Möte 2022-04-27
-
2
Upprop
-
3
Val av protokollsjusterare samt justeringsdatum
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
661kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
344kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
444kb Ladda ner dokument
-
Gustaf Kristensson (S), Elina Berg (S), Maud Lanne (S) och Therese Stoltz (S) har väckt motion om att förstärka naturbruksutbildningen i Halland.
Bilagor
-
41kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av motioner som inkommit efter utskick av kallelse.
Bilagor
-
65kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Interpellationer och frågor som inkommit anmäls till fullmäktige.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
607kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse från uppdrag som ledamot i regionfullmäktige från Anton Nilsson (SD) inkommen 2022-04-04.
Bilagor
-
527kb Ladda ner dokument
-
-
Christina Äng har blivit entledigad från uppdrag som nämndeman i Förvaltningsrätten i Göteborg. Fyllnadsval sker med nominering från Moderaterna.
Bilagor
-
Föreligger avsägelse från uppdrag som ledamot i Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa från Anton Nilsson (SD) inkommen 2022-04-04.
Bilagor
-
477kb Ladda ner dokument
-
-
Carita Boulwén (SD) har inkommit med en begäran om entledigande av ledamot i Hallandstrafiken AB samt fyllnadsval av ledamot i Hallandstrafiken AB med anledning av att Lars Björk inte längre representerar Sverigedemokraterna.
-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Valärenden som tillkommit sedan utskick av kallelse.
Marit Schwerin (M) har begärt entledigande från uppdrag som ersättare i Driftnämnden Kultur och skola.
-
Regionfullmäktiges utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelsen och nämnderna samt genom utsedda lekmannarevisorer den verksamhet som bedrivits i Hallandstrafiken AB samt Teater Halland AB.
Bilagor
-
Samhällsutvecklingen 2021 präglades av återhämtning, såväl inom näringsliv som på arbetsmarknad, där arbetslösheten sjönk tillbaka till nivån före pandemin. Hallands starka befolkningstillväxt vittnar om länets attraktivitet. Närheten till starka arbetsmarknader och det egna näringslivets jobbskapande förmåga bidrar till att Halland också fortsätter vara det län med rikets högsta förvärvsgrad. Långvariga strategiska samverkansprojekt inom regional utveckling gav resultat under året. Hallands regionala utvecklingsstrategi (RUS) och Hallands strategi för hållbar tillväxt antogs under 2021.
Den halländska vården har genom pandemin kunnat upprätthålla en hög tillgänglighet. Region Halland är fortsatt bland de tre regioner med bäst tillgänglighet vad gäller nybesök och operation/åtgärd inom specialistsjukvården. Parallellt med bekämpningen av pandemin har vården kunnat utvecklas enligt nationella riktlinjer och den digitala tillgängligheten har ökat.
Från sensommarens lättnader och gradvis öppnande av samhället fick hela Sverige under hösten 2021 återigen uppleva en ny fas och nya förutsättningar i pandemin. För regionerna innebar det bland annat ett omtag i vaccinationsinsatsen, nya restriktioner och en omfattande provtagning. Halland genomförde en framgångsrik vaccinationsinsats mot covid-19 och gav under 2021 ut cirka 612 000 vaccindoser.
Den skenande smittspridning orsakade en hårt ansträngd situation i den halländska vården under slutet av året. Halland var den region i Sverige som under 2021 hade i särklass flest bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare. Grunden till att Halland, trots den höga smittspridningen, har kunnat möta behovet av sjukhusvård ligger bland annat i att Hallands sjukhus under flera år har bedrivit ett systematiskt utvecklingsarbete kopplat till vårdplatser och vårdtid inom slutenvården.
Personalomsättningen är i princip oförändrad från 2020, dock med en ökad sjukfrånvaro till följd av pandemin, där såväl medarbetare som verksamheter har varit hårt belastade. Samtidigt visar medarbetarundersökningen från hösten 2021 ett fortsatt högt medarbetarengagemang inom Region Halland.
Region Hallands bokslut visar ett balanskravsresultat på närmare 1,2 miljarder kronor. Tillfälliga pandemirelaterade statsbidrag står för cirka hälften av överskottet. Det finns flera orsaker till det positiva resultatet, bland annat en välskött ekonomi, pandemirelaterade effekter och högre skatteintäkter. Samtidigt har en lägre efterfrågan och produktion inom vissa verksamheter inneburit lägre kostnader. Den starka ekonomin gör Region Halland väl rustat för att hantera de långsiktiga följderna av pandemin.
-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktiges presidium föreslår att ansvarsfrihet beviljas för regionstyrelsen och nämnderna för år 2021 i enlighet med revisorernas tillstyrkan.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Riktlinje för god ekonomisk hushållning beslutades av Regionstyrelsen 2019-11-20. I avsnittet om Resultathantering finns bland annat följande principer:
En grundförutsättning för den ekonomiska styrningen är att nämnderna tar ansvar för den från Regionfullmäktige angivna budgetramen.
Nämnden/styrelsen ska ta ansvar för och tillgodoräknas effekterna av sitt eget agerande (oavsett om nämnden redovisar ett överskott eller underskott).
Resultathantering sker per nämnd/styrelse och regleras i budgeten året efter räkenskapsåret.
En plan för att återställa eventuellt underskott inom maximalt tre år efter räkenskapsårets utgång ska tas fram av berörd nämnd/styrelse.
Över-/underskott inom konkurrensutsatt verksamhet hanteras redovisningsmässigt som en särredovisning av eget kapital.
Utifrån nämndernas motiveringar tillsammans med en helhetsbedömning på Regionkontoret föreslås följande budgetavvikelser för anslagsfinansierade verksamheter resultatbalanseras till 2022 (se kommentarer nedan samt bilaga):
Driftnämnd Hallands sjukhus +19,8 mnkr
Driftnämnd Psykiatri Halland +1,3 mnkr
Driftnämnd Ambulans diagnostik och hälsa +6,1 mnkr
Driftnämnd Regionservice +4,0 mnkr
Driftnämnd Kultur och skola +4,8 mnkr
Regionstyrelsens verksamheter +36,3 mnkr
+72,3 mnkr
Övriga driftsnämnders anslagsfinansierade över-/underskott föreslås avskrivas.
För konkurrensutsatt verksamhet kvarstår syftet med resultathanteringen via eget kapital, då dessa verksamheter i egen regi redovisningsmässigt ska kunna jämställas med motsvarande verksamheter i privat regi. Följande resultat 2021 förs till tidigare ackumulerade över-/underskott via eget kapital:
Driftnämnd Närsjukvård Halland – Folktandvården +5,4 mnkr
Driftnämnd Närsjukvård Halland – Vårdval Halland +43,1 mnkr
Driftnämnd Hallands sjukhus – Vårdval hud +0,7 mnkr
Driftnämnd Psykiatri Halland – Vårdval psykiatri +7,2 mnkr
+56,4 mnkr
Driftnämnd Hallands sjukhus och Driftnämnd Psykiatri Halland behöver fortsätta arbetet med åtgärder för att hantera ackumulerade underskott i vårdval hud
(-9,5 mnkr) respektive vårdval psykiatri (-41,8 mnkr).
I beslutad Riktlinjen för god ekonomisk hushållning regleras också ombudgetering av investeringar enligt följande principer:
För beslutade investeringar, som har en budget över flera kalenderår, ombudgeteras regelmässigt medel som ej förbrukats under året över till nästkommande års budget till dess att investeringen är färdigställd. Detta görs under förutsättning att investeringen, beslutad i innevarande års budget, ej har slutförts.
För årligen återkommande investeringar där medel avsätts regelbundet, sker ingen ombudgetering.
Följande budgetavvikelser i investeringsbudgeten föreslås ombudgeteras till 2022 (se detaljer i bilaga):
Driftnämnd Närsjukvård Halland +8,7 mnkr
Driftnämnd Ambulans diagnostik och hälsa +44,0 mnkr
Driftnämnd Regionservice +6,0 mnkr
Regiongemensamt +21,5 mnkr
Regionstyrelsens verksamheter +41,7 mnkr
därav RH Fastighetsförvaltning +28,7 mnkr
därav RH Systemförvaltning +10,0 mnkr
därav Regionkontoret +3,0 mnkr
+121,9 mnkr-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
21kb Ladda ner dokument
-
18kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Mässling har en särställning bland de sjukdomar som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Mässling har mycket hög smittsamhet och allvarliga följdverkningar för många av de som smittas. Hög vaccinationsgrad krävs och är högt prioriterad nationellt för att ge samhället ett effektivt skydd mot utbrott. Sverige har en vaccinationstäckning mot mässling på 97 procent. Globalt finns variationer i täckningsgrad och särskilt i länder med låg socioekonomisk standard. Det finns därför ett något större behov av kompletteringsvaccination hos personer som anländer från andra länder. Slutsatser från tidigare perioder då många flyktingar kommit till Sverige visar att kostnadsfrihet underlättar vaccination. Den aktuella situationen i Ukraina har aktualiserat arbetet med vaccinationskomplettering.
Vaccination av barn är kostnadsfri sedan tidigare. Vaccination mot mässling föreslås nu bli kostnadsfri för alla oavsett ålder i Halland som vid medicinsk bedömning har otillräckligt mässlingsskydd. Beslutet omfattar därmed också asylsökande och de som erbjuds vård på samma sätt som asylsökande.-
102kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats. I skrivande stund är 19 motioner ej slutbehandlade.
-
272kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Regionkontoret redovisar status på genomförandet av de beslut som regionstyrelsen och regionfullmäktige fattat under innevarande mandatperiod. Redovisningen syftar till att ge insyn i och förenkla uppföljningen av fattade politiska beslut. Regionstyrelsen och regionfullmäktige får genom redovisningen en ökad inblick i varandras beslut och i verkställigheten av dessa beslut.
