Möte 2024-11-05
-
Skogsstyrelsen erbjuder skogsägare möjligheten att återväta dikade skogsmarker. Arbetet genomförs i skogsstyrelsens regi och för återvätningen ges en engångsersättning till markägaren. Återvätningsarbetet är en del Sveriges arbete med klimatfrågan eftersom dikade marker släpper ut mycket koldioxid. I Södra Sverige beräknas en hektar dikad mossmark släppa ut cirka 26 ton koldioxid per år.
Statsbudgeten innehåller stora statliga anslag till återvätningsarbetet men det har inte varit helt lätt att nå ut om bidragsmöjligheterna men också att kunna genomföra projekten konkret. Skogsegendomsdelegationen beslutade 2023 om att sluta avtal om återvätning av 1 hektar på Plönninge 1:4. Detta projekt har kopplats till ett forskningsarbete som Lunds universitet och Högskolan i Halmstad genomför.
Skogsstyrelsen kontaktade regionkontoret i våras och efterfrågade möjligheterna om att få studera Region Hallands/Hallands skogsallmännings marker för att se om det fanns fler äldre dikade skogsmarker som skulle kunna vara aktuella för en återvätning. De har nu gjort denna inventering och identifierat ett tiotal objekt på sammanlagt cirka 10 hektar som skulle vara möjliga att återväta via statens försorg. Inventeringen har också bidragit med ny kunskap om de marker som förvaltas eftersom den klargjort att det är långt mindre rena mossmarker som dikats ut än vad som det har antagits.
Regionkontoret föreslår att det ges i uppdrag att föra vidare dialogen med skogsstyrelsen för att se om det finns objekt i inventeringen som skulle kunna återvätas och som är rationellt ur ett förvaltningshänseende och påverkar Region hallands klimatarbete och redovisning positivt.
Bilagor
-
842kb Ladda ner dokument
-
820kb Ladda ner dokument
-
-
Skogsprogrammen och skogsstrategierna i södra Sverige har i samverkan med Skogsstyrelsen arbetat med frågan om hur det går att genomföra insatser för att öka jämställdheten i skogssektorn. En särskild jämställdhetsgrupp har bildats och där har Region Halland varit en mycket aktiv part. Arbetet har fokuserat på naturbruksgymnasiernas skogsbruksutbildning eftersom kompetensförsörjningsarbetet i branschen har en hög prioritet.
Inom jämställdhetsgruppen har det nu genomförts en förstudie med syfte att undersöka möjligheter och skapa förutsättningar för ett kommande projekt som verkar för ökad jämställdhet på naturbruksgymnasiernas inriktning skogsbruk samt den första tiden i det skogliga yrkeslivet i Götaland. Förstudien är nu klar och föreslår att ett projekt genomförs. Finansiering skulle ske i samverkan mellan de deltagande parterna med en eventuell extern medfinansiering.
Skogsegendomsdelegationen har under några år stöttat Munkagårdsgymnasiets arbete med frågan exempelvis genom utbildningar men också som ren verksamhet som skogskollot för tjejer. Utifrån förutsättningarna så har Munkagårdsgymnasiet uppnått goda resultat.
Regionkontoret föreslår att dialogen fortsätta dialogen mellan skogspgrogrammen, naturbruksgymnasierna och skogsstyrelsen för att se om projektet går att realisera.
Bilagor
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
Följande sammanträdesdagar föreslås för SED 2025:
25/2 (Årsredovisning)
20/5 (UR1)
24/6
20/8 (exkursion, heldag)
23/9 (UR2)
9/12 (internbudget)
-
Anmäls följande inkomna skrivelser för kännedom
1. Beslut om utvidgning av Naturreservatet Blåalt
2.Dom rörande bildande av gemensamhetsanläggning för VA i Plönninge by
3 Ändrad stavning av Bållalt till Bollalt
Bilagor
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Följande punkter tas upp på dagens sammanträde:
- ...