Möte 2020-02-14
-
Protokoll justeras av ordförande och en ledamot.
Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart.
Paragrafen ska redovisas skriftligt innan justeringen. -
Ordförande ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena. Kallelse ska återföljas av en föredragningslista. Nämnden har att ta ställning till om
föredragningslistan för dagens sammanträde kan godkännas. -
Statens kulturråd har beviljat Region Halland statsbidrag med 30 297 000 kronor att fördelas i enlighet med förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet.
Den 28 oktober 2019 beslutade Kulturrådet (S 2018:4) att tillämpa en huvudprincip för pris- och löneomräkning, men med prövning i varje enskilt fall. Under förutsättning att huvudmannen för den regionala kulturplanen ökar sin finansiering i förhållande till
föregående år ökar Kulturrådet det statliga bidraget. Om huvudmannens insats ligger på samma nivå som föregående år lämnar Kulturrådet samma stöd som föregående er. Vid en sänkning av huvudmannens ekonomiska insats sänker även Kulturrådet bidraget.
Region Halland har bekräftat att den regionala budgeten för de enligt förordningen sju utpekade konst- och kulturområdena för 2020 kommer att öka i förhållande till föregående år. Därmed har kulturrådet beviljat Region Halland en pris- och löneomräkning som för 2020 är 1,6 procent av grundbidraget för regional verksamhet.
Utöver uppräkning har Region Halland, som en av sex regioner, beviljats en ökning av bidraget. Höjningen uppgår till 500 000 kronor och motiveras enligt följande:
Region Hallands äskande omfattar bland annat strategisk utveckling inom musik scenkonst/dans och bild- och formkonst. De pekar på de utvecklingsinsatser och ekonomiska satsningar som gjorts och görs inom regionens förhållandevis små
institutioner för långsiktiga samarbeten med regionens kommuner, det civila samhällets aktörer och inte minst det professionella fria kulturlivet. Dessa satsningar handlar om konstnärlig utveckling som väl svarar mot styrelsens prioritering som avser att utveckla den regionala infrastrukturen, använda nya arbetssätt och samverka samt prioriteringen som avser att ge utrymme till konst- och kulturområden med svag regional struktur.
Bidraget ska även användas förkvalitetsförstärkande insatser inom scenkonstområdet. I enlighet med regeringens ambition att öka tillgången till biblioteksverksamheten i hela landet tillförs Region Halland 950 000 kronor. Samtliga villkor för fördelning av anslaget framgår av beslutsmeddelande (bilaga).Bilagor
-
249kb Ladda ner dokument
-
Region Halland fördelar arbetsstipendier utifrån Riktlinjer för regionalt kulturstöd – arbetsstipendier (DNKS 160217) beslutade av Driftnämnden Kultur och skola vid sammanträdet 2015-05-07.
Målsättningen med stipendierna är att de ska bidra till att professionella kulturskapare ska ha möjlighet att bo och verka i Halland. De ska möjliggöra för en konstnär att under en viss tid ägna sig åt konstnärligt arbete. Arbetsstipendium kan sökas av yrkesverksamma konstnärer inom alla konstområden som är bosatta och verksamma i Halland, eller som har sin huvudsakliga konstnärliga verksamhet i Halland. Utlysning sker en gång per år.
Ansökningarna behandlas av en jury utsedd av Region Halland, som har till uppgift att ta fram ett komplett förslag som underlag för beslut av Driftnämnd Kultur och skola. Förslaget ska omfatta antal arbetsstipendier, belopp per arbetsstipendium och mottagare. Juryn 2020 bestod av Veronica Wiman (Konst), Cecilia Langemark (Scenkonst och musik), Christina Schöning (Film), Gunnar Südow (Litteratur) och Annhelén Olsson (Slöjd och konsthantverk).
