Möte 2020-09-23
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslistan
-
Information med anledning av covid-19.
-
Anmäles protokoll från
- arbetsutskottet
- hälso- och sjukvårdsutskottet
- tillväxtutskottet
Bilagor
-
729kb Ladda ner dokument
-
731kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
910kb Ladda ner dokument
-
643kb Ladda ner dokument
-
1001kb Ladda ner dokument
-
986kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
586kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut.
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Inför varje ny mandatperiod är det brukligt att se över den politiska organisationen och värdera eventuella svagheter och styrkor kopplat till uppdrag och ansvar. Översynen sker alltid på politiskt initiativ men med aktiv stöttning av tjänstemän som har en rådgivande och utredande roll. Värderingen bör ta sina utgångspunkter i demokratisk styrning och insyn, effektivitet och ekonomi och ha en jämförande utblick mot likvärdiga organisationer. De ekonomiska aspekterna rör företrädesvis regleringarna i arvodesbestämmelserna.
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Ett regionövergripande processarbete för Intern kontroll har under våren inletts på initiativ av Regionkontorets Ekonomiavdelning. Syftet är att åstadkomma ett likartat arbetssätt inom alla förvaltningar genom detaljerade tillämpningsanvisningar som till viss del är enhetliga men också anpassade till verksamheternas olikheter.
Det nya reglementet beskriver kortfattat och övergripande syfte och ansvar. Det har tagits fram av representanter för processarbetet från Hallands Sjukhus och Regionkontoret och bedöms vara bra grund för det fortsatta regionövergripande arbetet.
-
73kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisningen för 2019.
Revisorerna har granskat årsredovisning och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden en rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Revisorerna har inte
kunnat finna att styrelseledamöterna har handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisning och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande och stadgans lydelse föreslås att årsredovisningen godkänns och att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
79kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
De förtroendevalda revisorerna har utifrån sin riskbedömning valt att genomföra en granskning av regionstyrelsens uppsiktsplikt gentemot nämnder och bolag, där revisionen ställt sig frågan om styrelsens uppsikt över nämnder och bolag varit lag- och ändamålsenlig.
Granskningens sammanfattade bedömning är att regionstyrelsens uppsiktsplikt delvis är lag- och ändamålsenlig, men att det finns områden att förbättra inte minst vad gäller uppföljning av bolagens verksamheter och formalisering av själva uppsiktsprocessen.
Regionstyrelsens uppsiktsplikt syftar till att regionstyrelsen ska kunna följa utvecklingen i nämnder, kommunalförbund samt regionala bolag för att kunna säkerställa att styrelsen har tillräcklig information om det skulle krävas åtgärder för det fall det uppstår avvikelser i verksamheterna.-
77kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
650kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna i Region Halland har gett PWC i uppdrag att granska köptrohet mot ramavtal. Rapporten har skickats till Regionstyrelsen med begäran om svar.
Regionstyrelsens yttrande bifogas.-
78kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
537kb Ladda ner dokument
-
-
Alla FoU-projekt i Region Halland erbjuds att använda den administrativa servicen med forskningskonto som förvaltas av FoU-Halland. Regionen avsätter ca 4,8 miljoner kr medel för FoU-projekt som förvaltas av FoU-Halland. Utöver detta söker forskare i regionen även aktivt forskningsmedel från andra bidragsgivare, vilket benämns här som ”externa medel”, som förvaltas av FoU-Halland.
Region Halland är godkänd medelsförvaltare av forskningsmedel av flertalet nationella bidragsgivare. Förutom att ta emot och förvalta beviljade medel innebär det ett ansvar för att de beviljade medlen används till forskningsverksamhet enligt de villkor som gäller. De senaste åren har volymen ökat i antal projekt och pengar samt att de administrativa kraven ökat från bidragsgivare.
Flertalet bidragsgivare i Sverige och Europa ser det som normalt att sökande inkluderar en overheadkostnad (OH) i medelsförvaltning.-
65kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion från Socialdemokraterna yrkas att dansa utan krav ingår i ungdomsmottagningarnas verksamhet, att utöka informationen och förebyggande /upplysning till att återigen gälla elever i årskurs 6-7 samt att ungdomsmottagningarna (UM) bygger upp en samverkan med gymnasieskolorna.
Motiveringen till avslag för yrkandet att dansa utan krav ska ingå i UM:s verksamhet är att den aktiviteten drivs mest effektivt av kommunal och idéburen verksamhet.
Motiveringen till att anse de två följande yrkandena besvarade är att dessa går i linje med det redovisade beslutsunderlag som Driftsnämnd ADH har framställt. Regionstyrelsen har 2020-06-23 beslutat att underlaget ska föras in i ordinarie budgetprocess 2022.-
241kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
395kb Ladda ner dokument
-
-
I en överenskommelse mellan dåvarande SKL, nuvarande Sveriges kommuner och regioner (SKR) och staten (2008) har regionerna förbundit sig att i undantagsfall subventionera läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna för enskilda patienter som har synnerligen angelägna medicinska behov av dessa läkemedel och som saknar behandlingsalternativ. Detta enbart om användningen är kostnadseffektiv.
