Möte 2017-12-14
-
1
Justering 2017
-
2
Godkännande av föredragningslistan
-
Bilagor
-
728kb Ladda ner dokument
-
Regeringsbeslut, uppdrag till Riksantikvarieämbetet att utarbeta en nationell världsarvsstrategi.pdf771kb Ladda ner dokument
-
410kb Ladda ner dokument
-
410kb Ladda ner dokument
-
449kb Ladda ner dokument
-
536kb Ladda ner dokument
-
430kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
471kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
Med delegationsbeslut avses beslut som fattas på driftnämnden kultur och skolas vägnar enligt beslutad delegationsordning den 29 januari 2015 § 7, reviderad senast den 6 december 2016, § 90. Beslut enligt delegation ska anmälas till nämnden vid nästkommande sammanträde. Beslut och underlag ska vara tillgängliga för nämndens kontroll.
-
Vid sammanträdet lämnas information om projektansökningar 2017 omgång två. Andra ansökningsomgången har legat under perioden den 1 oktober med sista ansökningsdag den 1 november. Förvaltningschefen tar enligt nämndens delegationsordning beslut. Förvaltningschefen redovisar vilka projekt som ansökt om stöd till kulturutveckling (projekt).
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Driftnämnden kultur och skola arbetade med riskanalysen vid sammanträdet den 26 oktober. Vid samma tillfälle valde nämnden ut riskområden och bad förvaltningschefen återkomma med förslag till internkontrollplan för 2018 vid
sammanträdet den 14 december.Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Skolinspektionen genomförde under 2017 en inspektion på Munkagårdsgymnasiet. Resultatet redovisades i två beslut daterade 2017-08-21. Under hösten har Munkagårdsskolan och förvaltningen Kultur och skola arbetat med att ta fram åtgärder för de brister inspektionen påpekat.
Driftnämnd Kultur och skola uppdrog 2017-08-31 verksamheten att senast januari 2018 återkomma med skriftlig redovisning på vidtagna åtgärder. Bifogat svar till Skolinspektionen utgör en sådan redovisning.Bilagor
-
DNKS gav i juni 2017 ett uppdrag till RGS Regionfastigheter att genomföra en utredning om hur det framtida behovet av internatboende för elever på skolan skall kunna tillgodoses avseende långsiktighet, attraktivitet, kostnadseffektivitet och antal.
Ett första resultat av utredningen presenterades 31 oktober 2017 och beslut krävs nu för att komma vidare i planerings och budgetprocess.Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med månadsrapporten är att få en överskådlig bild över verksamheten sett ur ett ”koncernperspektiv” och därmed en möjlighet att på ett tidigt stadium kunna korrigera för eventuella avvikelser mot beslutad plan. Månadsrapporten är en av grunderna för en effektiv styrning på kort och lång sikt och utgör basen i regionstyrelsens redovisning.
-
Med utgångspunkt i Hallands kulturplan 2017-2020 har nämndens arbetsutskott genomfört dialoger med samtliga halländska kommuner, Hallands bildningsförbund och Riksteatern Halland kring överenskommelser, där anslag från Region Halland kopplas till kulturutvecklingsinsatser. Dialog med Stiftelsen Tjolöholms slott kommer att genomföras den 15 december 2018.
Förvaltningen har genomfört dialoger med fria kulturaktörerna kring kulturutveckling samt med Hallands kulturhistoriska museum avseende regional arkivresurs.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
”Alla barn och unga i Halland ska ha tillgång till ett rikt kulturliv, med möjlighet till upplevelser och eget skapande. Kultur ska vara en självklar del av deras
vardag i såväl skola som på fritiden – oavsett var de bor eller vem de är. Utgångspunkten för arbetet med barn och unga är FN:s barnkonvention.
Att ge barn och unga tillgång till kultur är ett prioriterat område för samverkan mellan Region Halland och kommunerna.” Hallands Kulturplan 2017-2020
Med utgångspunkt i kulturplanen har nuvarande riktlinjer för subventionerad kultur samt resestöd utvärderats och ett nytt förslag har tagits fram. Den största skillnaden jämfört med nuvarande riktlinjer är att resestödet inte längre är en del av riktlinjerna. Istället föreslås de tre regionala institutionerna Teater Halland, Hallands konstmuseum och Hallands kulturhistoriska museum få riktade anslag med syfte att tillgängliggöra sin verksamhet för barn och unga utanför värdkommunen. Ett visst belopp reserveras för andra verksamheter när de genomför riktade satsningar mot barn och unga utanför egna kommunen.
Riktlinjerna syftar till att öka tillgängligheten till ett kulturutbud med hög konstnärlig kvalitet för barn och unga samt att tydliggöra roll- och ansvarsfördelningen mellan regional och kommunal nivå.Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
SKL har sedan 1970-talet årligen fattat beslut om fastställande av ett schablon-belopp som rekommendation för regioner och landsting för interkommunala ersättningar för utbildningar vid folkhögskolor. Systemet med ersättningen ger invånare från Halland möjlighet att studera vid folkhögskolor i andra län och ger ersättning till värdskolan. Omvänt gäller också, deltagare från annat län som studerar vid Region Hallands folkhögskolor ersätts från hemlänet. Rekommendationen har präglats av ömsesidighet och Region Halland har över tid i stort sett följt SKL:s rekommendation.
En översyn hos SKL av ersättningen påbörjades 2014 och återupptogs 2016 då en arbets- och referensgrupp tillsattes som undersökt om det går att ta fram ett nytt system för interkommunal ersättning. Ett underlag togs fram och skickades på remiss till bl a Region Halland. I vårt remissvar yttrade Region Halland sig positivt. Utifrån remissyttranden ser SKL i nuläget inget skäl till att förändra modellen med en rekommendation, men att förändringen av namnet, nya tillämpningsanvisningar samt administrativa förenklingar är en övergångslösning.Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
Driftnämnden Kultur och skola har utifrån regionfullmäktiges Mål och budget 2018, Hallands kulturplan 2017-2020, statliga styrdokument, egna och externa utvärderingar och tillsynsrapporter, reglemente och av regionstyrelsen beslutade prioriteringar för 2018 identifierat viktiga områden att arbeta vidare med under verksamhetsåret 2018. Verksamhetsplanen för Kultur och skola speglar de prioriteringar som förvaltningen förväntas arbeta med under 2018 och visar på hur förvaltningen ska bidra till att regionfullmäktiges Mål och budget uppnås under 2018.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen beslutade 2017-09-20 att anta budgetramar för nämnder och styrelser inom Regionstyrelsens ansvarsområde i enlighet med regionfullmäktiges beslut om resursfördelning i Mål och budget 2018.
Kulturverksamheten tilldelades 94 263 tkr och skolverksamheten 33 031 tkr.
Finansieringsbehovet 2018 för internatverksamheten vid Munkagårdsgymnasiet har beräknats till 1 540,0 tkr. Driftnämnden kultur och skola har behov av ytterligare 760,0 tkr i regionbidrag utöver det som beslutats 2017-09-20. Detta behov har beskrivits i tjänsteskrivelse som kommer att behandlas i regionstyrelsen den 13 december.
Satsningen på att starta Hallands konstskola från och med läsåret 2018/2019 med placering i Halmstad har beskrivits i tjänsteskrivelse som kommer att behandlas i regionstyrelsen den 13 december. Finansieringsbehovet 2018 är 800,0 tkr och ytterligare 800,0 tkr behövs 2019 för att nå full finansiering av verksamheten 2019.
Kostnaderna för förvaltningsledning, stab och nämnd fördelas mellan kultur- och skolverksamhet.
Investeringsbudget uppgår 2018 till 2,8 mnkr. Skolorna har 2,2 mnkr i investeringsbudget 2018 fördelat till Munkagårdsgymnasiet 1,1 mnkr, Katrinebergs folkhögskola 0,6 mnkr och Löftadalens folkhögskola 0,5 mnkr. Kulturverksamheten har 0,6 mnkr avsedda för konstinköp. -
Enligt av Region Halland beslutad styrning skall Arbetsmiljöplan beslutas av driftnämnden årligen.
Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Tillsammans med verksamhet avtackar nämnden de tjänstemän som gått i pesnion under 2017 med en jullunch på HUS13 på Varbergs färstning.
-
Regionsamverkan Sydsveriges kulturutskott har tagit fram ett positionspapper, ”Ett enat Sydsverige skapar ett starkt Kultursverige”, som beskriver vad som gemensamt prioriteras inom kulturområdet i Sydsverige. Positionspapperet antogs med två mindre ändringar av Regionsamverkan Sydsveriges styrelse 2017-11-23 (ändringarna är genomförda i bifogat positionspapper). Fullmäktigeförsamlingar i alla sex regionerna har nu att besluta om man ska godkänna positionspapperet.
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
På nämnden informeras om:
- förvaltningens aktiviteter kopplat till #metoo-uppropet. Utifrån den aktualisering #metoo-uppropet inneburit för att synliggöra förekomsten av sexuella trakasserier och tystnadskulturer fick Driftnämnd Kultur och skola information om hur kultur- och skolverksamheten arbetar förebyggande och åtgärdande utifrån redan beslutade planer och riktlinjer. Nämnden betonade vikten av att alla i verksamheten – fast och tillfällig personal, elever, deltagare, bidragsmottagare med flera – involveras i samtalen och att ledningen säkerställer att alla vet hur man agerar om man själv är eller ser någon annan bli utsatt för kränkande behandling.
- Information om förmöte med Regionsamverkan Sydsverige den 20 februari 2018