Möte 2022-06-22
-
2
Upprop
-
3
Val av protokollsjusterare samt justeringsdatum
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
-
5
Anmälan av motion från från Socialdemokraterna om att införa mensskydd på Region Hallands toaletter
Helen Ung Le(S) och Therese Stoltz (S) har väckt motion om att införa mensskydd på Region Hallands toaletter.
Bilagor
-
659kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av motioner som inkommit efter utskick av kallelse.
-
Anmälan av interpellationer och frågor som inkommit efter utskick av kallelse.
-
8
Avsägelse från uppdrag som ledamot eller ersättare i regionfullmäktige
-
9
Valärende: Avsägelse och val av ny ersättare i regionstyrelsen och ombud till Bolagsstämma Teater Halland AB
Petter Warnholtz (C) har inkommit med avsägelse från uppdrag som ersättare i regionstyrelsen samt ombud till bolagsstämma i Teater Halland AB, inkommen 2022-05-11.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse från uppdrag som ersättare i Driftnämnden Psykiatri från Elisabet Abrahamsson (S) inkommen 2022-05-16.
Bilagor
-
Christina Äng har blivit entledigad från uppdrag som nämndeman i Förvaltningsrätten i Göteborg. Vid regionfullmäktiges sammanträde den 22 april 2022 beslutades att val av efterträdare sker vid nästkommande sammanträde. Fyllnadsval sker med nominering från Moderaterna.
Bilagor
-
Anton Nilsson (SD) blev entledigad från uppdrag som ledamot i Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa vid regionfullmäktige den 27 april 2022. Regionfullmäktige beslutade att fyllnadsval skulle ske vid nästkommande sammanträde. Fyllnadsval sker med nominering från Sverigedemokraterna.
Bilagor
-
Lars Björk (-) blev entledigad från uppdrag som ledamot i Hallandstrfiken vid regionfullmäktige den 27 april 2022. Fyllnadsval sker med nominering från Sverigedemokraterna.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
14
Övriga valärenden
-
Inför mandatperioden 2023-2026 har den politiska organisationskommittén tagit fram ett förslag till arvodesregler för förtroendevalda. Förslaget är i stort sett en fortsättning på nu gällande regler.
Arvodesreglerna har fått en genomarbetning med avseende på disposition. Fördelningen mellan ersättning för förlorad arbetsinkomst och arvode har förtydligats. Den fasta restidsersättningen för heltidsengagerad förtroendevald har reducerats som anpassning till ett mer digitalt arbetssätt.-
80kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Fullmäktige beslutade den 28 oktober 2020 att tillsätta en organisationskommitté med uppdrag att inför kommande mandatperiod se över den politiska organisationen och dess olika ram- och regelverk, inklusive arvodesbestämmelser och övriga villkor som ska gälla för förtroendevalda.
Beslut om den övergripande organisationen fattades av fullmäktige den 2 mars 2022.
Nu liggande förslag utgör en annan del av kommitténs arbetet och gäller förslag till en ny och något mer grundlig reglering för både regionstyrelsen och driftnämnderna i syfte att tydliggöra roller och ansvar.
En helt ny nämnd har tillkommit – driftnämnden för kollektivtrafik med en reglering som i allt väsentligt ska bygga vidare på befintlig ansvarsfördelning mellan Hallandstrafiken AB, regionstyrelsen och ägaren (fullmäktige). I övrigt har nämnderna fått uppdragen tydliggjorda och angivna i ett mer samlat format.
De områden som är lika för nämnderna – tex hur sammanträdena ska gå till återfinns som ett eget kapitel.
Fullmäktiges egen arbetsordning hanteras av nyvalda fullmäktige i samband med det konstituerande fullmäktigemötet under hösten 2022.-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktiges arbetsordning har hittills saknat reglering av fullmäktigepresidiets arbetsuppgifter. Ett förslag till arbetsordning för den kommande mandatperioden innehållande sådan reglering har därför tagits fram. Utöver en reglering av presidiets uppgifter innehåller förslaget inga förändringar från tidigare arbetsordning.
-
89kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktiges presidium föreslår följande sammanträdesdagar för 2023.
