Justering
Godkännande av föredragningslista
Lägesrapport om covid-19 och vaccination.
De senaste decennierna har Hallands län haft en mycket god utveckling. Under dragningen tittar vi närmare på den Halländska arbetsmarknaden och vilka skillnader som finns mellan olika grupper och geografier.
Region Hallands preliminära bokslut för 2021 har tagits fram, innehållandes en resultaträkning med tillhörande kommentarer (se bilaga).
Region Hallands fullständiga årsredovisning för 2021 presenteras för regionstyrelsen i april.
Bilagor
Information om utbyggd laddinfrastruktur.
Paus (15 min)
Beslut om köp av paviljong som evakueringslokal för palliativa vårdenheten i Falkenberg, Kv. Smeden 10
Regionledningen tog i slutet av mars 2021 ett beslut om att omedelbart evakuera befintliga verksamheter i vårdbyggnad 009 i Falkenberg. Den palliativa vårdavdelningen är en av dessa verksamheter. Regionfastigheter fick i uppdrag av närsjukvården att hitta tillfälliga evakueringslokaler. Både kommun samt privata fastighetsägare har kontakts och detta har resulterat i att åtta olika alternativ har utvärderats. Vissa av dessa har kunnat avfärdas direkt men ett antal har besökts på plats utan att hitta ett alternativ som fyller de krav som ställs för denna typ av verksamhet. Parallellt med detta togs ett förslag fram kring att sätta upp paviljonger som placeras ledig gräsyta på vårdenheten i Falkenberg. Denna lösning är den enda som i en samlad bedömning kan fungera för verksamheten fram tills dessa att de kan flytta tillbaka till sina ordinarie lokaler. Två olika förslag med att köpa alt. hyra paviljongerna har redovisats. Av dessa två har ett köp ansetts vara det mest fördelaktiga.
Bedömningen är att vid köp kan paviljongerna användas av Regionfastigheter även efter evakueringen av palliativa vården i bla andra fastighetsprojekt som kräver evakuering men även till bodar för entreprenörer vid renoveringsprojekt.
Vid utebliven ändamålsenlig användning är bedömningen att denna paviljong vid köp kan avyttras på marknaden.
Bedömd tid från det att beslut tas till dess att paviljongerna är redo att tas i drift är beräknat till 15 veckor.
Regionfastigheter ämnar påbörja projektering och ansökan om bygglov innan slutgiltigt beslut fattas med möjlighet att avsluta affären utan kostnader för verksamheten.
Förslag till Nationell plan för transportinfrastrukturen 2022 - 2033 presenterades den 30/11 av Trafikverket. Planen är ute på remiss till den 28 februari. Region Hallands remissvar tas fram i samarbete med de halländska kommunerna. Ett samordnat svar tas även fram inom Regionsamverkan Sydsverige.
För Hallands del innebär förslaget till ny nationell plan en mycket blygsam utdelning av medel till utveckling av transportsystemet. Många av de viktiga infrastrukturinvesteringar som Halland har behov av finns inte med vilket kommer att ge betydande negativa effekter för den regionala utvecklingen och även övriga Sydvästsverige.
Region Hallands synpunkter i urval;
Bilagor
Av Regionalt Trafikförsörjningsprogram framgår att Hallandstrafikens styrelse har mandat att fatta beslut om biljettsortiment och prissättning, förutsatt att det sker i linje med följande principer: 1) biljettsortiment ska vara enkelt att förstå 2) prissättning och eventuella rabatter ska vara logiska 3) resevillkoren ska vara lätta att förstå 4) prisjusteringar ska göras med hänsyn tagen till priselasticitet och Region Hallands budgetprocess.
Region Halland genom Regionfullmäktige är ägare av Hallandstrafiken AB. Av bolagets ägardirektiv och bolagsordning framgår att bolagsstyrelsen ska inhämta regionfullmäktiges ställningstagande/godkännande innan beslut fattas i verksamheten inom frågor som är av principiell beskaffenhet.
Styrelsen för Hallandstrafiken fastställde ett inriktningsbeslut för Ny zonstruktur för den allmänna kollektivtrafiken på styrelsemötet den 17 december. Hallandstrafiken har bedömt att frågan är av principiell beskaffenhet och vill därav inhämta regionfullmäktiges ställningstagande.
Bilagor
Fullmäktige beslutade 2020-10-28, § 66 att tillsätta en parlamentarisk organisationskommitté med uppdrag att utvärdera den nuvarande organisationen och ge förslag till förändringar i den politiska organisationen.
Samtliga partier har inbjudits till – och deltagit i - organisationskommitténs arbete och har sammankommit i anslutning till regionstyrelsens ordinarie sammanträden under 2021. Organisationskommittén har haft ambitionen att kunna redovisa ett förslag till ny politisk organisation i god tid före valet 2022, samt att kunna lägga ett samlat förslag dvs. inklusive förslag till förändrade reglementen, arbetsordningar och regelverk för arvoden och ersättningar.
Bilagor
Regionkontoret ser regelbundet över styrelsens ordning för delegationer i syfte att ständigt förbättra besluts- och ärendehantering inom nämndens ansvarsområden. Med anledning av styrelsens beslut att överföra IT och digitaliseringsavdelningen till styrelsen från Regiongemensam service behöver ändringar införas i regleringen. En del andra justeringar föreslås samtidigt att göras.
