Möte 2023-06-07
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Projektnamn: Innovationer för nära vård
Huvudsökande projektägare: Leap for Life (Högskolan i Halmstad)
Övriga partners: Halmstad Business Incubator AB (High Five), Region Halland, Kungsbacka kommun, Varbergs kommun, Falkenbergs kommun, Hylte kommun, Halmstads kommun, Laholms kommun
Projektperiod: 2023-11-01 – 2026-12-31
Total projektbudget: 16 417 794kr
Sökt medfinansiering från Region Halland: 8 208 898kr (50%)Projektbeskrivning:
God och nära vård är en överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och Regioner om en omställning för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Digitalisering och näringslivets roll att ta fram lösningar lyfts fram som ett viktigt bidrag för att lyckas med den förändringsresan.
Innovationer för en nära vård syftar därför till att stärka innovationskapaciteten för små- och medelstora företag genom insatser som skapar förutsättningar för näringslivet att stödja omställningen.
Projektet bygger på ett gemensamt lärande där näringsliv, akademi, region, kommun och civilsamhället arbetar tillsammans, och där respektive aktör bidrar med sin kompetens.
I projektet kommer vi att integrera forskning i utvecklingen av olika lösningar, ge tillgång till experter och användare inom hälsa, sjukvård och omsorg och visualisera olika vägar genom vården för att näringslivet ska kunna utveckla attraktiva och konkurrenskraftiga lösningar som påskyndar omställningen till en nära vård.
-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
541kb Ladda ner dokument
-
-
4
Beslut om att genomföra förstudie gällande ombyggnation/anpassning av Vuxenpsykiatrins lokaler på Berghem.
Den vuxenpsykiatriska mottagningen på Berghem har ett stort behov av utökning av sina lokaler. Verksamheten har inkommit med lokalbehovsärenden som beskriver den ansträngda situation som de befinner sig i lokalmässigt. De saknar möjlighet att erbjuda alla anställda en arbetsplats. Ej heller personalmatsal är dimensionerad efter den mängd anställda som nyttjar denna. Behovet av toaletter, konferensrum samt grupprum är stort. Verksamheten beskriver också att nuvarande lokaler inte erbjuder fullgod patientsäkerhet då exempelvis slussfunktioner i reception saknas samt att många rum är för små vilket påverkar säkerheten. Även innemiljön i form av ventilation osv. behöver förbättras.
Genomförd behovsanalys konstaterar att verksamhetens behov är så pass omfattande att en förstudie behöver genomföras. Förstudien ska visa på en lösning på inkomna lokalbehov där verksamheten även nyttjar tillgängliga lokaler i by 125 på Berghem. Även utredning av fastighetsbehov såsom exempelvis byte av tekniska installationer, uppdatering av ytskikt osv. ska inkluderas i förstudien.
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfastigheter ser ett stort behov av att långsiktigt kunna hantera målet om att tillgodose ändamålsenliga lokaler för Kultur och skola. Problematiken grundar sig i att hantera byggnadstekniska begränsningar och ett omfattande arbetsmiljöproblematik, samtidigt som kultur och skola har ett lokalbehov. En förutsättning för att förstudieuppdraget ska kunna genomföras är att verksamheterna medverkar och är drivande i att identifiera och kartlägga sina verksamhetsbehov. Kostnaden för förstudieuppdraget beräknas till 2 miljoner kronor och är upptagen i beslutad mål- och budget för år 2023.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Larsagården är belägen på Katrinebergs folkhögskola. Anläggningen består av två gårdar vilka tillsammans med ekonomibyggnader bildar en sluten fyrkant. Larsagårdens byggnader är av stort kulturhistoriskt värde och Region Halland har i samarbete med Kulturmiljö Halland tagit fram en rapport som visar på ett stort underhållsbehov.
