Hoppa över navigering
  1.   2

    Upprop

  2.   3

    Val av protokollsjusterare samt justeringsdatum

  3. Följande interpellation och fråga har inlämnats

    • Interpellation från Maria Losman (MP) och Svein Henriksen (MP) till ordförande i Regionstyrelsen om Klimatanpassning sjukhus och andra lokaler för regional verksamhet
    • Fråga från Erik Hellsborn (SD) till ordföranden i Driftnämnden Kultur och skola om fristadskonstnär

    Bilagor

  4. Anmälan av motioner som inkommit efter utskick av kallelse.

     

    Bilagor

  5. Margit Bik (S) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) har väckt motion om kompetens för framtiden. 

    Bilagor

  6. Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Per Stané Persson (S) har väckt motion om att stärka välfärden.

    Bilagor

  7. Johan Lindahl (S) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) har väckt motion om hållbart arbetsliv.

     

    Bilagor

  8. Therese Stoltz (S) och Gustaf Kristensson (S) har väckt motion om samverkan för fler feriearbeten. 

     

    Bilagor

  9. Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Kerstin Nilsson (S) har väckt motion om mobil ungdomsmottagning.

    Bilagor

  10. Vid föregående sammanträde bordlades val av ersättare i regionstyrelsen då Niklas Mattsson (KD) entledigats från uppdraget (§55 RF 2021-06-23). Regionfullmäktige har därför att utse ersättare till regionstyrelsen för mandatperioden till och med 2022-12-31.

    Bilagor

  11. Daniel Johansson (PwC) har avsagt sig uppdraget som auktoriserad revisor för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse. Enligt stiftelsens stadgar utser Region Halland auktoriserad revisor åt stiftelsen som i övrigt har egen styrelse och egen ekonomisk förvaltning.

    Den avgående revisorn har föreslagit att Jelena Karlsson (PwC) övertar uppdraget. Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har meddelat att de stödjer att Jelena Karlsson övertar uppdraget.

  12. Ingen avsägelse har inkommit. 

  13. Region Hallands arbete under våren 2021 har präglats påtagligt av den pågående pandemin. Under sommaren har arbetet börjat återgå till ett normalläge där pandemin är en del av den ordinarie verksamheten.

    Många av regionens medarbetare har under perioden bidragit med extraordinära arbetsinsatser och belastningen har periodvis varit påtaglig. Inte minst har det omfattande vaccinationsarbetet mot covid-19 tagit mycket tid och resurser i anspråk, såväl i styrning och planering som i genomförande. I takt med att vaccinationstäckningen blivit allt högre har vårdbehovet för covid-19 minskat och verksamheterna har successivt börjat omhänderta uppskjutna åtgärder.


    Trots den periodvis tunga arbetsbelastningen har regionens förvaltningar arbetat aktivt med att utveckla verksamheterna. I Mål och budget 2021 har regionfullmäktige beslutat om åtta fokusområden. Sex av totalt åtta fokusområden bedöms nå måluppfyllelse för helåret 2021.

    Region Hallands sjukfrånvaro har under perioden fortsatt ligga på en förhöjd nivå och kostnaderna för inhyrd personal har varit över målvärdet. Samtidigt var personalomsättningen inom målvärdet, där en sjunkande personalomsättning kan ses i majoriteten av yrkesgrupper.

    Inom regional utveckling har arbetet med Hallands strategi för hållbar tillväxt engagerat många medarbetare och strategin närmar sig nu ett färdigställande. I dialog med aktörer och de halländska kommunerna har även en halländsk strategi för smart specialisering tagits fram. De båda strategierna föreslås att antas under andra halvåret 2021.

    Ett intensivt arbete har även pågått under 2021 för att ta fram en ny regional infrastrukturplan. I september går planen ut på remiss.

    Regionens balanskravsresultat prognostiseras till 749 mnkr för 2021, vilket innebär att regionen uppfyller kommunallagens krav på en ekonomi i balans.

    Bilagor

  14. Behovet av ett nytt kalvstall grundar sig i att skapa en bättre djurmiljö för Munkagårdsgymnasiets kalvar. Ett nytt väderskyddat kalvstall innebär också en stor förbättring för personalens och elevernas arbetsmiljö. Förutom djur- och arbetsmiljön ser skolan en vinning ur smittskyddssynpunkt då det blir lättare att skilja kalvarna från besökare.


    Munkagårdsgymnasiet inkom med behovet under 2020 till Regionfastigheter som sedan tillsammans med skolan gjort en utredning för att kartlägga behovet. Detta har resulterat i ett förslag och dess ekonomiska konsekvenser. Driftnämnden Kultur och skola har ställt sig bakom förslaget till nybyggnation av kalvstall samt godkänt ny hyresnivå. Diarienummer för beslutet är DNKS210182.

    Bilagor

  15. Västkuststiftelsens uppdrag är att bevara och vårda den västsvenska naturen och att stimulera friluftslivet. Region Halland är tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgsregionen huvudman i stiftelsen. Västkuststiftelsen jämställs enligt lag med myndighet, när det gäller handlingsoffentlighet och har skyldighet att vårda sitt arkiv. Huvudmännen behöver komma överens om vilken av deras arkivmyndigheter som ska ansvara för tillsynen över att Västkuststiftelsen fullgör sitt ansvar för arkivvården, det vill säga vara arkivmyndighet.

    Arkivmyndigheterna hos huvudmännen har haft samråd och rekommenderar att Arkivnämnden för Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad utses till arkivmyndighet för Västkuststiftelsen. Arkivmyndighet i Region Halland är regionstyrelsen. Regionarkivet har på delegation från arkivmyndigheten ställt sig bakom samrådets rekommendation.

    Bilagor

  16. Enligt 4 kap 8 § i Vallagen anges att indelningen i valkretsar - efter det att kommunerna inom regionen har fått tillfälle att yttra sig – ska beslutas av regionfullmäktige senast den 31 oktober året före det valår då den nya indelningen ska gälla för första gången. (För att gälla ska beslutet vara fastställt av länsstyrelsen.)

    Region Halland har sedan 1976 varit indelat i fyra valkretsar:
    Halmstad – Laholms kommuner – första valkretsen
    Falkenberg & Hylte kommuner – andra valkretsen
    Varbergs kommun – tredje valkretsen
    Kungsbacka kommun – fjärde valkretsen

    Genom en statlig offentlig utredning från 2012, (SOU 2012:94) SOU 2012:94)har konstaterats att det inte längre framstår som motiverat att behålla den tvingande regleringen om valkretsindelning i landsting/regioner. Bedömningen blev istället att skyldigheten för landstingen att göra valkretsindelningar borde tas bort. Utredningskommittén föreslog då att huvudregeln i stället ska vara att ett landsting utgör en valkrets, vilket också gäller idag i vallagen.

    Beslut om att ändra valkretsindelningen behöver inte motiveras, men dialog pågår inom partierna inom regionen om ändrad indelning. Enligt gjorda beräkningar påverkas inte mandatfördelningen av en eventuell ändrad kretsindelning, baserat på aktuellt valresultat innevarande mandatperiod.

    Region Halland har nu hört kommunernas uppfattning, vilka inkommit med följande inställning:

    Falkenbergs, Hylte och Varbergs kommuner förordar en oförändrad valkretsindelning, dvs fortsatt 4 kretsar. Halmstads och Kungsbackas kommuner förordar att indelningen ändras till 1 krets. Laholm lämnar ingen erinran mot att ändra till 1 krets från dagens 4.

    Bilagor

  17. Mottagare av partistöd ska varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts. Enligt kommunallagen ska partistödet användas för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin.

