Möte 2019-10-02
-
Protokoll justeras av ordförande och en ledamot. Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen ska redovisas skriftligt innan justeringen.
-
Ordförande ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena. Kallelse ska återföljas av en föredragningslista. Nämnden har att ta ställning till om föredragningslistan för dagens sammanträde kan godkännas.
-
Lokala nämnder har i uppdrag att bidra med ett gemensamt kunskapsunderlag i Region Hallands mål och budgetarbete. Utgångspunkten i kunskapsunderlaget ska vara de behov och samhällsutmaningar som lokala nämnder gemensamt identifierar inom ramen för sitt uppdrag. De senaste årens kunskapsunderlag har fokuserat på frågan om ungas psykiska hälsa utifrån olika perspektiv. Bakgrunden till det har varit de många signalerna om en ökande psykisk ohälsa hos målgruppen. Inför mål och budget 2019 genomförde de lokala nämnderna en omfattande dialogprocess med unga, unga vuxna och verksamheter som möter unga för att få mer kunskap om ungas livsvillkor och psykiska hälsa. Inför mål och budget 2020 valde nämnderna att undersöka kopplingen mellan mångbesökare i närsjukvården och psykosociala faktorer under barn och ungdomsåren genom en forskningsöversikt. Parallellt med forskningsöversikten påbörjades också ett arbete med en fördjupad analys med utgångspunkt i Region Hallands olika datalager. Den fördjupade analysen genererade ett antal intressanta frågor och fynd att arbeta vidare med. Den fördjupade analysen har nu legat till grund för det kunskapsunderlag som ska överlämnas till mål och budgetarbetet inför 2021
-
Regeringen gav i juni 2015 Kungliga biblioteket att i samverkan med andra berörda aktörer lämna förslag till en nationell biblioteksstrategi. Regeringen önskar nu synpunkter på förslaget till nationell strategi.
Region Hallands synpunkter på Demokratins skattkammare - förslag till en nationell biblioteksstrategi handlar främst om att i den kommande behandlingen av strategiförslaget och reformförslagen tillvarata regionala och lokala perspektiv och den kunskap som finns. Region Halland tillstyrker de sex reformförslagen i sak men har på grunder som framgår nedan delvis avvikande uppfattning när det gäller utformning och genomförande.
Yttrandet har beretts gemensamt av Regionsamverkan Sydsveriges kulturutskott. Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner. Vi arbetar för långsiktigt hållbar utveckling för Sydsverige genom strategiskt kunskapsutbyte och främjande av interregionala och interkommunala samarbeten.-
251kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
257kb Ladda ner dokument
-
23mb Ladda ner dokument
-
-
Vid sammanträdet lämnas information om verksamheten "Barn och unga". Alla barn och unga i Halland ska ha tillgång till ett rikt kulturliv, med möjlighet till upplevelser och eget skapande. Kultur ska vara en självklar del av deras vardag i såväl skola som på fritiden - oavsett var de bor eller vem de är.
Kultur i Hallands arbete med barn och unga presenteras med utgångspunkt i samarbetet med Hallands kommuner.
-
När det gäller skolverksamheten så görs bedömningen att allt väsentligt går enligt plan utifrån Regionfullmäktiges mål och budget, driftnämndens verksamhetsplan och det grunduppdrag som föreligger baserat på reglementet.
Alla skolorna har i princip antagit elever/deltagare i linje med vad kapaciteten tillåter, både när det gäller undervisning och internatplatser. Värt att notera är att Munkagård i år kunde starta alla fyra inriktningarna, vilket inte varit möjligt alla år historiskt sett. Skolan var också i våras det första naturbruksgymnasiet som fått bli FN-certifierat och kan numera titulera sig officiell FN-skola.
Diverse enkäter och undersökningar kan påvisa att elever/deltagare är mycket nöjda med verksamheten och undervisningen. När det gäller studieresultat, betyg och bedömning så redovisas detta senare i samband med årsrapporten. På Munkagård har det systematiska kvalitetsarbetet fått mycket fokus och en ny modell tillämpas från och med höstterminen.
På Katrineberg gläds man åt ett bra söktryck då utfallet blev bättre än vad prognoserna från börjar visade. På Löftadalen har man framgångsrikt anpassat och utvecklat allmän kurs så att den bättre lämpar sig gentemot de målgrupper som har behov av utbildningen.
En omfattande undersökning gjordes i somras gentemot före detta elever/deltagare som indikerar att 67 av respondenterna är etablera på arbetsmarknaden eller studerar två år efter fullföljd utbildning. I rapporten anges att många har haft stor nytta av de utbildningar som regionens skolor tillhandahåller.
Det kulturpolitiskt motiverade arbete som görs av förvaltningen kultur och skola sker i samverkan med kommunerna i länet, de sex sydliga regionerna inom ramen för Regionsamverkan Sydsverige och genom nationella dialoger som samordnas av Kulturrådet utifrån samverkansmodellen. Perioden präglas av ett gott samverkansklimat och god operativ förmåga på alla nämnda nivåer.
Språkstart Halland har implementerats fullt ut i Hylte kommun med stor framgång. Arbetet kompletterades med en digital kampanj kallad Dela språket som fick stort genomslag i sociala och traditionella medier. Mer om detta i uppföljningen i de av Regionfullmäktige prioriterade målen för 2019.
En Nulägesbeskrivning om barns rätt till alla kulturformer har genomförts av Region Halland och presenterats för förvaltningscheferna på kommunerna. Enligt Region Hallands riktlinjer för subventionerat utbud i skolan samt Barnkonventionen har barn rätt till alla konstformer. Nulägesbeskrivningen visar att det i det närmaste uteslutande är det subventionerade scenkonstutbudet som köps av kommunerna.
På förvaltningsnivå har utvecklingsinsatser implementerats.
För att tydliggöra det utvecklingsarbetet som bedrivs inom musikområdet har dottervarumärket Musik Hallandia med egen grafisk profil, webbplats och nyhetsbrev skapats.
Genomförandet av festivalerna Change Music Festival och Galgbergsfestivalen har gjorts utifrån strategiska mål som i nuläget bedöms ha uppnått sina syften.
Ett nyhetsbrev för har skapats av Kultur i Halland för att informera om det som förvaltningen kultur och skola genomför inom kulturområdet.
Sammanfattningsvis bedöms genomförda aktiviteter – inom budgetramar och med en personalstyrka med låga sjukskrivningstal - stärka såväl Hallands konkurrenskraft som attraktivitet och medverka till att fler kommer i arbete.-
255kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
- Regionsamverkan Sydsverige (RSS)
- Nationell dialog
- Svar till Skolinspektionen
- Rundabordssamtal med Kulturrådet
- SKL
- Konstnärsnämnden
- Bonadsmuseet (14:30)
-
Nämnden ombeds arbetar med att peka ut eventuella risker inom nämndens ansvarsområde, som kommer hanteras som underlag i arbetet med internkontrollplan för 2020.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland delar årligen ut ett kulturpris till personer som gjort framstående insatser inom kulturlivet. Genom priset vill Region Halland uppmärksamma konstnärlig kvalitet och förstärka konstnärlig skaparkraft. Priset delas ut till personer med anknytning till Hallands län.
Nomineringar till kulturpristagare för 2019 kunde lämnas fram till den 18 augusti. Pristagare offentliggörs den 11 december och kulturpris delas ut under en ceremoni på Regionfullmäktiges sammanträde.
Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland har vanligtvis följt SKL:s rekommendationer för mobilitetsstöd till folkhögskolorna. År 2017 och 2018 ökade staten antalet folkhögskoleplatser i Sverige med totalt 8 000 platser. Det har inneburit stora ökningar av kostnader för regioner. Den översyn som SKL gjorde, tillsammans med regioner, landsting och folkhögskolorna, 2017 landade dock i att modellen med en rekommendation kvarstår och den har kompletterats med uppdaterade tillämpningsanvisningar. I tillämpningsanvisningarna för ekonomisk rekommendation ingår från och med 2019 även ersättningen för distanskurser.
Sveriges tre största regioner har gjort avsteg från SKL:s ekonomiska rekommendation 2019 och därtill initierat en gemensam utredning, som har som mål att skapa en överblick av befintligt system, lyfta fram utmaningar kring administration, budget och förutsägbarhet, kartlägga flödet av deltagare och ersättningar mellan regioner samt föreslå förbättringar av ersättningssystemet. Med anledning av detta föreslås rekommendationen för 2020 ligga kvar på samma nivå som för 2019, d.v.s. 400 kronor per deltagarvecka.Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
783kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
22mb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-