Möte 2020-05-20
-
1
Justering
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Protokoll från samverkansgrupp på förvaltningsnivå anmäls.
-
Bifogade skrivelser och protokollsutdrag anmäls.
Bilagor
-
356kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
410kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt nämndens delegationsordning har förvaltningschefen rätt att utse beslutsattestanter, efterkontrollattestanter samt attestant av operationella leasingavtal. Förvaltningschefen har beslutat i enlighet med bifogad förteckning.
-
I enlighet med nämndens delegationsordning har förvaltningschefen respektive upphandlingschefen rätt att teckna avtal efter upphandling. Beslut enligt förteckning anmäls.
-
Enligt nämndens delegationsordning har upphandlingschefen behörighet/delegation att föra Region Hallands talan vid domstol och myndigheter i upphandlingsärenden.
Överprövningsärenden enligt förteckning anmäls.
-
Uppföljningsrapport 1/2020, för period t o m april 2020, redovisas. Beslutad uppföljningsrapport skall lämnas till Regionkontoret senast den 29 maj 2020.
Bilagor
-
476kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunallagen reglerar nämndernas ansvar för den interna kontrollen. Det är respektive nämnd som har det yttersta ansvaret för att utforma en god intern kontroll. I detta ansvar ligger att utifrån principerna för den interna kontrollen fastställa rutiner för planering och rapportering av internkontrollarbetet. I december 2019 godkände Driftnämnden Regionservice internkontrollplan för Regionservice för år 2020. Uppföljning av internkontrollen ska göras i samband med UR1, UR2 samt i samband med årsrapporten. Uppföljning av internkontrollplan 1/2019 redovisas.
-
Det samlade resultatet för Regionservice var för 2019 -12 mnkr. De områdesvisa resultaten varierade kraftigt där bl a Vårdnära Service (VNS) visade ett underskott om -16,5 mnkr och kostservice -6,1 mnkr. Gemensamt, IT-service, Gemensam Administrativ Service (GAS) och Logistik gick åt andra hållet med positiva resultat.
I samband med årsredovisningen redogjorde nämnden för den åtgärdsplan som tagits fram och vilken effekt som redan hunnit ge resultat 2019.
Vidare fördes ett resonemang om resultathanteringen och det faktum att Regionstyrelsen i budgetdiskussionerna för 2020 redan tillfört 10 mnkr för de icke-finansierade delarna av VNS. Nämnden utgick i sitt resonemang ifrån att det resultat, motsvarande 10 mnkr, som betraktats som ofinansierat då inte behövde återställas under de nästkommande tre åren som annars är fallet enligt Region Hallands rutin för god ekonomisk hushållning.
Nämnden redogjorde vidare för att vi har en kostverksamhet som med dagens förutsättningar inte har en rimlig möjlighet att nå en ekonomi i balans samt att de kvarvarande effekterna av åtgärdsplanen väntas ge överskott för 2020 i andra delar av verksamheten. Den samlade bedömningen blev således att återstoden av underskottet, 2 mnkr, ansågs rimligt för nämnden att bära med sig för att återställas inom tre år.
Efter diskussioner och anvisningar från Regionkontoret har vi nu förberett för budget- och uppföljningsmässig hanteringen av 2019 års resultat. Avvikelsen, 2 mnkr, redovisas under RGS gemensamt och innebär att vi för 2020 inte längre har en nollbudget utan istället en budget som slutar på + 2 mnkr. Vi har valt att lägga in hela underskottet redan 2020 och får sedan löpande redovisa år för år vad som återställs och vad som möjligen behöver hanteras även efter nästa årsskifte. Praktiskt innebär detta att vårt målvärde inte längre är en avvikelse på noll utan istället + 2 mnkr vilket vi kommer att redogöras för i vår första uppföljningsrapport efter april.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Hallands region- och kommunchefer har beslutat att samverkan ska ske inom upphandling i Halland. Ett av områdena är livsmedel, vilket årligen omsätter ca 215 miljoner SEK/år.
För att öka förutsättningarna för att ställa effektiva kvalitets- hållbarhets- och djurskyddskrav på livsmedel och samtidigt vara ekonomiskt hållbart är det viktigt att det finns ett politiskt stöd för att upphandla dessa produkter.
Livsmedelsnätverket i Halland (Hallands kommuner och Region Halland) har arbetat fram gemensamma principer som bestämmer långsiktig inriktning gällande livsmedelsval inom de offentliga måltiderna.
Arbetsgruppen för Livsmedelsnätverket i Halland presenterade sitt förslag till Upphandlingssamverkan inom området ”Gemensamma principer för inköp av livsmedel i Halland” för Chefsgrupp Halland 4 december 2019. Samtliga kommuner och region var överens om innehållet i styrdokumentet.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
Revisorerna i Region Halland har gett PwC i uppdrag att granska regionens köptrohet mot ramavtal. Syftet med granskningen har varit att bedöma om regionstyrelsen bedriver en inköpsverksamhet gällande ramavtal på ett ändamålsenligt sätt och med tillräcklig intern kontroll.
Revisorerna har beslutat att översända rapporten till Regionstyrelsen med begäran om svar senast 2020-09-15 om vilka åtgärder regionstyrelsen avser att vidta med anledning av resultatet i granskningen.
Driftnämnden Regionservice har inte fått rapporten för yttrande. Nämnden tar på eget initiativ del av rapporten som facknämnd och som ansvarig för den operativa upphandlingsverksamheten.
Bilagor
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Idag har vårdgivarna, ofta regioner men även privata och kommunala, ansvar för att försörjningen av läkemedel och sjukvårdsmateriel till sjukhus och andra vårdenheter fungerar. Dessutom ska regionerna planera för katastrofmedicinsk beredskap, vilket inkluderar försörjning av medicinteknisk utrustning, utrustning till personal, förbrukningsmateriel och läkemedel. Den pågående hälso- och sjukvårdsutredningen tittar mycket ingående på frågan om beredskapslagring av läkemedel och sjukvårdsmateriel.
Driftnämnden Regionservice har redan i samband med beslutet om att materialförsörjningen (förrådet) ska drivas i egen regi för Region Halland och av Regionservice diskuterat att eventuellt bygga upp ett beredskapslager. Vid dagens sammanträde aktualiseras frågan på nytt.
-
Arbetsutskottet informerar om:
- Revisorernas träff med arbetsutskottet den 13 maj.
- Dialogmöte med Regionstyrelsens arbetsutskott den 9 juni.
-
En stående punkt på dagordningen vid Driftnämndens sammanträden är att förvaltningschefen lämnar information från förvaltningens pågående verksamhet.
Förvaltningschefen informerar om:
- Framtida kostförsörjning (föredragande: Monica Liljeroth, controller)
- Verksamhetsplanering och budget för 2021
- Aktuellt läge/Beredskap – Covid-19
- Status projekt RGS standardiserade tjänsteleverans
Bilagor
-
253kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument