Möte 2022-11-30
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Dialog med revisorerna.
-
Information/dialog om Region Halland energiförsörjning och energieffektivisering.
-
Regionstyrelsen har givit Regionfastigheter uppdraget att genomföra förstudie i syfte att utreda möjligheten att förse dietisterna med nya lokaler i form av en samlad dietistmottagning vid Hallands sjukhus.
Arbetet har löpt som två parallella förstudier; en för sjukhusområdet i Varberg och en för sjukhusområdet i Halmstad. Förstudierapporten för sjukhusområdet i Varberg förväntas vara klart för återrapportering till efter sommaren.-
121kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
678kb Ladda ner dokument
-
-
Information om regeringens budgetproposition för 2023.
-
Region Hallands balanskravsresultat prognostiseras till 1 222 mnkr för 2022 och beräknas därmed uppfylla kommunallagens krav på en ekonomi i balans. Efter tio månader är resultatet 587 mnkr bättre än budget och för helåret prognostiseras ett överskott mot budget med 525 mnkr, där skatteintäkter och driftnämnderna är de största förklaringsposterna.
Vid en nationell jämförelse är Region Halland bland de tre regioner med bäst tillgänglighet vad gäller första besök och operation/åtgärd inom den specialiserade vården. Dock ses en tilltagande försämring i tillgänglighet och ett ökat antal väntande.
Över lag ses en minskning av andelen distanskontakter i vårdverksamheterna efter att restriktionerna för covid-19 hävdes. Närsjukvården har infört en digital ingång med chatt, vilket inneburit en kraftig ökning av digitala kontakter vid regionens vårdcentraler.
Region Hallands personalomsättning har ökat marginellt under oktober. Flertalet förvaltningar bedömer att den höga personalomsättningen och svårigheter att rekrytera vissa yrkesgrupper påverkar verksamheten, vilket bland annat medför ökade kostnader för inhyrd personal.-
89kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
8
Ajournering för lunch
-
9
Sammanträdet återupptas kl 13:15
-
Revidering har skett av finanspolicyn. Den stora förändringen är att den tidigare finanspolicyn nu delats upp i två dokument. Finanspolicyn anger den övergripande strategin och riktlinjerna för finansverksamheten beskriver mer i detalj hur finansverksamheten ska skötas utifrån fullmäktiges policy.
Ett nytt placeringssegment, medelsförvaltning, föreslås som ger möjlighet att placera överlikviditet på medellång sikt och därmed bättre kunna inflationssäkra investerat kapital.
Ansvarsfördelningen har setts över och presidiets ansvar har tagits bort för en tydligare ansvarsfördelning. Ansvarspunkterna för varje funktion är i tillämpliga fall reviderade.
Den risk som regionen är beredd att ta regleras bland annat genom den fördelning som görs mellan räntebärande värdepapper och aktier i en portfölj. Mindre förändringar har skett av fördelningen avseende pensionsmedelsförvaltningen som minskat risken i portföljen något. I medelsförvaltningen har en normalfördelning (normalläge) med 90 % räntebärande värdepapper och 10 % aktier föreslagits. Denna fördelning ger en låg risk.
Det övergripande förhållningssättet till hållbara placeringar är oförändrade och finns mer specificerat i riktlinjerna för finansverksamheten.-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
537kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontorets ekonomifunktion har initierat och omarbetat regionens finanspolicy. De föreslagna förändringarna är av både mindre och något större karaktär. Strukturen på dokumentet har setts över och ändrats.
Ett nytt placeringssegment, medelsförvaltning, föreslås som ger möjlighet att placera på medellång sikt och därmed bättre kunna inflationssäkra investerat kapital.
Ansvarsfördelningen har setts över och presidiets ansvar har tagits bort för en tydligare ansvarsfördelning. Ansvarspunkterna för varje funktion är i tillämpliga fall reviderade.
Avsnittet som handlar om hållbara och ansvarsfulla investeringar har förtydligats och skärpts upp. Det reviderade dokumentet innehåller fler normer att förhålla sig till.
Den risk som regionen är beredd att ta regleras bland annat genom den fördelning som görs mellan räntebärande värdepapper och aktier i en portfölj. Mindre förändringar har skett av fördelningen avseende pensionsmedelsförvaltningen, vilket minskat risken i portföljen något. I medelsförvaltningen har en normalfördelning (normalläge) med 90 % räntebärande värdepapper och 10 % aktier föreslagits. Denna fördelning ger en låg risk.
Revidering har skett av de så kallade operativa målvariablerna. Dessa anger hur mycket real avkastning medelsförvaltningen och pensionsmedelsförvaltningen förväntas ge. Dessa mål stämmer nu bättre överens med den risk som de olika portföljerna har.
Revidering har också skett av hur stor andel av ett bolag och hur stor andel av en fond regionen får äga. Andelen har reviderats ner och minskar därmed risken.-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Tandvårdstaxa för Allmäntandvård och tandreglering föreslås höjas med en prisökning på 5,6 procent. Med beräknade volymer för allmäntandvården antas förslaget utöver referenspriset generera ca 2,3 mnkr inkl. frisktandvården och 0,4 mnkr exkl. frisktandvården.
Tandvårdstaxa för Specialisttandvården föreslås höjas med en prisökning på 7,7 procent. Med beräknade volymer för Specialisttandvården antas förslaget utöver referensprislistan generera ca 33 tkr.-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
FoU-projekt ska främja utvecklingen av regionens verksamhet samt bidra till kompetensutveckling av personal. Vetenskapliga rådet har i sin granskning av inkomna FoU-projekt, utöver de vetenskapliga kriterierna också vägt in Region Hallands övergripande mål, fastställda prioriterade områden och Vetenskapliga rådets bedömningar av projektens betydelse för utveckling av regionens verksamhet.
Sammanlagt bedömdes 35 ansökningar om FoU-medel för år 2023. Bland ansökningarna fanns 19 pågående doktorandavhandlingsarbeten. Enligt vad som tidigare diskuterats i FoU Halland, i FoU-rådet Region Halland och vid Vetenskapliga rådet delades de inkomna projekten in i tre olika grupper;
Disputerade – Doktorander – Predoktorander. Syftet med denna indelning är att arbeta utifrån en modell där man gynnar både etablerade och nya forskare genom att projekten konkurrerar om medel inom den egna gruppen.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger månadsrapport efter oktober för regionkontoret, för styrelsens godkännande.
-
75kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
I förslaget föreligger regionstyrelsens verksamhetsplan och internbudget för verksamhetsår 2023. Förslaget föreligger även regionstyrelsens plan för intern kontroll och arbetsmiljö för år 2023.
-
88kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
319kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Regioners och samhällets utveckling är komplext, det finns vinster i att se till en större geografi än den egna regionens inom vissa verksamhetsområden, det finns vinster i att föra dialog med andra som är berörda av en fråga och i Sydsverige är erfarenheten att vi blir starkare och det är lättare att påverka om vi agerar tillsammans.
I de sex regioner som samarbetar i Sydsverige bor 2,7 miljoner invånare vilket representerar 26 procent av Sveriges befolkning. Det finns positionspapper framtagna inom infrastruktur, kultur, kollektivtrafik samt arbetsmarknad och kompetensförsörjning som tydliggör riktningen dit Sydsverige strävar. Utifrån positionspapperen sätts prioriteringar och handlingsplaner som därefter förverkligas genom insatser.
Styrelsen vill för 2023 att följande uppdrag prioriteras:- påverkansarbete inom samtliga Regionsamverkan Sydsveriges verksamhetsområden för att nå bästa utveckling för södra Sverige
- samordning och genomförande av insatser samt påverkansarbete gällande energiförsörjning
- samordning och genomförande av insatser samt påverkansarbete gällande bredbandsinfrastruktur och digitalisering
- aktivt påverkansarbete i utredningen om kultursamverkansmodellen
- ställningstagande kring Regionsamverkan Sydsveriges eventuella samarbete kring utbyggnaden av nya stambanor
Förutom ovanstående prioriteringar kommer en revidering av positionspapperet för arbetsmarknad och kompetensförsörjning att göras under 2023 samt en översyn av överenskommelsen med Arbetsförmedlingen med fokus på ambitionsnivå och syfte.
Inom kollektivtrafik handlar det om att genomföra intentionerna i positionspapperet samt handlingsplanen. Ett arbete med fortsatt återstart för kulturen kommer att bedrivas under året och en handlingsplan för den audiovisuella strategin kommer att tas fram.
Ett kulturpolitiskt toppmöte för regioner och kommuner kommer att genomföras i Sydsverige.
