Justering
Godkännande av föredragningslistan
RF Sisu Halland besöker Lokal nämnd Varberg för att berätta om sin verksamhet, samt berätta hur de arbetar med jämställdhet i föreningslivet.
Varbergs kommun, lokalpolisområde Varberg och Region Hallands lokala nämnd i Varberg har tecknat en samverkansöverenskommelse avseende folkhälso- och trygghetsarbete för perioden 2018–2021. Kopplat till överenskommelsen finns ett behov av att organisationerna årligen tar fram egna problembilder utifrån ett folkhälso- och trygghetsperspektiv. Vid behov kan problembilden ha påverkan på insatserna i befintlig handlingsplan. Problembilden, tillsammans med polisens medborgardialoger, ligger även till grund för nästkommande års medborgarlöfte.
Denna tjänsteskrivelse utgör Lokal nämnd Varbergs problembild inför verksamhetsåret 20201. Innehållet har främst tagits fram utifrån nämndens diskussion vid sammanträdet 2020-05-25.
Problembilden domineras av den pågående coronapandemins effekter på folkhälsan. Nämnden ser att det föreligger en stor risk att pandemin kommer att bidra till att förstärka befintliga skillnader i hälsa mellan olika befolkningsgrupper, framförallt utifrån socioekonomisk bakgrund och diskrimineringslagstiftningens grunder. I problembilden lyfts socioekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet, otrygga hemförhållanden samt alkoholkonsumtion och levnadsvanor fram som viktiga områden att fokusera på under 2021.
Enligt reglementet för Region Hallands lokala nämnder ska nämnderna stimulera folkhälsoarbete i de halländska kommunerna bland annat utifrån Agenda 2030 samt hållbarhetsdimensionerna social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.
Av Lokal nämnd Varbergs verksamhetsplan för 2020 framgår att nämnden i sitt utvecklingsarbete vill bidra till de globala målen för hållbar utveckling genom att synliggöra verksamhetens arbete gentemot de olika målområdena. För att skapa långsiktig hållbarhet i verksamheten som bedrivs vill Lokal nämnd Varberg beakta samtliga hållbarhetsdimensioner i sina insatser.
Nämnden arbetar strategiskt med den sociala hållbarhetsdimensionen bland annat genom att sedan hösten 2019 belysa frågan om jämställdhets- och rättighetsintegrering vid varje sammanträde. För att på ett motsvarande sätt arbeta med den ekologiska dimensionen föreslås nämnden att fatta ett beslut avseende arbete med ekologisk hållbarhet i enlighet med denna tjänsteskrivelse.
Ett av Lokal nämnd Varbergs uppdrag är att verka för en jämlik hälsa genom långsiktigt hälsofrämjande arbete. Mot bakgrund av detta har nämnden under de senaste åren samverkat med Varbergs kommuns anhörigstöd inom ramen för Anhörigveckan. Eventet är ett sätt att uppmärksamma och stärka anhöriga som har närstående som är långvarigt sjuka, funktionsnedsatta eller äldre.
För Anhörigveckan 2020 (som i år infaller vecka 41) föreslås nämnden att tillsammans med anhörigstödet anlita Oskar Henriksson, grundare för Psykologifabriken, för att hålla föreläsningen ”Tänk inte på en gul banan”. Eventet kommer att genomföras digitalt om omständigheterna inte tillåter en fysisk träff. Föreläsningen handlar om hur tankar, känslor och beteenden påverkas i tider av förändring och hur detta kan hanteras. Detta tema är högst relevant under rådande coronapandemi, såväl för personer som tillhör en riskgrupp och dess anhöriga som för den intresserade allmänheten.
Delegationsbeslut har fattats av nämnden utifrån delegationsordning som beslutades vid nämndens sammanträde 2019-02-04, §9.
Bilagor
Lokala nämnden Varberg delges följande information.
Bilagor
Följande inkomna skrivelser anmäls till protokollet.
Bilagor