Möte 2018-11-07
-
Kl 09:05 - 09:15
Ärende 4 - Uppföljning och dialog om regional samverkan och strategiska allianser
Kl 09:15 - 10:00
Ärende 21 - Information om Regional utvecklingsstrategi (RUS) (Nina Mårtensson)
Kl 10:00 - 10:15 Fika
Kl 10:15 - 10:30
Ärende 15 - Månadsrapport september 2018 Regionkontoret (Jörgen Preuss)
Ärende 16 - Region Halland månadsrapport januari-september 2018 (Per Karlsson)
Kl 10:30 - 11:15
Ärende 17 - Mål och budget 2019 samt ekonomisk plan 2020 och 2021 (Louise Lindstedt)
Ärende 18 - Avgifter inom hälso- och sjukvården 2019 (Louise Lindstedt)
Ärende 19 - Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och fri tandvård t o m 23 år (Louise Lindstedt)
Kl 11:15 - 13:00
Gruppmöten och lunch
Kl 13:00 - 14:00
Ärende 22 - Dialog med Trafikverket (Jörgen Einarsson, regiondirektör, Trafikverket Väst)
Kl 14:00 - 14:30
Beslutsmöte
-
2
Justering 2018
-
3
Godkännande av föredragningslistan 2018
-
Uppföljning och dialog om regional samverkan och strategiska allianser
- Regionsamverkan Sydsverige, representantskapsmöte och extra styrelsemöte 2018-10-19
-
Anmäles protokoll från
- Arbetsutskottet
- Hälso- och sjukvårdsutskottet
- Tillväxtutskottet
Bilagor
-
938kb Ladda ner dokument
-
747kb Ladda ner dokument
-
801kb Ladda ner dokument
-
757kb Ladda ner dokument
-
897kb Ladda ner dokument
-
Anmälan av inkomna och utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
På grund av sättningsskador riskerar slänten ner mot ställverks samt reservkraftverk på Vårdenheten Falkenberg att rasa. Dessa försörjer hela vårdcentralen med el, det är därför av stor vikt att skadorna åtgärdas snarast.
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Byggnaden har ett stort underhålls- och investeringsbehov som vida överstiger nyttan av åtgärderna varför Regionfastigheter föreslår rivning av byggnaden. Kostnaden för rivningen är beräknad till 550 tkr och tas inom befintlig ram för Regionfastigheter.
Kommunen har medgivit startbesked för rivning av byggnaden. -
Närsjukvården har gett Regionservice i uppdrag att utvärdera alternativ för VC i Torup då befintliga ytor inte är ändamålsenliga. Lokalerna är bland annat för stora för den verksamhet som bedrivs idag. Verksamheten behöver även få en samlad mottagning för att utnyttja flöden, ytor och personalresurser på ett effektivt sätt.
Verksamheten lever i en konkurrensutsatt vård och behöver erbjuda lokaler som ger bästa möjliga omhändertagande för patienten. Viktigt är också god arbetsmiljö ur rekryteringssyfte så att personalen kan arbeta tryggt med bra kvalitét och säkerhet. Framtaget förslag gör att Folktandvårdens gamla tomställda ytor kan tas i anspråk och tidigare lokaler i boningshuset kan avyttras.-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa har kommit med en begäran om förstudie gällande habiliteringen i Halmstad. Lokalerna behöver anpassas för att få bättre flöden samt arbetsmiljö. I samband med detta finns ett behov av att genomföra ett antal stora fastighetsåtgärder såsom byte av fönster samt renovering av fasad. Förstudien ska både visa på en lösning på förbättrade verksamhetsytor samt vilka konsekvenser arbetena får på befintlig verksamhet, behövs evakueringslokaler etc.
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
12
Vårdval Halland närsjukvård revidering av förfrågningsunderlag och uppdragsbeskrivning, ersättning och mål 2019
En årlig översyn och revidering skall göras inför varje nytt verksamhetsår avseende mål, ersättning och uppdrag. 2019 års revidering är gjord efter politiska beslut med syfte att förtydliga och säkerställa innehållet för leverantörerna i Vårdval Halland närsjukvård.
