detta redovisas.
Redovisningen ska ske senast den 30 juni året efter att partistödet utbetalats.
Samtliga partier i regionfullmäktige har lämnat in redovisning. Regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner. Därför föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna och att utbetalningar av partistödet under 2020 kan ske.-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
873kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
990kb Ladda ner dokument
-
462kb Ladda ner dokument
-
941kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret föreslår sammanträdestider för regionstyrelsen 2020 enligt följande:
- 5 februari
- 11 mars
- 8 april (Årsbokslut)
- 6 maj
- 3 juni (UR1 och Mål och budget 2021)
- 26 augusti
- 23 september
- 14 oktober (UR2)
- 25 november
Regionfullmäktiges sammanträdesdagar 2020:
- 26 februari
- 29 april
- 17 juni
- 28 oktober
- 9 december
-
235kb Ladda ner dokument
-
Region Halland har ombetts inkomma med förslag på sju ledamöter till Etikprövningsmyndigheten, verksamhetsområde Lund, för åren 2020-2023. Region Halland, Region Skåne och Region Blekinge föreslår sammanlagt 41 ledamöter. Efter förslag utses ledamöter av myndigheten. Att en person föreslagits innebär inte per automatik att denne också utses av myndigheten.
Valberedningens förslag på ledamöter lämnas vid sammanträdet.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Regionsamverkan Syd antog på mötet den 5 maj ett slutgiltligt förslag på positionspapper för kollektivtrafik: Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige.
Arbetsgruppen och utskottet för kollektivtrafik inom Regionsamverkan Sydsverige har sedan 2017 arbetat med att ta fram ett gemensamt positionspapper för kollektivtrafiken i Sydsverige.
Syftet med positionspapperet är att arbeta för att förbättra den regionöverskridande kollektivtrafiken till gagn för större arbetsmarknadsregioner, nåbarhet till högre studier och en ökad tillväxt.-
249kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland står inför stora utmaningar med ett åldrat fastighetsbestånd. 77 procent av det totala fastighetsinnehavet är äldre än 30 år. Idag finns ingen långsiktig beslutad planering för Regionens fastigheter, vilket innebär att investeringar styrs av var det akuta byggnadstekniska behovet är som störst. Och att punktinsatser utförs med kort framförhållning. Stora investeringar undviks idag (även om de är nödvändiga) då risk finns att blockera framtida utvecklingsmöjligheter eller investera medel fel.
Ett förslag till projektdirektiv för framtagandet av en lokalförsörjningsplan har författats (se bilaga 1). Detta projektdirektiv beskriver; syfte, mål, prioriteringar, avgränsningar, förutsättningar och leverans av projektet.
Genom att godkänna detta projektdirektiv bildas en regionövergripande projektgrupp under ledning av Regionfastigheter, som arbetar fram en Lokalförsörjningsplan för politiskt antagande. Planförslaget stäms fortlöpande av med Regionstyrelsen under arbetets gång.-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionens beslutsordning ska projekt som innehåller både investeringar i utrustning och fastighetsinvesteringar beskrivas som ett samlat projekt. Dock ska projektets utrustnings- respektive fastighetsdel beslutas enligt gällande beslutsordning. Det innebär i detta fall att Driftnämnden Hallands sjukhus bereder ärendet, men för beslut ska både utrustningsinvesteringen och lokalanpassning gå vidare till regionstyrelsen.
Ångautoklaver är maskiner avsedda för sterilisering av höggradigt rengjorda sjukhusinstrument, främst för Hallands sjukhus operationsavdelningar. De sammanlagt tio autoklaverna vid sterilenheterna i Halmstad, Varberg och Kungsbacka är inköpta mellan 2008 och 2012, de har uppnått eller uppnår sin tekniska och ekonomiska livslängd de närmaste åren. På senare år har driftstörningarna ökat, vilket orsakat stilleståndstider och förseningar på operation.
Under perioden 2019-2021 planeras därför utbyte av samtliga autoklaver. Det totala arbetet är omfattande och behovet av koordinering mellan de berörda aktörerna (regionfastigheter, regionupphandling, verksamheterna, Medicinsk teknik Halland och entreprenörer/leverantörer) är stort. Det är av stort värde, utifrån kvalitet och effektivitet, att arbetet med investeringarna samordnas i en sammanhållen projektsamordning, inte minst utifrån aspekter så som kravspecifikation, upphandling och fastighetsrelaterade krav. I detta arbete behöver även det snart aktuella utbytet av vagnsdisk vid sterilenheten Hallands sjukhus Halmstad beaktas. Denna reinvestering ligger inom Driftnämnden Hallands sjukhus beslutsmandat.-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
267kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger förslag till utredningsuppdrag för långsiktig utveckling av Region Hallands sjukvårdsuppdrag. Uppdraget beskrivs nedan under särskild rubrik.
