Möte 2020-02-05
-
Kl 09:30 – 09:35 Inledning
Kl 09:35 – 10:05 Ärende 7 Medarbetarundersökning 2019 (Cristine Karlsson)
Kl 10:05 – 10:15 Ärende 9 Handlingsplan 2020-2021 för Greater Copenhagen (Jörgen Preuss)
Kl 10:15 – 10:25 Ärende 10 Kort information om Region Hallands ekonomiska resultat 2019 (Per Karlsson)
Kl 10:25 – 10:40 Ärende 11 Regionstyrelsens interna kontroll 2020 (Per Karlsson)
Kl 10:40 – 10:50 Ärende 12 Revisionsrapport Regionens åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvården (Louise Lindstedt)
Kl 10:50 – 11:15 Ärende 18 Angående revidering av Förslag till utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland (Ola Johansson)
Kl 10.50 – 11:15 Ärende 23 Kompetenshöjande insats kring antibiotikaresistens och vaccinationer (Ola Johansson)
Kl 10:50 – 11:15 Ärende 24 Överenskommelse Psykisk hälsa 2019, Ungdomsmottagning Halland (Ola Johansson)
Kl 11:15 – 11:30 Ärende 19 Kvalitetssäkra och möjliggöra utveckling av hjärtsjukvården genom investering i nytt PCI-labb med tillhörande resurs- och lokalbehov (Sara Jakobsson)
Kl 11:15 – 11:30 Ärende 20 Förstudie gällande lokaler för dietistverksamhet (Sara Jakobsson)
Kl 11:15 – 11:30 Ärende 21 Återrapportering av förstudie gällande lokalanpassning/teknikinvestering på Habiliteringen, by 124, 125 och 127, Epidemisjukhuset 1 i Halmstad (Sara Jakobsson)
Kl 11:15 – 11:30 Ärende 22 Fastighet Getakärr 6:16, förändrad investeringskostnad för lokalanpassning ny samlad patientindividuell försörjning av läkemedel på Hallands sjukhus Varberg (Sara Jakobsson)
Kl 11:30 – 12:10 Gruppmöte (smörgås finns utanför Borgsalen)
Kl 12:10 – 12:30 Beslutsmöte -
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslistan
-
Anmäles protokoll från
- arbetsutskottet
- hälso- och sjukvårdsutskottet
- tillväxtutskottet
Bilagor
-
821kb Ladda ner dokument
-
940kb Ladda ner dokument
-
922kb Ladda ner dokument
-
633kb Ladda ner dokument
-
988kb Ladda ner dokument
-
881kb Ladda ner dokument
-
593kb Ladda ner dokument
-
836kb Ladda ner dokument
-
887kb Ladda ner dokument
-
626kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut
-
Medarbetarundersökning 2019 är nu genomförd. Syftet med regionens medarbetarundersökning är att undersöka medarbetarnas uppfattning om och förutsättningar för att nå Region Hallands övergripande kompetensförsörjningsmål - kompetenta och engagerade medarbetare, som utvecklar verksamheten. Syftet ligger väl i linje med forskningens budskap om tydliga samband mellan engagerade medarbetare, nöjda kunder/patienter/elever, låga stressnivåer och hög produktivitet.
Målvärdena för årets medarbetarundersökning är uppnådda både på regionnivå och per förvaltning. För Region Halland som helhet visar resultatet på en liten förbättring jämfört med förra året. Liksom 2018 kommer arbetet med att analysera resultatet att ta avstamp ute på arbetsplatserna.
Undersökningen mäter hållbart medarbetarengagemang i tre kategorier: motivation, ledarskap och styrning. Motivation och styrning har för Region Halland som helhet samma resultat som i fjol: 80 respektive 75. Ledarskap har ökat från 76 till 77.
En sammanvägning görs av de olika perspektiven i något som kallas HME-index. Det ligger liksom förra året på 77. Resultatet för de olika förvaltningarna är på samma nivå som i fjol, eller något förbättrade. Det finns dock skillnader inom förvaltningarna.
I undersökningen ställs också frågor om organisatorisk och social arbetsmiljö samt om utsatthet på jobbet. Även på dessa områden ses något förbättrade resultat jämfört med förra året.
6 336 personer besvarade årets enkät under tre veckor i september och oktober. Det motsvarar 80,7 procent av alla regionens anställda. Det är något färre än i fjol, men fortfarande en bra svarsfrekvens.
Cheferna i Region Halland har i precis fått ta del av resultaten för sina respektive enheter. Nu ska resultaten diskuteras på arbetsplatserna för att skapa en gemensam syn på arbetsmiljöarbetet. Parallellt med detta får ledningsgrupper, förtroendevalda och de fackliga organisationerna information om undersökningens resultat. Det gör att alla får snabb återkoppling så att eventuella förbättringsarbeten kan inledas. -
Arbetsmiljöarbetet ska bedrivas i enlighet med Region Hallands arbetsmiljöpolicy och arbetsmiljöriktlinjer. Arbetet ska uppfylla regelverkets krav på en god och säker arbetsmiljö och vid arbetsplatserna ska det bedrivas ett förebyggande och hälsofrämjande arbete.
Regionstyrelsen har ansvar för Regionkontorets arbetsmiljö och ger förutsättningar för arbetsmiljöarbetet. Förvaltningschefen ansvarar för genomförandet av arbetsmiljöarbetet. Skriftlig fördelning av arbetsmiljöuppgifter sker enligt särskild fastställd beslutsordning till chefer i hela organisationen. Som enskild medarbetare finns ett ansvar att följa instruktioner, rutiner och att rapportera in risker i sin arbetsmiljö.-
225kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Greater Copenhagen Committé ska årligen anta en handlingsplan som sätter ramarana och fokuserar kommitténs arbete under det kommande året. Syftet är att säkerställa att det inom Greater Copenhagen genomförs aktiviter och insatser som bidrar till att förverkliga de gemensamt överenskomna målen och visionerna för samarbetet.
Arbetet inom Greater Copenhagen är förankrat i fyra gemensamt överenskomna politiska prioriteringar utan inbördes prioritering.
- Bättre infrastruktur och mobilitet
- Att locka talanger och investeringar och turister
- Internationell marknadsföring
- Skapa en allt mer integrerad tillväxtregion
I handlingsplanen utpekas fyra strategiska insatsområden, som är kopplade till de politiska prioriteringarna och som syftar till att stärka hållbar tillväxt och internationell konkurrenskraft. Inom alla strategiska insatsområden finns en ambition att arbeta i nära samarbete med näringsliv, myndigheter, universitet och forskningsinstitut för att säkerställa att insatserna blir relevanat och realiserbara.
- Sammanhållen arbetsmarknad
- Greater Copenhagen Green
- Infrastruktur och mobilitet
- Digital utveckling
Utöver de strategiska insatserna kommer Greater Copenhagen att arbeta horisontellt med kommunikation och nyckeltal.
Handlingsplanen 2020-2021 antogs på bestyrelsemötet inom Greater Copenhagen den 6 december 2019.-
236kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
Kort information om Region Hallands ekonomiska resultat för 2019.
-
Varje styrelse och nämnd ska enligt reglementet för intern kontroll varje år - upprätta en plan för den interna kontrollen. Planen upprättas efter bedömningar av väsentligheter och risker. Den ska innehålla de kontrollmoment som styrelsen/nämnden bedömer ska kontrolleras för att kunna upprätthålla en god intern kontroll.
I riskanalysen har de områden och risker som har fått ett högt risktal redovisats för regionstyrelsens arbetsutskott den 10 december 2019, för diskussion och priortering inför utarbetandet av förslaget till intern kontrollplan.
-
245kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
343kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna i Region Halland har gett PWC i uppdrag att granska regionens åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvården. Syftet har varit att bedöma om regionstyrelsen har vidtagit tillräckliga åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans inom hälso- och sjukvården. Rapporten har skickats till Regionstyrelsen med begäran om svar senast 12 feb 2020.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
612kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har i en motion yrkat att Region Halland inför en klädpolicy/neutralitetspolicy som innebär förbud mot att bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler under arbetstid.