Information om vilka som tilldelas arbetsstipendier samt juryns sammansättning publiceras på Region Hallands webb.-
245kb Ladda ner dokument
-
-
5
Yttrande över remiss Väl fungerande brukarinflytande – en grundförutsättning för förflyttning till den nära vården
Kultur och skola ansvarar för att anslag fördelas till:
- Folkbildningsverksamhet
- Barn- och ungdomsverksamhet
- Pensionärsverksamhet
- Idrottsverksamhet
Med hänvisning till ovan nämnda beskrivning av Driftnämnden Kultur och skolas (DN KS) uppdrag har DN KS inget övrigt att yttra sig över avseende motionen om att öka brukarinflytandet i vården.
-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
En del konstverk som finns magasinerade på Artoteket (Region Hallands konstförråd) är av olika anledningar inte möjliga att placera i Region Hallands lokaler. Det kan handla om att de är skadade, uppvisar otillräcklig kvalitet eller annat. För att säkerställa kompetent bedömning av ett konstverks konstnärliga, museala och/eller ekonomiska värde behövs tydliga riktlinjer för hantering av destruktion och utsortering.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens tre skolor har ett framgångsrikt år bakom sig. Alla skolorna inklusive internaten är i princip fullbelagda som en följd av bra söktryck överlag. Enligt skolornas enkätundersökningar är elever och deltagare mycket nöjda med skolorna som helhet och den undervisning som tillhandahålls.
Munkagårdsgymnasiet har sedan 2017 varit föremål för ett tillsynsärende från Skolinspektionen, vilket i december 2019 avskrevs. Detta innebär att skolan nu, efter ett omfattande utvecklingsarbete, har hittat bra rutiner och verktyg för en rad viktiga områden. En ny modell för det systematiska kvalitetsarbetet har implementerats. Nya arbetsformer för bland annat stöd och anpassningar, utvecklingssamtal, likabehandlingsarbete och introduktionsprogrammens hantering har utarbetats. Under året blev Munkagård även den första naturbruksskolan i Sverige som är certifierad FN-skola. Detta medför ett ökat fokus på internationella frågor, hållbarhet och mänskliga rättigheter.
På Löftadalens folkhögskola har bland annat kursen Musikproducent varit framgångsrik och medfört att flera deltagare tagit steget till att producera egen musik helt eller delvis. På allmän kurs har ett utvecklingsarbete gällande bedömningsgrunder för omdömessättning bedrivits, vilket innebär en kvalitetshöjning. Värt att nämna är också de regelbundna Äntligen-måndag-träffarna för alla deltagare på skolan, vilka har bidragit till ökad respekt, nyfikenhet och gemenskap i verksamheten.
På Katrineberg har utvecklingsarbetet tagit sikte på en programmeringsprofil på allmän kurs samt ett systematiskt arbete för att höja närvaron bland deltagarna. Skolan har även attraherat en ny målgrupp genom kursen ”Aktivt liv”, som vänder sig till daglediga, exempelvis pensionärer och deltidsarbetande.
Fokusområden för kulturverksamheten har under 2019 varit:
• Kultur ska vara tillgängligt för alla samhällsgrupper både i stad och på landsbygden i Halland.
• Fler barn och unga får möjlighet att uppleva och skapa kultur.
• Förverkliga den handlingsplan som fastställs av Regionsamverkan Sydsverige.
Kultur ska vara tillgängligt för alla samhällsgrupper både i stad och på landsbygden i Halland.
Arbetet med att tillgängliggöra kultur brett i Halland har präglat utvecklingsarbetet i den egna verksamheten på förvaltningen. De egna institutionerna Art Inside Out, Musik Hallandia och Rum för Dans har arbetat med och i samtliga kommuner. I stor utsträckning bidrar också de ekonomiska medel som fördelas till institutioner, föreningsliv och utövande konstnärer till att öka tillgången till kultur för alla hallänningar (och besökare). Så gott som allt som genomförs sker i samverkan med lokala parter, vilket leder till att verksamheten möter lokala behov och önskemål.