-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
SKL rekommenderar regionerna att anta den nya nivån på utomlänsersättning för digitala vårdtjänster (distanskontakter) senast den 1 oktober 2019. Den nya ersättningsnivån innebär en sänkning av ersättningen. SKL anser att provtagning och medicinsk service i samband med digitala vårdtjänster måste omhändertas bättre av vårdgivare i offentligt finansierad vård. Region Halland har riktlinjer för detta sedan 2018. SKL anser även att patienten ska ha möjlighet att registrera sitt besök i högkostnadsskyddet, vilket är möjligt i Halland hos aktuell mottagning och vårdvalsservice.
-
261kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
495kb Ladda ner dokument
-
589kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har 18 vårdgarantiavtal, fördelat på barnpsykiatriska utredningar, röntgenundersökningar och diagnostik, oftalmologi, ortopedi, kardiologi, plastikkirurgi, samt urologi. Avtalet för barnpsykiatriska utredningar, röntgenundersökningar och diagnostik har löpt ut medan övriga vårdgarantiavtal löper ut under våren/sommaren 2020.
Inom vårdområdena allmän kirurgi inklusive endoskopier och obesitaskirurgi, gastroenterologi samt neurologi har Region Halland inte haft egna avtal, hänvisning har skett genom avrop av andra regioners avtal. För att säkerställa god tillgänglighet till ovanstående vårdområden behöver även dessa ingå i Region Hallands kommande upphandling utifrån förvaltningarnas bedömning om behov föreligger.
Vårdgarantiavtal har varit ett bra sätt för Region Halland att kunna erbjuda patienter tid inom vårdgarantins tidsgränser, vilket bidragit till en ökad tillgänglighet för de halländska patienterna. Region Halland tillhör de regioner i landet med bäst tillgänglighet till den specialiserade vården. Vårdgarantiavtalen har också bidragit till en stabilitet och kontinuitet i Region Hallands arbetssätt att hantera patientflöden, och att Region Halland inte är hänvisade till andra regioners avtal.
Under avtalsperioden har en stor volym patienter hänvisats till externa vårdgivare med en ökning av hänvisningar varje år.
Vårdgarantiavtalen garanterar inte några volymer till leverantörerna, vilket innebär att avrop endast görs vid behov.-
370kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
I budget för 2019 beslutades att reducera finansieringen avsedd för nyttjande av vårdgarantin. Hallands sjukhus har fått i uppdrag att se över vilka möjligheter som finns för att minska hänvisningen till vårdgarantin genom en ökad produktion i egen regi.
Under våren har en översyn genomförts för att identifiera områden där möjlighet finns att minska hänvisningen till vårdgarantin, där ortopedi är ett av de identifierade områdena. Arbetet har genomförts med stöd från Regionkontoret.
För att klara en minskad hänvisning till vårdgaranti med uppskattningsvis 600 operationer/behandlingar per år från Region Halland ses ett behov av resurstillskott till Driftnämnden Hallands sjukhus, för att hantera ökade kostnader som detta kommer att medföra.
I detta förslag beräknas att kostnaden för vårdgarantin kan minska med 19,5 mnkr. För att omhänderta beräknad volym inom Region Hallands egen regi uppskattas kostnaden till 11,6 mnkr, vilket i detta förslag innebär en besparing för Region Halland på cirka 7,9 mnkr. Finansiering sker genom omfördelning av budgeterade medel från vårdgaranti till Driftnämnden Hallands sjukhus.-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Arbete med patientinvolvering utgår ifrån att det finns olika behov, vilket påverkar val av nivå av involvering och att det kan finnas flera strukturer att rekrytera invånare och patienter ifrån. Det finns inte ett sätt som löser alla behov och redskapet delaktighetstrappan, se bilaga, kan användas för att både besluta om grad av involvering, från vilken struktur rekrytering av patienter görs och vilken metod som väljs för att uppnå behovet.
Den största utmaningen är med all sannolikhet att ändra arbetssätt så att strukturer säkerställer att patientinvolvering sker utifrån möjliga områden och behov. Arbetssättet måste också säkerställa att påverkansgraden vid involvering tydliggörs så förväntningarna från invånare, patienter eller närstående överensstämmer med uppdragsgivarens.
Under 2019 har Hälso- och sjukvård, RK säkerställt att det finns strukturer att få kontakta med patientföreningarna i Halland via Region Handikapprådet. Ett arbete pågår också att utveckla brukarmedverkan inom den regionala stödstrukturen. Under 2020 planeras att en intressebank av patienter och närstående ska utvecklas som ytterligare ett redskap att möjliggöra patientinvolvering.-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
329kb Ladda ner dokument
-