Möte 2024-06-05
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
3
Information om nationella initiativ som påverkar den regionala självstyrande nivån
-
4
Svar till revisionsrapport Granskning av den goda arbetsgivaren – åtgärder för att behålla och utveckla medarbetare och chefer
På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Halland har PwC genomfört en granskning i syfte att bedöma om regionstyrelsen säkerställer att ändamålsenliga åtgärder vidtas för att behålla samt utveckla medarbetare och chefer.
Revisorernas bedömning är att regionstyrelsen i allt väsentligt säkerställer att ändamålsenliga åtgärder vidtas för att behålla samt utveckla medarbetare och chefer.
-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
747kb Ladda ner dokument
-
651kb Ladda ner dokument
-
-
Hur ser det ekonomiska läget i kommuner och regioner ut nu och åren framöver? Hur påverkas arbetsmarknaden och skatteunderlaget och hur påverkar demografin utvecklingen? Det är frågor Ekonomirapporten den 14 maj svarar på. Dessutom innehåller vårens rapport en fördjupning om produktivitet och effektivitet med fokus på sjukvården.
Bilagor
-
Ärendet föreligger uppföljningsrapport 1 (januari-april) för regionkontoret, för styrelsens godkännande. Uppföljningsrapporten redovisar uppföljning av planerad utveckling, ekonomisk prognos, arbetsmiljöplan. Delar av rapporten kommer att upptas i Region Hallands samlade redovisning.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
288kb Ladda ner dokument
-
-
Uppföljningen till regionfullmäktige utgår från Mål och budget 2024 och sker tre gånger per år. Uppföljningsrapport 1 behandlar perioden januari – april 2024.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
897kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna, genom Jonas Strand och Johan Lindahl, har i en motion 2023-04-27 yrkat på att Region Halland utreder möjligheten att införa fria arbetsskor, alternativt skobidrag till personalen inom hälso- och sjukvården.
Regionkontoret har sedan motionen inkommit och Mål och budget för 2024 beslutades genomfört en utredning gällande arbetsskor till vårdnära personal. Utredningen resulterade i ett förslag som innebär att vårdnära medarbetare erbjuds ett skobidrag om 800 kronor årligen. Förslaget har beretts och beslutats av Regionstyrelsens arbetsutskott (RS240136), vilket innebär att berörda medarbetare kommer kunna ta del av erbjudandet under våren 2024.Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Mål och budget 2025–2028 samlar kraft från all den utveckling som skett i Region Hallands verksamheter de gångna åren. Den utvecklingen sker varje dag när drivna medarbetare i alla verksamheter arbetar tillsammans för att tänka nytt och ställa om. Det skapar förutsättningar för en god leverans till hallänningen med kvalitet i fokus.
Det sker samtidigt en utveckling där regionen inte längre kan räkna med samma halländska tillväxt. Region Halland behöver planera för att skatteintäkter inte ökar i samma takt, samtidigt som kommande investeringarna inom sjukvården är stora.
Utifrån de ekonomiska planeringsförutsättningar, samt de finansiella målen grundade i att över tid ha en hållbar ekonomi i balans och god ekonomisk hushållning, finns inget utrymme för större ambitionsökningar. Fokus behöver vara att återställa obalanser i verksamheten samt skapa möjlighet för kommande ändamålsenliga lokaler. Det är av avgörande betydelse att regionen över tid långsiktigt kan finansiera ökade kostnader, det vill säga tillfälliga utrymme som ges enstaka år innebär inte automatiskt att dessa medel kan spenderas till långsiktiga satsningar.
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
736kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
740kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
En årlig översyn och revidering ska göras inför varje nytt verksamhetsår. 2025 års revidering är gjord efter politiska beslut med syfte att förtydliga och säkerställa innehållet för leverantörerna i Vårdval Halland närsjukvård.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
11
Beslut Uppdragsbeskrivning och förfrågningsunderlag för Vårdval Halland specialiserad öppenvård 2025
En årlig översyn och revidering skall göras inför varje nytt verksamhetsår.