-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Erik Hellsborn (SD) har genom en motion föreslagit att i anslutning till cykelparkeringarna på sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka installera låsbara boxar för elcykel-batterier. I motionen föreslås även att Driftnämnden Hallands sjukhus 12 månader efter installationen skall inkomma med en utvärdering.
Regionkontoret har sammanställt överväganden från olika delar av verksamheten. Regionkontorets förslag är att motionen avslås med motiveringen att kostnaden för förslaget är för stor för att genomföras innan det visats att det är en efterfrågad och kostnadseffektiv åtgärd.-
234kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
15
Svar på motion angående Upphandlingspolicy vad gäller mat ska gälla vid beställning av konferenser och catering
I en motion från Stefan Bengtsson, Kristina Karlsson, Helene Andersson och Agneta Åkerberg, Centerpartiet, yrkas att Region Hallands riktlinjer för inköp av livsmedel också skall gälla vid inköp av blandade tjänster, som konferens och catering.
Regionkontoret är positiv till ansatsen i motionen och delar motionärernas uppfattning att miljökrav på livsmedel bör vara lika oavsett hur de köps in. Regionkontoret anser dock att motionärernas förslag blir oproportionerligt och hamnar i konflikt med andra mål, samtidigt som förslaget skulle försvåra genomförandet av upphandlingar, där livsmedel ingår. Regionkontoret anser därtill att motionärernas förslag sannolikt inte är det mest effektiva för att uppnå den eftersträvansvärda målsättningen.-
237kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Lise-Lotte Bensköld Olsson och Margit Bik, Socialdemokraterna, har lämnat in motionen ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar på att Region Halland har som mål att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Målbilden är principiellt god och korresponderar väl med Region Hallands vision "Halland - bästa livsplatsen". En grundläggande aspekt av målsättning är dock mätning av måluppfyllelse, vilket den föreslagna målbilden inte möjliggör. Det finns idag ingen nationell mätning där offentliga arbetsgivare graderas enligt yrkandet och det saknas officiellt erkända indikatorer som mäter vad det innebär att vara Sverige bästa offentliga arbetsgivare.
Målsättning som rör regionens medarbetare bör utgå reella och faktabaserade behov, vilket den kompetensförsörjningspolicy som beslutades 2017 av Regionfullmäktige visar exempel på. Kompetensförsörjningspolicyn föregicks av en utredning där konkretisering av mål, delmål och prioriteringar baserades på reella behov som identifierats av både verksamhetsföreträdare och politiska företrädare. Med denna ordning kan Region Halland säkerställa att våra medarbetares och verksamheters behov vägleder en ändamålsenlig målsättning.
Med hänvisning till detta föreslås att motionen avslås.-
227kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
17
Inbjudan att medverka i programskrivningen för Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerack ÖKS 2021-2027
Region Halland har fått inbjudan från Region Skåne att i samarbete med alla ÖKS-regioner medverka i skrivningen av det nya programmet för Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerack (ÖKS) 2021-2027.
Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrack (ÖKS) är nu i slutskedet av programperioden (2014-2020). Det är angeläget att det nya ÖKS-programmet för perioden 2021-2027 blir utformat så att alla aktörer i ÖKS-geografin kan använda framtida EU-medel på bästa möjliga sätt. Därför blir själva programskrivnigen en nyckelfaktor för ett kraftfullt, användbart och fokuserat ÖKS-program under nästa period.
Inför den nya programperioden 2021-2027 finns många osäkerhetsfaktorer och oklara förutsättningar (försendad långtidsbudget i EU, nytt EU-parlament, oklart deltagande från Norge, danska regionernas roll, slutliga programgeografier etc). Därför beräknas Näringsdepartementets uppdrag att skriva framtida program för Interreg ÖKS komma i ett sent skede.
Utifrån dialoger med Näringsdepartementet, Tillväxtverket och de svenska, danska och norska regionerna i ÖKS-geografin, är den samlande bedömningen att det är viktigt att regionerna kommer igång med en genomtänkt förberedelseprocess så att programmeringsarbetet kan göras snabbt och effektivt när klartecken kommer.
Det gemensamma målet är att ta fram ett genomarbetat, välförankrat och användbart program som tar utgångspunkt i regionernas gemensamma utmaningar och det gränsregionala mervärdet samt fokuserar kraftfullt på insatser som ger reultat, effekter och långsiktighet.
