Möte 2020-02-25
-
1
Justering 2020
-
2
Godkännande av föredragningslistan 2020
-
3
Val av sekreterare 2020
-
En årsredovisning 2019 har upprättats för Hallands läns skogsallmänning vilket är allmänningens 103 verksamhetsår. Styrelse för skogsallmänningen är regionstyrelsen och förvaltningen i sin helhet sköts av skogsegendomsdelegationen. Praktisk förvaltare för skogsegendomarna är Södra Skogsägarna ek.för.
Skogsallmänningen har omsatt 6,204 mkr. och har ett resultat på 4,324 mkr. Skogsegendomsdelegationen föreslår att 10% av resultatet överförs till det bundna kapitalet, 82 tkr. förs i ny räkning samt att en utdelning om 3.800 tkr. görs till Region Halland för arbete inom regional utveckling och grön tillväxt.-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
612kb Ladda ner dokument
-
329kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret har upprättat ett förslag till budget för skogsegendomens förvaltade verksamhet 2020. Det budgeterade resultatet är på 3.240 tkr. Resultatet påverkas av lägre avverkningsvolym, större planerade underhållsåtgärder och vissa utvecklingsinsatser.
Kostnader för arbete inom utvecklingsområdena inräknat såsom samarbete med Munkagårdsgymnasiets skogsbruksutbildning med medföljande etableringskostnader samt utvecklingsinsatser inom folkhälsa och information på aktivitetsområde på Plönningemarken. Aktivitetsområdet används så frekvent av det rörliga friluftslivet att det finns behov av att köpa smärre vaktmästeriuppgifter från Regionservice. Budgeten omfattar även kostnader av engångskaraktär som nyanläggning av skogsbilväg på Lia, bro över Kilaån och nya skogsbruksplaner. På Plönningemarken finns det nödvändiga underhållsåtgärder som behöver göras under året såsom dikning av delar av jordbruksmarken samt säkring av aktivitetsområdet.-
226kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
-
Skötseln av Region Halland/skogsallmänningens skogsinnehav bedrivs enligt fastställda mål och innehavet används också som utgångspunkt för sex utvecklingsområden inom grön tillväxt. Ett av dessa utvecklingsområden är att skogsinnehavet ska vara en bas för Region Hallands utbildningsverksamhet inom området.
Regionkontoret har fört diskussioner med Munkagårdsgymnasiet hur detta samarbete ska kunna etableras och har skrivit fram ett förslag till samverkan som innebär att skogsegendomsdelegationen under åren 2020-2022 samarbetar inom följande områden:- Samarbete om skogsskötsel
- Markdisposition
- Digital utveckling
- Normkritik och jämställdhet inom skogsnäringen
Samarbetet innebär att skogsegendomsdelegationen i första hand ställer mark till disposition men ställer också ekonomiska resurser till förfogande för att skolan ska kunna få tillgång till modern teknik och arbeta mer aktivt med jämställdhetsfrågorna inom utbildningen.
Regionkontoret föreslår att förslag till samverkan godkänns. -
Delegationen beslutade i november 2019 att utarbeta en ny skogsbruksplan för samtliga fastigheter. Vid dagens sammanträde informerar förvaltaren om det pågående arbetet med skogsbruksplanerna.
-
Delegationen beslutade i november 2019 att driva ärendet vidare rörande förbudet mot avverkning på Algustorp 4:1. Vid dagens sammanträde informerar Mikael Gustafsson, Södra och Staffan Johansson om hur arbetet bedrivits och vilka kontakter som tagits i ärendet.
-
Halmstad Gnejs AB har anmält att man har intresse av att göra en bärighetshöjande åtgärd på en äldre väg från stenbrottet till gränsen mot grannfastigheten Tiarp. Ett förhöjt underhåll på vägen skulle innebära att stenbrotten på Plönninge och Tiarp knöts ihop och uttransporterna från Plönninges stenbrott skulle kunna via två alternativa vägar.
För att åtgärden ska kunna genomföras krävs ett kompletterande nyttjade- och underhållsavtal för berört vägavsnitt.