Bilagor
Kansliavdelningen har reviderat och uppdaterat tidigare dokumenthanteringsplan för regionstyrelsens allmänna handlingar (antagen RS 2015-11-25 § 221). Dokumenthanteringsplanen som har ändrat namn till informationshanteringsplan, ska vara ett stöd för beslut avseende bevarande, gallring och informationshantering av information när det gäller lednings- och stödprocesser samt för kärnverksamhet inom regionstyrelsens förvaltningsområde.
I varje Region ska det enligt smittskyddslagen (2004:168) finnas en smittskyddsläkare (1kap, 9 §). En smittskyddsläkare utses av sådan nämnd som avses i 7 kap 1 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). I frågor som inte gäller smittskyddsläkarens myndighetsutövning ska denne verka under nämnden. Smittskyddsläkaren själv har lagstadgad möjlighet att uppdra åt annan erfaren läkare på smittskyddsenheten eller infektionskliniken att fullgöra uppgifter enligt smittskyddslagen. Maria Ryberg Mo är idag utnämnd till smittskyddsläkare.
Maria Löfgren innehar tjänsten som biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.
Sandra Samuelsson innehar tjänsten som biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.
För att Maria Löfgren och Sandra Samuelsson fullt ut enligt smittskyddslagen ska kunna ersätta ordinarie smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo krävs att styrelsen utnämner dem även till ställföreträdande. Redan idag har Maria Löfgren och Sandra Samuelsson uppdraget att biträda smittskyddsläkaren i allt som träffar smittskyddslagen, dock inte det samlande smittskyddsansvaret i vilket ingår bland annat planering och organisation av smittskyddet. Det åvilar endast smittskyddsläkaren i sitt ämbete, såvida inte ställföreträdare utses som kan ersätta smittskyddsläkaren.
Anita Gidén, Agnes Hultén och Svetlana Svensson tillhörande Vänsterpartiet har i en motion yrkat att Region Halland skyndsamt tar initiativ till inrättande av en halländsk coronakommission med uppdrag att analysera den halländska pandemihanteringen utifrån ett brett perspektiv. Regionkontoret föreslår att motionen avslås då utvärderings och förbättringsarbete redan pågår i former som har bättre förutsättningar än den av motionärerna föreslagna för att få effektivt genomslag i regionens verksamheter.
Bilagor
Socialdemokraterna i Region Halland har genom Malin Karlsson (S), Catharina Berghorn (S) och Kerstin Nilsson (S) inkommit till Regionfullmäktige med en motion om att utreda projektet Min barnmorska.
De berörda driftnämnderna Hallands sjukhus och Ambulans, Diagnostik och Hälsa anser att Region Halland bör fortsätta att utveckla den halländska graviditets- och förlossningsvården på det sätt som redan sker och inte genomföra en utredning om Min barnmorska.
Bilagor
Motion har inkommit från Margit Bik, Socialdemokraterna med yrkande kring uppföljning och redovisning av Grön Rehabverksamheten. Hälso-och sjukvårdsutskottet har den 2 mars 2021 beslutat om ny upphandling av Grön Rehab. Inför upphandlingen har Hälso-och sjukvårdsutskottet följt upp befintlig ekonomi, besöksstatistik, följsamhet till uppdrag samt rådande kunskapsläge kring Grön Rehab. Uppdrag, finansiering och uppföljning av Grön Rehab ryms från 2022 inom Vårdval Halland närsjukvård. Motionärernas intentioner får anses omhändertagna och Regionkontoret föreslår att motionen anse besvarad.
Bilagor
Regionkontoret har genom det arbetet som påbörjats kring utbyggnad av både den interna och den publika laddinfrastrukturen tillsett de önskemål som Lise-Lotte Bensköld Olsson och Per Stané Persson, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet genom initiativärendet kring utbyggnad av laddinfrastruktur har efterfrågat. Arbetet har bedrivits inom nätverket interna transporter och via regeringsuppdraget, hållbar regional tillväxt.
Bilagor
ALMI Företagspartner Halland AB ägs av statligt ägda Almi Företagspartner AB (51procent) och av Region Halland (49 procent). Almis huvudsakliga roll
består i att vara marknadskompletterande när företag har behov av kapitaltillskott och därtill tillhörande rådgivning för expansion, företagsstart eller satsningar på innovation och utveckling. Detta uppdrag är en väsentlig del av det regionala utvecklingsuppdraget.
Under 2022 ligger anslaget för Almi Företagspartner Halland kvar på samma nivå som 2021. Region Hallands del av basanslaget för 2022 uppgår till
7 346 772 kronor. Moderbolagets del av anslaget uppgår till 7 646 641 kronor.
Det totala anslaget för Almi Företagspartner Halland under 2022 blir 14 993 413 kronor.
Bilagor
Regionens regelverk för resor i samband med regionsjukvård förändras innebärande att det i första hand ska användas allmänna kommunikationer/bil och när detta inte är möjligt använda flyg. Valet av flyg ska bygga på ett intyg från vården. Resan bokas av patienten och ersätts i efterhand.
Bilagor
Anmälan av fattade delegationsbeslut, regionstyrelsen 9 februari 2022.
Anmälan av utskottens protokoll.
Bilagor
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor