Möte 2019-05-08
-
Kl 09:00 - 09:05 Inledning
Kl 09:05 - 09:35 Ärende 7 - Samarbete med Brigham & Amp; Womens Hospital i Boston (Ann Ekberg-Jansson)
Kl 09:35 - 09:50 Ärende 8 - Uppföljningsrapport 1, 2019 Regionkontoret (Cristine Karlsson)
Kl 09:50 - 10:05 Fika
Kl 10:05 - 10:20 Ärende 9 - Extern rehabilitering (Martin Engström)
Kl 10:20 - 10:50 Ärende 12 - Utbildning om hot och våld (Georg Schwarz)
Kl 10:50 - 11:30 Gruppmöten
Kl 11:30 - 11:45 BeslutsmöteBilagor
-
50kb Ladda ner dokument
-
-
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslistan
-
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
800kb Ladda ner dokument
-
710kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
404kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
381kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
431kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut
-
Anmäles protokoll från
- Arbetsutskottet- Hälso- och sjukvårdsutskottet
- Tillväxtutskottet
Bilagor
-
803kb Ladda ner dokument
-
686kb Ladda ner dokument
-
648kb Ladda ner dokument
-
551kb Ladda ner dokument
-
507kb Ladda ner dokument
-
975kb Ladda ner dokument
-
688kb Ladda ner dokument
-
790kb Ladda ner dokument
-
Under tre år (2016-2018) har ett omfattande forsknings- och utvecklingsarbete genomförts i Region Halland. Brigham and Women´s Physician Organization (BWPO) från Bostonsjukhuset Brigham and Women´s Hospital har varit huvudleverantör i samarbetet. Uppdrag utgick från politik och regionledning och undertecknades i februari 2016.
Övergripande ändamål med samarbetet har varit stöd till forskning och verksamhetsutveckling. Fokus i arbetet har lagts på stöd och utveckling av forskningskapacitet, där en central del varit utveckling av en ny informationsplattform, ett datavarulager som omfattar Region Hallands vårddata, HR- och resursdata samt finansiell data. Dessutom har ett koncept utvecklats för en ny beräkningsmodell, Patient Encounter Cost (PEC), som täcker alla former av vårdkostnader och kan mäta kostnaderna för outnyttjad kapacitet.
Efter att datavarulagret utvecklats och ett gränssnitt skapats med syfte att möjliggöra ett användarvänligt och smart analysverktyg, blev nästa steg att överföra kompetens och kunskap till Region Hallands personal. Under samarbetet med BWPO genomfördes regelbundna workshops med syfte att presentera och diskutera resultaten av preliminära analyser samt att utbilda personal i teknisk användning och koppla kunskapen till en strategisk planering. Genom de inledande analyserna blev det tydligt att ett långsiktigt arbete skulle kräva en systematisk metodik. För detta ändamål användes ”Datadriven strategisk planering”, en metod och ett 9-stegs program som ger användare möjlighet att förstå den nuvarande modellen/systemet för hälso- och sjukvård och identifiera problemområden samt att modellera effekten av potentiella interventioner. En första utbildningsomgång för 26 deltagare från olika förvaltningar genomfördes under sista halvåret 2018. Parallellt med utbildningen tog man i en pilot fram förslag på åtgärder som skulle kunna stötta och förbättra vården för patienter med komplexa vårdbehov. Även andra piloter med förslag på utveckling och förbättringar har tagits fram under projektets gång. Analyserna är dock gjorda på mindre datamängder och ett större underlag med en kvalitetssäkring krävs, innan eventuella beslut om genomförande fattas.
I samarbetet har gemensam kunskap använts i kombination med underlag och information från den utvecklade informationsplattformen för att analysera och diskutera hur regionen kan arbeta med att skifta de höga kostnader som slutenvården genererar till en vård som är mindre kostnadsdrivande som t.ex. specialiserade öppenvårdsmottagningar och primärvård. Utfallet av samarbetet kring hur man analyserar, väljer, utformar och implementerar ”rätt vård till rätt patient” har lett till flera förslag på förändringar. Vi har genom samarbetet byggt upp ny kunskap kring strategiska beslut i hälso- och sjukvården för att förstå hur man på ett bättre sätt kan utnyttja befintlig information och data som innebär att vi nu bättre kan genomföra strategisk planering och ge stöd till beslutsfattande.-
234kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
309kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontorets prognos vad gäller måluppfyllelse efter tre månader visar på en hög verksamhetsmässig måluppfyllelse när året är slut.
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret har utfört en kartläggning och utredning av extern rehabilitering för åren 2016 – 2018, inför att befintliga avtal löpte ut 181231. Utredningen har omfattat om motsvarande utbud av rehabilitering finns att tillgå inom Region Hallands eget hälso-och sjukvårdssystem. Utgångspunkten har varit att det ska föreligga stöd i evidens och riktlinjer för insatser som utförs motsvarande Nationella riktlinjers ”bör-nivå” per vårdområde.
Extern rehabilitering bör finnas kvar inom dermatologi för vuxna samt dermatologi och reumatologi för barn. Avrop av extern rehabilitering bör fortsatt kunna ske via andra regioners vårdavtal för de områden där behov föreligger.
De övriga vårdområden där behov av rehabilitering föreligger överförs att fortsatt omhändertas inom Region Hallands eget hälso-och sjukvårdsystem utifrån vad nationella rekommendationer anger att hälso-och sjukvården bör erbjuda och dessa behöver fortsatt inte upphandlas.-
253kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktiges beslut den 11 april 2012, § 33, om avgift för kopia eller avskrift av allmän handling följer till stora delar den statliga avgiftsförordningen. I denna har texten ändrats under 2018 vad gäller uttag av kostnad för porto. En mer generell formulering gör att detta textparti bättre kan anpassas till ändrade förhållanden i omvärlden. Myndigheterna menar att det även är rimligt att regionen får ta ut en avgift för materialkostnaden, då digitala bilder lämnas ut på CD-skiva eller på annan bildlagringsenhet.
-
259kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen fördelar årligen ut medel för FoU-projekt. Utannonsering av möjligheten att söka projektmedel sker under våren. Efter granskning av projektens vetenskapliga kvalitet rekommenderar Vetenskapliga rådet vilka projekt som bör tilldelas ekonomiska medel.
Inför utannonseringen sker en bedömning av vilka områden som ska prioriteras. Projekten ska stödja Region Hallands övergripande mål och prioriterade områden. Efter avstämning med Vetenskapliga rådets arbetsutskott föreslås följande icke rangordnade prioritering för 2020.-
244kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med utbildningen är att ge en orientering om säkerhetsarbetet i Region Halland med fokus på:
- Hur hot, hat och trakasserier påverkar demokratin
- Vilka förövare man kan möta
- Lagstiftning och ansvarsförhållanden
- Strategier för demokratiskt arbete
- Säkerhet vid möten
- Tips kring hantering av sociala medier
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument