Möte 2024-11-14
-
Protokollet justeras digitalt av ordförande och 2e vice ordförande.
-
2
Godkännande av föredragningslista
-
Ordförande informerar nämnden om att ledamoten ska anmäla jäv vid respektive punkt på dagordningen.
-
Efter tio månader löper Kultur och skolas verksamhet i huvudsak enligt plan. Periodens avvikelse mot budget är + 6 152 tkr och prognosen för året är ett överskott på + 3 125 tkr.
Fortsatt låg personalomsättning. Sjukfrånvaro ökade något under oktober men håller sig fortfarande under målvärdet.
-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Regioner som tagit emot och antagit elever får utbildningskostnaderna betalda av elevernas hemkommuner, s.k. interkommunal ersättning.
Denna ersättning regleras i skollagen och gäller både i offentlig som privat verksamhet.
Ersättningen baseras på regionens självkostnad och omfattar kostnader för undervisning, läromedel, skolmåltider, elevvård, lokaler och administration.
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland ingår sedan 2011 i kultursamverkansmodellen. Driftnämnd
Kultur och skola ansvarar för de åtaganden som följer med kultursamverkansmodellen och den regionala kulturplanen, bland annat fördelning av statsbidrag till regional kulturverksamhet.
I enlighet med Kulturrådets riktlinjer ska regioner som ingår i kultursamverkansmodellen lämna in en årlig framställan om medel till Kulturrådet. Den ska innehålla uppgifter om finansiering inför kommande år, planerad fördelning av statsbidraget i förhållande till föregående år samt eventuella väsentliga förändringar av uppdrag som rör den regionala kulturverksamheten inom kultursamverkansmodellen.
För år 2025 ansöker Region Halland om oförändrad medfinansiering av kultursamverkansmodellen, totalt 38 779 000 kr samt kompensation för pris- och löneomräkning om 4,5 %.
-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningens arbete med och utvärdering av de 2023 införda kulturstöden har medfört behov av förtydliganden, kompletterande regler och tillägg i prioriteringsgrunder.
Förvaltningen har även två förslag till förändringar av stödformerna. Förvaltningen föreslår att:
- det stöd som kulturarrangörer sedan 2023 kunnat söka genom produktionsstödet görs om till en egen stödform med namnet arrangörsstöd. Ett förtydligat arrangörsstöd för föreningar finns med i förslaget till nytt regelverk. Förslaget innehåller avgränsningar av vilka som kan söka.
- Expresstödet tas bort för att frigöra arbetskapacitet och medel för övriga former av kulturstöd.
Nämnden beslutade 2024-02-15 §8 Beslut om svar på initiativärende: att ge förvaltningschef i uppdrag att utforma ungdomsstipendium för konstnärlig fördjupning inom olika konst- och kulturområden. Förslaget till regelverk från 2026 innehåller förslag till Kulturstipendium för unga.
Förvaltningen presenterar mot bakgrund av ovanstående ett förslag på uppdaterat regelverk för Region Hallands kulturstöd som föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
En översyn av informationshanteringsplanen ska göras regelbundet och vid behov revideras och uppdateras. Driftnämnd kultur och skolas dokumenthanteringsplan (DNKS170034) har reviderats och uppdaterats till version 2.0 och föreslås ersätta tidigare version 1.0 med att gälla från och med 15 november 2024.
Informationshanteringsplanen ska vara ett stöd när det gäller bevarande, gallring och hantering av allmänna handlingar för att kunna leva upp till aktuell lagstiftning.
Främst har revideringar och tillägg i version 2.0 skett i de processer som berör kultur och skolas verksamhet. Övriga justeringar i informationshanteringsplanen har ensats med Regionstyrelsens informationshanteringsplan.
-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
9
Beslut om yttrande över SOU 2024:42 Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid.
Regeringen tillsatte särskild utredare 7 juni 2022 med uppdrag ”att föreslå de ändringar som krävs för att säkerställa att folkbildningen styrs effektivt. Förslag från utredningen ska syfta till att säkerställa en ändamålsenlig styrning, uppföljning och kontroll samt ge folkbildningen de bästa förutsättningar att verka framöver”.
Regeringen gav tilläggsdirektiv 14 september 2023 ”där uppdraget ändrades till att utredaren även ska överväga om styrningen och medelstilldelningen helt eller delvis ska hanteras av en eller flera myndigheter i stället för Folkbildningsrådet. Vidare utvidgades uppdraget till att föreslå hur kontroll och granskning av användningen av statsbidraget kan stärkas på alla nivåer inom folkbildningen. Vidare ska utredningen även föreslå villkor för återbetalning av statsbidrag som inte använts”.
Riksdagsledamoten Christer Nylander utsågs särskild utredare som presenterade utredningen den 13 juni 2024.