Region Skåne önskar nu besked om vem som ska vara Region Hallands representant i den politiska grupperingen ÖK++. Av inbjudan framgår att det är önskvärt om samma personer som idag sitter i den befintliga övervakningskommittén för ÖKS också deltar i beslutsgruppen ÖK++, för att säkerställa kontinuiet och opimering av tidsresurser för möten. Under innevarande programperiod är Elisabet Babic (M) Region Hallands ordinarie ledamot och Therese Stoltz (S) ersättare i Övervakningskommittén för Öresund-Kattegatt-Skagerack.
Förslaget är att Region Halland utser Elisabet Babic till sin representant i ÖK++.-
232kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Region Halland åtog sig i samband med Kommun- och regionledningsforum den 10 april 2019 att ta fram ett beslutsförslag gällande revidering av överenskommelsen om missbruk och beroendevård i Halland och den del som berör inläggningsrätten till avdelningen för heldygnsvården (avd 24). Efter dialog med kommunerna har regionen beslutat att stå för hela finansieringen av aktuell verksamhet.
-
253kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
19
Kvalitetssäkra och möjliggöra utveckling av hjärtsjukvården genom investering i nytt PCI-labb med tillhörande resurs- och lokalbehov
Det finns behov om att utöka kapaciteten av PCI- verksamheten för att kvalitetssäkra och möjliggöra utvecklingen av hjärtsjukvården. Fastighetsåtgärderna behöver utredas för att få en helhetsbild över investeringarna. Först därefter kan beslut om genomförande ske.
-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
728kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott fattade i januari 2019 beslut om att ge Hallands sjukhus uppdraget att utveckla nutritionsvården och att utöka dietistresursen i Halland. Hösten 2019 beslutades även att psykiatrins dietistresurser skulle organiseras under Hallands sjukhus. Utökningen kräver en förstärkning av tjänster på rehabiliteringskliniken Hallands sjukhus, som kommer att ske under en femårsperiod mellan åren 2019-2024.
Uppdraget innebär en utökning av antal medarbetare där tjänsterna ska fördelas över samtliga tre sjukhus, Halmstad, Varberg och Kungsbacka. Behov av ett förstudieuppdrag finns därför för att utreda hur lokalfrågan ska lösas på bästa sätt.-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
21
Återrapportering av förstudie gällande lokalanpassning/teknikinvestering på Habiliteringen, by 124, 125 och 127, Epidemisjukhuset 1 i Halmstad
Driftnämnden Regionservice fick i augusti 2018 i uppdrag av Regionstyrelsen att genomföra en förstudie gällande Habiliteringens lokalbehov kopplat till de underhålls/investeringsbehov som finns. Bakgrunden är det uppdrag som har kommit från ADH gällande behovet av att effektivisera ytorna samt flöden. Till detta så kopplas det omfattande investeringsbehov på de komponenter i fastigheten vars tekniska livslängd är slut, ex. tak, fönster, fasad och ventilationsaggregat. I projektet så kommer man också att iordningställa utemiljön för att exempelvis underlätta för de patienter som har svårt att orientera sig. För att lösa detta görs stråk till huvudentrén från parkering och busshållplatser. Även ett antal luftbehandlingsaggregat kommer att bytas ut för att förbättra innemiljön i lokalerna. Stor del av byggnadens el- och telesystem kommer att bytas ut. Även alla belysningsarmaturer kommer att bytas till mer energieffektiv LED-armaturer.
Förstudien har konstaterat att Alla i förstudien redovisade investeringsbehov kommer att behöva genomföras oavsett om fastighetsanpassningen genomför eller inte om fortsatt verksamhet ska bedrivas i lokalerna-
818kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
45kb Ladda ner dokument
-
-
22
Fastighet Getakärr 6:16, förändrad investeringskostnad för lokalanpassning ny samlad patientindividuell försörjning av läkemedel på Hallands Sjukhus Varberg
Ärendet innebär en lokalanpassning för att möjliggöra en förändrad hantering av samlad patientindividuell försörjning av läkemedel i Region Halland i enlighet med hälso- och sjukvårdsutskottets beslut 2017-12-19 § 262.