Vissa akuta underhållsarbeten har genomförts, men resterande arbeten på ex. muséum samt ladugårdsdel kräver specialkompetens hos entreprenörerna och Regionfastigheter har under de senaste åren försökt att upphandla en entreprenör med rätt kompetens för att utföra uppdraget utan att någon har aviserat sitt intresse. Med anledning av detta så har Regionfastigheter låtit ta fram en rapport som visar på de mest akuta åtgärderna i förhoppning att det ska gå att hitta en entreprenör som kan utföra dessa. Även de mest akuta åtgärderna är omfattande och komplicerade med anledning av krav på speciella materialval samt tekniker för utförandet.Då Region Halland inte har någon verksamhet i lokalerna och den stora investering som krävs för att åtgärda det omfattande underhållsbehovet så föreslås Larsagården att säljas. Innan försäljning kan genomförs så behöver en avstyckning genomföras från fastigheten Dalsgård 1:36. All försörjning såsom vatten, värme och el kommer i samband med försäljningen att kopplas bort. Det åligger den nya ägaren att utföra samt bekosta framtida försörjning till en avstyckade fastigheten.
Bilagor
-
Regionkontoret leder tillsammans med berörda förvaltningar samt brukarrepresentant från nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) ett arbete med framtagande av ett styrdokument i form av en regional processbeskrivning om hur barn med autism omhändertas i Region Halland. Detta arbete syftar till att identifiera vilka delar i vården som behöver förstärkas och utvecklas för att barn med autism i Halland ska få en jämlik, effektiv och evidensbaserad vård.
-
Stina Isaksson (SD) och Robert Grönberg (SD) har väckt motion om en gemensam enhet i Halland för barn med autism. Motionärerna vill att den samlade kunskapen och kompetensen kring autism finns samlat gemensamt på en enhet i Halland och innehålla kompetenser från både psykiatrin och habiliteringen.
Regionkontoret anser inte att en gemensam autismenhet för barn i Halland är ändamålsenlig och främjar de halländska invånarna. Däremot ger det pågående arbetet bättre förutsättningar för intentionen att uppnå en sammanhållen vård för barn med autism i Halland. Förslaget blir därmed att avslå motionen.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
741kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna i Halland har inkommit med en motion där de föreslår att Region Halland i samverkan med Hallandstrafiken under sommarlovet ska erbjuda halländska barn- och ungdomar till och med 19 år fria resor med kollektivtrafiken i länet, samt att erbjudandet även ska gälla barn- och ungdomar med färdtjänst.
Driftnämnd Kollektivtrafik har ombetts av Regionstyrelsens arbetsutskott att lämna ett yttrande på motionen. Regionkontoret instämmer i nämndens bedömning och föreslår att motionen avslås.
-
89kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
640kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har inkommit med en motion angående att utreda möjligheterna att införa en busslinje på väg 150 mellan Torup och Falkenberg, samt att undersöka möjligheterna till medfinansiering från Hylte och Falkenbergs kommuner. Innan regionfullmäktige beslutar i ett ärende ska den nämnd vars verksamhet berörs beredas möjlighet att yttra sig.
Driftnämnd Kollektivtrafik har ombetts av regionstyrelsens arbetsutskott att yttra sig avseende motionen. Regionkontoret instämmer i nämndens bedömning och föreslår att motionen avslås.
Ärendet har behandlats av tillväxtutskottet 2023-05-23, §133, som beslutade att föreslå bifall till motionen.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
908kb Ladda ner dokument
-
-
Helen Ung Le (S) och Therese Stoltz (S) har i en motion yrkat att Region Halland ser mensskydd som en självklar hygienprodukt att ha på dess toaletter.
Motionen har remitterats till samtliga driftnämnder samt till Hallandstrafiken. Regionkontoret förespråkar, mot bakgrund av inkomna yttranden samt egen utredning, att motionen avslås.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
989kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har genom Stina Isaksson, Joachim Svensson, Lars Larsson och Ann-Heléne Djivak lämnat in ett initiativärende avseende fria arbetsskor inom vården.
