Möte 2022-10-12
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Föreligger uppföljningsrapport 2 (januari-augusti) för regionkontoret, för styrelsens godkännande. Uppföljningsrapporten innehåller såväl uppföljning av målstyrning, ekonomisk prognos, medarbetarindikatorer som arbetsmiljöplan och interna kontroller. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Omvärlden och landet står inför osäkra tider. Inflationen i Sverige har tagit ytterligare kliv uppåt och mätt som konsumentprisindex (KPI) toppade den i augusti på hela 9,8 procent. Samtidigt är Halland väl rustat att fortsätta erbjuda god vård och service i osäkra tider, med många i arbete, höga skatteintäkter och en hög inflyttning. Efter åtta månader är resultatet 398 mnkr bättre än budget och för helåret prognostiseras ett överskott mot budget med 410 mnkr.
Vårdförvaltningarna har kunnat se tydliga förändringar i sin produktion och hur invånarna söker vård efter att pandemins restriktioner hävdes i början av februari i år. Söktrycket till akutmottagningarna vid Hallands sjukhus var redan i början av året uppe på lika höga nivåer som före pandemin. Akutmottagningsbesöken ökade ytterligare under sommarmånaderna och har aldrig varit så många som under sommaren 2022. Trycket på provtagningen för covid-19 har minskat kraftigt och psykiatriförvaltningen har sett en minskad efterfrågan på digitala besök.
Förberedelserna inför införandet av ett nytt vårdinformationsstöd har pågått under flera år i Halland. Förberedelsearbetet som sker i nära samarbete med åtta andra regioner följer i stort plan, med planerat införande 2024/2025. Plattformen för digitala vårdbesök inom närsjukvården visar samtidigt goda resultat. Den nya och på kort tid populära chattfunktionen skapar nya beteendemönster som behöver analyseras vidare för att se vilken effekt de har för både invånaren och vården.
I juni tilldelades Region Halland uppdraget av riksdagen att arbeta med regional fysisk planering. I arbetet ingår bland annat framtagandet av en regional fysisk plan som förväntas antas under 2026. Planen ska ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser i länet och vara ett verktyg för kommunal, regional och nationell utveckling.-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
5
Återrapportering av förstudie gällande ny byggnad för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), Hallands sjukhus Halmstad, Ekan 15
Regionstyrelsen tog i februari 2019 beslut om att genomföra förstudie för ny placering för den del av psykiatrins verksamhet som idag är placerad på Vindrosvägen i Halmstad. Anledningen är lokalerna inte längre är ändamålsenliga samt att dom inte heller har något långsiktigt strategiskt värde för Region Halland.
Efter genomförd förstudie föreslås en ny byggnad som kopplas via förbindelsegång och ambulansintag till befintlig byggnad där vuxenpsykiatrin idag har sin verksamhet på sjukhusområdet i Halmstad. Då tänkt placering är i ett av de viktigaste expansionsområdena på sjukhusområdet så har stor vikt lagts vid att inte försvåra för sjukhusets framtida fastighetsutveckling. För att kunna erbjuda fullgod patientsäkerhet så ser verksamheten det som nödvändigt att komma närmre övrig psykiatriverksamhet samt somatisk vård vilket erbjuds på sjukhusområdet i Halmstad. Att befinna sig i närheten av övrig verksamhet möjliggör också utnyttjandet av gemensamma personalresurser samt underlättar också genomförandet av alla kostsamma transporter av patienter, personal osv. Befintliga lokaler är också för små för att kunna möte det ökade behovet som finns inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). De nya lokalerna utformas för att kunna möta både patienternas och personalens behov. Fokus i utformandet av både den inre och yttre miljön har varit att få till en trygg och tilltalande vårdmiljö som tillgodoser olika behov för stimulans och vila.Bilagor
-
6
Paus (15 min)
-
7
Fastställande av länsspecifikt dokument för Halland år 2023 avseende Brysselkontoret för Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS)
Syftet med Hallands länsspecifika dokument är att fokusera och synliggöra för brysselkontoret för Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS) vilka prioriteringar och förväntningar som finns i Halland på brysselsamarbetet och hur dessa förhåller sig till Hallands strategier och planer. I det länsspecifika dokumentet lyfts endast områden som är av internationell och/eller EU karaktär. Under år 2023 väljer Halland att fokusera på fyra områden: Hälsa, Grön omställning, Smart specialisering samt Infrastruktur.
-
88kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
-
Småland Blekinge Halland South Swedens nuvarande samverkansavtal löper ut 31 december 2022. Styrgruppen gav på styrgruppsmötet 1 juli 2021 uppdrag till chefsgruppen att påbörja en process för att ta fram förslag till nytt samverkansavtal. Ett förslag till avtal är nu framtaget. Styrgruppen föreslår att respektive ägare godkänner förslaget med det föreslagna tillägget.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Hallands kulturhistoriska museum inklusive Kulturmiljö Halland och Hallands konstmuseums verksamhet bedrivs i stiftelseform, Stiftelsen Hallands länsmuseer med Hallands läns landsting (numera Regionen), Halmstads och Varbergs kommuner samt Hallands museiförening samt Föreningen Varbergs museum som ursprungliga stiftare.
