Möte 2023-04-05
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
1980-1996 bedrevs en verksamhet inom infertilitetsområdet vid Länssjukhuset i Halmstad. Från patienter och i media har det framkommit uppgifter som tyder på brister i verksamheten. I detta ärende lämnas information om vad som är känt i frågan och vilka åtgärder som är vidtagna och vad som pågår.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontorets läkemedelsstrategiska funktion håller en introduktion till läkemedelsområdet som rör sig från grundbegrepp till aktuella frågor och framtida utmaningar.
Presentationen går igenom hur läkemedel godkänns, blir subventionerade och introduceras i vården. Vidare behandlar den grunderna i regionernas samverkansmodell och belyser hur värdet av ett nytt läkemedel bedöms samt prioriteringsproblem och utmaningen med potentiella undanträngnings-effekter.
Avslutningsvis redovisas några aktuella frågor inom området i form av restnoteringar av läkemedel, översynen av EU:s läkemedelslagstiftning samt framtida utmaningar som läkemedelsförsörjning i nära vård.
-
Information om resultatet av regionkontorets medarbetarundersökning 2022.
-
6
Paus (15 min)
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2022 och sker tre gånger per år. Årsredovisningen behandlar helåret 2022 och ger en bedömning av måluppfyllelsen för regionfullmäktiges beslutade fokusområden, samt en redovisning av den verksamhet som har bedrivits under året.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
715kb Ladda ner dokument
-
708kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
8
Lunch (60 min)
-
Riktlinje för god ekonomisk hushållning beslutades av regionstyrelsen 2019-11-20. I avsnittet om Resultathantering finns bland annat följande principer:
- En grundförutsättning för den ekonomiska styrningen är att nämnderna tar ansvar för den från regionfullmäktige angivna budgetramen
- Nämnden/styrelsen ska ta ansvar för och tillgodoräknas effekterna av sitt eget agerande (oavsett om nämnden redovisar ett överskott eller underskott).
- Resultathantering sker per nämnd/styrelse och regleras i budgeten året efter räkenskapsåret.
- Över-/underskott inom konkurrensutsatt verksamhet hanteras redovisningsmässigt som en särredovisning av eget kapital.
Förslaget till beslut innebär sammantaget att driftanslagen i Mål och budget justeras med 19,3 mnkr. 2023 års budgeterade resultat justeras i och med detta från -302,6 mnkr till -321,9 mnkr. Investeringsanslagen i Mål och budget justeras med 102,6 mnkr från 748 mnkr till 851 mnkr.
-
177kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
22kb Ladda ner dokument
-
15kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
Ärendet föreligger årsrapport 2022 för lokal nämnd Laholm, Hylte, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Lokala nämnder upphörde i samband med årsskiftet 2022/2023. Regionstyrelsen får ett samlat ärende med de lokala nämndernas årsredovisningar för 2022 för godkännande.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet föreligger nämndernas och styrelsens uppföljning av internkontrollplaner 2022 som redovisas till regionstyrelsen utifrån dess uppsiktsplikt.
-
88kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
579kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
351kb Ladda ner dokument
-
-
Region Hallands bolag står enligt 6 kapitlet 1§ kommunallagen under uppsikt av regionstyrelsen. Regionstyrelsen ska årligen i beslut pröva om regionens bolag bedrivit sin verksamhet på sätt som är förenligt med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för den kommunala befogenheten.
Om regionstyrelsen finner att ett bolag bedriver verksamhet som inte är förenlig med det fastställda kommunala ändamålet eller strider mot den kommunala befogenheten för bolaget, ska styrelsen lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder.-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger månadsrapport efter februari för regionkontoret för styrelsens godkännande
-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2023 och sker tre gånger per år. Därutöver sker uppföljning till regionstyrelsen i form av månadsrapporter i februari och oktober. Månadsrapporterna innehåller en ekonomisk uppföljning, samt ett nuläge för regionens indikatorer inom medarbetarområdet.
-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
En årsredovisning 2022 har upprättats för Hallands skogsallmänning, vilket är allmänningens 106:e verksamhetsår. Styrelse för skogsallmänningen är regionstyrelsen och förvaltningen i sin helhet sköts av skogsegendomsdelegationen.
Under året har arbetet med att använda skogsallmänningens tillgångar inom det regionala utvecklingsarbetet ytterligare fördjupats bland annat genom de pågående projekten – Skogsbruk i värdtrakter och MTB och cykelledsutveckling men också som arenor för skogsbruk, utbildningsverksamhet, friluftsliv och destinationsutveckling.
Förvaltningen följer de av styrelsen uppsatta målen och det innebär bland annat en hög tillgänglighet för allmänheten men också en stor tonvikt på miljö- och klimatarbete och att ge modeller för ett hållbart och ekonomiskt bärkraftigt halländskt skogsbruk och skogsnäring.