Bilagor
-
271kb Ladda ner dokument
-
767kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
En årlig översyn och revidering skall göras inför varje nytt verksamhetsår. 2019 års revidering är gjord efter politiska beslut med syfte att förtydliga och säkerställa innehållet för leverantörerna i Vårdval Halland specialiserad öppenvård.
Samtliga avsnitt är genomgångna.-
234kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
676kb Ladda ner dokument
-
-
Externa aktörer såsom exempelvis patientföreningar och skolor hyr idag Region Hallands bassänger på lediga tider. Region Halland har bassänger i flera olika förvaltningars regi och priset per timme för uthyrning till extern part skiljer sig åt. Priser varierar mellan 200 kr per timme till 1 000 kr per timme. Region Halland behöver ha ett enhetligt pris mot extern part för att behandla alla på ett likvärdigt sätt.
Förslag till pris är 500 kr per timme och priset bygger på självkostnad och är i linje med motsvarande uthyrning i andra landsting.
Ansvar för uthyrning och avgörande kring vilka tider som ska vara tillgängliga för extern part ligger på ansvarig verksamhet.-
228kb Ladda ner dokument
-
-
Efter 9 månader är årsprognosen -3,6 mnkr vilket är en förbättring med
2,4 mnkr jämfört med Uppföljningsrapport 2 (UR2). Förbättringen beror på att utvecklingsmedlen inom Tillväxt beräknas ge ett överskott på 12 mnkr istället för tidigare prognos på 10 mnkr. För övrigt är prognoserna oförändrade jämfört med UR2.-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
294kb Ladda ner dokument
-
-
Region Hallands prognostiserade årsresultat baserat på utfallet efter nio månader uppgår till -119 mnkr, vilket är 136 mnkr sämre än årsbudgeten men 8 mnkr bättre än uppföljningsrapport 2.
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
Utifrån dagens ekonomiska och verksamhetsmässiga läge och för att få ge-nomförandekraft pekas 10 fokusområden ut med konkretiserade mål som Region Halland ska arbeta med 2019. Dessa stödjer de övergripande, lång-siktiga målen i strategierna.
Budgetförslaget fokuserar på Region Hallands kärnuppdrag och att minska kostnadsutvecklingstakten. Nya lösningar kommer att tvingas fram på grund av de ekonomiska förutsättningarna. I budget 2019 med ekonomisk plan 2020-2021 ingår krav på effektiviseringar och avgiftshöjningar. Arbetet med att genomföra åtgärder och nå effektiviseringarna sker tillsammans
Budgetförslaget är utarbetat utifrån förutsättningen om en oförändrad utde-bitering om 10,82 kr samt förändrade avgifter i enlighet med beslutet om pa-tientavgifter och övriga avgifter inom hälso- och sjukvård. Beslut om tand-vårdstaxa och barntandvårdspeng för 2019 utgår från förändring av refe-rensprislistan som tas fram av Tandvård och läkemedelsverket (TLV) och tar även hänsyn till befolkningsförändringar. Från och med 2019 upphör risk-fond 1 efter att fonden har återställts.-
233kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
695kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
-
Inför 2019 är förslaget att höja patientavgift för läkarbesök i primärvården från 150 kr till 200 kr, införa patientavgift för distriktsköterska, sjuksköterska, undersköterska och uroterapeut i primärvården och höja patientavgift för läkarbesök på akutmottagning från 400 kr till 450 kr. Nivå på övriga patientavgifter är oförändrade. Höjning av avgift för läkarbesök i primärvården och läkarbesök på akutmottagning samt införande av patientavgift till sjuksköterska, distriktsköterska, undersköterska och uroterapeut i primärvården beräknas ge en nettoeffekt på ca +22 mnkr.
Beräkning av årliga belopp för högkostnadsskydd för vård görs enligt 17 kap, 2§ och 6§ Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Region Halland har beslutat om principen att följa högsta angivna nivå.