Verksamheten finansieras till större delen genom bidrag från Regionen och Kommunerna samt av Regionen förmedlade statsbidrag inom kultursamverkansmodellen.
Museiverksamhet kräver långa planeringshorisonter. Verksamheten har därför behov av långsiktigt tryggad finansiering. Av hänsyn till verksamhetens betydelse i länet, ser Regionen och Kommunerna det som angeläget att finansieringen av verksamhetens drift långsiktigt kan tryggas. Regionen och Kommunerna föreslås därför ingå förevarande avtal med Stiftelsen avseende Verksamhetsåren 2023–2027. Syftet med avtalen är också att formalisera Regionens och Kommunernas åtaganden gentemot varandra med avseende på Stiftelsen och därigenom lägga grunden för en fortsatt utveckling av stiftelsens verksamhet.
Förslaget till beslut är avstämt i Driftnämnd Kultur och skola.-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Teater Halland är regionteater i Halland. Verksamheten bedrivs i Teater Halland AB som till sin helhet ägs av Region Halland. Varbergs kommun är värdkommun för verksamheten och teatern är lokaliserad till Varberg.
Kommunen har enligt tidigare överenskommelse svarat för finansieringen av teaterns lokalhyra genom att kommunen lämnat ekonomiskt stöd till Teater Halland i form av gratis upplåtelse av teaterlokaler. I och med detta avtal ersätts detta lokalstöd med ett årligt bidrag.
Som värdkommun för Teater Halland har invånarna i Varberg enklare tillgång till aktiviteter i teaterns lokaler än övriga kommuner i Halland. Teater Halland ger egna föreställningar, fungerar som gästspelsscen, arrangerar dokumentärfilmskvällar, seminarier, samtal, konserter och andra evenemang. Teatern har utvecklats till en samlingspunkt i staden men också till ett besöksmål för tillresta besökare och en arbetsplats för många gästande konstnärer. Teater Halland bidrar till att stärka Varbergs varumärke både regionalt och nationellt.
Teater Halland är en betydande kompetensresurs för Varbergs skolor, amatörteatrar och föreningar där teaterns medarbetare kontinuerligt besöker verksamheter, arbetar pedagogiskt och handleder grupper och ledare. Teater Halland genomför även studiebesök, pedagogiska uppdrag och Skapande skola-program. Därutöver har Teater Halland ett nära samarbete med särskolan och kommunens dagliga verksamhet. Teater Halland är också en viktig plats för unga som vill utveckla sitt konstnärskap.
Förslag till beslut är avstämt i Driftnämnd Kultur och skola.-
78kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Processen för att ta fram en ny regional infrastrukturplan går in i sitt slutskede. Inför fastställande i regionfullmäktige i slutet av oktober ges information om processen samt planens innehåll och justeringar som gjorts.
-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
12
Beslut om Tilläggsavtal II till Genomförande- och finansieringsavtal avseende Varberg – Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra; Delprojekt Varbergs resecentrum
Region Halland tecknade 2009-10-28 avtal med Trafikverket, Varbergs kommun och Jernhusen om genomförande och finansiering av järnvägstunnel genom Varberg. Avtalets syfte var att bygga ut dubbelspårig järnväg genom Varberg med högre kapacitet och samtidigt skapa förutsättningar för en stadsutveckling av stationsområdet.
2017-01-20 tecknades ett tilläggsavtal vars syfte var att reglera parternas finansiella ansvar då projektkostnaderna ökat från 2,95 miljarder kronor i prisnivå 2008-06-01, till 3,99 miljarder kronor i prisnivån april 2009.
Tunnelprojektet är sedan några år inne i en genomförandefas och det finns nu ytterligare behov av att reglera parternas ansvar och samverkansformer för själva utbyggnaden.
Detta Tilläggsavtal 2 tecknas mellan Region Halland, Trafikverket, Varbergs kommun och Jernhusens olika bolag i syfte att reglera ”samverkan och finansiering för utbyggnad av stationsområde och stationsbyggnad i Varberg”.
Hallandstrafiken är en aktiv part i genomförandet.-
87kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
36kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
Beslutsunderlaget innehåller förslag på reviderade indikatorer för uppföljning av Hallands hälso- och sjukvårdsstrategi. Sedan strategin beslutades 2016 har förutsättningarna för att mäta flera av de befintliga indikatorerna förändrats. För att Regionfullmäktige ska kunna följa utvecklingen av vården i Halland över tid behövs övergripande indikatorer som fångar de kvalitetsaspekter som strategins delmål styr mot. Uppföljningen ska ge en övergripande bild av vården i Halland utifrån utvalda perspektiv samt belysa hur det går för vården i Halland i nationell jämförelse.