Ytan beräknas till 700 m2 och utformar lokalerna för nuvarande produktionsanläggning för cytostatikaverksamhet (APL) och inrymmer nu även läkemedelsenheten med administrativa lokaler samt ett beredskapslager.
Kostnaden jämfört med tidigare underlag har ökat i takt med de nya verksamhetsbehoven. Att samlokalisera verksamheterna ställer höga byggtekniska krav för att följa läkemedelsverkets riktlinjer om inneklimat och i synnerhet för denna typ verksamhet. Detta för att uppnå ett effektivt samutnyttjande av personalresurser, gemensamhetsutrymmen, transporter och övriga logistiska samband. Utökning av lokalytan är baserat på verksamhetens 2019 framtagna behovsunderlag. En integrering med övriga verksamheter i byggnaden skapas för ett hållbart ekonomisk incitament men genererar likväl oundvikliga konsekvensprojekt som följd. En lokalflytt för arkivet till andra änden av byggnaden till fördel för PIL. Utformning av gemensamhetsytor i form av ett gemensamt personalrum och ett gemensamt omklädningsrum med arkivet och Apoteket AB förses.
Syftet är att skapa förutsättningar för en modern och resurseffektiv hantering av läkemedel som medför mindre ökning av personalresurserna än vad som annars kan förväntas av den kommande demografiska förändringen och det förväntade ökande behovet av sjukvård.-
459kb Ladda ner dokument
-
-
Antibiotikaresistensen inom sjukvården ger idag merkostnader i form av förlängda vårdtider, extra personalinsatser och dyrare läkemedel. Vid fortsatt ökad resistens kan antas att kostnaderna fortsätter stiga. Genom ökad kunskap kan utvecklingen förhoppningsvis bromsas.
Kompetenshöjande insats kring antibiotikaanvändning och -resistens i syfte att optimera antibioitkaanvändningen. Insatsen kommer att riktas både mot läkare och annan vårdpersonal och kommer innehålla föreläsningar, utbildningsmaterial och konstruktion av webutbildning för fortsatt kunskapsspridning.-
233kb Ladda ner dokument
-
-
I Regeringens och SKR:s Överenskommelse Psykisk hälsa 2019 finns en riktad överenskommelse till Ungdomsmottagningar för att stärka deras arbete med Psykisk hälsa. Ungdomsmottagningen ska också delta och utveckla samordnade insatser En väg in för barn och ungas psykiska hälsa - vilken ska säkerställa tillgängligt, säkert, effektivt och jämlikt omhändertagande på rätt vårdnivå.
Ungdomsmottagningarnas verksamhet förstärks genom att arbeta med riktade insatser på ungas arenor och öka den digitala tillgängligheten. Förstärkningen ska särskilt ske genom delaktighet och inflytande av och med unga i Halland.
Finansiering för uppdraget 2020 sker med destinerat riktat statsbidrag i överenskommelsen psykisk hälsa- att stärka ungdomsmottagningarnas arbete.-
260kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
330kb Ladda ner dokument
-
-
Utredningsuppdraget för morgondagens hälso- och sjukvårdsstruktur i Region Halland ska ta fram ett förslag på en struktur för det framtida hälso- och sjukvårdsutbudet i Halland. Då utredningen redan har pågått under en tid och är planerad att återrapporteras i maj 2020 bedöms det inte vara möjligt att utöka utredningsuppdraget med det som föreslås av Carita Boulwén (SD).
-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Stiftelsen Världsarvet Grimeton har ställt en officiell förfrågan till Region Halland om att ingå som förvaltare av Stiftelsen Världsarvet Grimeton. Om Region Halland ställer sig positiva till detta kommer en förfrågan ställas till Länsstyrelsen i Västra Götaland för att genomföra en nödvändig stadgeändring som möjliggör att Region Halland får ett eget mandat i styrelsen. När beslut har fattats av Länsstyrelsen i Västra Götaland kommer Region Halland uppmanas utse en ledamot och en suppleant till styrelsen som företrädare för Region Halland.
-
250kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Initiativärende från Sverigedemokraterna - Beredskap mot Coronavirus.