Möte 2017-12-13
-
Kl 09:05-09:40 Högskolans Lucia besöker Regionkontoret + fika
Kl 09:40-10:10 Ärende 3 Uppföljning och dialog om regional samverkan och strategiska allianser 2017
Kl 10:10-10:20 Ärende 4 Uppföljning och dialog av genomförandet av Hälso- och sjukvårdsstrategin
Kl 10:20-10:40 Ärende 13 Månadsrapport januari-oktober 2017 för Regionstyrelsen
Ärende 14 Månadsrapport januari-oktober 2017 för Region Halland
Kl 10:45-11:15 Ärende 10 Information om öppna jämförelser i miljöarbetet i landsting och regioner
Kl 11:15-11:45 Information om nya kommunallagen
Kl 11:45-13:00 Lunch och gruppmöten
Kl 13:00-14:00 Beslutsmöte -
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslista
-
Uppföljning och dialog om regional samverkan och strategiska allianser 2017
- Strategiskt forum, Hur går det gör Halland? (2017-11-09)
- Sjukvårdsdialog med socialministern (2017-11-22)
- Regionsamverkan Sydsveriges styrelsemöte (2017-11-23)
- Södra regionvårdsnämnden (2017-11-30 - 2017-12-01) -
Information om Ekonomiska förutsättningar för budget 2019.
-
Anmäles protokoll från
• Tillväxtutskottet
• Hälso- och sjukvårdsutskottet
• ArbetsutskottetBilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
892kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
Skrivelser/protokoll anmäles för anteckning till protokollet.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
910kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Regiondirektören informerar/övriga informationspunkter
- -
Anmälan till regionstyrelsen av fattade delegationsbeslut.
-
Information om öppna jämförelser i miljöarbetet i landsting och regioner.
-
Information om nya kommunallagen.
-
Resultatet efter nio månader är +238,5 mnkr och jämfört med periodens budget på +11,7 mnkr är det +226,8 mnkr bättre än budgeterat resultat.
Den ekonomiska prognosen för avvikelse mot budget för 2017 är +190,4 mnkr vilket är en förbättring med 6,6 mnkr jämfört med uppföljningen efter 9 månader. Förändringen beror på att det beräknade underskottet inom Hälso- och sjukvårdsfinansieringen minskat från -12,8 mnkr till -6,2 mnkrBilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsens arbetsutskott
Regionens ackumulerade resultat efter oktober uppgår till 110 mnkr, vilket är 60 mnkr bättre än budgeten för motsvarande period.
Resultatet prognostiseras till -18 mnkr vid årets slut, vilket är 36 mnkr sämre än årsbudgeten. Sammantaget uppvisar hälso- och sjukvården ett fortsatt stort underskott och prognosen på helåret är ett underskott på 237 mnkr, vilket är i nivå med underskottet för 2016. Det har påbörjats en rad regiongemensamma aktiviteter utifrån Hälso- och sjukvårdsstrategin men effekterna av dessa beräknas inte falla ut förrän 2018.Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har gått igenom regelverket samt den patientrelaterade individinformation som kommer att lämnas ut och som förväntas hanteras i Ineras tjänsteplattform på ett säkert sätt samt av mottagaren i enlighet med gällande lagstiftning och regelverk. Region Halland bedömer att en schabloniserad menprövning kan göras och att de uppgifter som finns angivna i fakturaunderlaget kan lämnas ut.
