Möte 2018-12-06
-
1
Justering 2018
-
2
Godkännande av föredragningslista 2018
-
Varbergsnämnden får besök av ungdomsjouren Tigerlilja för att få information om verksamheten.
Bilagor
-
904kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med verksamhetsplanen är att peka ut nämndens inriktning och prioriterade områden under 2019. Nämnden har, utifrån nämndens inriktning, bearbetat verksamhetsplanen med utgångspunkt från uppdrag och tilldelade mål för att öka nämndens leveransförmåga.
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
Varbergsnämndens primära ansvar är att vara befolkningsföreträdare. Nämnden ska utifrån de tre hållbarhetsprinciperna bidra till en positiv regional utveckling. Genom nämndens arbete med inventeringar och bidrag till behovsbedömningar ska nämnden medverka till att utveckla regionens mål inom hälso- och sjukvård och regional utveckling.
Nämnden har fått resurser för att stärka det lokala hållbarhetsarbetet i samverkan med kommunen och andra samhällsaktörer.Bilagor
-
58kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2018 har Hallands idrottsförbund tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrin startat upp Fysisk aktivitet på recept för barn (FaB) i Varberg. Insatsen ska förutom att ge en ökad fysisk aktivitet och ett socialt sammanhang för målgruppen också bidra till att uppnå målen om goda och jämlika uppväxtvillkor samt att minska skillnader i hälsa.
Satsningen har sedan tidigare varit koncentrerad till Halmstad där Region Halland tillsammans med Hallands idrottsförbund under 2016 och 2017 har arbetat med att utveckla en arbetsmodell för FaB.
Region Halland och Hallands idrottsförbund har ingått en överenskommelse för att utveckla arbetet med FaB. I underlaget till överenskommelsen tydliggörs bland annat roller och ansvar mellan berörda aktörer, att arbetet ska utvecklas i fler kommuner samt att man ska arbeta för en långsiktig finansiering.
Syftet med Varbergsnämndens medfinansiering är att under 2018-2019 tillfälligt stödja de föreningar som ingår i satsningen, för att möjliggöra en långsiktigt hållbar finansiering för FaB från och med 2020.-
242kb Ladda ner dokument
-
-
I lokala nämnders gemensamma dialogprocess 2017 om unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor lyftes bland annat unga HBTQ-personer (homo- bi- trans- queer) fram som en grupp som på generell nivå i högre utsträckning än andra drabbas av psykisk ohälsa.
Upplevelsen av att falla utanför de accepterade normerna var tydlig i de dialoger som genomfördes samt att det finns en kunskapsbrist i samhället som påverkar bemötandet. Att arbeta med normkritik och motarbeta könsroller, inte befästa dem, samt att öka kunskapen om HBTQ hos både personal och elever inom skolan, lyftes fram som sätt att förebygga psykisk ohälsa hos unga HBTQ-personer.
ProLove är en förening i Varberg som arbetar för att sprida kunskap och medvetenhet kring HBTQI i samhället (där I står för intersexualitet). De arbetar för att stödja unga personer som har det jobbigt psykiskt på grund av sin sexuella läggning eller sin identitet.
Under 2019 ska ProLove genomföra kunskapshöjande insatser kring normer och HBTQI riktat till personal i skolan. Varbergsnämndens föreslås stödja denna insats som en del i det fortsatta arbetet med resultaten från dialogprocessen, samt som en del i arbetet med att utjämna hälsoskillnader.-
229kb Ladda ner dokument
-
-
I enlighet med lokala nämnders reglemente i Region Halland § 8 (samt 6 kap. 18 § KL) ska nämnden besluta om sammanträdestider för kommande år. Enligt förslag ligger nämndens sammanträdesdagar på en måndag, och sammanträdestiderna är 09:00-12:00.
-
Enligt 6 kapitlet 37 § Kommunallagen kan en nämnd delegera beslutanderätten. Beslut som fattas i enlighet med nämndens delegationsordning ska anmälas till nämnden kommande möte.
Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Den lokala nämnden i Varberg arbetar systematiskt med uppföljning av måluppfyllnad, verksamhetsplan och uppföljning av de ekonomiska ramarna.
Detta sker dels genom de båda uppföljningsrapporterna och årsredovisningen, men även genom att nämnden däremellan månadsvis belyser den ekonomiska utvecklingen och de aktiviteter av större vikt som genomförts utifrån de av nämnden beslutade målen och verksamhetsplanering. -
Vid sammanträdet redovisas och diskuteras Varbergsnämndens genomförda och planerade aktiviteter 2018.
Genomförda aktiviteter 2018-10-30 – 2018-12-06
1. Studiebesök på Thaiboxningsklubben, 8 november – Stefan, Sophia
2. Internationella mansdagen, Halmstad, 19 november - Stefan
3. Föreläsning ”internet, barn och unga”, 20 november – Margareta, Madelene, Sophia
4. Länspresidium, 26 november, Halmstad – Stefan, Anne, Camilla, Sophia
5. Folkhälso- och Trygghetsrådet, 4 december, Varberg – Stefan, Anne, Camilla, Sophia
6. Dialogmöte regionstyrelsens arbetsutskott, 4 december, Halmstad – Anne, Camilla
Det finns inga fler planerade aktiviteter för 2018.-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
Följande information delges Varbergsnämnden:
- Delegation mot segregation (DELMOS) - Camilla
- Arbetsgrupp för familjestöd - Sophia
- Tillitsdelegationens remiss - Camilla
- Uppföljning genomförande av teatern "A perfect lover" - Sophia
- Uppföljning Äppelveckan - Sophia
-
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
535kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
747kb Ladda ner dokument
-
Varbergsnämndens sista möte för mandatperioden 2014-2019 avslutas med en jullunch på Happy Fish vid Varbergs fästning.