Möte 2020-11-25
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslistan
-
Information med anledning av covid-19.
-
Föreligger förslag till trafikförsörjningsprogram 2021-2025 för Halland. Förslag till trafikförsörjningsprogram 2021-2025 för Halland har arbetats fram och har varit på remiss till kommunerna, grannregionerna, Trafikverket och andra viktiga intressenter. Underlag och information om programmet har funnits på Region Hallands webbsida.
Remissperiod sträckte sig mellan 7 april till 7 september. 26 yttranden har inkommit. Synpunkter från samrådssvaren har arbetats in i förslag till slutversion för Trafikförsörjningsprogram 2021-2025.-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
707kb Ladda ner dokument
-
-
Handlingsplanen för kollektivtrafik i Sydsverige tar utgångspunkt i det positionspapper för kollektivtrafik som jobbats fram inom utskottet för infrastruktur och kollektivtrafik, Regionsamverkan Sydsverige (RSS). I detta läge informeras om innehållet i planen och hur den kan komma att påverka Halland och den framtida tågtrafiken inkl. fordonsinköp men även behovet av infrastrukturinvesteringar.
-
69kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Av de 14 tågfordon som Hallandstrafiken idag använder i sin del av öresundstågsystemet ägs 2 direkt av Hallandstrafiken AB, 3 leasas av SEB Finans och 9 leasas genom AB Transitio. Det nu aktuella fordonet har ett restvärde på ca 65 mnkr och har hittills leasats via AB Transitio och där varit en del av en gemensam finansiering med en solidariska borgen som samtliga ägare till Transitio iklätt sig. Detta solidariska borgensåtagande är under avveckling i takt med att nya gemensamma finansieringar inte längre görs via AB Transitio. Region Halland behöver därför själv finansiera fordonet. Detta kan ske via lån, leasing eller att regionen använder sitt egna kapital.
Regionen har hittills inte haft behov att ta upp egna lån och i regionens finanspolicy framgår att regionen inte ska, annat än i undantagsfall, använda sig av leasing som finansieringsform. Därför föreslås att finansiering sker med eget kapital. Tidigare utställd solidarisk borgen för denna finansiering kommer att därmed att förfalla och återlämnas. Fordonet kan senare överföras i Hallandstrafikens ägande på lämpligt sätt.
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Positionspapperet för infrastruktur med titeln ”Positionspapper infrastruktur - Ett enat Sydsverige skapar ett starkt Sverige” har uppdaterats inför kommande revidering av nationell infrastrukturplan. Arbetet med uppdateringen har gjorts inom utskottet för kollektivtrafik och infrastruktur, Regionsamverkan Sydsverige.
-
72kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Samarbetet mellan regionerna i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne i Regionsamverkan Sydsverige är en framgångsfaktor som gör det lättare att påverka i vissa frågor. För 2021 och framåt ligger fokus på förutom kommunikation och påverkansarbete, konkret genomförande av arbetsmarknadsinsatser och kompetensförsörjning, synkronisering av biljett- och betallösningar inom kollektivtrafiken, att verka för att Sydsverige ska få ett större ansvar för nationella kulturpolitiska uppdrag samt samordning och genomförande av insatser när det gäller bredbandsutbyggnad och digitalisering.
I ärendet finns dokumentet Regionsamverkan Sydsverige - Handlingsplan och
budget 2021.-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.
En överenskommelse slöts mellan staten och Sveriges kommuner och Regioner(SKR) inom ramen för återtagande av civilförsvar/totalförsvarsplanering. Staten lämnade ekonomiska medel i akt och mening att finansiera delar av denna återtagna totalförsvarsplanering.Bland annat ålades regionerna att inom ramen för detta ekonomiska tillskott påbörja arbetet med krigsplacering av personal samt påbörja arbetet med en krigsorganisation. Detta arbete skall vara påbörjat, inte senare än 2020-12-31.
En krigsplacering är en planeringsåtgärd.
Denna planeringsåtgärd skapar förutsättningar för Region Halland att påbörja arbetet med att skapa Region Hallands krigsorganisation.
Krigsorganisationen skall beskriva Region Hallands organisation, vilken skall intas vid beredskapslarm eller om regeringen så beslutar. Denna krigsorganisation skall bland annat bemannas.
En grundförutsättning för att region Halland skall kunna krigsorganiseras och klara grunduppdraget vid höjd beredskap är att tillsvidareanställda medarbetare krigsplaceras med stöd av befintlig lagstiftning.
En krigsplacering är en planeringsåtgärd, och därför kan den enskilda medarbetarens krigsplacering ändras, om krigsorganisationen visar att en medarbetare behövs på annan plats i organisationen.
Nyanställda medarbetare krigsplaceras hos Region Halland, förutsatt att vederbörande inte är ianspråktagen hos annan myndighet.-
81kb Ladda ner dokument
-
-
I det regionala uppdraget att samordna och leda processer som bidrar till hållbar regional tillväxt och utveckling har kulturen en central roll. Region Halland har också ett statligt uppdrag att fördela statliga medel till kultur i enlighet med föreskrifter för kultursamverkansmodellen. Båda uppdragen inbegriper att leda, initiera och driva det regionala kulturutvecklingsarbetet och att ansvara för genomförande, uppföljning och utvärdering.
Hallands kulturstrategi och kulturplan 2021-2024 är en av tre genomförandestrategier för att förverkliga målen i den regionala utvecklingsstrategin, Bästa livsplatsen.
Förutom att beskriva de områden som ingår i kultursamverkansmodellen har Region Halland valt att låta strategin/planen omfatta också de delar av den regionala kulturpolitiken som inte erhåller statsbidrag: det fria kulturlivet och civilsamhällets organisationer.
Hallands kulturplan har tagits fram i samverkan med de halländska kommunerna och i samråd med civilsamhället och professionella kulturskapare. Sakkunniga inom olika konst- och kulturområden har deltagit i utformningen av planens innehåll. En preliminär kulturplan remissbehandlades från den 23 april till 15 augusti och planen har därefter reviderats och kompletterats.Hallands kulturplan omfattar fyra år men är ett levande dokument som kan utvecklas, kompletteras och fördjupas varje år. Detta är Hallands fjärde kulturplan.
-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
354kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Det nya coronaviruset har skakat om vardagen för många människor globalt, nationellt och regionalt. Alla har på något sätt påverkats av pandemins framfart, på ett individuellt plan och/eller i arbetsrelaterade sammanhang.
Situationen påverkar Region Hallands organisation, där pandemin bland annat hittills inneburit omorganisering, förändrade arbetssätt, förändrade arbetsuppgifter och snabb omplanering. Region Hallands olika verksamheter har gemensamt lyckats ställa om utifrån de nya förutsättningarna och kunnat erbjuda invånarna tjänster av hög kvalitet även under denna mycket annorlunda tid. Denna omställning hade inte varit möjlig utan alla de cirka 8 500 medarbetare som på olika sätt bidrar till att kvaliteten inom Region Hallands verksamheter upprätthålls även under de extraordinära omständigheter som den pågående Covid-19 pandemin innebär.
Med anledning av det föreslås att samtliga medarbetare och chefer som har varit anställda inom Region Hallands koncern under minst tre månader (eller arbetat motsvarande 90 arbetspass) under perioden 2020-03-01 – 2020-12-31 erhåller ett engångsbelopp om 5 000 kronor före skatt. Engångsbeloppet omfattar inte politiskt förtroendevalda eller de medarbetare som har varit tjänstlediga utan lön under den angivna perioden. Engångsbeloppet utbetalas i samband med ordinarie löneutbetalning under december 2020. Regionstyrelsen anmodar de regionägda bolagen Hallandstrafiken och Teater Halland att ge motsvarande ersättning till sina medarbetare, vilket finansieras via ökat driftbidrag från regionen. -
Regionens balanskravsresultat prognostiseras till 798 mnkr för 2020 vilket innebär att regionen uppfyller kommunallagens krav på en ekonomi i balans. Det är 90 mnkr lägre än det prognostiserade balanskravsresultatet efter augusti, vilket bland annat förklaras av en ny prognos på skatteintäkterna samt den av Regionstyrelsen beslutade extra ersättningen till personalen. Riksdagen har sedan pandemins utbrott, vid ett flertal tillfällen beslutat om krispaket med utökade statsbidrag till regionerna vilket har en väsentlig påverkan på resultatet efter 10 månader samt prognosen på helåret. Totalt prognostiseras för statsbidrag ett överskott jämfört med budget på 669 mnkr, där 525 mnkr är hänförbara till Covid-19.
Tillgängligheten inom hälso- och sjukvård i Region Halland är, pandemin till trots, fortsatt god under oktober månad. Antalet väntande till nybesök är något fler och till operation/åtgärd är det något färre vid Hallands sjukhus än det var efter oktober 2019 och antalet som väntar på återbesök är något färre. Efter september är Region Halland bland de fem regioner med bäst tillgänglighet till nybesök och den region som har bäst tillgänglighet till operation/åtgärd. Inom Ambulans, diagnostik och hälsa ses en fortsatt hög efterfrågan på digitala besök hos ungdomsmottagningarna.
Psykiatrins produktion är på liknande nivå som 2019, men Närsjukvården ser en liten minskning i antalet besök. Den minskning av antalet besök till regionens akutmottagningar som har noterats sedan pandemins utbrott har de senaste månaderna successivt avtagit och utfallet för oktober var nästan i nivå med föregående år.
Sjukfrånvaron är något förhöjd vilken är en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendation att stanna hemma vid minsta symtom, men har legat stabilt runt 6 procentenheter sedan i våras.-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
330kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen har gett regiondirektören i uppdrag att inrätta en central upphandlingsfunktion med placering på regionkontorets ekonomiavdelning, vilket innebär en organisatorisk flytt av verksamheten från driftnämnden regionservice till regionstyrelsen.
I styrelsens reglemente bör framgå att detta uppdrag nu ankommer på regionstyrelsen att omhänderta.
Regionservice reglemente påverkas inte, eftersom det idag inte är reglerat att upphandlingsverksamheten organisatoriskt har ingått i deras verksamhet.-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med Hallands länsspecifika dokument är att fokusera och synliggöra för Brysselkontoret för Småland-Blekinge-Halland South Sweden (SBHSS) vilka prioriteringar och förväntningar som finns i Halland på Brysselsamarbetet och hur dessa förhåller sig till Hallands strategier och planer. I det länsspecifika dokumentet lyfts endast områden som är av internationell och/eller EU karaktär. Under år 2021 väljer Halland att även fortsättningsvis fokusera på tre områden: Hälsa, vård och omsorg, Bioekonomi och Grön innovation samt Infrastruktur.
-
71kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
15
Godkännande av resultatrapport av jämställdhets- och rättighetsintegrering inklusive Modellregioner 2020
Under 2020 har Region Halland fortsatt deltagande i SKRs (Sveriges kommuner och regioner) satsning Modellregioner för jämställdhetsintegrering. Med koppling till satsningen har Region Halland påbörjat implementeringen av jämställdhets- och rättighetsintegreringen i ledning och styrning av Region Hallands verksamhet.
Modellregionsarbetet avslutas vid årsskiftet och en resultatrapport ska delges SKR. Rapporten innehåller beskrivningar av tillvägagångssätt som Region Halland använt sig av för att integrera jämställdhets- och rättighetsperspektiv samt hållbarhetsperspektiv i ordinarie styrnings- och ledningssystem med plan för fortsatt arbete. Lärdomar av och erfarenheter från processen och den arbetsmetod som Modellregioner som koncept förordat ska också ingå i resultatrapporten. Ett viktigt ingångsvärde för arbetet under 2020 är att implementeringen tillämpat de globala målen i Agenda 2030 och lyft jämställdhets- och rättighetsintegrering i ett bredare sammanhang, hållbarhet.-
79kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion daterad 2020-01-31 ”Tidsgräns för fri tolktjänst” föreslår Carita Boulwén och Sara-Lena Bjälkö Sverigedemokraterna, att Regiondirektören får i uppdrag att utreda möjligheten att göra tolkinhyrning till en egenavgift för patienter som bott i Sverige över tre år. Motionären yrkar vidare på att telefon/videotolk används i största möjliga mån.
Regionkontoret föreslår att yrkandet om tidsgräns avslås samt att yrkandet om att använda telefon- och videotolk anses besvarat.-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna i Region Halland har gett PwC i uppdrag att granska regionens pensionshantering och redovisning. Rapporten har skickats till Regionstyrelsen med begäran om svar.
Regionstyrelsens yttrande bifogas.-
73kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
648kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har genom Hallands sjukhus (HS) arbetat med ett etiskt råd sedan 2013. Samtidigt är frågeställningarna från sjukhuset i många delar inte unika utan kan tillämpas inom både psykiatri, närsjukvård och inom kommunernas hälso- och sjukvård. Det märks en successivt ökad etisk komplexitet i såväl hälso- och sjukvårdens verksamheter, bland annat som en följd av ökad utveckling mot god och nära vård, såväl som när det gäller vissa regionala beslut (exempelvis dyra läkemedel och ordnat införande av behandlingsmetoder). Det finns också en ökad nationell efterfrågan på regionala etiska stödfunktioner. Som ett svar på detta behov föreslås inrättandet av ett regionalt råd för medicinsk etik som får till uppgift att
- verka för ett mer gemensamt och kvalitativt etikarbete inom Region Hallands vårdverksamheter
- löpande operativt arbete med etikperspektivet i regionövergripande frågor
- utgöra extern kontaktyta i medicinsk-etiska frågor
-
101kb Ladda ner dokument
-
Ett förslag till policy avseende gemensamma principer för inköp av livsmedel till de offentliga köken har arbetats fram av arbetsgruppen för livsmedelsnätverk i Halland. Förslaget har tagits fram på uppdrag av länets region- och kommundirektörer då dessa beslutat att samverkan ska ske inom upphandling på området. Policyförslaget ska antas av respektive kommun och av regionen.