Utredningen kommer fram till ett flertal förslag om ändringar gällande villkor mm för folkbildningens organisationer:
- Nytt övergripande mål för folkbildningspolitiken: Höjd bildningsnivå, höjd utbildningsnivå och ökad delaktighet i samhället
- Fyra delmål som ska ange det fokus och den inriktning som behövs för att nå det övergripande målet
- Till delmålen föreslås kvantitativa och kvalitativa indikatorer
- Syftet för statsbidraget: Säkerställa finansiering av en infrastruktur för folkbildning i hela landet för att på så sätt främja det övergripande målet för folkbildningspolitiken
- Nuvarande självförvaltningsmodell behålls, Folkbildningsrådet och SISU Idrottsutbildarna ska fortsatt fördela statsbidraget till folkbildningen i myndighets ställe
- Ny modell för uppföljning och utvärdering
- Förordningen utökas med demokrativillkor
-
100kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
Rum för Dans leder arbetet som leadpartner kring DOKS - ett Interregprojekt som syftar till att stärka den gränsöverskridande arbetsmarknaden för danskonstnärer inom Öresund-Kattegatt-Skagerrak-regionen (ÖKS), med fokus på att förbättra arbetsvillkoren och främja samarbete mellan Sverige, Danmark och Norge. Det riktar sig särskilt mot det fria dansfältet, som kännetecknas av mindre danskompanier och frilansande konstnärer som ofta står inför osäkra anställningsvillkor och en fragmenterad arbetsmarknad. Målgruppen är utvidgad till de som verkar inom fältet såsom tekniker, producenter m.fl. Genom att underlätta för utbyten och samarbeten över gränserna, syftar projektet till att bygga kunskap, kapacitet och utvecklingsmöjligheter för professionella inom danssektorn.
De tre huvudaktörerna Rum för Dans/Sverige, Bora Bora Århus/Danmark och Dans Sørøst-Norge/Bærum Kulturhus är starka dansinstitutioner i sina regioner som i huvudsak arbetar gentemot det fria dansfältet.
Genom att stärka samarbetet över gränserna bidrar projektet till en ökad regional konkurrenskraft och kulturell tillväxt. Genom att rikta sig mot det fria dansfältet, där behovet av stöd och samarbete är som störst, bidrar projektet till att skapa bättre arbetsvillkor och öka tillgängligheten till kultur i regionen. På lång sikt kommer detta att leda till ökad yrkesmässig rörlighet, förbättrad samarbetskapacitet och långsiktig hållbarhet för danssektorn i regionen.
Detta är helt i enlighet med Region Hallands strategiska mål om att främja ett rikt kulturliv och skapa goda förutsättningar för yrkesverksamma att bo och verka i regionen.
Projektet finansieras intern inom budget för Rum för dans samt eventuellt genom medfinansiering från medel för regional utveckling.
-
97kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
447kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt skollagen ska huvudmannen regelbundet få information om skolornas systematiska kvalitetsarbete. På Munkagård finns det en vedertagen modell för arbetet som består av olika delar, vilka tillsammans följer upp och kontrollerar alla väsentliga områden av undervisningen och övrig elevrelaterad verksamhet. Modellen ska också främja ett kontinuerligt arbete med ständiga förbättringar.
Årets kvalitetsbokslut vittnar om att omfattande satsningar har skett inom områden såsom exempelvis frånvaro/närvaro, jämställdhet, förberedelser inför GY25 samt skolans internationella arbete och utbyten.
Överlag uppfylls skollagens krav, eleverna är mycket nöjda med skolan som helhet och studieresultaten på aggregerad nivå ligger i de flesta fall i nivå med andra naturbruksgymnasium i landet.
Det finns dock identifierade utvecklingsområden, exempelvis eleverna frånvaro, som kommer att adresseras inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet fortlöpande.
-
92kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Under sammanträdet informeras nämnden om uppföljning av elever som gått på Munkagårdsgymnasiet. Informationen inkluderar frågor kring sysselsättning, matchning med arbetsmarknaden och inom vilka branscher eleverna arbetar.
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen fattade § 6/2024 beslut om att påbörja förstudie gällande utökade lokaler för undervisning samt samlingssal på Löftadalens folkhögskola. Under pågående förstudie har projektgruppen synliggjort att ett alternativ att utreda omfattar förändring av ett av befintliga Internatboende, Piren. Projektgruppen önskar därför att styrgruppen fattar beslut om att inkludera detta i befintlig förstudie för att få bästa möjliga kvalitet på förstudien och ta ett helhetsgrepp. Projektgruppen bedömer att utökningen av uppdraget kan ske inom befintlig ekonomisk ram. Styrgruppen delar bedömningen och vill meddela detta till Driftnämnd kultur och skola.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Driftnämnden ska inför varje nytt år anta en verksamhetsplan. Verksamhetsplanen ska ge kontroll över resurser, resultat och prioriteringar i verksamheten. Nämndens verksamhetsplan inkluderar nämndens budget, investeringsplan, arbetsmiljöplan samt intern kontroll.
Regionfullmäktige har antagit Mål och budget 2025–2028 och tilldelat Driftnämnd kultur och skola sex fullmäktigemål. Som en del i nämndens verksamhetsplan ska nämnden besluta om nämndmål, som bidrar till att fullmäktigemålen uppfylls.
Under mötet presenteras och diskuteras de förslag på nämndmål förvaltningen tagit fram.
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Vid dagens sammanträde lämnas information om följande:
- Övrig information från förvaltningschefen
- Uppföljning av utvecklingsplan Munkagårdsgymnasiet
- Uppföljning av kommunikationsinsats folkhögskolorna
- Workshop kring nämndens riskanalys
- Övrig information från ledamöter
-
96kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
1005kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
511kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
18
Övriga ärenden