Hälso- och sjukvårdsstrategin föreslås följas upp utifrån följande perspektiv (utan inbördes rangordning)
- Patientupplevelser – Nationell patientenkät, hallänningens upplevelse av vården
- Kvalitet – Vårdkvalitet utifrån Vården i Siffror samt patientsäkerhetsmätningar
- Tillgänglighet – Nationell Vårdgaranti, vårdgaranti BUP samt digital tillgänglighet
- Ekonomi – Hälso- och sjukvårdsbudgeten som helhet
-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
Motion har inkommit från Carita Boulwén, Stina Isaksson och Ann-Heléne Djivjak, Sverigedemokraterna, med yrkande att ett pilotprojekt med mobil röntgenverksamhet genomförs i Halland, i egen regi eller i samarbete med kommunerna i länet.
I verksamhetsplanen 2021 för Ambulans, diagnostik och hälsa finns ett uppdrag till förvaltningen att utarbeta beslutsunderlag för ett eventuellt införande av mobil röntgen. Mot denna bakgrund bedöms ett särskilt beslut i regionfullmäktige, om att genomföra ett pilotprojekt med mobil röntgenverksamhet i Halland, vara att föregripa det utredningsarbete som redan är igångsatt.-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
435kb Ladda ner dokument
-
417kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
I år, 2022, hålls val till regionfullmäktige i hela landet. Ett valår ska budgeten fastställas av nyvalda fullmäktige. I budgeten ska skattesatsen anges. Då regionstyrelsen kommer att bereda budgetförslaget i november ska regionstyrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesatsen (regionskatt) som ingår i den preliminära inkomstskatten under 2023. Den av regionstyrelsen föreslagna skattesatsen tas sedan in i regionfullmäktiges kommande beslut om mål och budget.
Det avgående regionfullmäktige har tidigare i år fastställt skattesatsen (RF 2022-06-22, §61). Inför det tillträdande regionfullmäktiges beslut i ärende om mål och budget föreslås att skattesatsen fortsatt bestäms till 11.40 för 2023.-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland ansvarar idag för 17 stiftelser genom samförvaltning. Många av dessa stiftelser har begränsade medel att dela ut och har i vissa fall även en smal målgrupp. Det förekommer även att de utdelningsbara medlen förbrukas av de årliga förvaltningskostnaderna.
PwC har haft i uppdrag att undersöka om det finns stiftelser, förvaltade av Regionen, som kan upplösas med stöd av 6 kap, 5 § Stiftelselagen. Enligt dessa bestämmelser kan Region Halland i egenskap av förvaltare, besluta om att förbruka stiftelsens tillgångar för ändamålet om vissa kriterier är uppfyllda.
PwC har kommit fram till följande om nedan tre stiftelser:
Stiftelsen Mimmis och Pehr Landin – beslut kan fattas om att förbruka stiftelsens tillgångar.
Annie, Ernst och Hilda Österbergs fond – beslut kan fattas om att förbruka stiftelsens tillgångar för ett ändamål som så nära som möjligt motsvarar det ändamål som tillgångarna är bestämda till.
Stiftelsen Länssjukhuset i Halmstad samfond – beslut kan tas om att ansöka om avregistrering.
För de stiftelser med låg avkastning och där det finns svårigheter att dela ut medel, kan en ansökan göras om permutation hos Kammarkollegiet. En genomgång bör göras för att identifiera dessa stiftelser och, i tillämpliga fall, ansöka om permutation.-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
368kb Ladda ner dokument
-
-
Samtliga partier representerade i regionfullmäktige mottar partistöd. Enligt kommunallagen (kap.4, §§29-32.) ska partistödet användas för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin. Mottagare av partistöd ska också varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts.
Redovisningen sker per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige senast den 30 juni året efter att partistödet betalats ut. Redovisningen omfattar erhållet partistöd men inte övriga intäkter och kostnader partiet har. En redovisning ska dock göras om det skett en överföring till andra delar av partiorganisationen. Då skall även redovisas vilken motprestation som erhållits. Har delar av partistödet använts till någon form av valfond eller annan form av sparande ska även detta redovisas.
Alla partier i regionfullmäktige har lämnat in redovisning för år 2021 inom utsatt tid.
Regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner. Därför föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna.
Då samtliga partier bedöms leva upp till uppställda redovisningskrav föreslås att regionfullmäktige godkänner utbetalning av partistöd nästa år.-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 19 motioner ej slutbehandlade.-
305kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan avfattade delegationsbeslut.
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av utskottens protokoll.
Bilagor
-
905kb Ladda ner dokument
-
695kb Ladda ner dokument
-
804kb Ladda ner dokument
-
636kb Ladda ner dokument
-
859kb Ladda ner dokument
-
909kb Ladda ner dokument
-
760kb Ladda ner dokument
-
813kb Ladda ner dokument
-
739kb Ladda ner dokument
-
1007kb Ladda ner dokument
-