Driftnämnden regionservice har ställt sig positiv till förslaget till gemensamma principer. Regionkontoret föreslår regionstyrelsen att föreslå fullmäktige att anta policyn.-
73kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Tandvårdstaxa för Allmäntandvård och tandreglering föreslås höjas med en prisökning på 2 procent, till skillnad från en ökning på referenspriset på 1,6 procent. Med beräknade volymer för allmäntandvården antas förslaget utöver referenspriset generera ca 3,5 mnkr inkl. frisktandvården och 2,6 mnkr exkl. frisktandvården. Anledningen till ökningen bygger på en utökad satsning för akademisk kompetensutveckling av tandhygienister.
Tandvårdstaxa för Specialisttandvården föreslås höjas med en prisökning på 1,4 procent. Till skillnad från en ökning på referenspriset på 1,3 procent. Med beräknade volymer för Specialisttandvården antas förslaget utöver referensprislistan generera ca 0,2 mnkr.
-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
426kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
-
FoU-projekt ska främja utvecklingen av regionens verksamhet samt bidra till kompetensutveckling av personal. Vetenskapliga rådet har i sin granskning av inkomna FoU-projekt, utöver de vetenskapliga kriterierna, också vägt in Region Hallands övergripande mål, fastställda prioriterade områden och Vetenskapliga rådets bedömningar om projektens betydelse för utveckling av regionens verksamhet.
Sammanlagt bedömdes 44 ansökningar om FoU-medel för år 2021. Bland ansökningarna fanns 23 pågående doktorandavhandlingsarbeten vilket påvisar en forskningsframtid i regionen.
Enligt vad som tidigare har diskuterats i FoU Halland, i FoU-rådet Region Halland och vid Vetenskapliga rådet delades de inkomna projekten in i tre olika grupper; Disputerade – Doktorander – Predoktorander. Syftet med denna indelning är att arbeta utifrån en modell där man gynnar både etablerade och nya forskare genom att projekten konkurrerar om medel inom den egna gruppen.-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger månadsrapport efter oktober 2020 för Regionkontoret, för styrelsens godkännande.
-
68kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Utifrån regionfullmäktiges beslut om Mål och Budget 2021 har en verksamhetsplan för Regionkontoret arbetats fram. Verksamhetsplanering handlar om att på ett strukturerat sätt få fram vad verksamheten ska prioritera under kommande planperiod. Planeringen kopplar den kortsiktiga verksamhetsstyrningen med de långsiktiga strategierna och visionen. Hallands regionala utvecklingsstrategi är Halland - Bästa Livsplatsen 2005-2020. Bästa livsplatsen konkretiseras i Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 och Hälso- och sjukvårdsstrategi för Halland 2017-2025.
-
79kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Varje styrelse och nämnd ska enligt reglementet för intern kontroll varje år upprätta en plan för den interna kontrollen. Planen upprättas efter bedömningar av väsentligheter och risker. Den ska innehålla de kontrollmoment som styrelsen / nämnden bedömer ska kontrolleras för att kunna upprätthålla en god intern kontroll. I riskanalysen har de områden och risker som har fått ett högt risktal redovisats för regionstyrelsens arbetsutskott den 20 oktober 2020. Diskussion och prioritering har utarbetat förslaget till internkontrollplan.
-
89kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av fattade delegationsbeslut.
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Anmäles protokoll från
- arbetsutskottet
- hälso- och sjukvårdsutskottet
- tillväxtutskottet
Bilagor
-
859kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor
-
Folkhälsomyndigheten har i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell operativ plan för framtida vaccination mot sjukdomen covid-19. Följande målgrupper är definierade; 70 år och äldre, riskgrupper, vård- och omsorgspersonal samt resterande 18 år och äldre. I Halland motsvarar detta cirka 264 000 personer.
En första leverans av vaccin beräknas i nuläget att finnas tillgänglig från och med mitten av januari 2021. De initiala leveranserna bedöms komma att vara begränsade.
Region Halland föreslås erbjuda de av Folkhälsomyndigheten definierade målgrupperna vaccination mot covid-19 utan avgift för att uppnå hög grad av vaccinationstäckning. Vidare föreslås en ersättning utgå till utförare av vaccinationerna om max 200 kronor per stick eller till den nivå som nationellt fastställs. Kostnaderna för vaccination mot covid-19 belastas central regiongemensam finansiering som en avvikelse mot budget.