De halländska institutionerna Hallands Konstmuseum, Hallands kulturhistoriska museum, Teater Halland, Art Inside Out, Musik Hallandia och Rum för Dans har sammanlagt nått dryga 166 000 hallänningar 2019, en ökning jämfört med föregående år. Utöver detta har kommunala och privata institutioner erhållit medel som de i sin tur kunnat använda för publika evenemang. Region Halland har också fördelat stöd till föreningsliv och folkbildning samt subventionerat kultur för barn och unga (se nedan).
Utan konstnärer ingen kultur att ta del av. Därför har Region Halland fördelat olika former av kulturstöd till utövare från alla kommuner och inom olika konstområden. Totalt 4 245 tkr.
Särskilda satsningar har gjorts för grupper som av någon anledning har svårt att ta del av det ordinarie kulturlivet. I samverkan med kommunerna har regionens arbete resulterat i att dryga 41 000 personer inom äldreomsorgen nåtts av någon kulturaktivitet, som är medfinansierad av Kultur i Halland. Andra satsningar har riktats mot till exempel personer med funktionsnedsättning, nyanlända eller personer som bor i mindre tätbefolkade delar av Halland. Satsningar har varit dels publika aktiviteter, dels utvecklings- och kompetenshöjande insatser runtom i regionen.
Tillsammans med Halmstads kommun och Sveriges kommuner och landsting arrangerades SKL:s årliga kulturkonferens. Årets tema var På plats! och belyste just frågan om kulturens tillgänglighet och vilken roll kulturen kan spela i utvecklingen av en plats.
Fler barn och unga får möjlighet att uppleva och skapa kultur
Att ge barn och unga tillgång till kultur är ett prioriterat område för samverkan mellan Region Halland och kommunerna. Region Halland avsätter därför årligen medel till att subventionera kultur för barn och unga i åldrarna 2 till 18 år. Insatsen kompletterar kommunernas egna investeringar i kultur för barn och unga och möjliggör för förskola, skola och andra arrangörer att köpa in skolföreställningar eller offentliga föreställningar till ett subventionerat pris. 2019 nåddes nästan 42 000 barn av subventionerade konstupplevelser. Hur kommunerna använder sig av möjligheten till att ta del av utbudet varierar.
Region Halland tillhandahåller även ett mobilitetsstöd till kulturverksamhet för barn och unga. De regionala institutionerna Teater Halland, Hallands konstmuseum och Hallands kulturhistoriska museum får sedan 2018 ett öronmärkt anslag med syfte att sprida sin verksamhet till barn och unga utanför den egna kommunen. Medlen har använts till gratis bussresor till det kulturutbud som institutionerna erbjuder. Under 2019 har det även funnits ett sökbart mobilitetsstöd med möjlighet att söka medel för alla som arrangerar kulturverksamhet för barn och unga och vill nå målgrupper utanför den egna värdkommunen. Tjolöholms slott har beviljats stöd för besökande barn från Varbergs kommun och Halland kulturhistoriska museum har beviljats extramedel ur den sökbara potten eftersom det fanns stort intresse från skolor att besöka museet under året.
Under våren 2019 genomfördes en nulägesanalys av hur det regionala subventionssystemet fungerar i de halländska kommunerna utifrån målet att barn har rätt att ta del av alla kulturformer. Syftet var att ta reda på hur de organisatoriska förutsättningarna ser ut för att förmedla och köpa in program inom konstformerna litteratur, konst, kulturarv, slöjd och film och att på sikt nå en samsyn kring hur målet att alla barn och unga har rätt att ta del av alla konstformer ska uppnås.
Andra satsningar har stärkt barn och ungas möjlighet att själva skapa kultur. Exempel på detta är det digitala verktyget Expedition kulturarv som riktar sig till alla Hallands grundskolor, och som gör det möjligt att utforska närområdets fornlämningar, kulturmiljöer och sägner; den årliga koreografitävlingen Skapa Dans för unga mellan 14-22 år; ungdomstävlingen Imagine där ungdomar som under en helg tog del av två workshops och tävlade med sin egen musik; integrationsprojektet Songlines, där en grupp unga spelar gitarr ledda av en ung ledare och speldesignlägret Game Jam för ungdomar (16-19 år) ville skapa spel tillsammans med andra spelfantaster. Dansa utan krav var en förebyggande hälsoinsatts för unga tjejer (13-18 år).
