Möte 2021-02-10
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Lägesrapport lämnas om covid-19 och vaccination.
-
4
Paus
-
Information om Region Hallands ekonomiska resultat 2020.
-
Information - Genomgång av resultat från medarbetarundersökning 2020 i Region Halland.
-
Information - Genomgång av resultat från medarbetarundersökning 2020 på regionkontoret.
-
Arbetsmiljöarbetet ska bedrivas i enlighet med Region Hallands arbetsmiljöpolicy och arbetsmiljöriktlinjer. Arbetet ska uppfylla regelverkets krav på en god och säker arbetsmiljö och vid arbetsplatserna ska det bedrivas ett förebyggande och hälsofrämjande arbete.
Regionstyrelsen har ansvar för Regionkontorets arbetsmiljö och ger förutsättningar för arbetsmiljöarbetet. Förvaltningschefen ansvarar för genomförandet av arbetsmiljöarbetet. Skriftlig fördelning av arbetsmiljöuppgifter sker enligt särskild fastställd beslutsordning till chefer i hela organisationen. Som enskild medarbetare finns ett ansvar att följa instruktioner, rutiner och att rapportera in risker i sin arbetsmiljö.-
67kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
340kb Ladda ner dokument
-
-
Den digitala utvecklingen fortsätter att påverka hela vårt samhälle och skapar möjligheter för en enklare, öppnare och effektivare samhällsservice. En intern kartläggning visar också på behovet av att utveckla det samlade stödet inom IT och digitalisering. Regionstyrelsens arbetsutskott gav regiondirektören i uppdrag att utreda och ta fram ett förslag som bättre möter målgruppernas behov av en smart och enkel digital vardag, med ökad utvecklings- och genomförandekraft samt optimerat kompetens och resursutnyttjande inom IT och digitalisering.
Arbetet har genomförts med delaktighet från samtliga förvaltningar och en slutsats är att det finns en bred samsyn kring det framtida önskade läget och de områden som har störst utvecklingsbehov. Dessa är strategi, styrning och finansiering, ledar-, medarbetarskap och kultur samt organisation och arbetssätt. Denna tjänsteskrivelse omfattar leveransen ”förslag på organisering”, då regionens tjänstemannaledning ser att en organisatorisk förändring är en förutsättning för att nå effektmålen. Uppdraget pågår fortsättningsvis för övriga leveranser som kan beslutas på tjänstemannanivå.
Inom organisation och arbetssätt behövs transparens, förenkling och tydlighet i organisation och roller. En samorganisering av operativt och strategiskt arbete i gemensam linje utgör en viktig förutsättning för detta. Genom en samorganisering kan kommunikation, beslutsvägar och förändringsledning förenklas. Strategi, styrning och finansiering försvåras också av den splittrade organiseringen och befintlig beställare/utförare-modell. IT- och digitaliseringsfunktionen behöver arbeta mer proaktivt och nära tillsammans i partnerskap med verksamheten kring såväl behov som lösning. Det innebär en samlad kultur- och kompetensförflyttning, vilket en samorganisering skapar nödvändiga förutsättningar för.
Sammanfattningsvis ser regionledningen att en samorganisering på regionkontoret är en förutsättning för den transformation som krävs för att uppnå effektmålen. Det skapar bättre förutsättningar att arbeta strategiskt och integrerat med andra regionövergripande frågor och möjligheter att realisera strategierna. Regionstyrelsen ges möjlighet att utöva ett aktivt politiskt inflytande på en av vår tids stora samhällspåverkande trender.
Ekonomiskt förändras resursfördelningen mellan de involverade förvaltningarna, men aggregerat bedöms samorganiseringen i sig vara ekonomiskt neutral.-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
10
Godkännande av förslag till program för Europeiska regionala utvecklingsfonden - Västsverige 2021-2027
I april 2020 erbjöd regeringen Region Halland och Västra Götalandsregionen att tillsammans och i dialog med Tillväxtverket och andra berörda myndigheter, ta fram förslag till regionalt program för Europeiska regionala utvecklingsfonden inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt för programperioden 2021-2027 i Västsverige (ERUF).