Regionkontoret har upprättat ett förslag till kompletterande nyttjanderätts- och underhållsavtal.-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Nuvarande arrendeavtal på Plönninge 1:4 gäller till och med den 15 mars 2021. Uppsägning eller begäran om villkorsändring ska ske senast 1 år före arrendetidens utgång. Inför en ny arrendeperiod finns behov av att göra vissa villkorsändringar i arrendekontraktet inför den nya arrendeperioden.
Regionstyrelsen beslutade i november 2019 om den framtida inriktningen av Plönningeområdet. Beslutet innebär bland annat att inriktningen är att en fastighetsreglering görs och att byggnaderna försäljs. Jord- och skogsmarken förvaltas från om med den 1 december 2019 av skogsegendomsdelegationen. Regionstyrelsens beslut påverkar nuvarande arrendeavtal i den bemärkelsen att byggnadsbeståndet omfattas av den del som ska fastighetsregleras.
Diskussioner har också förts med arrendatorn vad gäller anläggningarna som idag ingår i arrendet och att en förändrad gränsdragning skulle kunna göras mellan Region Halland och arrendatorn.
Regionkontoret föreslår därför att arrendatorn aviseras med begäran om villkorsändring inför den nya arrendeperioden.-
227kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
För att bibehålla värdet av åkermarken och uppfylla de krav som finns i kontraktet med arrendatorn behöver det göras dikesrensning/omläggning av några hektar samt ett återställande av kulverten för Vrånglebäcken under 2020.
Regionkontoret föreslår därför att få i uppdrag att på lämpligast sätt genomföra rensning/omläggning på de mest vattensjuka markerna.-
228kb Ladda ner dokument
-
-
Skogen på Plönningemarken har lång tradition som en tätortsnära rekreationsskog. Under Plönningskolans tid iordningställdes också delar av skogen för att underlätta för det rörliga friluftslivet men också för att utgöra en reell utbildningsplats. På området finns i dag två iordningsställda grillplatser med vindskydd och det finns även två gångvägar anlagda samt ett arboretum.
Regionkontoret har nu gått igenom de anläggningar rör det rörliga friluftslivet och den pedagogiska verksamheten i området. Genomgången har ställts samman i en rapport som tar upp vilka omedelbara underhållsåtgärder som finns men ger också förslag på enkla utvecklingsåtgärder för området. Utvecklingsåtgärderna ligger i linje med tanken att skogarna ska användas för utveckling av både folkhälsoarbete och pedagogik och det faktum att Munkagårdsgymnasiet kommer att ha en del av sin utbildning i området, dvs. utvecklingsområdena Resurs för utbildningsverksamheten och Resurs för ett socialt hållbart samhälle. De följer de av regionstyrelsen uppsatta målen för Region Hallands skogsförvaltning.
Det finns därför skäl både ur en folkhälsoaspekt såväl som ur en pedagogisk synvinkel att genomföra underhållsåtgärderna.
Förslaget är att Regionkontoret får i uppdrag att genomföra de omedelbara underhållsåtgärderna samt de enkla utvecklingsåtgärderna för anläggningarna för det rörliga friluftslivet och i enlighet med Regionkontorets rapport.-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Det rörliga friluftslivet i Plönningemarkens skog är av sådan omfattning att det krävs tillsyn av området på veckobasis. Tillsynen omfattar bland annat tömning av utplacerade papperskorgar och viss städning av de två rastplatserna.
Regionkontoret föreslår att skogsegendomsdelegationen ger regionkontoret i uppdrag att sluta internöverenskommelse med Regionservice för vaktmästeritjänster på en timme per vecka.-
224kb Ladda ner dokument
-
-
Ett förslag till skötselavtal för våtmarkerna på Plönninge 1:4 har upprättats mellan Region Halland och Alexander Runesson som är arrendator på Plönningemarken.
Skötselavtalet är under tiden 2020-2023 och innebär att Alexander Runesson sköter området i enlighet med upprättade skötselinstruktioner och att han har möjlighet att rekvirera det bidrag som är beviljat från Statens Jordbruksverk för området. En viss del av bidraget tillfaller Region Halland för mark som inte omfattas av skötselavtalet.
Regionkontoret föreslår att förslag till skötselavtal godkänns.-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Vid sammanträdet informeras om bland annat:
- Certifieringsrevision
Bilagor