1 mars
26 april
21 juni
25 oktober
6 december-
84kb Ladda ner dokument
-
-
19
Regionpolitisk debatt
-
Mål och budget anger de övergripande planeringsinriktningarna för perioden 2023-2027 genom att tydliggöra prioriterade utvecklingsområden. Den löpande ordinarie verksamheten är kärnan i Region Hallands uppdragsutövande och av yttersta vikt.
Mål och budget utgår ifrån den Regionala utvecklingsstrategin (RUS) och från Tillväxtstrategin, Hälso- och sjukvårdsstrategin samt Kulturstrategin.
Syftet är att ge en övergripande vägledning om vad Region Halland ska fokusera på för att klara uppdraget och till 2027 nå målsättningarna i strategierna. Region Hallands Mål och Budget 2023-2027 beslutas av Regionfullmäktige och är en utgångspunkt till nämndernas och styrelsens verksamhetsplaner.
Varje nämnd och styrelse har ett ansvar att bryta ner och konkretisera regionfullmäktiges beslutade Mål och budget i en verksamhetsplan som fastställs av nämnden/styrelsen.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
701kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
337kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
627kb Ladda ner dokument
-
410kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
En årlig översyn och revidering ska göras inför varje nytt verksamhetsår. 2023 års revidering är gjord efter politiska beslut med syfte att förtydliga och säkerställa innehållet för leverantörerna i Vårdval Halland närsjukvård.
-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
1004kb Ladda ner dokument
-
-
22
Beslut om uppdragsbeskrivning och förfrågningsunderlag Vårdval Halland specialiserad öppenvård 2023
En årlig översyn och revidering av Uppdragsbeskrivning och förfrågningsunderlag för Vårdval Halland specialiserad öppenvård ska göras inför varje nytt verksamhetsår. Inför 2023 har innehållet förändrats avseende avtalstid och möjligheten att i förtid säga upp avtalet.
-
82kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med hävningen av pandemirestriktionerna har samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar sett förändringar i sin produktion gentemot föregående år. Exempelvis har provtagningen mot covid-19 sjunkit markant, medan en produktionsökning noteras inom den planerade vården.
Region Halland är fortsatt bland de regioner som har högst tillgänglighet till specialistvård. För medicinsk bedömning i primärvården noteras en förbättring gentemot föregående år och Hallands resultat ligger över riket i genomsnitt.
Inom infrastrukturområdet bedriver regionen påverkansarbete gentemot regeringen för att belysa behovet av nya investeringar inom infrastrukturen. Samtidigt pågår förberedelser inför ett eventuellt nytt uppdrag inom regional fysisk planering, i samverkan med Hallands kommuner. För att främja en god näringslivsutveckling pågår arbete med att utveckla kommunikationen kring och utbudet av regionens olika företagsstöd.
Kulturverksamheten har påbörjat sin återstart efter pandemin. Det är ännu för tidigt att bedöma de långsiktiga effekterna, men det framkommer i dialog med kultursektorn att de regionala stöden har varit betydelsefulla.
Trots att resandet fortsatt är lägre än under perioden innan pandemin, har kollektivtrafikresandet visat en god återhämtningsförmåga med en positiv trend under årets inledande månader.
Det säkerhetspolitiska läget har ytterligare understrukit behovet av säkerhet och robusthet i regionens system. Utöver säkerställd trygghet är den största utmaningen för fortsatt digital utveckling inom vården och regionen just nu försörjning av digital kompetens. Som en följd av detta går alla planerade initiativ inte framåt i önskad takt. Ett arbete för att adressera utmaningen på både kort och lång sikt är påbörjat.-
91kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden, har överlämnat årsredovisning 2021 för stiftelsen.
Västkuststiftelsen förvaltar totalt 280 reservat i området varav 11 är i Halland. Under året har ett reservat – Söderängarna – tillkommit i Hallands län. Region Hallands bidrag var under 2021 1.156 tkr. Stiftelsen hade en omsättning 2021 på 79.064 tkr. med ett resultat på -1040 tkr.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Enligt revisorernas uppfattning har styrelseledamöterna inte handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelsens stadgar är Region Halland en av tre huvudmän. Ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning prövas, enligt § 8 i stadgarna, av huvudmännen. Regionfullmäktige har därmed att besluta om att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden, har överlämnat årsredovisning 2021 för stiftelsen.
Enligt stiftelsens stadgar är Region Halland en av tre huvudmän. Ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning prövas, enligt § 8 i stadgarna, av huvudmännen. Regionfullmäktige har därmed att besluta om att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisningen för 2021.
Revisorerna har granskat årsredovisning och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden en rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning per den 31 december 2021. Revisorerna har inte kunnat finna att styrelseledamöterna har handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen. Revisorerna tillstyrker att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisning och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande och stadgans lydelse föreslås att årsredovisningen godkänns och att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
-
88kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisningen för 2021.
Revisorerna har granskat årsredovisning och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden en rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning per den 31 december 2021. Revisorerna har inte kunnat finna att styrelseledamöterna har handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen. Revisorerna tillstyrker att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisning och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande och stadgans lydelse föreslås att årsredovisningen godkänns och att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
-
88kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Halland är en växande region med en stark och positiv utveckling. Det finns dock i Halland stora inomregionala skillnader när det gäller utvecklingen. Under senare år har diskussionerna om problematiken med inomregionala skillnader ökat och den statliga regionala utvecklingspolitiken har satt frågan i större fokus. I Halland är det främst Hylte kommun som skiljer ut sig när det gäller den inomregionala utvecklingen. För att stärka Hyltes, och därigenom hela Hallands, utveckling föreslås att Region Halland beviljar Hylte kommun 25 miljoner kronor att nyttja för att stärka den lokala näringslivsutvecklingen.
-
87kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Skansliden före detta rehab central, Skansgatan 28, 432 42 Varberg bedöms inte ha något strategiskt värde för Region Halland då Närsjukvården har sagt upp hyresavtalet. Närsjukvården har flyttar ifrån fastigheten 2019. Därav finns inget långsiktigt behov för Region Halland att äga fastigheten
-
968kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Carita Boulwén och Stina Isaksson, Sverigedemokraterna, har lämnat in motionen ”Krav på svenskkunskaper inom sjukvården”. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att Regionkontoret skulle ta fram ett förslag på svar på motionen.
Motionärerna yrkar på att Region Halland utreder möjligheten att införa krav på svenskkunskaper, inklusive möjligheten till testning av sådana kunskaper vid anställning inom sjukvården. Motionärerna yrkar även på att redan anställda inom Region Halland som inte har fullgoda kunskaper i svenska språket ges möjlighet till språklyft.
Sedan ett beslut av personaldirektören 2014-10-01 finns det krav på att utlandsutbildade läkare och tandläkare som arbetar inom Region Halland måste ha språkkunskaper i Svenska på lägst C1 nivå oavsett om de är utbildade inom eller utom EU/EES. Den 1 juli 2016 införde Socialstyrelsen krav på svenska C1 nivå för att erhålla legitimation. Formellt krav på svenskkunskaper på C1 nivå finns alltså inom alla legitimerade yrkeskategorier. Inom Region Halland är dessa krav även vägledande för övriga yrkeskategorier inom patientrelaterade yrkeskategorier.
Vid rekrytering inom Region Halland utvärderas kompetens i svenska språket på likvärdigt sätt som andra kompetenser utifrån uppsatta krav i kravprofilen.
Region Halland arrangerade under flera år och fram till 2019 språklyftande insatser för medarbetare som var i behov av detta. Under 2018 började dock intresset för svenskutbildning minska och en behovsinventering inför förnyade språklyftande insatser 2019 visade att något behov inte fanns. Således upphörde språklyftande insatser. Vid identifierade behov kan i stället särskilda insatser bli aktuella.
Ett exempel på insats för språklyftande insatser är Region Service städ i Varberg som har upplevt svårigheter med brister i språket hos en del anställda. Där har verksamheten nu fastställt ett språkkrav, gjort en kartläggning av samtliga anställdas språkkunskaper och kommer erbjuda språkhöjande insatser under hösten 2022 till de personer som inte når upp till fastställda språkkrav. Detta kommer ske gruppvis på arbetstid.
För att hjälpa cheferna att bedöma språknivå på nya medarbetare har också ett språktest, som ska användas vid rekrytering, tagits fram.
Med hänvisning till att Region Halland av ovanstående föreslås att motionen avslås.Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Möjlighet till besvarande av interpellationer och frågor som anmälts vid innevarande möte.
-
32
Avslutning