Budgeten för 2023 är som tidigare år 2 650 tkr per år där Region Skåne bidrar med 1 150 tkr och Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kronoberg samt Region Kalmar län vardera bidrar med 300 tkr. Största utgiften är ersättning för nedlagt arbete av tjänstemän i regionerna.-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
17
Beslut om överföring av kvarvarande utbildningsstöd för politiska partier till nästkommande mandatperiod
På grund av restriktioner under pandemiåren har de politiska partierna ej haft möjlighet att nyttja utbildningsstödet, som är en del av partibidragen. För att möta ett uppdämt behov av utbildning inom partierna föreslås att kvarvarande utbildningsstöd överförs till nästkommande mandatperiod för de partier som är fortsatt representerade i regionfullmäktige 2022-2026.
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Maria Losman, Miljöpartiet, har lämnat in en motion gällande marina områdesskydd, kust och vattendragsskydd och näringslivsutveckling. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Det är mycket viktiga frågor som berörs i motionen. Regionkontoret föreslår däremot att med hänvisning till att ansvarsfrågan när det gäller marint områdesskydd redan är klargjord i och med att länsstyrelserna fått uppdrag att arbeta med frågan samt att regionen inte givits rådighet eller uppdrag att arbeta med frågan så föreslås motionen avslås i sin helhet.
Utifrån den strategiska inriktningen i Regional utvecklingsstrategi 2035 och Strategi för hållbar tillväxt 2021–2028 stöttar Region Halland redan idag i flera samverkansforum där marina frågor behandlas, exempelvis Regional Kustsamverkan. Inom dessa forum finns nationella, regionala och kommunala aktörer representerade. Möjligheten för Region Halland att stödja de formellt ansvariga aktörerna idag kan därför anses redan vara i linje med Region Hallands mål och strategiska inriktning.-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
505kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till Regionfullmäktige daterad 2022-04-26 angående att bygga med miljövänliga alternativ föreslår Agnes Hultén och Åke Andersson att införa hårda krav på miljöhänsyn vid kommande nybyggnationer samt renovering av våra fastigheter, samt vid kommande upphandlingar ställa krav på alternativ till traditionell betong.
Regionkontoret föreslår avslag på yrkandet att införa hårda krav på miljöhänsyn vid kommande nybyggnationer samt renovering av våra fastigheter, samt på yrkandet att krav på alternativ till traditionell betong bör finnas med i kommande upphandlingar.-
88kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
68kb Ladda ner dokument
-
-
Carita Boulwén (SD) och Stina Isaksson (SD) yrkar i en motion att regionfullmäktige beslutar att utreda behov och möjligheter att regionfullmäktiges möten teckenspråks- och skrivtolkas.
Regionkontoret bevakar de aktuella frågorna kontinuerligt och kunskapsläget är gott kring lagkrav, möjliga åtgärder, kostnad och faktiskt intresse för de föreslagna åtgärderna. Därför bedömer regionkontoret att en utredning i enlighet med motionärernas förslag inte behövs och föreslår att motionen avslås.-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Utdelningsbeslut från Region Hallands stiftelser rapporteras till regionstyrelsen innan utbetalning av medel sker. Som ytterst ansvarig kan regionstyrelsen ändra i beslut om utdelning om så skett utanför stiftelsens ändamål
Föreliggande utdelningsrapport för 2022 har inkommit till styrelsen
- Halmstads lasaretts fond för medicinsk forsning
Därtill har följande stiftelser beslutat att inte dela ut några medel i omgång 2, 2022
- Hallands läns allmänna försäkringskassas donationsfond
- Albert och Alma Johanssons donationsfond
- Apelvikens samfond för sjuka barn
- Varbergs sjukhus samfond
- Doktor JS Almers stiftelse
- Länssjukhuset i Halmstads samfond
- Stiftelsen Annie, Ernst och Hilda Österbergs från Hjälmkulla fond
- Mimmi och Pehr Landins fond
- Stiftelsen Primärvårdsnämnden i Falkenbergs samfond
- Stiftelsen Ada Anderssons fond
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
- Halmstads lasaretts fond för medicinsk forsning
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av utskottens protokoll.
Bilagor
-
804kb Ladda ner dokument
-
654kb Ladda ner dokument
-
775kb Ladda ner dokument
-
599kb Ladda ner dokument