Skogsallmänningen har omsatt knappt 22,3 mkr. med ett resultat på 6.737 tkr. Under året har utdelningsmetoden förändrat vilket innebär att det skapats en stabilitet i utdelningen mellan skogsallmänningen och de regionala utvecklingsmedlen.Skogsegendomsdelegationen föreslår att de medel som står till styrelsens förfogande om 7 430 tkr. disponeras så att 10 procent av årets resultat (678 tkr) överförs till det bundna kapitalet, samt 6 752 tkr. förs i ny räkning.
Efter behandling av årsredovisning i Skogsegendomsdelegationen har Region Halland fått in en bidragsansökan från Länsstyrelsen i Hallands län på 2,6 mkr för skötsel och slutförande av planerade projekt som berör de halländska naturreservaten. Regionkontoret föreslår därav att omdisponera resultatet 2022 för Hallands skogsallmänning enligt följande: 10 procent av årets resultat (678 tkr) överförs till det bundna kapitalet, 2 600 tkr. används för finansiering av bidragsansökan från Länsstyrelsen i Hallands län samt att 4 252 tkr förs i ny räkning.-
113kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Länsstyrelsen i Hallands län ansöker om ett bidrag för 2023 på 2,6 miljoner kronor för skötsel och slutförande av planerade projekt som berör de halländska naturreservaten.
Det bidraget avser att användas så att skötselnivån i de mer publika naturreservaten har en fortsatt god tillgänglighet och att det säkerheten för besökarna kan upprätthållas. De åtgärder som bidraget kommer att användas till tre olika områden:- Slutföra redan påbörjade projekt och kompletteringar av leder och faciliteter – däribland leder som kompletterar Region Hallands utvecklingsprojekt inom naturupplevelser och destinationsutveckling.
- Informations- och pedagogiska insatser
- Röjning, underhåll och skötsel så att tillgänglighet och säkerhet kan upprätthållas.
Ett bidrag för 2023 skulle innebära att Länsstyrelsen i Halland ges möjlighet att under året hitta nya och långsiktiga lösningar för drift och underhåll av naturreservaten som är anpassade efter de statliga anslagsnivåerna.
Regionkontoret föreslår att länsstyrelsen i Hallands län beviljas ett bidrag på 2,6 miljoner kronor för 2023 samt att finansiering sker genom att ta i anspråk delar av Hallands skogsallmännings avkastning 2022.-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
Projektnamn: Innovationsplattform AI.m
Projektägare/koordinator: Högskolan i Halmstad
Uppskattad total budget: 12 825 583 kr där Region Halland medfinansierar med 6 480 000 kr vilket motsvarar ca 50%.
Projektperiod: 2023-06-01 till och med 2026-09-30
Övriga finansiärer: Tillväxtverket/ERUF 5 165 583kr och Högskolan i Halmstad 640 000kr samt Halmstad Business Incubator 540 000kr
Projektbeskrivning: Det övergripande målet för projektet är att stärka innovationskapaciteten hos små- och medelstora företag i Halland genom att erbjuda verktyg för hur artificiell intelligens (AI), tjänsteinnovation och datadriven innovation kan bidra till affärsutveckling och nya konkurrenskraftiga erbjudanden som både skapar värde i bolagen och bidrar till en hållbar omställning i linje med målen för Agenda 2030.
Presentation: HighFive, som står för operativ ledning och samordning av projektets innovationsprocesser, kommer till Regionstyrelsens Tillväxtutskott 28/2 för att berätta om sin verksamhet, rapportera pågående projekt som nu är i avslutningsskede samt ge en kort presentation av denna projektansökan.-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
446kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen har att utse firmatecknare för Region Halland (Hallands läns landsting) och Hallands läns landstings skogsallmänning samt ersättare till dessa. Region Hallands firma tecknas två i förening.
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har anmodats att inkomma med förslag på ledamöter till Etikprövningsmyndigheten, verksamhetsregion Lund, för mandatperioden 2024-2027. Region Halland nominerar 8 personer genom proportionell fördelning. Då ledamöter utnämns av Etikprövningsmyndigheten erhåller en nomineras person inte per automatik en plats i myndigheten.
-
101kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
535kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2022 gjordes en revision av hur väl Region Halland lever upp till barnkonventionen. Revisionen har främst bedömt hur regionstyrelsens ledning, styrning och uppföljning är ändamålsenlig utifrån ett barnrättsperspektiv. Revisionen ser bland annat att det i många delar saknas regionövergripande rutiner och förhållningssätt samt att arbetet inte heller följs upp och utvärderas. Regionstyrelsen svarar enligt bifogat yttrande.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
I Halland har den vuxna befolkningens hälsa följts sedan 1980-talet via befolkningsundersökningar och genom registerstudier. Sedan 2004 har Region Halland följt självskattad hälsa genom den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor.
Vart fjärde år har Region Halland enligt beslut i Regionstyrelsen (RS130381) finansierat tilläggsenkäter för att få tillförlitlig statistik om hallänningarnas hälsa utifrån ålder, kön och kommuntillhörighet.
Arbete pågår nu med att sammanställa resultat, kvalitetssäkra materialet samt ta fram förslag på hur materialet kan användas, spridas och kommuniceras.
Regionstyrelsens beredning för social hållbarhet ska på olika sätt verka för en hållbar samhällsutveckling och en god och jämlik hälsa. Här föreslås beredningen överta arbetet med befolkningsstudien Hälsa på lika villkor som underlag för dialog, samverkan och utvecklingsarbete.
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen i april och i oktober varje år redovisa till regionfullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 19 motioner ej slutbehandlade.
Verkställighet av uppdrag till följd av bifallna motioner följs upp tillsammans med övriga politiskt givna uppdrag och redovisas återkommande till regionfullmäktige i särskilt ärende.
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen har att utse företrädare som har rätt att i styrelsens eller Region Hallands namn mottaga delgivning. Rätten delegeras till viss del i regionstyrelsens reglemente (punkt 5:19) där det framgår att regionstyrelsens ordförande samt regiondirektör har rätt att motta delgivning. Samma punkt ger regionstyrelsens rätt att utse ytterligare personer att å styrelsens och Region Hallands vägnar mottaga delgivning.
För att möjliggöra en effektiv ärendehantering har ett antal personer på centrala positioner rätt att mottaga delgivning. Då personförändringar skett behöver styrelsen ta ett nytt beslut.
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret redovisar status på genomförandet av de beslut som regionstyrelsen och regionfullmäktige fattat. Redovisningen syftar till att ge insyn i och förenkla uppföljningen av fattade politiska beslut. Regionstyrelsen och regionfullmäktige får genom redovisningen en ökad inblick i varandras beslut och i verkställigheten av dessa beslut.
-
89kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
74kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD) Stina Isaksson och Carita Boulwén har inkommit med initiativärende till regionstyrelsen med förslag att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att utreda förutsättningarna för att kunna erbjuda TUMT inom Region Halland.
Region Halland följer nationell kunskapsstyrning och vården ska baseras på bästa tillgängliga kunskap. TUMT är inte förstahands behandling vid godartad prostataförstoring utan ett komplement. Region Halland har för små volymer för att kunna bedriva denna vård då det berör ca 10 patienter/år och med ett lågt patientantal är det svårt att upprätthålla kompetens och patientsäkerhet.
Patienter som blir aktuella för TUMT behandling remitteras till Västra Götalandsregionen (Skaraborgs sjukhus Skövde) och därmed säkerställer Region Halland att halländska patienter har tillgång till TUMT behandling med bästa möjliga kompetens.
-
105kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
352kb Ladda ner dokument
-
-
Svein Henriksen (MP) och Maria Losman (MP) har inkommit till regionfullmäktige med en motion om ökad organdonation.
Driftnämnden Hallands sjukhus har i ett yttrande kommenterat motionen. I driftnämndens yttrande framhålls att det är viktigt med en välfungerande donationsverksamhet. Mot bakgrund av den redovisning som ges i yttrandet anser nämnden att donationsverksamheten som bedrivs vid Hallands sjukhus redan ligger i linje med det som föreslås i motionen. Inom ramen för nämndens uppdrag arbetar sjukhusets verksamheter med ständiga förbättringar och har t.ex. ett aktivt pågående arbete relaterat till DCD (Donation after Circulatory Death) och innebär donation vid total hjärninfarkt sekundärt till att hjärtat stannat, det vill säga när döden inträffar efter ett cirkulationsstillestånd i hela kroppen.
-
104kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till reviderade styrdokument för Öresundståg AB har beretts av bolaget och dess medlemmar under en längre tid. På ägarsamråd i mars 2023 har regionerna enats om att gå vidare med beslut av styrdokumenten i respektive Regionfullmäktige inför beslut på bolagets årsstämma i maj.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag till reviderade styrdokument för Öresundståg AB har beretts av bolaget och dess medlemmar under en längre tid. På ägarsamråd i mars 2023 har regionerna enats om att gå vidare med beslut av styrdokumenten i respektive Regionfullmäktige inför beslut på bolagets årsstämma i maj.
Separerat från ägardokumenten tecknas överenskommelse utanför samverkansavtalet avseende Växjö/Kalmar mot bakgrund av kvartstrafiken över Öresundsbron innebärande att:
- Fördela de merkostnader vilka uppstår av slopandet av upp- och nedformeringar i Växjö solidariskt mellan ägarna. Merkostnader, både drift och kapitalkostnader fördelas solidariskt enligt budgeterad kilometerproduktion.
Kvartstrafik över Öresundsbron möjliggör inom utblicken genomgående och taktfast halvtimmestrafik med Öresundståg på hela sträckan Köpenhamn/Malmö – Göteborg. Detta är då förknippat med färdigställande av viktig järnvägsinfrastruktur utmed Västkustbanan, exempelvis dubbelspår Varberg och norr om Helsingborg.
-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut.
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
623kb Ladda ner dokument
-
287kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
502kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
330kb Ladda ner dokument
-