Möte 2018-06-20
-
1
Sammanträdet öppnas
-
2
Upprop
-
3
Val av protokollsjusterare samt justeringsdatum
-
4
Anmälan av inkomna motioner
-
5
Anmälan av inkomna interpellationer och frågor
-
Följande skrivelser delges regionfullmäktige.
- Länsstyrelsens beslut att till ny ersättare i regionfullmäktige utse Camilla Stiernflycht (M) efter avgångna ersättaren Ann-Charlotte Rosendahl (M)
- Tack från Mats Eriksson
Bilagor
-
601kb Ladda ner dokument
-
642kb Ladda ner dokument
-
Ekonomi
Det ekonomiska resultatet för Region Halland efter årets tre första månader är ett underskott på 121 miljoner kronor, vilket är 33 mnkr sämre än den periodiserade budgeten. Jämfört med motsvarande period föregående år är det en resultatförsämring med 109 mnkr.
Region Hallands resultat för 2018 prognostiseras till -194 mnkr vid årets slut, vilket är 211 mnkr sämre än årsbudgeten som uppgår till 16,4 mnkr.
Efter några år med en positiv resultatutveckling och även positiva resultat, så pekar årets resultat på en resultatförsämring. Intäktsutvecklingen försämras samtidigt som kostnadsutvecklingstakten ökar. Under årets första tre månader har skatter och generella statsbidrag, haft en lägre ökningstakt än tidigare år samtidigt som att nettokostnaderna under samma tidsperiod ökat kraftigt. Nettokostnadsandelen efter tre månader uppgår till 105,2 procent, vilket är en försämring med 4,7 procentenheter jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år. Prognosen för 2018 pekar på en nettokostnadsandel på 102,1 procent, det vill säga årets löpande intäkter täcker inte de löpande kostnaderna.
Driftnämnden Hallands sjukhus och Driftnämnden Psykiatri har fortfarande har ekonomiska obalanser, vilket till viss del kompenseras av den centrala reserv som avsattes i budget 2018 för de ingående obalanser som identifierades i budgetarbetet. Reserven uppgår till 131 mnkr och ligger centralt under Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsfinansiering.
Regional utveckling
Halland har en god befolkningsutveckling. Hallands befolkning uppgick 2017 till 324 825 personer. Folkökningen i Halland, som sedan 1970 har ökat betydligt mer än snittet för Sverige, förväntas att utvecklas positivt även i framtiden. En positiv befolkningsutveckling tillsammans med en hög förvärvsfrekvens är grunden för tillväxt i samhället. Halland har den högsta förvärvsfrekvensen i Sverige både för både män och kvinnor, vilket bland annat beror på goda pendlingsmöjligheter till Göteborgs arbetsmarknad men även på utvecklingen av det halländska näringslivet. Den höga förvärvsfrekvensen innebär en positiv utveckling för skattekraften.
Hälso- och sjukvård
Halland levererar idag en hälso- och sjukvård av hög kvalitet inom de flesta områden och har placeringar i topp i nationella jämförelser. Även tillgängligheten till vården i Halland är fortsatt god nationellt sett, både vad gäller patientundersökningar och nationella tillgänglighetsmätningar. Halland ligger konsekvent över tid över resultatet för riket vad gäller tillgängligheten till nybesök inom specialistvården. Halland ligger över målet att 80 procent av patienterna ska ha ett nybesök inom 60 dagar.
Arbetet med tillgänglighet är ett kontinuerligt arbete där nya behov och krav kräver ständig anpassning av både uppföljning och styrning.
Medarbetare
Region Halland bedriver ett aktivt arbete för att minska beroendet av bemanningspersonal och under årets första tre månader har ökningstakten för kostnader för inhyrda läkare och sjuksköterskor sjunkit. Sjukfrånvaron har ökat något jämfört med motsvarande period föregående år och ligger något över 5 procent. Även personalomsättningen har ökat, men i olika omfång i så gott som alla yrkesgrupper, det vill säga, det finns en ökad rörlighet och det både externt och internt. Pensioner är på i stort sett samma nivå som föregående tolvmånadersperiod.Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
Den politiska organisationskommittén överlämnade i februari ett förslag till övergripande politisk organisation som antogs av regionfullmäktige i april. Utifrån det övergripande beslutet har sedan organisationskommittén utarbetat förslag till reviderad arbetsordning, reglementen för regionstyrelsen, driftnämnderna, lokala nämnderna, samrådsorgan, samt arvodesreglementen mfl. En ny överenskommelse om kommun- och regionledningsforum har också utarbetats för antagande.
