Möte 2017-08-30
-
Kl 09:00 - 11:30 Information och dialog
Kl 11:30 - 13:00 Gruppmöte och lunch
Kl 13:00 - 14:00 Beslutsmöte -
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslista
-
Uppföljning och dialog om regional samverkan och strategiska allianser
- -
Uppföljning och dialog om genomförande av Hälso- och sjukvårdsstrategin och framtidsarbetet
- kort information från HSU politisk beredningsgrupp 2017-08-22 -
Regiondirektören informerar/övriga informationspunkter
- -
Anmälan till regionstyrelsen av fattade delegationsbeslut.
-
Anmäles protokoll från
• Arbetsutskotter
• Hälso- och sjukvårdsutskottet
• TillväxtutskottetBilagor
-
619kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Skrivelser/protokoll anmäles för anteckning till protokollet.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret förslår sammanträdestider för regionstyrelsen 2018 enligt följande:
17 januari
14 februari
7 mars
4 april
2 maj
30 maj
27 juni
12 september
10 oktober
7 november
28 november.Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
Kansliavdelningen har utarbetat ett nytt klassificeringssystem för dokument och ärendetyper inom ärendehantering när det gäller ledning och styrning för bolagen inom Region Halland. Klassificeringsmodellen följer SKL:s rekommendation om ny klassificering av dokument.
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
-
Operationsborden inklusive kringutrustning på centraloperation i Halmstad är cirka 20 år gamla. Den tekniska livslängden närmar sig sitt slut och de är ekonomiskt avskrivna sedan många år. Borden är tunga, otympliga och inflexibla samt uppfyller inte dagens krav på hantering av kraftigt överviktiga patienter. Dessutom är de slitna och problemen med driftsäkerhet/tillgänglighet är tilltagande.
Dagens moderna operationsbord har helt annorlunda teknik och är betydligt mer flexibla och anpassningsbara. Det innebär att dagens 24 bord kan ersättas med bara 14 nya, och även att flödena på operation blir smidigare.
Driftnämnden Hallands sjukhus har inkommit med en framställan om reInvestering den 14 juni 2017. Reinvesteringskostnaden är sammanlagt 12 mnkr.Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
-
Resultatet efter sju månader är +159,4 mnkr och jämfört med periodens budget på 0,5 mnkr är det +159 mnkr bättre än budgeterat resultat.
Den ekonomiska prognosen för 2017 är +148,0 mnkr vilket är en försämring med -5,0 mnkr jämfört med uppföljningen efter 5 månader. Försämringen beror på att underskottet inom Hälso- och sjukvårdsfinansieringen har ökat från -14,4 mnkr till -19,4 mnkr.
Finansiering och Regiongemensamma kostnader redovisar en årsprognos på +147,4 mnkr och Regionstyrelsens övriga verksamheter prognostiserar ett överskott på +20 mnkr.Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
474kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens ackumulerade resultat efter maj uppgår till -71 mnkr, vilket är 65 mnkr bättre än budgeten för motsvarande period.
Resultatet prognostiseras till -52 mnkr vid årets slut, vilket är 69 mnkr sämre än årsbudgeten. Det prognostiserade resultatet är 83 mnkr sämre än 2016 års resultat.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
EU-program är viktiga verktyg för genomförande av Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020. Flera av EU-programmen kräver medfinansiering. För att underlätta projektverksamheten finns en regional medfinanseringspott med medel från både Region Halland och de halländska kommunerna. Den sedan tidigare beslutade överenskommelsen syftar till att säkerställa att medlen används till rätt insatser under programperioden. Överenskommelsen följer de kompletteringar som genomförts av tillväxtstrategin. I den uppdaterade versionen av Överenskommelse om regional medfinansiering föreslås att även utlysningar av statliga utvecklingsmedel inom regional utveckling kan medfinansieras av den regionala medfinansieringspotten.
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsutskottet har 2016-03-15 beslutat att driftnämnden Närsjukvården från och med 2017-01-01 övertar behandling av läkemedelsberoende, TILMA. Ersättning beslutades om 5 mnkr.
Driftnämnden önskar nu ytterligare finansiering för uppdraget på 1,5 mnkr med motivering att enbart personalen utgör en kostnad på 5,1 mnkr och utöver det tillkommer övriga kostnader på 1,4 mnkr.
Övertagandet har skett genom verksamhetsövergång, vilket har inneburit att Närsjukvården har övertagit all befintlig personal. Detta skulle innebära en viss effektivisering och det beslutades därför om en ersättning för uppdraget som baserats på de senaste årens ersättning till Capio Psykiatri AB, vilket var lägre än avtalsvolymen på 7,7 mnkr.
Efter att beslutet togs har det konstaterats att det är nödvändigt att följa upp och utvärdera verksamheten, särskilt vad gäller de ekonomiska förutsättningarna.Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
763kb Ladda ner dokument
-
-
Region Hallands revisorer har genomfört en granskning om Regionstyrelsen säkerställer att nämnder och verksamheter arbetar i enlighet med beslutade mål och om angiven ansvarsfördelning och riktlinjer för målarbete och uppföljning följs. Syftet med granskningen är att bedöma om regionstyrelsen har en ändamålsenlig styrning och ledning genom fullmäktiges mål.