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
15
Uppsägning av hyreskontrakt för lokal Nr 301-5004 samt tillägg till hyreskontrakt Vuxenpsykiatrisk mottagning Kungsbacka
Vuxenpsykiatrisk mottagning Kungsbacka är sedan ett flertal år placerade i en extern lokal. Flera av personalgruppen har uppvisat allergiska besvär i form av astmasymtom, ögonhinneskador samt irriterade och slemmiga luftvägar. I dagsläget är besvären så svåra för två av personalen att de inte kan vistas i lokalen. Läkare hos PE3 företagshälsovård avråder de berörda att arbeta i lokalen och behöver således omplaceras. Mätningar är gjorda med de tekniska instrument som finns tillgängliga och några mätbara allergener har inte hittats. Nuvarande kontrakt sträcker sig till 2018-09-30 med nio månaders uppsägning.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
I den reviderade kommunallagen som träder i kraft vid årsskiftet framgår att styrelsen ska utfärda en instruktion till organisationens ledande tjänsteman. Regionkontoret har upprättat ett förslag till uppdrag för regiondirektören. Uppdragsinstruktionen innebär för Region Hallands del bland annat ett förtydligande av de uppdrag som regiondirektören givits i samband med regionfullmäktiges och regionstyrelsens beslut under 2014 rörande ny förvaltningsorganisation samt i överenskommelsen om Kommunberedning från samma år. I samband med upprättandet av förslaget har dialog förts med några andra regioner. Detta har skett i syfte för att se om upprättat förslag uppfattas följa den nya lagstiftningens intentioner.
Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Utifrån den av Regionstyrelsen beslutade prioriteringen och ekonomisk basram för Regionkontoret har regiondirektören fastställt verksamhetsplan och basbudget 2018 för Regionkontoret.
Ärendet anmäls till Regionstyrelsen som föreslås notera informationen till protokollet.
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
I frågor som rör hälso och sjukvårdsutveckling samverkar Region Halland med Region Skåne, Region Kronoberg och Landstinget Blekinge genom Södra sjukvårdsregionen. Arbetet styrs av den gemensamma nämnden Södra regionvårdsnämnden. Nämnden har initierat ett arbete med att utveckla kommunikationen med invånarna i syfte att uppnå en god och jämlik vård. Den gemensamma arbetsgruppen för invånardialog har haft uppdraget att utarbeta ett förslag på hur huvudmännen kan samverka i utvecklingen av kommunikationen med invånarna. Arbetsgruppen har föreslagit webbpanel som verktyg som med fördel kan användas för att stämma av övergripande frågor och långsiktiga inriktningar med invånarna. Webbpanelen kan användas både i gemensamma undersökningar inom ramen för Södra sjukvårdsregionen men också till att genomföra egna undersökningar kring frågor som är aktuella i Halland både inom ramen för hälso- och sjukvårdsutveckling och regional utveckling. Södra regionvårdsnämnden har ställt sig bakom arbetsgruppens förslag och beslutat att finansiera en uppstartsrekrytering i sin helhet och rekommenderar huvudmännen att upprätta och ansvara för utvecklingen och den årliga driften av webbpanelen.
Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
-
Besluten ovan har som mål att öka möjligheten för verksamheterna att med egen personal (istället för bemanningsbolag) bemanna nätter, kvällar och helger för sjuksköterskor och undersköterskor i dygnet runt verksamhet. Samtidigt ska besluten bidra till de övergripande målen att Region Halland har möjlighet att attrahera och rekrytera den kompetens som behövs och att rätt kompetens finns på rätt plats i rätt tid. Målen är sedan tidigare beslutade i kompetensförsörjningspolicyn.
Mot bakgrund av det som sker i närliggande regioner behöver Region Halland skyndsamt matcha den utveckling som sker gällande Ob-ersättningar och arbetstidsmått för nattarbete. Utvecklingen av olika arbetstidsmodeller och ersättningsmodeller inom svensk hälso- och sjukvård har drivits av respektive region/landsting för att klara kompetensförsörjningen. För att undvika fortsatt konkurrens vill Region Halland se att det sker en nationell samordning och samsyn via SKL gällande ersättningsmodeller, för att på sikt kunna nå ett oberoende av bemanningsbolag.
För att långsiktigt kunna möta verksamheternas behov av bemanning kvällar/helger/nätter krävs ett fortsatt förändringsarbete som adresserar de grundorsaker som framkommit i nulägesanalysen av Region Hallands utmaningar att bemanna dygnet-runt verksamheter. Lösningarna behöver därför vara mer verksamhetsspecifika liksom mer individanpassade. Genomförandet av denna del i beslutet behöver därför ske på varje arbetsplats med stort ansvarstagande och delaktighet från både chefer och medarbetare. Driftsnämnderna ansvarar för att genomförandet sker på ett sådant sätt att önskade effekter kan uppnås, dvs i som första steg en positiv utveckling av personalomsättning för berörda yrkesgrupper, och som steg två att det blir lättare att attrahera och rekrytera medarbetare. Till följd av detta ska beroende till bemanningsbolag minska.
Det innebär för att möta både den direkta konkurrenssituationen från närliggande regioner med likvärdiga villkor samt nå en mer långsiktig lösning för dygnet runt-verksamheternas kompetensbehov behöver beslutspunkterna som beskrivs ovan tas samlat.Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
578kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Nuvarande friskvårdsbidrag inom Region Halland behöver ensas till en och samma friskvårdsförmån för alla medarbetare. Bakgrunden är att alla förvaltningar har olika nivåer av friskvårdsbidrag och olika typer av friskvårdsaktiviteter till medarbetarna.
Region Halland som en attraktiv arbetsgivare ska ha en gemensam friskvårdsförmån som gäller alla medarbetare oavsett var i organisationen medarbetaren arbetar.
Förslaget innebär att Region Halland från och med januari 2019 tillhandahåller en friskvårdsförmån som innebär en ersättning om 2000 kr per person och år för friskvård enligt Skatteverkets regelverk.
FART-lokalen kommer att rustas upp och underhållas. Översyn/service av gymmet och introduktion kommer att genomföras 3-4 gånger per år.
Den som väljer att använda gymmet på Hallands sjukhus Varberg eller FART-lokalen Hallands sjukhus Halmstad avstår en del av sin ersättning dvs. 700 kr och kan använda resterande 1300 kr till friskvård på valfri anläggning.Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med Hallands länsspecifika dokument är att fokusera och synliggöra för Brysselkontoret vilka prioriteringar och förväntningar som finns i Halland på Brysselsamarbetet och hur dessa förhåller sig till Hallands strategier och planer. I det länsspecifika dokumentet lyfts endast områden som är av internationell och/eller EU-karaktär. Under år 2018 väljer Halland att även fortsättningsvis fokusera på tre områden, Hälsa, vård och omsorg, Bioekonomi och Grön innovation samt Infrastruktur.
Bilagor
-
247kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
FoU-projekt ska främja utvecklingen av regionens verksamhet samt bidra till kompetensutveckling av personal. Vetenskapliga rådet har i sin granskning av inkomna FoU-projekt, utöver de vetenskapliga kriterierna, också vägt in Region Hallands övergripande mål, fastställda prioriterade områden och Vetenskapliga rådets bedömningar om projektens betydelse för utveckling av regionens verksamhet.
Sammanlagt bedömdes 52 ansökningar om FoU-medel för år 2018. Bland ansökningarna fanns 31 pågående doktorandavhandlingsarbeten vilket påvisar en forskningsframtid i regionen.