Organisationskommittén föreslår att förslag till reviderade arbetsordningar och reglementen antas. Ytterligare en revidering kommer att ske efter att SKL:s normalreglementen har lämnats.
Organisationskommittén föreslår vidare att regionstyrelsen beslutar att ge ett utredningsuppdrag om förtydligande av arvodesreglementet inför mandatperioden 2023-2026.-
236kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
385kb Ladda ner dokument
-
298kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
9
Tillfällig överenskommelse för betalningsansvar mellan huvudmännen vid utskrivning från slutenvård
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) trädde i kraft den 1 januari 2018. Samtidigt upphävdes lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård.
Enligt ny lagstiftning (2017:612) ska huvudmännen fastställa gemensamma riktlinjer avseende samverkan enligt den nya lagen och förväntas ingå överenskommelser med varandra om tidpunkt för kommunens betalningsansvar, samt vilka belopp som ska betalas. Om inte beslut om gemensam överenskommelse kan ske är konsekvensen att ny lagstiftning tillämpas fullt ut:
- Betalningsansvaret för en patient inträder tidigast tre kalenderdagar efter det att kommunen är underrättad om att patienten är utskrivningsklar.
- Beloppet för kommunens betalningsansvar regleras via förordning (2017:617) om fastställande av belopp för vård av utskrivningsklara patienter. Beloppet är för år 2018 är 7100 kronor/vårddygn.
- Under 2018 gäller särskilda övergångsbestämmelser för kommunens betalningsansvar avseende patient som vårdas inom psykiatrisk slutenvård. Betalningsansvaret inträder tidigast 30 kalenderdagar efter det att berörda enheter i kommunen är underrättade om att patienten är utskrivningsklar.
Trygg och effektiv utskrivning – beslut i Politisk styrgrupp Halland
2018-02-07 angående övergångsbestämmelse för betalningsansvar mellan huvudmännen vid utskrivning från slutenvård:
• att verka för att betalningsansvaret mellan huvudmännen i samband med utskrivning från slutenvård fortsatt regleras utifrån lagen (1990:1404) gällande regler och rutiner (2017) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård tills ny överenskommelse är beslutad i Halland, dock som längst t o m 2018-10-31.
• att verka för att betalningsansvaret för kommunerna under övergångsperioden 2018 baseras på 2017 års fakturering, då data och uppföljning i enlighet med övergångsbestämmelse inte kan hämtas från IT-stödet Lifecare. Respektive kommun erlägger månatligen en tolftedel av det belopp som fakturerades för hela 2017 till Region Halland.-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland och kommunerna enades under 2014 om en ny överenskommelse för hemsjukvården i Halland. Överenskommelsen innebar att kommunerna under 2015 från Region Halland övertog ansvaret för hemsjukvården upp till och med sjuksköterske-, fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeutsnivå utifrån den så kallade tröskelprincipen. I överenskommelsen om hemsjukvård från 2015 framgick att överenskommelsen skulle utvärderas efter två år. Överenskommelsen utvärderades av extern konsult under våren 2017. Utvärderingen var överlag positiv till överenskommelsen, men identifierade flera förbättringsområden.
I juni 2017 tog Gemensamma nämnden för Hemsjukvård och Hjälpmedel (GNHH) beslut om att en revidering skulle genomföras av hemsjukvårdsöverenskommelsen utifrån utvärderingens slutsatser. Strategisk grupp för socialtjänst och närliggande hälso-och sjukvård fick utifrån detta i uppdrag att, i nära samarbete med den gemensamma nämnden, arbeta fram ett förslag till en reviderad överenskommelse om hemsjukvård i Halland utifrån utvärderingens resultat.-
247kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden, har överlämnat årsredovisning 2017 för stiftelsen.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Enligt revisorernas uppfattning har styrelseledamöterna inte handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelsens stadgar är Region Halland en av tre huvudmän. Ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning prövas, enligt § 8 i stadgarna, av huvudmännen. Regionfullmäktige har därmed att besluta om att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.Bilagor
-
Styrelsen för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden, har överlämnat årsredovisning 2017 för stiftelsen.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Enligt revisorernas uppfattning har styrelseledamöterna inte handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelsens stadgar är Region Halland en av tre huvudmän. Ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning prövas, enligt § 8 i stadgarna, av huvudmännen. Regionfullmäktige har därmed att besluta om att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas uttalande föreslås att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
227kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Föreligger årsredovisning 2017 för Samordningsförbundet i Halland. Regionfullmäktige ska enligt Lagen om finansiell samordning av
rehabiliteringsinsatser (2003:1210) behandla frågan om ansvarsfrihet för samordningsförbund.-
225kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige ska enligt Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (2003:1210) behandla frågan om ansvarsfrihet för samordningsförbund. Årsredovisning för år 2017 för Samordningsförbundet i Halland har inkommit.