Efter genomförd granskning görs bedömningen att regionstyrelsen inte fullt ut säkerställer en ändamålsenlig styrning och ledning genom fullmäktiges mål.
Granskningen visar dock att nedbrytning av målen upplevs som tydlig och att målen i huvudsak är förankrade. Granskningen visar också att det i flera delar finns utförliga processer och rutiner för uppföljning av målen.
Utvecklingsområden är att utforma ett strukturerat och tydligt bedömningsätt vid uppföljning av målen. Uppföljning av privata vårdgivare behöver också återrapporterat samlat tillsammans med uppföljning av den egna verksamheten.
Revisionen påpekar att det är viktigt att återrapporteringen till fullmäktige i årsredovisningen sker på ett sådant sätt att fullmäktige kan bedöma resultatet för all verksamhet. Ett annat utvecklingsområde är att utveckla processer och rutiner i skärningspunkten mellan regionstyrelsen och driftnämnderna.Bilagor
-
Regionkontoret arbetar med en analys av regionvården med mål att kartlägga volymer, innehåll och flöden av regionvård samt hur dessa följs upp.
Rapporten har kommit fram till följande slutsatser;Riktlinjer för fördelning av kostnader mellan kliniker bör tas fram samt en enhetlig rutin för kontroll av fakturor på klinikerna. Det bör också finnas en rutin för avstämning mot avtal, detta ska göras på GAS innan fakturan skickas på attest till kliniken.
Inom slutenvården har inte antalet vårdtillfällen och inte heller antalet patienter ökat. Inom öppenvården ökar antalet vårdkontakter en inte antalet patienter, till viss del förklaras det av ökad volym av strålningspatienter.
Följande åtgärder har vidtagits;
Hallands sjukhus har påbörjat ett utvecklingsarbete för att bättre följa kostnaderna genom en utveckling av månadsrapporter. Syftet är att följa specialiteter och vad det är som driver kostnader så att detta ska förbättra underlag och därmed förutsättningar för en rimlig budget.
Utifrån resultaten i regionvårdsrapporten har ett arbete påbörjats med en analys av vad det är som driver kostnaderna samt hur en rutin för fakturagranskning kan tas fram. Hallands sjukhus har påbörjat ett arbete med syfte att se över arbetssättet samt att skapa en ny rutin för de som leveransgodkänner regionvårdsfakturor på Hallands sjukhus. Arbetet inkluderar intervjuer med merparten av de medicinska sekreterare/ klinikassistener handlägger detta idag. Utifrån det som framkommit kommer Hallands sjukhus att påbörja ett arbete med att försöka skapa ett team/en grupp, med tydliga uppdrag mot varandra och som tillsammans kan bygga en gemensam bild vad gäller fakturakontroll.
Ett kontrollmoment avseende regionvårdsfakturor skall ingå i följande nämnders internkontrollplaner: Regionstyrelsen, Driftnämnden Hallands Sjukhus, Driftnämnden Regionservice och Driftnämnden Psykiatrin från och med år 2018.Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
588kb Ladda ner dokument
-
-
Nordea Private Banking ansvar för förvaltningen av Region Hallands stiftelser. Förvaltningsberättelser för de samförvaltande stiftelserna har nu upprättats och sammanställts i ett årssammandrag.
Det sammanlagda förvaltade kapitalet har ett bokfört värde på 6 259 444 kronor. Under året har utdelning i enlighet med stiftelseförordnanden skett med 155 859 kronor.Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Adolf och Sigrid Nordenborgs donationsfond har överlämnat årsredovisning 2016 för stiftelsen.
Revisorerna har granskat årsredovisning och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden en rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Revisorerna har inte kunnat finna att styrelseledamöterna har handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisning och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att årsredovisningen godkänns och att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har upprättat ett förslag till regional infrastrukturplan 2018-2029. Planförslaget innebär en förlängning och uppdatering av tidigare plan, vilket innebär att majoriteten av medlen i planen redan är intecknade. Remissvar ska inkomma senast den 1 oktober 2017 och planen antas i regionfullmäktige den 29 november 2017. Därefter skickas den till regeringen som fastställer planen under våren 2018.
Framtagandet av förslaget till Regional infrastrukturplan 2018-2029 har föregåtts av ett stort analysarbete då planarbetet inleddes med att arbeta fram den regionala systemanalysen för transportsystemet ”Transportsystem för en hållbar regional utveckling – Halland 2035”. Arbetet har stämts av på både politisk och tjänstemannanivå med kommunerna, som bland annat bjudits in till dialogmöten. Trafikverket har bistått med kompetens och synpunkter under arbetets gång, tillika Länsstyrelsen.
Planförslaget har ett tydligt fokus på samhällsutveckling och nyttor. I den halländska tillväxtstrategin finns mål och strategiska val som planen ska bidra till. Behoven av åtgärder i transportsystemet återfinns i den regionala systemanalysen för transportsystemet, som ligger till grund för planen. Planen utgår även ifrån regeringens direktiv och de sex prioriterade samhällsutmaningar som anges däri. Planen är uppbyggd utifrån sex prioriteringar, vilka utgår ifrån direktivet och systemanalysen. -
Kort information om planeringsprocessen inkl budgetarbetet 2019.
-
§ 104
Godkännande av föredragningslista