Möte 2023-02-15
-
Prototkollet justeras digitalt av ordförande och en ledamot.
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Efter två år med restriktioner för att motverka spridning av Covid-19 avvecklades de i februari och från den 1 april klassades Covid-19 inte längre som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Detta öppnade upp för en återstart av de delar av kulturlivet som samlar många besökare och deltagare. Det blev efterhand tydligt att det finns förändrade beteenden hos målgrupperna som tar sig uttryck i bland annat "sista minuten"-anmälningar till aktiviteter och köp av biljetter. Det försvårar planering inför arrangemang att inte veta hur många som kommer att dyka upp.
Skolorna inom Region Halland är attraktiva för elever och deltagare, dock varierar söktrycket mellan de olika utbildningarna. Folkhögskolorna hade 2022 något lägre söktryck jämfört med tidigare, både på allmän och särskild kurs. Under året hade Katrinebergs folkhögskola 390 deltagare, och Löftadalens folkhögskola 661 deltagare inklusive sommarkurser.
Munkagård hade 293 inskrivna elever under 2022, fördelat på inriktningarna Lantbruk, Djurvård, Skogsbruk och trädgård. Spår ett och spår två, alltså utbildning för elever med NPF-diagnoser (adhd, autism), drevs som vanligt med tjugo elever totalt per årskurs. Den nya inriktningen Naturturism kunde tyvärr inte starta på grund av för få sökande.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
604kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Året startade med restriktioner och krav på reducerat publikantal under de första tre föreställningarna i januari. Efter en lång tid av pandemi krävdes sedan tid att komma tillbaka till tidigare arbetssätt, men också att tänka nytt. Rum för Dans fick en ny konstnärlig ledare och omorganiseringen som skedde 2021 sattes i praktik.
I takt med att Sverige öppnade upp skedde en explosion av kulturarrange-
mang i samhället, där både tidigare inställda evenemang och nya skulle genomföras. Vi kunde se en tydlig förändring i publikens beteende efter pandemin; förköpen minskade och biljettköp på dörren ökade. Under hösten bidrog även inflationen till att människor höll ännu hårdare i plånboken. Trots detta kunde vi märka att människor ville mötas kring dansen, något som våra kontinuerliga publikundersökningar bekräftar.
Att vi har jobbat målmedvetet för att nå en yngre publik har börjat ge resultat, men har främst inneburit en förberedelse inför fler aktiviteter för barn och unga under 2023. 2022 har vi samarbetat med Ung i Kungsbacka, Kulturskolan och Psyklyftet. Koreografitävlingen Skapa Dans är ett permanent inslag i vår verksamhet och fortsätter stötta unga som vill ge sig på koreografi.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Den regionala musikinstitutionens uppdrag är att verka för musikscenens utveckling och dess tillgänglighet i Halland. I samarbete och samråd med musiklivets olika aktörer – såväl regioalt som nationellt och internationellt – ska vi producera, främja och stödja musiklivet i Halland.
2022 var året då återstarten av musiklivet efter pandemin började på riktigt. Effekterna av pandemin är vi bara i början av men efter en kortare period av restriktioner i början av året kunde musikscenen åter vakna till liv. Resultatet blev en stor mängd konserter och arrangemang som nu presenterades samtidigt.
Den stora mängden evenemang innebar konkurrens om publiken. Då publiken även vant sig vid andra mönster under pandemin blev resultatet att flera evenemang fick mindre publik.
2022 påbörjades arbetet med egenproduktion inom Musik Hallandia. Produktionslinjens syfte är att Musik Hallandia skapa produktioner för målgrupper eller musikaliska områden där det saknas färdiga produktioner. Den ger också en möjlighet att låta musiker som bor i Halland att utveckla sitt konstnärskap.
Den första produktionen är en barnproduktion riktad mot barn 6-11 år som baseras på Ingela Gatenhielms liv, Piratdrottningen. Då allt har sin början i Onsala ser vi det som en viktig historia ifrån det halländska kulturarvet.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
2022 blev inte året då världen återgick till det normala. Nästan sömlöst övergick pandemi till europeiskt krigsutbrott och ett extremtillstånd ersatte ett annat. Den sårbarhet som omedelbart framträdde i krigets skugga kom att synliggöras och fördjupas också i årets residens, som ägde rum i Varberg och Laholm med tema ekologisk läskunnighet.
Under året har det vart tydligt att pandemin påverkat beteendet hos konstpubliken i Halland. Publika format och sammanhang som tidigare lockat är inte längre lika självklara.
Inom residensen har ett stort antal människor (ca 150) deltagit aktivt i de gästande konstnärernas arbete – inte som publik utan som ömsesidiga medskapare i olika former. Det har handlat om allt från förskolebarn till pensionärer, professionellt verksamma inom samhällsplanering, ölbryggare, konstnärer och jordbrukare. I de här personliga och frekventa mötena mellan människor och platser, där konsten bidrar med metoder för hur mötet skapas och ramas in, har vi upplevt ett brinnande behov av att träffas och den flexibilitet som Art Inside Outs metodik erbjuder har visat sig kunna förenkla anpassningen till publikens förändrade uppmärksamhet.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Respektive folkhögskola upprättar verksamhetsplan för 2023.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Den samlade budgeten för Region Hallands kulturverksamhet uppgår 2023 till 162 869 tkr. Av dessa är 124 436 tkr regionala anslag, medan den statliga medfinansieringen uppgår till 38 433tkr. Det statliga bidraget kan användas till verksamheter inom Kultursamverkansmodellen. Totalt har anslagen till regional kulturverksamhet ökat med 11 611 tkr, där Region Hallands ökning uppgår till 10 189 tkr och Statens kulturråds till 1 422 tkr.
I kulturbudgeten fördelas 95 785 tkr till externa institutioner och organisationer, 59 755 tkr till verksamhet som bedrivs inom Region Halland inklusive institutionerna Art Inside Out, Musik Hallandia och Rum för Dans. Slutligen avsätts 7 329 tkr till kulturutveckling, det vill säga medel till det fria kulturlivet i form av olika sökbara stöd och stipendier samt medel för utvecklingssatsningar inom till exempel kultur och samhällsutveckling och Regionsamverkan Sydsverige.
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
459kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt avsnitt 3.13 Arbetsordning och delegationsordning Reglementet för regionstyrelsen och driftnämnderna ska nämnden upprätta en arbetsordning för nämndens arbete.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Vid dagens sammanträde lämnas information om följande:
- arbetsstipendium 2023
- planeringsanalys 2024
- driftnämnd Kultur och skolas representanter i programråd.
-
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
13
Övrigt