2025 års revidering är gjord efter politiska beslut med syfte att förtydliga och säkerställa innehållet för leverantörerna i Vårdval Halland specialiserad öppenvård.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remissvar till betänkandet Speciallivsmedel till barn inom öppen hälso- och sjukvård (SOU 2023:71)
Region Halland har fått möjlighet att inkomma med remissvar på betänkandet av utredningen om subventionering av speciallivsmedel till barn. Svaret ska ha inkommit till Regeringskansliet senast den 27 juni 2024.
Barn med vissa sjukdomar kan ha svårt att täcka sitt energi- och näringsbehov med vanlig mat och behöver därför särskilda livsmedel för att få rätt näringsinnehåll i sin kost. Barns möjlighet att få köpa livsmedel avsedda för nutritionsbehandling till subventionerat pris författningsreglerades år 1980. Bestämmelserna som reglerar subventionen har i stort sett inte förändrats sedan dess, därför har på regeringens uppdrag genomförts en översyn av den nuvarande regleringen. Betänkandet presenterar förslag till en modernare reglering kring speciallivsmedel för barn.
Förslaget innebär att barnen som har behov av speciallivsmedel inte längre kommer att kunna hämta ut dessa på öppenvårdsapoteken och egenavgiften kommer att höjas vilket kan påverka de socioekonomiskt utsatta familjerna negativt. En positiv förändring för patienterna blir att 16 och 17-åringar kommer att erbjudas subventionerade speciallivsmedel. Konsekvenserna för regionen blir att behöva lösa möjlighet till att patienten får testa en produkt eller smak innan läkaren beställer den. En kostnadsökning med ungefär 350000 kr/år är att förvänta. Förändringarna kan också medföra att ersättningen inom regionen behöver ses över framöver.
Den sammanvägda bedömningen är att de föreslagna förändringarna som beskrivs i betänkandet kommer att öka tillgängligheten till speciallivsmedel för barn och bidra till en mer jämlik tillgång för barn med olika medicinska behov.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Gällande svar på revisionsrapporten Uppföljande granskning av köptrohet mot ramavtal föreligger förslag till yttrande.
För att fullgöra revisorernas rekommendationer har Inköp och Upphandlingsavdelningen i yttrandet beskrivit tänkta åtgärder. Bland annat genom ett förtydligande av direktupphandlingsprocessen samt utbildning av verksamheter i den samma samt en systematisering och strukturering av den uppföljning som utförs av Inköp och Upphandlingsenheten i samarbete med övriga verksamheter.-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
944kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
Hallands nuvarande Kulturstrategi och kulturplan gäller till och med 2024. Nya strategidokument behöver därför tas fram inför 2025. Driftnämnd kultur och skola antog våren 2023 en processplan för framtagande av kulturstrategi och kulturplan. Processplanen pekade ut övergripande principer för framtagandet, en inriktning kring kulturstrategin och kulturplanens upplägg samt fastslog vilka som skulle involveras, beskrev organisationen för framtagandet och dess tidplan.
Under hösten 2023 har förvaltning kultur och skola fört dialog med över 400 personer, allt från yrkesverksamma kulturskapare, representanter från idéburen sektor, halländska ungdomar, kommunerna i Halland samt nationella myndigheter och organisationer. Dialogerna har dokumenterats och analyserats. Utifrån analysen har ett antal möjliga kulturpolitiska prioriteringar formulerats. Dessa har sedan behandlats den 29 november vid kulturpolitiskt samverkansmöte med länets kommuner samt på Driftnämnd kultur och skolas sammanträde den 14 december.
Vid regionstyrelsens sammanträde presenteras remissutgåvorna för Hallands kulturstrategi 2025-2032 samt Hallands kulturplan 2025-2028.
Bilagor
-
782kb Ladda ner dokument
-
-
Hur vi arbetar med och riggar oss för arbete med forskning, innovation och utbildning är både en viktig grund och framgångsfaktor för fortsatt utveckling och attraktionskraft. Traditionell forskning, evidensbaserad kunskap tillsammans med utbildning och innovation är delar som samspelar och som måste ske på bredden.
Målbilden är att etablera Region Halland som nationellt och internationellt ledande avseende kunskaps-, fakta- och evidensbaserad utveckling.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
603kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret ser regelbundet över regionstyrelsens delegationsordning i syfte att ständigt förbättra besluts- och ärendehantering inom nämndens ansvarsområden. Denna gång föreslås en hel del justeringar för att på ett bra sätt passa verksamhetens aktuella arbetssätt och behov. Delegationsordningen har också fått ett uppdaterat utseende.
De föreslagna förändringarna i regionstyrelsens delegationsordning kan föranleda behov av regionövergripande ändringar.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
779kb Ladda ner dokument
-
-
Lokalförsörjningsplanerna bygger på en helhet av verksamhetsbehov, fastigheternas status samt patientflöden och beroenden mellan verksamheter. Det ger förutsättningar för mer sammanhållna och effektiva flöden för patienten och mellan verksamheter med akuta flöden
Det innebär också möjlighet till effektivare bemanning, bättre arbetsmiljö, lokaler för medarbetarna och en god lärandemiljö kliniskt/träning samt ökar förutsättningarna att ta emot oförutsett ökat inflöde och hantera infekterade patienter
I arbetet med Lokalförsörjningsplanerna är den Framtida Måltidsförsörjningen och samlokalisering av primärvårdsaspekter och sjukhusens akutmottagningar viktiga aspekter att ta hänsyn till.
Lokalförsörjningen är en avgörande del för förutsättningar för fortsatt utveckling av hälso- och sjukvården i Halland.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden, har överlämnat årsredovisning 2023 för stiftelsen.
Västkuststiftelsen förvaltar totalt cirka 300 natur- och kulturreservat i området varav 11 är i Halland. Region Hallands bidrag var under 2023 1 258 tkr. Stiftelsen hade en omsättning 2021 på 70.860 tkr. med ett resultat på 3 349 tkr. Omsättningen har under 2023 minskat markant i jämförelse med föregående år.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Enligt revisorernas uppfattning har styrelseledamöterna inte handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelsens stadgar är Region Halland en av tre huvudmän. Ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning prövas, enligt § 8 i stadgarna, av huvudmännen. Regionfullmäktige har därmed att besluta om att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Utdelningsbeslut från Region Hallands stiftelser rapporteras till regionstyrelsen innan utbetalning av medel sker. Som ytterst ansvarig kan regionstyrelsen ändra i beslut om utdelning om så skett utanför stiftelsens ändamål.
Föreliggande ärende utgör regionstyrelsens tillfälle att signalera önskan om närmare granskning av utdelningsbeslut för eventuell ändring.
Följande utdelningsrapporter för utdelning 2024 har inkommit till styrelsen:
- Hallands läns allmänna försäkringskassas donationsfond
- Halmstads lasaretts fond för medicinsk forskning
- Plönningegymnasiets samfond
Följande stiftelser beslutat att inte dela ut några medel:
- Stiftelsen Ada Anderssons fond
- Albert och Alma Johanssons donationsfond
- Doktor J S Almers stiftelse
- Stiftelsen Annie, Ernst och Hilma Österberg från Hjälmekulla fond
- Stiftelsen Apelvikens samfond för sjuka barn
- Fröken Gotton Thomasine Lindes donationsfond
- Stiftelsen Katrinebergs folkhögskolas samfond
- Stiftelsen Länssjukhuset i Halmstads samfond
- Stiftelsen Löftadalens folkhögskolas samfond
- Stiftelsen Mimi och Pehr Landins fond
- Stiftelsen Munkagårdsgymnasiets samfond
- Stiftelsen Plönningegymnasiets samfond
- Stiftelsen Varbergs sjukhus samfond
- Stiftelsen Munkagårdsgymnasiets samfond
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
705kb Ladda ner dokument
-
20
Anmälan av utskottens protokoll
-
Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
812kb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
846kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-