-
77kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Frågeställningar kring hur vi möts och hur vi reser engagerar medarbetare och förtroendevalda. Hittills har det dock saknats en regionövergripande styrning kring möten och resor. Regionkontoret har arbetat fram ett förslag till policy för möten och resor samt en tillhörande riktlinje. Tillsammans ger dokumenten en långsiktig strategisk inriktning och en konkret vägledning i det dagliga arbetet för medarbetare och förtroendevalda. Det övergripande målet är att möten och resor sker på ett hållbart sätt, är kostnadseffektiva och säkra samt bidrar till en effektiv verksamhet och en god arbetsmiljö.
-
104kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
21
Beslut att genomföra försäljningsprocess av byggnadsbeståndet på f.d. Plönningegymnasiet i Harplinge, Plönninge 1:3 samt 1:4
Regionstyrelsen tog 2019 beslut om att ge Regionfastigheter i uppdrag att förbereda för en försäljning av byggnadsbeståndet på f.d. Plönningegymnasiet i Harplinge. Då Region Halland inte längre har någon egen verksamhet i lokalerna så ska dessa säljas. Regionen är fortsatt angelägen om att värna om Plönninge. Syftet med försäljningen är att värna om att Plönninge fortsatt ska utgöra en god boende-, verksamhets- och livsmiljö på landsbygden.
Därför har nu ett arbete initierats med att ansöka om en fastighetsdelning där fastigheten delas upp i en exploateringsfastighet, en boendefastighet samt en jordbruksfastighet.-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Förbundsfullmäktige i Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) beslutade 2022-02-10 om reviderad version av Förbundsordning. Beslutet har föregåtts av en arbetsprocess där medlemmarna, Sveriges regioner, har getts möjlighet att inkomma med synpunkter. Förbundsordningen träder i kraft först efter beslut i samtliga medlemmars Regionfullmäktige.
-
98kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
23
Motionssvar - Utvärdering av effekterna av arbetstidsförkortning inom Region Hallands verksamheter
Agnes Hulthén och Lena Ludvigsson, Vänsterpartiet, har lämnat in motionen ”att utvärdera effekterna av arbetstidsförkortning inom Region Hallands verksamheter”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar på att Region Halland gör en grundlig utvärdering av den eller de modeller för arbetstidsförkortning som finns inom dess verksamheter. Yrkan sker med hänvisning till att Vänsterpartiet arbetar för sex timmars arbetsdag och att de därför vill veta vilka effekter som arbetstidsförkortning har haft på berörda verksamheter.
Att vidta åtgärder som främjar ett hållbart och förlängt arbetsliv är absolut nödvändigt för att hantera kompetensförsörjning både idag och i framtiden. De åtgärder som vidtas behöver dock vara behovsbaserade och ändamålsenliga för respektive verksamhet. De modeller för arbetstidsförkortning som har prövats på akutmottagningarna och förlossningsverksamheterna har redan utvärderats utifrån perspektiven ekonomi, bemanning och hälsoeffekter.
Utvärderingen har redovisats för Regionstyrelsens arbetsutskott under november 2020 (RS190987-1).
Med hänvisning till detta föreslås att motionen avslås.-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
-
Therese Stoltz och Gustaf Kristensson, Socialdemokraterna, har lämnat in motionen ”Samverkan för fler feriearbeten”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar på att Region Halland ser över möjligheterna att utöka antalet feriearbeten inom den egna verksamheten, samverkan med andra organisationer för ett breddat utbud av feriearbeten samt att erbjuda feriearbeten även utöver sommarloven.
Region Halland har sedan 1998 erbjudit feriearbeten under sommaren för ungdomar i åldrarna 16–19 år under namnet Framtidskraft. Som ett komplement till Framtidskraft har regionen under hösten 2021 utrett möjligheterna till andra typer av feriearbeten förlagda hos aktörer som regionen samarbetar med samt möjligheten att erbjuda feriearbeten på andra tider av året än sommaren, så som höst- sport- och påsklov.
Redan inför sommaren 2022 har Region Halland för avsikt att samarbeta med nya aktörer såsom Hallands Bildningsförbund samt Visit Halland och har som ambition att inom dessa verksamheter kunna erbjuda feriearbeten inom Region Hallands regi eller i samverkan med Region Halland. Region Halland har även dialog om kommande höst- och påsklovsarbete hos Teater Halland samt länsmuseerna i Varberg och Halmstad.
Alla nämnda insatser är ett steg mot att pröva nya samarbeten under sommaren samt även vid andra tidpunkter på året. Ambitionen är att börja i mindre skala under 2022 för att sedan utvärdera samt introducera fungerande koncept till andra aktörer.
Med hänvisning till att Region Halland har pågående arbete som är i linje med motionärernas yrkanden föreslås att motionen avslås.-
85kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Åke Andersson och Agnes Hulthén från Vänsterpartiet har i en motion yrkat att Region Halland tar fram en plan för hur dess konstinnehav kan användas mer aktivt som hälsoresurs och komma flera hallänningar till del.
-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
26
Svar på interpellation till regionstyrelsens ordförande om Region Hallands arbete med Agenda 2030
Vid föregående sammanträde ställdes interpellation om regionens arbete med Agenda 2030 Maria Losman och Svein Henriksen (MP).
Vid dagens sammanträde besvaras interpellationen av regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
-
28
Avslutning