    Redovisningen sker per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige. Redovisningen omfattar erhållet partistöd men inte övriga intäkter och kostnader partiet har. En redovisning ska dock göras om det skett en överföring till andra delar av partiorganisationen. Då skall även redovisas vilken motprestation som erhållits. Har delar av partistödet använts till någon form av valfond eller annan form av sparande ska även detta redovisas.

    Redovisningen ska ske senast den 30 juni året efter att partistödet utbetalats.

    Alla partier i regionfullmäktige har lämnat in redovisning inom utsatt tid. I vissa fall motsvarar den redovisade summan inte de utbetalade medlen. I samtliga dessa fall har partierna meddelat att resterande medel gått till sparande.

    Regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner. Därför föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna.

    Bilagor

  18. Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.

    I skrivande stund är 20 motioner ej slutbehandlade. En motion har varit i beredning längre tid än ett år.

    Bilagor

  19. I en motion inkommen 2021-02-22 ”Stå upp för jämlikhet” föreslår Stina Isaksson och Carita Boulwén Sverigedemokraterna, att Regionfullmäktige ger Regionstyrelsen i uppdrag att ta bort alla krav på speciella HBTQ-utbildningar och certifiering/diplomering av våra verksamheter som sker genom lobbyorganisationer. Motionären yrkar vidare på att HBTQ-frågor lyfts i samma grad som alla andra frågor som behandlas under hanteringen av bemötandefrågor samt att utreda och redovisa kostnaderna för HBTQ-utbildningarna och certifieringarna/diplomeringarna för de senaste fem åren.

    Region Halland arbetar i enlighet med hälso-och sjukvårdslagen samt diskrimineringslagen med jämlikhetsfrågor. I november 2020 antog Regionstyrelsen plan om jämställdhets- och rättighetsintegrering. Där står det att verksamheter erbjuds hbtq-diplomering med regionens egen diplomering. Detta är dock inte något krav. Region Halland arbetar med olika insatser för olika jämlikhetsparametrar, detta beroende på vad för insats ett visst område kräver. Kostnaden för en diplomering per verksamhet är 5900 kr. De senaste fem åren har 8 verksamheter diplomerat sig.

    Bilagor

  20. Carita Boulwén, Stina Isaksson och Ann-Heléne Djivjak, Sverigedemokraterna, har i en motion yrkat på att Region Halland utreder möjligheten att införa en modell för veckoslutstjänstgöring. Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade att regionkontoret skulle ta fram förslag på svar på motionen.

    Motionärerna framför bland annat att veckoslutstjänstgöring bättre skulle utnyttja personalresurserna, möjliggöra ett minskat beroende av bemanningsföretag, minska antalet övertidstimmar samt påverka sjukfrånvaron positivt. Motionärerna baserar sin bedömning på de positiva effekter som veckoslutstjänstgöring har haft i andra regioner, däribland Region Västmanland.

    Region Halland har fortsatt betydande utmaningar att kompetensförsörja verksamheter som bedrivs dygnet runt. Att utreda olika alternativ som kan bidra till att underlätta kompetensförsörjningen av dygnet runt-verksamheten är därför värdefullt. Utredning av olika alternativ behöver dock vara förutsättningslös för att identifiera ändamålsenliga lösningar.

    Med hänvisning till detta föreslås att motionen bifalles med reservation för motionärernas modell för veckoslutstjänstgöring. Utredningen ska förutsättningslöst bedöma om och i sådana fall vilken eventuell modell för veckoslutstjänstgöring som kan vara aktuell i Region Hallands dygnet runt-verksamheter.

     

     

    Bilagor

  21. Mikaela Waltersson (M), ordförande i regionstyrelsen, besvarar interpellation angående spinala muskelatrofier ställd av Huseyin Mirza Karagöz (S) vid föregående sammanträde (§51 RF 2021-06-23).

    Bilagor

  22.   26

    Svar på interpellationer och frågor

  23.   27

    Avslutning

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.