Programskrivningsarbetet har pågått sedan våren 2020 men eftersom flera förutsättningar för det nya programmet, bland annat slutliga förordningar, inte är klara får programmeringsarbetet anpassas efterhand som olika delar fastläggs.
Programförslaget ska återrapporteras till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 31 december 2020. Slutligt politisk behandling av programförslaget sker, den 10 februari 2021 i regionstyrelsen Region Halland samt den 9 februari 2021 i regionstyrelsen Västra Götalandsregionen. Programförslaget skickas till Näringsdepartementet med förbehåll att förslaget inte är slutligt politiskt behandlat i respektive region och att det därmed kan komma ändringar i skrivningarna.
I bilagan återfinns det utkast till programförslag som skickats till Näringsdepartementet den 22 december 2020.-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Hemsjukvård i Halland avser hälso- och sjukvård på primärvårdsnivå som utförs i patientens bostad och där ansvaret för de medicinska åtgärderna är sammanhängande över tid. Ansvarsfördelningen följer den så kallade tröskelprincipen, vilket är en gränsdragning mellan kommunal och regional hälso- och sjukvård och som innebär att kommunen ansvarar för att tillhandahålla hemsjukvård för alla som inte kan ta sig till vårdcentralen och har skrivits in i hemsjukvården.
Hemsjukvården i Halland har hittills varit reglerat i två olika överenskommelser: ett avtal som reglerar ekonomiska åtaganden mellan region och kommuner och en överenskommelse som reglerar själva verksamheten. Dessa två avtal har haft olika löptider vilket upplevdes av samtliga parter som olyckligt och som regelbundet ledde till nya, tidskrävande omförhandlingar. Ett nytt, reviderat avtal har nu tagits fram av en gemensam arbetsgrupp av representanter för kommuner och region och som sammanknyter både ekonomisk överenskommelse och principer för samarbetet i ett dokument med en löptid som sträcker sig över 8 år.
I jämförelse med tidigare dokument är denna överenskommelse medvetet kortfattad. Syftet enligt den nya överenskommelsen:
Viljeinriktningen med överenskommelsen är att vi fokuserar på individens behov framför gränser mellan huvudmännens ansvarsområden. Gränsdragning ner på detaljnivå i alla situationer skapar organisatoriska mellanrum som kan leda till att patienten inte får sina behov av hälso- och sjukvård tillgodosedda. Överenskommelsen ska stärka och främja samverkan och samarbete mellan parternas vårdgivare så att resultatet bidrar till ett tryggt och självständigt liv för individen. En förtroendefull och öppen dialog mellan kommunerna och regionen är en förutsättning för att tillsammans möta framtidens gemensamma utmaningar.
I överenskommelsen regleras kommunernas uppdrag att tillhandahålla hemsjukvård för länets invånare och reglerar finansieringen av den del av hemsjukvården i Halland som regionen överlämnar till kommunerna.
Överenskommelse föreslås gälla från och med 2021-04-01 och till och med 2028-12-31. Denna överenskommelse gäller under förutsättning att den godkänns av Regionfullmäktige och samtliga kommunfullmäktige i Halland genom beslut som vinner laga kraft.-
76kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
501kb Ladda ner dokument
-
-
Den pågående pandemin ställer hälso- och sjukvården inför fortsatta utmaningar.
Regionens vårdcentraler bekostar de listade invånarnas nätläkarbesök och dessa har stadigt ökat liksom kostnaderna.
Den beslutade kompenseringen för perioden mars-december beräknas kosta ca 9 mnkr. Att fortsatt kompensera Vårdval Halland Närsjukvård för dessa distansbesök under perioden januari – juni 2021 beräknas, utifrån tidigare utfall, kosta ytterligare ca 6-7 mnkr.-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Nuvarande arrendeavtal för Plönninge 1:3 och 1:4 löper ut den 15 mars 2021. Inför förnyelsen av arrendeavtalet har både Region Halland och arrendatorn aviserat ett önskemål om villkorsförändringar. Parterna har kommit överens om dessa vilket innebär att arrendatorn övertar de inre inventarierna och underhållsansvaret för dessa och att Region Halland ansvarar för det yttre underhållet för byggnaderna.
I nuläget finns dessutom två arrendekontrakt på olika markområden. Bedömningen är att detta inte är nödvändigt utan att arrendelagstiftningen ger möjligheter att göra överenskommelser vid behov av exempelvis marker för forskningsändamål.
Med anledning av dessa förändringar så sker en sänkning av arrendesumman jämfört med föregående arrendeperiod. Den överenskomna arrendesumman påverkas också av att marknadsprisläget för arrenderad mark är lägre i dagsläget än vad som var fallet 2016. Det överenskomna arrendet följer dock det genomsnittliga priset för arrende i södra Sveriges slättbygder.
Regionkontoret föreslår att förslag till nytt arrendeavtal på Plönninge 1:3 och 1:4 godkänns samt att överenskommelse rörande de inre inventarierna godkänns.-
79kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
590kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till Regionfullmäktige daterad 2020 06-15 ” angående Peer support” föreslår Lena Ludvigsson, Vänsterpartiet Halland, att Peer support som arbetssätt införs på samtliga heldygnsavdelningar inom psykiatrin där det är relevant. Regionkontoret föreslår avslag på yrkandet om att Peer support som arbetssätt införs på samtliga heldygnsavdelningar inom psykiatrin där det är relevant.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
339kb Ladda ner dokument
-
751kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna i Region Halland har genom Carita Boulwén (SD) och Ann-Heléne Djivjak (SD) inkommit till Regionfullmäktige med en motion om att införa ett projekt med psykiatriambulans. Motionen yrkar att Region Halland inför projekt med psykiatriambulans och att projektet utvärderas inom två år och att man därefter tar ställning till om psykiatriambulans ska införas permanent i Region Halland.
De berörda driftnämnderna Psykiatri respektive Ambulans, diagnostik och hälsa har uttalat att de ställer sig positiva till att utveckla de prehospitala insatserna, men deras bedömning är att införande av ”psykiatriambulans” inte är den mest optimala modellen utifrån de halländska förhållandena. I stället förordas en ökad samverkan, mellan ambulanssjukvården och de psykiatriska verksamheterna, för att få en effektivare vårdkedja med vård på rätt vårdnivå, bättre bedömning och bemötande samt att avlasta akutsjukvård och polis.-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
970kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Carita Boulwén (SD) och Marie Petzäll (SD) att Region Halland utreder möjligheten att snarast ansluta sig till funktionen SMS-livräddare. Då beslut redan är fattat att ansluta regionen till tjänsten föreslås att motionen avslås.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
ALMI Företagspartner Halland AB ägs av statligt ägda Almi Företagspartner AB (51procent) och av Region Halland (49 procent). Almis huvudsakliga roll
består i att vara marknadskompletterande när företag har behov av kapitaltillskott och därtill tillhörande rådgivning för expansion, företagsstart eller satsningar på innovation och utveckling. Detta uppdrag är en väsentlig del av det regionala utvecklingsuppdraget.
För att genomföra ägaranvisningens intentioner har Almi Företagspartner Moderbolag ökat anslaget till 7 646 641 kronor för 2021. Därför föreslås att Region Hallands del av basanslaget uppgår till 7 346 772 kronor för 2021.
Det totala anslaget för Almi Företagspartner Halland under 2021 blir 14 993 413 kronor.-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
858kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Trafikverkets inriktningsunderlag har gått ut på remiss och Region Halland ger sina synpunkter på materialet.
Planrevideringsprocessen befinner sig i ett tidigt skede som efter årsskiftet kommer övergå i att fokusera på att forma innehållet i en regional infrastrukturplan.-
70kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut regionstyrelsen den 10 februari 2021.
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Anmäles protokoll från
- arbetsutskottet
- hälso- och sjukvårdsutskottet
- tillväxtutskottet
Bilagor
-
859kb Ladda ner dokument
-
818kb Ladda ner dokument
-
809kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av inkommande/utgående skrivelser och protokoll.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
355kb Ladda ner dokument