En utredning utifrån liknande frågeställning från Sverigedemokraterna genomfördes under 2017. Frågan har därefter återkommande drivits från såväl politiskt håll som från fackförbundet Kommunal. Socialdemokraterna inkom även nyligen med en motion med begäran om att utreda ett eventuellt införande av fria arbetsskor alternativt skobidrag till hälso- och sjukvårdspersonal.
Regionstyrelsen har beslutat, §108, RS230694, att överlämna initiativärendet till regionkontoret för att bereda ärendet.
Regionkontoret föreslår att utredningen presenteras för regionstyrelsen senast under december 2023.
-
121kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 15 februari att uppdra åt regionstyrelsen att försälja en del av fastigheten Skogaby 6:1 till Affärsverket Svenska kraftnät. Försäljningen möjliggör för Svenska kraftnät att etablera en överföringsstation mellan den havsbaserade vindkraften utmed Hallandskusten och det svenska stomnätet.
Regionkontoret har tillsammans med Svenska Kraftnät utarbetat ett förslag till köpekontrakt. Markområdet som försäljs är på cirka 18 hektar och köparen står för alla kostnader i samband med avstyckningen. Efter värdering och intrångspåslag är den överenskomna köpesumman 4 875 000 kronor och tillträdesdag den 1 oktober 2023.
Regionkontoret föreslår att förslag till köpekontrakt på del av Skogaby 6:1 godkänns.
-
95kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
2022-06-22 fastställde regionfullmäktige reglemente för regionstyrelsen och driftnämnderna att gälla från och med 2023-01-01. Efter att det nya reglementet trätt i kraft har behov av vissa justeringar uppmärksammats.
-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
696kb Ladda ner dokument
-
-
Beslutsförslaget avser att nyttja en del av nämndens egna kapital för att finansiera uppstartskostnader i samband med införande av hälsosamtal för 75-åringar. Medel för uppstarten kommer att användas för finansiering av en central samordnare som planerar, håller samman och stöttar vårdcentralerna i deras arbete. Varje vårdcentral behöver initialt även en lokal samordnare för att skapa lokala riktlinjer och hållbara arbetssätt. Det kommer också behövas utbildningstid av sjuksköterskor i hälsofrämjande samtal.
-
99kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
-
Utdelningsbeslut från Region Hallands stiftelser rapporteras till regionstyrelsen innan utbetalning av medel sker. Som ytterst ansvarig kan regionstyrelsen ändra i beslut om utdelning om så skett utanför stiftelsens ändamål.
Föreliggande ärende utgör regionstyrelsens tillfälle att signalera önskan om närmare granskning av utdelningsbeslut för eventuell ändring.
Följande utdelningsrapporter för utdelning 2023 har inkommit till styrelsen:
- Hallands läns allmänna försäkringskassas donationsfond
- Albert och Alma Johanssons donationsfond
- Apelvikens samfond för sjuka barn
Följande stiftelser beslutat att inte dela ut några medel:
- Doktor JS Almers stiftelse
- Halmstads lasaretts fond för medicinsk forskning
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2023 och sker tre gånger per år. Uppföljningsrapport 1 behandlar perioden januari – april 2023.
-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Ärendet föreligger uppföljningsrapport 1 (januari-april) för regionkontoret, för styrelsens godkännande. Uppföljningsrapporten redovisar uppföljning av planerad utveckling, ekonomisk prognos, arbetsmiljöplan samt kontroller i styrelsens internkontrollplan 2023 med periodicitet UR1. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
344kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
-
Mål och budget är Region Hallands politiska styrning och arbetas fram årligen av de politiska partier som är invalda i regionfullmäktige i Halland. Mål och budget utgår ifrån de långsiktiga strategierna, Regional utvecklingsstrategi (RUS), och Strategin för hållbar tillväxt, Hälso- och sjukvårdsstrategin, samt Kulturstrategin.