Med motivering att behandlingspåverkande beslut bör fattas i den förvaltning som behandlar patienten föreslås att respektive förvaltning fortsättningsvis sköter hantering och i de fall det är möjligt har kostnadsansvar för denna undantagshantering.
Mot bakgrund av att uppdrag till driftsnämnderna är tänkt att initieras 2021 är budget för undantagshantering justerad utifrån detta förslag i budget för 2021. Det innebär att existerande medel för redan beviljade individuella subventioner (undantagshantering) förs över från Regionkontoret till Hallands sjukhus driftsnämnd. Regionkontoret behåller kostnadsansvar för Närsjukvårdens subventioner (Vårdval Halland) samt för de subventioner som är beviljade tills vidare. Regionkontoret behåller även kostnadsansvaret för Psykiatrins subventioner under 2020. Kvarstår behov av undantagshantering efter 2020 kommer medel föras över till Driftsnämnd Psykiatri i budget 2022.
Beslutet har med uppdraget till driftsnämnderna ingen påverkan på Region Hallands ekonomi.-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
2018 beslutade regeringen om ett nationellt skogsprogram, motsvarande det som skett inom livsmedelsområdet. I samband med detta beslutades också att fördela medel till länen för att åstadkomma regionala dialoger och strategier för att stötta det nationella skogsprogrammet. I Halland inleddes arbetet under 2018 genom att en mycket bred sammansatt grupp bjöds in till dialog. En referensgrupp tillsattes också som också fungerat som styrgrupp för dialogen. I referensgruppen har representanter för Region Halland, länsstyrelsen, Lantbrukarnas Riksförbund, Skogsstyrelsen och Södra skogsägarna medverkat. Inriktningen har varit att utarbeta ett brett regionalt skogsprogram som har sin utgångspunkt från det nationella skogsprogrammet men också att åstadkomma en tydlig koppling mot det övergripande Agenda 2030 arbetet och de globala målen. De breda dialogerna har fortsatt under hela programarbetet och för Region Hallands del har kontinuerliga avstämningar skett med regionstyrelsens tillväxtutskott.
Det regionala skogsprogrammets vision är att den halländska skogen ska bidra till jobb och hållbar tillväxt samt till utvecklingen av en växande bioekonomi. Syftet med det regionala skogsprogrammet är att skapa engagemang och identifiera relevanta aktörer som kan bidra till skogsprogrammets mål. Syftet är också att skapa regional aktivitet för fler jobb, en hållbar tillväxt och bidra till en växande bioekonomi. Programmet ska även synliggöra skogsnäringens betydelse för den regionala utvecklingen i Halland.
Skogsprogrammet innehåller fyra fokusområden och 20 prioriterade insatsområden som respektive deltagande organisation har möjlighet att arbeta med utifrån varje organisations förutsättningar.
Regionkontoret föreslår att Region Halland beslutar att ställa sig bakom det regionala skogsprogrammet och uppdra åt regionstyrelsen att prioritera de insatser som bedöms vara relevanta att arbeta med ur ett regionalt utvecklingsperspektiv.-
78kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Margit Bik och Per Stané Persson, Socialdemokraterna, har inkommit med en motion om att införa Trygghetsstopp i Halland. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att förslag till motionssvar skulle skrivas fram av regionkontoret och att yttrande inhämtas från Hallandstrafiken AB.
-
244kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Den föreslagna regionala utvecklingsstrategin är en övergripande strategi för det gemensamma regionala utvecklingsarbetet i Västra Götaland. Det förslag på strategi som är ute på remiss ska, från och med 2021, ersätta den befintliga regionala utvecklingsstrategin Västra Götaland 2020. Förslaget har arbetats fram under 2019 i dialog med representanter för kommuner, kommunalförbund, näringsliv, det civila samhället, myndigheter, akademi med flera.
Strategin består av ett mål, fyra långsiktiga prioriteringar, fyra tvärsektoriella kraftsamlingar och fem vägledande principer:
Strategins mål, ”Tillsammans gör vi Västra Götaland till ett föredöme för omställning till ett hållbart samhälle”, pekar ut riktningen fram till 2030 och handlar om behovet av att ställa om Västra Götaland till ett hållbart samhälle.
De långsiktiga prioriteringarna, Bygga kompetens, Stärka innovationskraften, Knyta samman Västra Götaland samt Öka inkluderingen, gäller fram till 2030 och beskriver de fyra viktigaste områdena för att klara omställningen till ett hållbart samhälle.
De tvärsektoriella kraftsamlingarna, Fullföljda studier, Digitalisering, Elektrifiering samt Cirkulära affärsmodeller, gäller fyra år i taget och revideras en gång per mandatperiod. Syftet med kraftsamlingarna är att förstärka arbetet med de långsiktiga prioriteringarna genom riktade resurser och samverkan.
De fem vägledande principerna ska fungera som vägledning för genomförandet av strategin.
Den regionala utvecklingen i Västra Götaland är av stor betydelse för Halland och Region Halland ser i huvudsak positivt på den föreslagna regionala utvecklingsstrategin som ett verktyg för utveckling och omställning. De förändringar och förtydliganden som föreslås är av mindre art och berör inte strategins inriktning eller struktur.
Det föreslagna yttrandet följer en av Västra Götalandsregionen fastställd mall med ett antal specifika frågor.-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-