Möte 2019-03-11
-
1
Justering 2019
-
2
Godkännande av föredragningslistan
-
Genomgång av verksamhetsplanens aktiviteter, roller och nästa steg.
-
Lokala nämnder har ett uppdrag från regionstyrelsen att bidra med ett gemensamt kunskapsunderlag i mål och budgetarbetet. Utgångspunkten i kunskapsunderlaget ska vara de behov och samhällsutmaningar som lokala nämnder gemensamt identifierar inom ramen för sitt uppdrag.
De senaste årens kunskapsunderlag har fokuserat på frågan om ungas psykiska hälsa utifrån olika perspektiv. Bakgrunden till det har varit de många signalerna om en ökande psykisk ohälsa hos målgruppen. Inför mål och budget 2020 valde nämnderna att undersöka kopplingen mellan mångbesökare i närsjukvården och psykosociala faktorer under barn och ungdomsåren. Resultatet av den forsknings- och kunskapsöversikt som genomfördes visade på en stark koppling mellan tidiga uppväxtvillkor och mångbesökare i närsjukvården. Parallellt med forsknings- och kunskapsöversikten påbörjades också ett arbete med en fördjupad analys med utgångspunkt i Region Hallands olika datalager. Den fördjupade analysen genererade ett antal intressanta frågor och fynd att arbeta vidare med.
När länspresidiet sammanträdde i januari diskuterades fokusområde för kunskapsunderlaget inför mål och budget 2021. Länspresidiet enades om att föreslå att fortsätta arbetet med den fördjupade analysen och genom det utforska vad frågan om ungas psykiska ohälsa innebär i Region Hallands hälso- och sjukvårdssystem. -
Region Halland tilldelades under 2018 statsbidrag om 300 000 kronor från Delegation mot segregation (DELMOS) för att arbeta för ökad inkludering. Syftet med bidraget var att skapa förutsättningar för att genomföra en sektorsövergripande kartläggning och nulägesanalys inom området.
Under hösten har arbetet med nulägesanalysen genomförts genom två parallella processer. Dels genom en genomlysning av aktuella och pågående arbeten med fokus på kartläggning och analys av barn och ungas livsvillkor och hälsa. Dels genom en dialogprocess där arbetsgruppen fört dialog med både målgruppen och verksamhetsrepresentanter runt om i Halland.
Lokala nämnder har bidragit till detta arbete med lokala kontaktytor och som stöd i samband med dialogprocessen. Resultatet av analysen presenterades i en slutrapport med plan för fortsatt arbete och överlämnades till DELMOS den 31 januari.
-
Folkhälso- och trygghetsrådet är en etablerad arena där Varbergsnämnden, Varbergs kommun, Polismyndigheten samt Räddningstjänsten Väst samverkar och samarbetar i det kommunövergripande arbetet som handlar om folkhälsa, trygghet och brottsförebyggande arbete.
Under perioden 2018-2021 har folkhälso- och trygghetsrådet identifierat barn och ungas fysiska och psykiska hälsa, ANDT (alkohol, narkotika, doping och tobak) och trygghet och säkerhet som särskilt prioriterade områden. Utifrån dessa områden har en handlingsplan med insatser tagits fram av Trygg i Varberg. Trygg i Varberg är ett tjänstepersonsnätverk tillsatt av folkhälso- och trygghetsrådet.
På sammanträdet lämnas information om hur samverkan inom folkhälso- och trygghetsrådet och Trygg i Varberg är organiserad, samt koppling till Varbergsnämndens verksamhetsplan 2019.Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
-
Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är ett enkätverktyg som används för att ta reda på hur unga upplever sin situation. Verktyget har utvecklats av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). De dryga 80 frågorna i enkäten ger svar på hur unga ser på inflytande, demokrati, arbete, hälsa, fritidsutbud, skolan och framtiden. Enkäten är tänkt att fungera som kunskapsunderlag för politiker, tjänstepersoner och andra aktörer som verkar i Varbergs kommun och bidra till att utveckla kunskapsbaserad och sektorsövergripande ungdomspolitik som utgår från ungas egna upplevelser.
Folkhälso- och trygghetsrådet har beslutat att genomföra Lupp vart fjärde år, med start 2018. Processen samordnas av kultur- och fritidsförvaltningen men analysen av resultaten genomförs av representanter från Trygg i Varberg, där bland andra Varbergsnämndens strateg för social hållbarhet deltar. Analysgruppen ska ta fram en övergripande rapport med sammanställda resultat, samt verka för att sprida resultaten till relevanta nämnder, förvaltningar och verksamheter.
Under sammanträdet lämnas information om genomförandet av LUPP och dess resultat.Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
-
Presidiet beslutade att ändra sammanträdesdagen den 20 maj till 28 maj, heldag, då nämnden behöver arbeta med verksamhetsinriktning.
-
Varbergsnämnden delges följande information.
- Lokala nämnders års-hjul och planeringsprocess
- Att leda in i framtiden - samarbete mellan lokala nämnder
- Revision av lokala nämnder. Revisorerna kommer till sammanträdet den 8 april
- Information om planerade föreläsningar 2019
- Konferens Hälsa på lika villkor
- Återkoppling från föreläsningen om pornografi, sexualiserat våld och mäns ansvar, 7 februari
- Återkoppling från Barnkonventionen, 1 mars
- Inbjudan Integration Halland, 9 april kl 9:00 - 16:30 i Varberg
- Inbjudan Vad är okej på sociala medier, 10 april kl 18:30 - 20:00 i Varberg
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
372kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
Följande inkomna skrivelser anmäls till protokollet.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
823kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
991kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
497kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
824kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument