Möte 2023-05-10
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Samtliga sju revisorer träffar hela styrelsen och nämnderna i början av mandatperioden för att presentera sig och informera om sitt uppdrag i regionen.
Revisorerna vill i samband med detta också lyfta styrelsens/nämndens uppdrag/ansvar samt ha en dialog om kommunikation mellan revisorerna och styrelse/nämnd.
-
Informationen är en del av de temapunkter som föredras för Regionstyrelsen under mandatperiodens första år.
-
5
Paus kl 11.15 (10 min)
-
Informationen är en del av de temapunkter som föredras för Regionstyrelsen under mandatperiodens första år.
-
7
Ajournering för lunch. Sammanträdet återupptas kl 13.00
-
Informationen är en del av de temapunkter som föredras för Regionstyrelsen under mandatperiodens första år.
-
Tekniken utvecklas och fler delar av samhället blir digitaliserade, vilket leder till ökade hot mot IT-säkerheten. Företag, organisationer och samhällsviktiga funktioner blir allt mer utsatta för cyberangrepp som kan få allvarliga konsekvenser och hota samhällssäkerheten.
Hur skyddar vi oss mot dem som inte vill oss väl? Vad gör Region Halland som organisation och vad jag kan jag som enskild individ göra?
-
För att öka förutsättningarna för att ställa effektiva kvalitets-, hållbarhets- och djurskyddskrav på livsmedel och samtidigt vara ekonomiskt hållbara har alla halländska kommuner och i regionen fattat beslut om styrdokument som bygger på gemensamma principer. Principerna beslutades under 2020 och 2021.
Principer för inköp av livsmedel har tagits fram av ”Halländska livsmedelsnätverket”, som består av måltidsansvariga, utvecklare, upphandlare samt hållbarhetskompetens från Hallands kommuner och Region Halland.
I Region Halland antog Regionfullmäktige principerna den 9 december 2020, § 99.
Principerna har börjat tillämpas vid upphandlingar i Halland kommuner och regionen med ett gott resultat.
Principerna ska revideras vart annat år, och det Halländska livsmedelsnätverket har tagit fram ett förslag till revidering; Gemensamma principer för inköp av livsmedel till de offentliga köken i Halland 2022–2024.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
Typ: Medfinansiering av EU- projekt; Industry in West.
Sökande part: IUC i Halland AB och TEK i Halmstad AB
Projektägare: IDC West Seden AB
Samverkansparter i projektet: IDC West Sweden AB, Göteborgs Tekniska College AB, IUC i Sjuhärad AB, IUC Väst AB, IUC i Halland AB, TEK i Halmstad AB
Period: 2023-08-01- 2026-11-30
Totalt antal bolag i Halland som beräknas nås av insatsen: 50st
Total projektomslutning: 93 166 953 kr
Region Hallands medfinansiering:10 937 418 kr
Finansiering: Region Hallands medel för regional medfinansiering
Syfte:
Projektet Industry in West har som syfte att stödja SME i omställningen till en långsiktig hållbar industri utifrån nya förutsättningar i omvärlden. Företagen coachas genom förflyttning inom fyra områden; resursoptimering, cirkularitet, energi och digitalisering. Detta skall leda till ökad lönsamhet och konkurrenskraft. Projektet arbetar med länkade arbetspaket mellan dessa områden så att deltagande företag ser helheter och inte solitära insatser.
Projektmål:
Främja övergången till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi. Målet är att 250 bolag, varav 50 i Halland, tar signifikanta kliv i något eller flera av områdena. Företagens kunskaper ökar, deras förmågor och beteenden lyfts för att möta omställningen, som såväl marknad som samhälle efterfrågar. Projektet möter de strategiska behov som finns i företagens utveckling och bidrar till genomförandet av de regionala utvecklingsstrategierna i Västra Götaland och Halland.
Projektet svarar väl emot det strategiska området ”Förnyelseförmåga och konkurrenskraft” och målet ” En region med internationell konkurrenskraft och hållbar tillväxt” samt prioriteringen. ”Främja den tekniska utvecklingen och digitala omställningen i det halländska näringslivet” i Region Hallands strategi för hållbar tillväxt.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
781kb Ladda ner dokument
-
-
WHO:s Europeiska Healthy Cities-nätverk är ett nätverk av europeiska städer och regioner som är engagerade i att arbeta med folkhälsa och hållbar utveckling. Healthy Cities synsätt på folkhälsa inbegriper ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv på hållbar utveckling. Nätverkets verksamhet bygger på att såväl politiker som tjänstepersoner från medlemsorganisationerna är aktiva och medverkar i arbetet för att bygga strukturer på lokal och regional nivå för att öka jämlikhet i hälsa. Nätverkets bas är att samla, bygga och sprida evidensbaserad kunskap från olika delar av världen för att bidra till förändring i vardagen.
Medlemmarna följer på nära håll varandras byggande av kunskap i en gemensam process för inspiration och lärande. Några exempel på detta är framgångsrika metoder, konsekvensverktyg samt framgångsrik styrning och ledning. Sedan 2011 har Region Hallands lokala nämnd i Halmstad, som verkat på lokal nivå, haft delat medlemskap med Halmstads kommun. Region Halland ges nu möjlighet att bli medlem som enskild regional aktör. Deltagandet i Healthy Cities-nätverket bedöms ha påverkan på hallänningen på befolkningsnivå och förväntas framför allt bidra till en god utveckling inom området social hållbarhet genom att verka för en god och jämlik hälsa för alla.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Inför den årliga utlysningen av FoU-medel i Region Halland görs en bedömning av vilka områden som ska prioriteras för att på bästa sätt stödja de övergripande målen.
Vetenskapliga rådets arbetsutskott föreslår att forskning som stödjer behov i verksamheterna och de utmaningar som hälso- och sjukvården kan möta framöver samt de övergripande målen i Region Halland prioriteras.
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Nordea Private Banking ansvarar för den ekonomiska förvaltningen av Region Hallands stiftelser. Förvaltningsberättelser för de samförvaltade stiftelserna har nu upprättats och sammanställts i ett årssammandrag.
Resultatet 2022 uppgick till – 446.487 kronor. Det sammanlagda egna kapitalet har ett bokfört värde på 7.306.827 kronor. Under hela året har utdelning i enlighet med stiftelseförordnandena skett med 64.453 kronor
-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
769kb Ladda ner dokument
-
773kb Ladda ner dokument
-
781kb Ladda ner dokument
-
784kb Ladda ner dokument
-
786kb Ladda ner dokument
-
785kb Ladda ner dokument
-
775kb Ladda ner dokument
-
838kb Ladda ner dokument
-
776kb Ladda ner dokument
-
777kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
838kb Ladda ner dokument
-
831kb Ladda ner dokument
-
778kb Ladda ner dokument
-
776kb Ladda ner dokument
-
781kb Ladda ner dokument
-
779kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
-
15
Direktörerna informerar
-
Smittskydd Halland har reviderat och uppdaterat den tidigare dokumenthanteringsplanen för Smittskydd Hallands allmänna handlingar (antagen i dåvarande landstingsstyrelsen 2005-10-17, §136). Dokumenthanteringsplanen som har ändrat namn till informationshanteringsplan, ska vara ett stöd för beslut avseende bevarande, gallring och informationshantering av allmänna handlingar när det gäller Smittskydd Halland inom regionstyrelsens förvaltningsområde. I informationshanteringsplanens inledning ingår verksamhets- och arkivbeskrivning.