Hälsovård/intyg(Gula Taxan), egenavgifter för sjukresor och övriga egenavgifter uppräknas enligt tidigare fastställda principer. Gula taxans priser uppräknas med LPIK 2,6 % för 2019. Inför 2019 föreslås höjning av egenavgift för sjukresa taxi från 80 kr till 100 kr samt införande av egenavgift 250 kr för ambulansvård, förslagen ger en nettoeffekt på ca +4,5 mnkr. Bifogad förteckning visar priser inklusive patientavgifter för år 2019.
Införa avgift 50 kr för dokumentation av t.ex. bilder på cdr-skiva eller motsvarande bildlagringsenhet.
En utredning har presenterats som belyser egenavgifter och kostnader för
förbrukningsartiklar i samband med hjälpmedel och medicintekniska produkter.
Utredningen föreslår införande av egenavgifter för hjälpmedel från Medicinsk teknik
Halland, besöksavgift för teknikerbesök på Hörselvård, Syncentral och Dako samt en
schablonavgift för borttappad eller misskött hörapparat. De föreslagna egenavgifterna beräknas ge en nettoeffekt på ca +3,5 mnkr.-
346kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
268kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
-
19
Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och avgiftsfri tandvård t.o.m. 23 år
Den genomsnittliga barntandvårdspengen föreslås fastställas till 1 588 kronor vilket är en uppräkning enligt prisindex på 2,3 procent.
Tandvårdstaxa för allmäntandvård och tandreglering föreslås höjas med en prisökning på 2,7 procent.
Tandvårdstaxa för specialisttandvården föreslås höjas med en prisökning på 3,2 procent.
Riskfond 1 föreslås avvecklas, inget uttag kommer att kunna ske från januari 2019. Avsättningen från barnpengen till riskfond 1 fortsätter till dess att kvarstående underskott är återställt.-
247kb Ladda ner dokument
-
-
Av hälso- och sjukvårdslagen framgår att kvaliteten i verksamheten inom hälso- och sjukvården systematiskt och fortlöpande skall utvecklas och säkras. I en strävan att ytterligare utveckla och höja kvaliteten inom hälso- och sjukvården, samt med syftet att skapa ett regionalt engagemang och delaktighet hos förvaltningarna, instiftades år 2013 regionala kvalitetspris i Region Halland. Kvalitetsprisen vänder sig till förvaltningarna Hallands sjukhus, Ambulans, diagnostik och hälsa, Närsjukvården Halland samt Psykiatrin Halland.
Från att tidigare har tilldelats ett pris i pengar, ett pris som finansierades av den förvaltning där pristagaren var verksam, premieras istället de tre vinnande bidragen sedan år 2016 med äran att bjudas in till den årliga FoU dagen för att presentera sina projekt. Pristagarna uppmärksammas även i Regionfullmäktige.-
240kb Ladda ner dokument
-
-
Regional utveckling (RUS) tas fram under perioden 2018-2020 i gemensam process med kommunerna. Enligt statlig förordning ska framtagandet av RUS ske med utgångspunkt i en analys som beskriver de utmaningar som finns för området. Hallands analys närmar sig nu slutlig version och presenteras för Regionstyrelsen med medutskicket att fundera på hur och i vilka processer som Region Halland fortsatt kan använda sig av de slutsatser som analysen visar.
-
Trafikverket är en väsentlig samverkanspart för Region Halland i arbetet med att utveckla Halland för att uppnå arbetsmarknads- och regionförstoring vilket skapar förutsättningar för att bidra till de tre målen i Tillväxtstrategin; Hög attraktivitet, Stark konkurrenskraft samt Fler i arbete. Regiondirektör för Trafikverket Väst, Jörgen Einarsson, kommer att informera om aktuella gemensamma frågor exempelvis status Västsvenska paketet och genomförande av regional- och nationell plan med tillhörande ekonomisk uppföljning av medlen som Region Halland beslutar om.