-
225kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Regionkontoret och regionens serviceförvaltning arbetar för att genomföra de aktiviteter som är utpekade i Riktlinjer för det interna klimat- och miljöarbetet 2017-2020. Bland annat planeras en analys avseende fossilfria drivmedel samt av Region Hallands interna fordonsflotta.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
-
Öresundstågstrafiken är ett gemensamt regionaltågsystem i Småland, Halland, Blekinge, Västra Götaland, Skåne och vidare in i Danmark. Den svenska delen
hanteras gemensamt av de sex län/regioner som trafikeras av systemet medan den danska delen hanteras av Region Skånes avtal med danska staten.
För att hantera den svenska delen har parterna bildat ett gemensamt bolag, Öresundståg AB. Samarbetet regleras genom ett samverkansavtal. I avtalet regleras att vissa delar av verksamheten ska hanteras av ett gemensamt ägt bolag, Öresundståg AB. Parterna i samarbetet är Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län, Region Blekinge, Region Skåne, Region Halland och Västtrafik AB.
Samarbetet inom bolaget regleras i sin tur, dels av bolagsordningen men även av aktieägaravtal och ägardirektiv. Samverkansavtalet behöver revideras för att bättre spegla den verksamhet som bedrivs idag och även för att kunna styra verksamheten i den riktning som är önskvärd.
Ägarna gav styrelsen i Öresundståg AB i uppdrag att utse en arbetsgrupp som skulle arbeta fram ett förslag till lösning för hantering av fordonsförvaltning,verkstadsdepåfrågor,stoppbild,ekonomi,samverkansavtal m.m.
Resultatet av detta arbete är bifogade dokument. De förändringar som utöver en generell uppdatering av dokumenten kan lyftas fram är:
-Förtroendevalda i styrelsen
-Region Skåne föreslår vd
-Roterande ordförandeskap
-Bolagets säte och verksamhetsort är Hässleholm
-Bolaget får ett tydligare ansvar för de operativa frågorna samt vissa övergripande långsiktiga och strategiska frågor, inklusive en helhetsbild när det gäller hela trafiksystemets ekonomi.
-Bolaget har möjlighet att lägga ut operativa uppgifter på tredje part, i första hand ägarna, och ska inte behöva bygga upp en egen omfattande verksamhet.
-Bolaget får ett samordningsansvar och blir ett paraply för frågor inom fordonsförvaltningen och den nya depån.
Styrelsen i Öresundståg AB rekommenderar därför ägarna att anta bifogade
styrdokument.Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktiges presidium föreslår följande sammanträdestider 2019 för regionfullmäktige.
27 februari
24 april
19 juni
23 oktober
11 decemberBilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse från ledamoten Carl Fredrik Graf (M) som ledamot i Regionfullmäktige från och med 2018-06-21.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse från Jonas Hellsten (M) som nämndeman vid Förvaltningsrätten i Göteborg.
Föreligger avsägelse från och med 2018-08-01 från Stefan Bengtsson (C) för följande uppdrag:
Valda av regionfullmäktige:
Regionstyrelsen, 1:e vice ordförande
Krisledningsnämnden, ledamot
Valberedningen, ersättare
Arvodeskommittén, ersättare
Styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige, ersättare
Representantskapet för Regionsamverkan Sydsverige, ledamot.
Föreligger avsägelse från och med 2018-09-01 från Lars Gustafsson (KD) som revisor i Region Halland.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 29 november 2017, § 84 att fastställa förslag till Regional infrastrukturplan 2018-2029. Förslaget är upprättat utifrån Region Hallands uppdrag som länsplaneupprättare och den av regionfullmäktige fastställda planen är upprättad utifrån en av regeringen given preliminär plan om 1.189 mnkr. att fördela under 12 år, plus de medel som ej förbrukats under åren 2014-2017. Total summa för perioden 2018-2029 uppgår därmed till 1.233 mnkr. Den antagna planen översändes till regeringen som den 31 maj 2018 bland annat beslutade att fastställa de definitiva ekonomiska ramarna för de regionala infrastrukturplanerna.
Regeringens beslut innebär ingen förändring av den av fullmäktige antagna planen och ingen förändring av de medel som avsatts till genomförandet.
Regeringsbeslutet säger också att den Regionala infrastrukturplanen ska fastställas efter det definitiva regeringsbeslutet och att detta beslut ska sändas in till regeringen senast den 1 oktober 2018. Regionfullmäktige behöver därför konfirmera det antagande som skedde i november 2017.-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
21
Sammanträdet avslutas