-
Styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige godkände den 16 mars 2023 årsberättelsen för 2022. Revision har genomförts utan anmärkning och årsmötet planeras genomföras senast den 30 juni med från varje region utsedda ledamöter. Ställningstagande angående Regionsamverkan Sydsverige årsberättelse 2022 är därmed en instruktion till Region Hallands valda ombud inför årsmöte.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har inkommit med ett initiativärende med förslag om att förlänga inbetalningstiden innan en icke betald avgift går till inkasso med en betydande tidsfrist till dess att det ekonomiska läget har förbättrats väsentligt. De föreslår också att påminnelseavgiften om 60 kr stryks tills vidare.
Regionen har idag 30 dagars kredit på de fakturor som skickas till kund och möjlighet finns att få ytterligare 30 dagars kredit innan ärendet skickas till Visma för vidare hantering. Visma kan sedan ge upp till ytterligare 30 dagars kredit på påminnelsefakturan och därefter erbjuda en avbetalningsplan mot en uppläggnings- och avikostnad.
Regionen ger redan idag förhållandevis långa kredittider på skickade kundfakturor. Att förlänga förfallodatum väsentligt och ta bort påminnelseavgiften för alla blir en generell åtgärd och inte riktad direkt till de invånare som eventuellt kan behöva den utökade kredittiden. En förlängning skulle dessutom teoretiskt kunna ge en negativ effekt på betalningsbeteendet generellt även för de som idag inte är i behov av lägre kredittider.
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har gett ett uppdrag till PwC att granska Vårdval Halland. Granskningens syfte har varit att bedöma om Regionstyrelsen säkerställt en tillräcklig följsamhet till gällande avtal för vårdval i regionen samt en tillräcklig kontroll som säkerställer att felaktiga ersättningar inom dessa inte utbetalas.
Revisorernas samlade bedömning är att Regionstyrelsen inte helt säkerställer en tillräcklig följsamhet gällande avtal för vårdval i regionen samt i allt väsentligt säkerställt en tillräcklig kontroll som säkerställer att felaktiga ersättningar inom dessa inte utbetalas.
Revisorerna önskar ett yttrande av Regionstyrelsen med anledning av granskningen samt en redogörelse över vilka åtgärder Regionstyrelsen avser att vidta med anledning av resultatet i granskningen. Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott föreslår Regionstyrelsen att lämna yttrande enligt förslag.
-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Bygg- och fastighetsbranschen är linjär, förbrukar en stor mängd jungfruligt material och har stor klimatpåverkan. Genom återbruk och utveckling av nya affärsmodeller kan både avfall och klimatpåverkan minskas. Projekt Potential: Återbruk Halland (P:ÅH) är det första breda initiativet för att initiera förändring för en cirkulär omställning med målet att utveckla ett storskaligt återbruk i den halländska bygg- och fastighetsbranschen.
Projektets primära målgrupp är mikroföretag samt små och medelstora företag (SMF) och företag i hela värdekedjan engageras. En potentialstudie och tre demonstrationsprojekt med återbruk genomförs som skapar ny kunskap och visar nya möjligheter. Projektet genomför breda kunskapshöjande aktiviteter och även direkt coaching som leder till konkreta åtgärder i företagen genom utveckling av affärsmodeller och etablering av nya värdekedjor. Projektet sammanför beställare och utförare kring återbrukets möjligheter och utmaningar samt skapar förutsättningar för fortsatta insatser efter projektperioden.
-
161kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
754kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet föreligger samtliga nämnders och styrelsens beslutade internkontrollplaner för 2023 som redovisas till regionstyrelsen utifrån dess uppsiktsplikt.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
287kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse från uppdrag som ledamot i Regionsamverkan Sydsverige, Kollektivtrafik från Sebastian Ghafari (S), inkommen 2023-04-20. Nominering sker från Socialdemokraterna.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av utskottens protokoll.
Bilagor
-
375kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
1009kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
- Revisionsrapport gällande granskning av regionens IT-säkerhetsarbete har inkommit och kan begäras ut från RK Diarium, RHR230009/RS230536
Bilagor
-
493kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
616kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
507kb Ladda ner dokument
-
612kb Ladda ner dokument