Syftet är att ge en övergripande vägledning om vad Region Halland ska fokusera på för att klara sina uppdrag och nå målsättningarna i strategierna. Mål och budget anger de övergripande planeringsinriktningarna för perioden 2024–2028 genom fokusområden och mål. Region Hallands grunduppdrag och löpande verksamhet är som alltid kärnan i verksamheternas uppdragsutövande och av ytterst vikt.
Enligt Region Hallands modell ska varje nämnd genomföra planeringsarbetet baserat på egna förutsättningar och verksamhetens grunduppdrag enligt fastställt reglemente. Nämnderna har ett ansvar att bidra till de fokusområden med mål som tilldelas i regionfullmäktiges beslutade Mål och budget i en verksamhetsplan som sedan fastställs av respektive nämnd.
-
95kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
591kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
291kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
521kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
En årlig översyn och revidering ska göras inför varje nytt verksamhetsår. 2024 års revidering är gjord efter politiska beslut med syfte att förtydliga och säkerställa innehållet för leverantörerna i Vårdval Halland närsjukvård
-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
21
Beslut om uppdragsbeskrivning och förfrågningsunderlag för Vårdval Halland specialiserad öppenvård 2024
En årlig översyn och revidering skall göras inför varje nytt verksamhetsår. 2024 års revidering är gjord efter politiska beslut med syfte att förtydliga och säkerställa innehållet för leverantörerna i Vårdval Halland specialiserad öppenvård.
-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Halland genomfört en granskning av remisshantering. Granskningens syfte har varit att bedöma om Regionstyrelsen, Driftnämnd Hallands sjukhus, Driftnämnd Psykiatri och Driftnämnd Närsjukvård utifrån sina respektive uppdrag och ansvarsområden säkerställt en ändamålsenlig remisshantering.
Granskningen visar att det finns skriftliga och giltiga regiongemensamma rutiner för remisshantering men att dessa inte fullt ut följer Socialstyrelsens förskrifter. Den regionövergripande rutinen behöver bli mer känd hos verksamhetschefer och andra nyckelpersoner för en ökad följsamhet.
Revisorerna noterade också att inga av de rutinerna som finns på verksamhetsnivå motsvarar fullt ut Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2004:11) och Region Hallands regelverk. Det finns behov av att tydliggöra verksamhetenschefens uppdrag att fastställa rutiner för remisshantering som bygger på Socialstyrelsen föreskrifter SOSFS 2004:11 4§ och 5§. Vidare har granskningen noterat att det finns en svaghet i att det inte går att ”plocka ut” avvikelser kopplat till remisshantering samt att det inte sker någon uppföljning av att tidsatta mål för ledtider följs varken av respektive förvaltning eller ansvarig nämnd.
Regionstyrelsen instämmer i revisionernas slutsatser om behov av förbättringar när det gäller remisshantering.
-
162kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2022 aktualiserades frågan om internationell donation av ambulans från Region Halland. I samband med detta uppmärksammades att Region Halland har rutiner för hantering av övertaliga medicintekniska produkter samt avseende kassation och avveckling av utrustning och inventarier, men att Region Halland saknar rutiner för hantering av övertaliga fordon samt för hantering av donation av fordon. Med utgångspunkt i detta har behovet kartlagts och förslag på rutin avseende hantering av övertaliga fordon inklusive donation av fordon har arbetats fram.
-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
734kb Ladda ner dokument
-
-
Följande valärenden föreligger.
Victor Hermansson (L) har avsagt sig uppdrag som ersättare i Social hållbarhetsberedning.
-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Regionstyrelsen har att utse firmatecknare för Region Halland (Hallands läns landsting) och Hallands läns landstings skogsallmänning samt ersättare till dessa. Region Hallands firma tecknas två i förening.
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor