Möte 2019-02-13
-
Kl 09:05 - 09:25 Ärende 7 - Information - Utveckling av regionstyrelsens arbete (Jörgen Preuss)
Kl 09:25 - 09:40 Ärende 10 - Verksamhetsplan för Regionkontoret 2019 (Ulrika Bertilsson)
Kl 09:40 - 09:55 Ärende 11 - Region Hallands planerings- och uppföljningsprocess (Louise Lindstedt)
Kl 09:55 - 10:30 Fika och gruppmöten
Kl 10:30 - 11:00 Beslutsmöte -
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslistan
-
Anmälan till regionstyrelsen av fattade delegationsbeslut.
-
Information om utveckling av regionstyrelsens arbete.
-
Enligt regionfullmäktiges beslut ska budgetberedningens bestå av regionstyrelsens arbetsutskott samt representanter för de partier i fullmäktige som inte är representerade i utskottet.
På grund av mandatfördelningen i regionstyrelsens arbetsutskott blir mandatfördelningen mellan majoritet och opposition ojämn, under innevarande mandatperiod.
För att majoritet och opposition skall ha lika många ledamöter i budgetberedningen föreslås att Moderaterna ges möjlighet att utse ytterligare en ledamot att ingå i budgetberedningen.
Regionfullmäktiges beslut om budgetberedningens sammansättning förutsätter att budgetberedningens arbete ryms inom arbetsutskottets uppdrag och den arvodering som ges till gruppledarna. Därför skall ingen ytterligare ersättning utgå till en tillkommande ledamot.-
226kb Ladda ner dokument
-
-
Den 9 januari 2019 förrättade Regionstyrelsen val inför mandatperioden. GunMarie Stenström, Ugglarp, valdes då till ledamot i Hallands Idrottsförbund för mandatperioden 2019-01-01 – 2022-12-31.
Den ledamot som utses till Hallands Idrottsförbund blir styrelseledamot i förbundet. Ledamoten är således ansvarig för hela verksamhetsår. Ansvaret upphör inte vid årsskiftet. Mandatperioden behöver överensstämma med ansvarstiden. Detta hade inte uppmärksammats vid tidpunkten då valet förrättades.
Därför föreslås att regionstyrelsen korrigerar mandatperioden så att den löper från årsstämma 2019 till årsstämma 2023.-
226kb Ladda ner dokument
-
-
Utifrån regionfullmäktiges beslut om Mål och Budget har en verksamhetsplan för regionkontoret arbetats fram. Verksamhetsplanen beskriver Region Hallands regionala uppdrag, Regionkontorets uppdrag och genomförandet av de fokusområden och konkretiserade mål som Region Halland ska arbeta med 2019.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Planeringsprocessen omfattar både ekonomisk och verksamhetsmässig planering och prioritering och genomförs utifrån en strategisk analys av förutsättningarna i Halland. Resultatet utgörs av ett årligt beslut om Mål och Budget av Regionfullmäktige i juni månad och utgör Region Hallands verksamhetsplan. Mål och budget innehåller mål på kort och medellång sikt, för att uppnå de långsiktiga ambitionerna, samt budget och plan för nämnder och styrelser under tre år.
Det politiska arbetet med att ta fram förslag för Mål och Budget görs av de olika partierna och där majoriteten lägger ett eget förslag. För att få en bredare och mer inkluderande politisk beredning kommer verksamhetsberedning att införas som en del av planeringsprocessen från och med 2019. Verksamhetsberedningen består av regionstyrelsens arbetsutskott samt representanter från de partier i Regionfullmäktige som inte är representerade i utskottet. Syftet är att få gemensam information samt möjliggöra diskussion samt ställa frågor till tjänstemännen. Det ger bättre underlag för partiernas eget arbete med budgetförslag.
Mål och Budget innehåller fokusområden med konkretiserade mål och målvärden samt regiongemensamma indikatorer.
För att säkerställa genomförandet ska Mål och Budget ansvarsfördelas, detaljplaneras och tidsättas. Planerna stäms av löpande och rapporteras för att säkerställa genomförandet.
Som en del av uppföljningsprocessen införs verksamhetscontrolling. Det är ett forum där Regionstyrelsens arbetsutskott och driftnämndernas presidium träffas två gånger per år för att diskutera resultat av nämndernas arbete.
Under det löpande budgetåret gör Regionstyrelsen tre månadsuppföljningar och två uppföljningsrapporter. Arbetet avser ekonomi, kvalitet och effektivitet samt måluppfyllelse. Uppföljningen omfattar insamling och mätning av kvalitets- och målindikatorer, analys av data och resultat samt rapportering. Upp-följningsrapporterna beslutas av Regionfullmäktige och är en återkoppling på Mål och Budget. Processerna ska utvärderas årligen för att kunna utvecklas.
Som en konsekvens av ovan beskrivna förändringar behöver reglemente för regionstyrelsen, nämnder m.fl. och i Regionfullmäktige beslutat dokument för ny politisk organisation den 18 april 2018, § 30 ändras. Förändringen innefattar att begreppet planeringsberedning ändras till verksamhetscontrolling, och begreppet budgetberedning ändras till verksamhetsberedning genomgående i de båda dokumenten. Innehållsmässigt föreslårs även en ändring i dokument för ny politisk organisation gällande syftet av planeringsberedning. För att istället uppnå syftet med verksamhetscontrolling med fokus på dialog av nämndens mål och resultat. Ett ärende med nämnda korrigeringar tas därför fram för beslut i Regionfullmäktige i april.-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
410kb Ladda ner dokument
-
-
I remiss från JO har Regionstyrelsen anmodats att yttra sig över vad som har anförts i en anmälan. Anmälaren anser att det föreligger en skyldighet för Hallands sjukhus att lämna information om donatorn i ett ärende om insemination. Underlag har inhämtats från Hallands sjukhus.
Utifrån vidtagen utredning kan det inte uteslutas att donationen ägde rum före den 1 mars 1985 varvid det inte fanns något krav i lag om att anteckna uppgift om donatorn.
Mot bakgrund av att den aktuella verksamheten sedan 1996 inte bedrivs i Region Hallands regi saknas skäl att vidta åtgärder med anledning av vad som har anförts i den förevarande anmälan.-
226kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
13
Svar på revisionsrapport - Granskning av regionens arbete med att minska beroende av bemanningsföretag i hälso- och sjukvården
Syftet med genomförd revision är att bedöma om Regionstyrelsen, Driftnämnden Hallands Sjukhus och Driftnämnden Psykiatri säkerställt och vidtagit en tillräcklig styrning, uppföljning och kontroll av arbetet med att minska beroendet av bemanningsföretag.
Efter genomförd revision är revisorernas sammanfattande bedömning att Regionstyrelsen, Driftnämnden Hallands Sjukhus och Driftnämnden Psykiatri delvis säkerställt detta.
Analys har genomförts utifrån fyra kontrollmål:
1. Sker en tillräcklig styrning i form av mål, riktlinjer och samordning för att uppnå minskat beroende av bemanningsföretag inom hälso- och sjukvården?
2. Har berörda driftnämnder tagit fram handlingsplaner samt gjort risk- och konsekvensanalyser för sitt arbete?
3. Sker det en tillfredsställande uppföljning av resultat och aktiviteter?
4. Är den interna kontrollen tillräcklig samt vidtas åtgärder vid avvikelser från målsättningar?Samtliga kontrollmål bedöms i revisionen som delvis uppfyllda. Revisorerna har identifierat ett antal utvecklingsområden och rekommenderar följande åtgärder:
• att regionstyrelsen skyndsamt bör klargöra hur målet om ett oberoende av inhyrd personal ska balanseras mot Region Hallands tillgänglighetsmål. Detta i syfte att tydliggöra för vilka åtgärder som kan förväntas av driftnämnderna.
• att regionstyrelsen bör initiera en analys av tillgängligheten i förhållande till kostnaden och användandet av bemanningsföretag.
• att driftnämnderna bör säkerställa att uppföljning och analys av verksamheternas beroende av inhyrd personal ligger till grund för prioriterade åtgärder.
Regionstyrelsen ska, tillsammans med Driftnämnden Hallands sjukhus och Driftnämnden Psykiatri, svara på vilka åtgärder styrelsen och nämnderna avser att vidta med anledning av resultatet i granskningen senast 2019-02-19. Regionstyrelsen föreslås anta förslag till yttrande på rapporten enligt bifogat svar.-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
14
Svar på revisionsrapport - Granskning av Regionstyrelsens långsiktiga arbete med analys av ekonomi och resultat
Revisorerna i Region Halland har gett PwC i uppdrag att granska hur regionen planerar sin långsiktiga ekonomi bortom åren som ingår i den senast antagna planen (Budget 2018 och ekonomisk plan 2019-2020). Rapporten har skickats till Regionstyrelsen med begäran om svar.
-
226kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
343kb Ladda ner dokument
-
723kb Ladda ner dokument
-
-
Driftnämnden Ambulans Diagnostik och hälsa har i maj 2018 framställt till Regionstyrelsen om beslut avseende att ersätta två befintliga gammakameror samt att en förstudie genomförs gällande lokalbehov på sjukhusområdet i Halmstad som följd av större utrustningsinvesteringar. Regionstyrelsen har beslutat om denna förstudie under 2018.
-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
534kb Ladda ner dokument
-
815kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2019 ser Regionfastigheter ett behov av att genomföra arbeten som har prioriterats utifrån skick, ålder och säkerhet i Region Hallands fastigheter. Regionfastigheter kan därmed inte längre garantera dess funktion.
Region Halland får en minskad energianvändning samt miljöpåverkan för fastigheterna. Åtgärderna minskar kostnaderna för energi med 857 000 kr per år.
Utöver dessa äskanden tillkommer ytterligare åtgärder under 2019.-
289kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
501kb Ladda ner dokument
-
-
Planeringsfastigheten Bredsidan 10, Fiskaregatan 2-8 bedöms inte ha något strategiskt värde för Region Halland och kan inte utan omfattande investeringsåtgärder hyras ut till någon annan verksamhet. Fastigheten brister både i ventilation samt möjlighet till tillgänglighetanpassning. För att fortsatt kunna använda fastigheten till administrativ verksamhet krävs en bedömd investering på 30-35 mkr vilket vida överstiger det bedömda värdet. Halva fastigheten tomställdes under hösten 2017 då Barn- och ungdomspsykiatrins mottagningsverksamhet flyttade upp till sjukhusområdet.
Bilagor
-
501kb Ladda ner dokument
-
18
Försäljning av fastigheten Bagaren 15 Halmstad samt förstudie ny placering för BUP:s heldygnsvård
Psykiatrin hyr idag lokaler på Vindrosvägen vilket bland annat innefattar heldygnsvård för Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Lokalerna är inte ändamålsenliga då de både är för stora och de ligger även för långt bort från resterande psykiatri i Halmstad. Situationen för verksamheten har blivit ännu mer akut sedan BUP:s mottagningsverksamhet flyttade upp till sjukhusområdet vilket har inneburit ökad säkerhetsmässig känslighet, ökade materialkostnader osv. Då fastigheten inte bedöms ha något långsiktigt strategiskt värde för Region Halland så föreslås den att säljas. Någon alternativ placering i närhet av befintlig psykiatri finns inte. Med anledning av detta begär Regionfastigheter påbörja en förstudie gällande alternativ placering på sjukhusområdet i Halmstad.
-
948kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
501kb Ladda ner dokument
-
-
Minnesmottagningen i Varberg har ett behov av att vara lokaliserat på Hallands sjukhus Varberg. Verksamheten har idag sin placering både på Östergården samt två dagar i veckan på ECT-mottagningen på sjukhuset i Varberg. Man ser ett ökat behov av att flytta Minnesmottagningen till en samlad mottagning på sjukhuset i Varberg. Kravet ställs utifrån behovet av ökad tillgänglighet och förbättrad patientsäkerhet.
-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
501kb Ladda ner dokument
-
-
20
Investering i endoskopimaskiner samt lokalanpassning Fastighet Ekan 15 och Getakärr 6:16 Hallands sjukhus
Driftnämnden Hallands Sjukhus har framställt behov om nyinvestering i endoskopimaskiner på öron- näsa- och halsmottagningen vid Hallands Sjukhus Halmstad och Varberg. En nyinvestering krävs för att säkerställa en tillräcklig hygien och därmed säker vård för patienten. Det föreskrivs i nationella och internationella standarder att en höggradig rengöring i en reproducerbar och validerad process.
-
232kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
501kb Ladda ner dokument
-
-
År 2020 öppnar Marieholmstunneln för trafik. Det innebär en ny förbindelse under Göta älv norr om Tingstadtunneln. Den nya tunneln både avlastar och ger alternativa färdvägar till nuvarande Tingstadtunnel.
För att kunna omleda och dirigera trafiken på övergripande sätt i hela Göteborg behöver Marieholmstunneln ingå i de leder och stråk som övervakas av trafikledningen. Till det ändamålet behövs teknisk utrustning på plats utanför tunnelmynningarna.
Projekt 305 syftar till att finansiera den tekniska utrustning som behövs för att aktivt kunna omleda trafiken vid behov. För ändamålet anvisas 65 miljoner kronor ur Västsvenska paketets budget.
Regionstyrelsen rekommenderas godkänna projektavtalet.-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Almi Invest Västsverige AB (Almi Invest Väst) har bidragit till ökad tillgång på tidigt riskkapital för tillväxtföretag i regionen. Förutom den insats som kommer från Almi Invest Väst tillförs företagen även kapital från andra finansiärer, både i form privat riskkapital från affärsänglar, VCs, och lånekapital från banker, Almi m fl.
Det kapital som investerats i bolagen kommer idag från två fonder, Fond I och Fond II. Fond I har en tidsgräns för sin verksamhet till 2020 och en ny fondstruktur behöver därför beslutas.
I det förslag som nu redovisas så föreslås det att samtliga tillgångar i Fond 1 kvarstannar hos Almi Invest Väst även efter 2020 för fortsatta investeringar i regionen. På så sätt säkerställs en långsiktighet, en så kallad evergreenfond, som gagnar tillkomsten av nya tillväxtföretag och som även efterfrågas av de finansiella aktörer som ser Almi Invest Väst som en viktig samarbets- och investeringspartner.
En långsiktig struktur skapar också en möjlighet att inte kortsiktigt tvingas till försäljning av delägda bolag som inte är i rätt fas att säljas. Det är en fördel för fondens finansiella utveckling och, inte minst, för de enskilda bolagen.-
261kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
692kb Ladda ner dokument
-