Enligt vad som tidigare har diskuterats i FoU Halland, i FoU-rådet Region Halland och vid Vetenskapliga rådets årsmöte 161028 delades i år de inkomna projekten in i tre olika grupper; Disputerade – Doktorander – Predoktorander. Syftet med denna indelning är att arbeta utifrån en modell där man gynnar både etablerade och nya forskare genom att projekten konkurrerar om medel inom den egna gruppenBilagor
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
23
Rekommendation till landsting och regioner om etablering en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning
Sveriges Kommuner och Landstings styrelse har den 10 juni 2016 beslutat
om en rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd
för en nationellt sammanhållen struktur för kunskapsstyrning. Landsting
och regioner föreslås i enlighet med egna delegationsordningar fatta beslut
om den föreslagna sammanhållna strukturen för kunskapsstyrning.Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Det interregionala politiska samarbete STRING vars syfte är att generellt stärka korridoren Köpenhamn – Hamburg och speciellt stärka utveckling av snabbare och mer tillgänglig infrastruktur har bjudit in Region Halland, VGR, Malmö kommun, Oslo, kommun och Akershus och Östfolds fylkekommun i syfte att utvidga samarbetet till att omfatta korridoren Oslo – Hamburg. Samtal mellan parterna har resulterat i att Region Halland avser att gå in som medlem i STRING per den 1 januari 2018, med stöd av tillväxtstrategins prioritering att ingå strategiska allianser med andra viktiga aktörer i omvärlden för att därigenom utveckla Halland.
Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
För att genomföra ägaranvisningens intentioner föreslås att Region Hallands del av basanslaget utökas med 364 736 kronor till 7 037 139 kronor för 2018. Utökningen av basfinansieringen härrör sig till en permanentning av rådgivningsverksamheten riktad mot utlandsfödda entreprenörer (IFS) och tillväxtrådgivningen för unga tillväxtbolag (TUF) som nu ses som en del av övrig kärnverksamhet; finansiering och därtill hörande ekonomisk rådgivning. Ovanstående innebär ett totalt anslag från Region Halland på 7 037 139 kronor för 2018.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
421kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
-
Internatverksamheten, inklusive vuxennärvaro, vid Munkagårdsgymnasiet har till och med vårterminen 2015 finansierats av hyresintäkter från vårdnadshavare, regionbidrag och ersättning från hallandskommunerna. Från och med höstterminen 2015 har beslutats att förvaltningen inte ska fakturera de halländska kommunerna för de elever som bor på internatet.
Regionbidraget i 2018 års budget är 780,0 tkr. Finansieringsbehovet 2018 har beräknats till 1 540,0 tkr och förslaget är att omdisponera 760,0 tkr av regionstyrelsens oförutsedda medel till Munkagårdsgymnasiets internatverksamhet.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
I Regionstyrelsens beslut om resursfördelning 2017 fastställdes: ”Under 2017 ska en etablering av Nya Målarskolan förberedas för möjlig driftstart höstterminen 2018. Särskilt beslut om eventuell driftstart kommer att fattas under 2017”.
Hallands Konstskola ska ge en grundläggande konstutbildning med spetsinriktning mot samtidskonst där exempelvis film, animation och processbaserad konst kombinerat med mer traditionellt grundläggande konsttekniker, är delar av undervisningen. Den grundläggande konstnärliga utbildningen ska ha som mål att erbjuda hög konstnärlig kvalitet som kan bidra till att deltagarna har möjlighet att söka in till högre utbildningar inom fältet.
Hallands Konstskola bedöms bidra till att öka Hallands attraktivitet samt till att stärka Halland som kunskapsregion. Utbildningen ligger också i linje med de ambitioner i Hallands kulturplan som handlar om att stärka den konstnärliga utbildningen i regionen:
”Högre konstnärliga utbildningar saknas i Halland. För att ändå kunna erbjuda kvalitativ kompetensutveckling är det viktigt att Hallands Konstmuseum och Konst i Halland verkar för samarbeten med konsthögskolor, högskolor och andra aktörer. Det finns även behov av ytterligare en grundläggande konstutbildning.”
”En god återväxt av professionella kulturskapare är en förutsättning för ett mångsidigt och långsiktigt hållbart kulturliv i Halland. För att skapa återväxt ska Region Halland verka för ökade möjligheter till utbildning, kompetensutveckling och individuell coachning. Region Halland ska också stimulera till kvalitativa utbildningar inom nischade och prioriterade områden av strategisk betydelse, med nationell och internationell medverkan.”Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
-
§ 190
Justering
-
§ 191
Godkännande av föredragningslista