Möte 2019-12-09
-
1
Godkännande av föredragningslistan
-
2
Justering
-
Kl 09:00 - 09:30
Tomas Rasmussen, kommunikationsstrateg på Campus, informerar om Campus Varbergs verksamhet och dess innehåll. -
Varbergs kommuns kultur- och fritidsförvaltning har sedan 2015 drivit verksamheten Junior. Verksamheten riktar sig främst till barn och unga mellan 9-13 år i behov av fysisk aktivitet och socialt sammanhang.
Under 2016 såg kultur- och fritidsförvaltningen ett behov av att utveckla verksamheten till fler geografiska platser i Varbergs kommun, att kunna möta de barn och unga som inte kan eller vill delta i gruppverksamhet genom individuella lösningar samt att inkludera barn och unga mellan 9-18 år som diagnosticerats med övervikt eller fetma. De sökte då ett samarbete med lokala nämnden Varberg som vid sammanträdet 2017-05-29 beslutade att medfinansiera en utveckling av Junior med sammanlagt 200 000 kr under 2017 - 2018. Nämnden beslutade i samma ärende även att arbeta för fortsatt dialog mellan samordnare för Junior och utvecklingsansvarig för Fysisk aktivitet på recept för barn, i syfte att främja samverkan och bidra till ett gemensamt arbete för barn och unga i behov av fysisk aktivitet och socialt sammanhang.
Den skriftliga återrapporteringen om Junior kompletteras av en muntlig dragning vid nämndens sammanträde av Hanna Erixon, föreningscoach, och Marie Westman, ansvarig ledare för Junior, från kultur- och fritidsförvaltningen i Varbergs kommun.-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2018-2019 har Hallands idrottsförbund i samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Varberg arbetat med Fysisk aktivitet på recept (FaR) för barn. Syftet har varit att skapa en regional arbetsmodell för FaR för barn och unga med behov av särskilt stöd. Målet med arbetet är en ökad fysisk aktivitet och social tillhörighet hos målgruppen. Insatsen ska också bidra till att uppnå målen om goda och jämlika uppväxtvillkor samt att minska skillnader i hälsa.
Lokal nämnd Varberg har stöttat satsningen med 200 000 kr under perioden. Medfinansieringen gjordes för att tillfälligt stödja de föreningar som ingår i satsningen för att möjliggöra en långsiktigt hållbar finansiering från och med 2020.
Den skriftliga återrapporteringen kompletteras av en muntlig dragning vid nämndens sammanträde av Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef Hallands idrottsförbund, Rauni Hannula, idrottskonsulent Hallands idrottsförbund, samt Mattias Sassersson, avdelningschef barn- och ungdomspsykiatrin Varberg.-
256kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
26kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Den lokala nämnden i Varberg har arbetat med nämndens grunduppdrag och prioriteringar utifrån styrdokument, reglemente, utförd verksamhet under 2019 och av regionstyrelsen beslutade prioriteringar för 2020. Utifrån detta har den lokala nämnden identifierat viktiga områden att arbeta vidare med under kommande verksamhetsår, vilket har synliggjorts i förslaget till 2020 års verksamhetsplan och budget.
-
225kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
313kb Ladda ner dokument
-
-
Lokala nämnder har sedan lång tid tillbaka årligen arbetat fram ett gemensamt kunskapsunderlag. Utgångspunkten för framtagandet av kunskapsunderlagen har varit de behov och samhällsutmaningar som lokala nämnder gemensamt identifierat inom ramen för sitt uppdrag. De senaste årens kunskapsunderlag har fokuserat på frågan om ungas psykiska hälsa ur olika perspektiv.
Inför årets kunskapsunderlag beslutade de lokala nämnderna att fördjupa kunskapsöversikten som arbetades fram föregående år kring mångbesökare i
närsjukvården. Kunskapsunderlag är nu färdigställt för godkännande vid sammanträdet.-
263kb Ladda ner dokument
-
-
I lokala nämnders gemensamma dialogprocess 2017 om unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor lyftes bland annat unga HBTQ-personer (homo-, bi-, trans-, queer) fram som en grupp som på generell nivå i högre utsträckning än andra drabbas av psykisk ohälsa. Mot bakgrund av detta beslutade Region Hallands lokala nämnd i Varberg att stödja föreningen ProLoves arbete.
ProLove är en förening i Varberg som arbetar för att sprida kunskap och medvetenhet kring HBTQI i samhället (där I står för intersexualitet). De arbetar för att stödja unga personer som har det jobbigt psykiskt på grund av sin sexuella läggning eller sin identitet. Nämnden beslutade vid sitt sammanträde 2018-12-06 att stödja föreningens arbete med 20 000 kronor för genomförande av kunskapshöjande insats om normer och HBTQI.-
232kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
Delar av nämnden deltog vid Varbergs kommuns utbildning Halva kakan, en dag som handlade om jämställdhet och jämlikhet utifrån Region Halland och Länsstyrelsens rapport ”Från vaggan till graven”. Under nämndens sammanträde kommer en kort sammanfattning göras, och deltagarna som var närvarande återrapporterar. Därefter en gemensam diskussion och reflektionsstund om hur vi kan bära med oss slutsatserna från rapporten ”Från vaggan till graven”.
Bilagor
-
Följande information delges lokala nämnden Varberg.
- Återkoppling Barnkonventionen 30 år - från FN till svensk lag, 20 november - Madelene
- Återkoppling Intressepolitisk dag, 22 november - Madelene, Göran S
- Återkoppling Länspresidium i Halmstad, 22 november - Kalle, Göran G
- Återkoppling Att leda in i framtiden, 2 december - Kalle, Madelene, Peter, Helén, Göran S
- Återkoppling folkhälso- och trygghetsrådet, 3 december - Kalle, Göran G
-
Följande inkomna skrivelser anmäls till protokollet.
Bilagor
-
437kb Ladda ner dokument
-
355kb Ladda ner dokument
-