Förverkliga den handlingsplan som fastställs av Regionsamverkan Sydsverige
Region Halland har tillsammans med övriga regioner inom Regionsamverkan Sydsverige aktivt medverkat i dialoger med nationell nivå, till exempel kulturdepartementet. Ett gemensamt remissvar på den nationella biblioteksstrategin Demokratins skattkammare har skickats in samt anordnades en dialogkonferens tillsammans med Kungliga biblioteket i frågan. I maj publicerades en debattartikel i Dagens Samhälle kring Kultursamverkansmodell – inte bidragssnurra som ett inlägg för ökad samverkan kring kulturfrågor. Under det rikstäckande konventet Folk och kultur anordnades fyra seminarier: Det demokratiska underskottet och bibliotekens roll – om det aktiva deltagandet i demokratin; Samverkan i nöd och lust – som diskuterade Sydsveriges danssamverkansprojekt, Konstkritik i en ny offentlighet samt Kulturen går över gränsen – ett mingel med information om Regionsamverkan Sydsverige
Beredningsgrupper inom bibliotek, bild & form, dans, film, kulturella och kreativa näringar med flera har arbetat för att utveckla sina respektive områden. Detta arbete har bidragit till strategisk utveckling samt resulterat i konkreta samarbeten som utvecklar kulturen i alla regionerna.
Utöver arbeten relaterade till fokusområdena har arbetet med att genomföra Hallands kulturplan 2017-2020 pågått, vilket utförligt beskrivs i årsredovisningen. Arbetet med att ta fram en ny kulturplan för åren 2021-2024 har påbörjats.
Personalomsättningen har minskat och sjukfrånvaron är fortsatt låg, jämfört med föregående år. Medarbetarundersökningen som gjordes under året visar på att förvaltningens medarbetare över lag har ett stort engagemang, är nöjda med sina arbetsvillkor och sin chefs ledarskap samt trivs på sin arbetsplats. De handlingsplaner som arbetas fram handlar mycket om att aktivt och målmedvetet arbeta för att behålla de goda förutsättningar som finns samt att hitta strategier för att inte blanda ihop jobb och fritid.
Inför 2020 har en ny arbetsmiljöplan arbetats fram tillsammans av förvaltningens samtliga skyddsombud och chefer. Även den speglar resultatet av medarbetarundersökningen.
Kultur och skolas resultat för 2019 är ett överskott på 4 945,3 tkr. En stor del av överskottet beror på försenat införande av Språkstart Halland i de halländska kommunerna.
Hela investeringsbudgeten är inte utnyttjad och det beror till största del på att en planerad ombyggnation av matsalen på Katrinebergs folkhögskola skjutits upp till 2020.
Kultur och skolas verksamheter har under året arbetat aktivt för att genomföra beslutade aktiviteter kopplat till grunduppdraget och den egna verksamhetsplanen. Sammanfattningsvis bedöms genomförda aktiviteter ha bidragit till att stärka såväl Hallands konkurrenskraft som attraktivitet samt till att göra fler hallänningar delaktiga i samhällslivet. Resultaten har uppnåtts inom budgetramar och med en personalstyrka med låga sjukskrivningstal.-
244kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Driftnämnd Kultur och skola utgör styrelse för institutionerna Rum för dans och Musik Hallandia och ska årligen fastställa deras årsberättelser.
Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
- Filmpolitiskt toppmöte
- SKR- folkhögskolor, mobilitetsstöd
- RSS - filmutredning
- Folk och kultur
- VIAcub
- Information om RIAN
-
Bilagor
-
54kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
688kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-