Möte 2022-10-26
-
Enligt bestämmelserna i 5 kap 11 § Kommunallagen(2017:72) väljer fullmäktige bland sina ledamöter en ordförande och en eller flera vice ordförande. Enligt regionfullmäktiges arbetsordning tjänstgör som ordförande den som varit ledamot i fullmäktige längst tid till dess valen har förrättats.
Med stöd av denna bestämmelse öppnas regionfullmäktiges sammanträde av Lars Fritzon (S).
Bilagor
-
345kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
2
Upprop
-
3
Val av protokollsjusterare samt justeringsdatum
-
4
Val av ordförande för tiden t o m 14 oktober 2026
-
5
Val av 1:e vice ordförande för tiden t o m 14 oktober 2026
-
6
Val av 2:e vice ordförande för tiden t o m 14 oktober 2026
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser/protokoll.
Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
291kb Ladda ner dokument
-
Per Stané Persson (S) och Therese Stoltz (S) har väckt en motion om sommarkort för ungdomar.
En motion anmäls som inkommen i regionfullmäktige innan regionstyrelsen kan påbörja beredning av svar.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av motioner som inkommit efter utskick av kallelse.
-
Anmälan av interpellationer och frågor som inkommit efter utskick av kallelse.
-
I arbetsordningen för regionfullmäktige framgår att det nyvalda fullmäktige på sitt första sammanträde väljer en valberedning för den löpande mandatperioden. Valberedningen består av det antal ledamöter och lika många ersättare som fullmäktige bestämmer. Bland ledamöterna väljer fullmäktige vid samma tillfälle en ordförande och en vice ordförande för den tid som de har valts att vara ledamöter. Valberedningen bestämmer själva sina arbetsformer.
-
Föreligger avsägelse från uppdrag som ledamot i regionfullmäktige från Larry Söder (KD) inkommen 2022-10-12.
Föreligger avsägelse från uppdrag som ledamot i regionfullmäktige från Erik Hellsborn (SD) inkommen 2022-10-20.
Föreligger avsägelse från uppdrag som ersättare i regionfullmäktige från Erik Lindqvist (M) inkommen 2022-09-28.
Föreligger avsägelse från uppdrag som ersättare i regionfullmäktige från Madelen Rossköld (M) inkommen 2022-10-11.
Bilagor
-
662kb Ladda ner dokument
-
736kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
-
Benny Strandberg (KD) har inkommit med avsägelse som ledamot i regionstyrelsen, inkommen 22-09-06.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
14
Valärende: Fyllnadsval entledigande och val av ny ledamot i Samverkansnämnden (västra sjukvårdsregionen)
Benny Strandberg har begärt entledigande från uppdrag som ledamot i Samverkansnämnden (västra sjukvårdsregionen).
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Benny Strandberg (KD) har begärt entledigande från uppdrag som ledamot i Krisledningsnämnden.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse från Madelen Rossköld (M) från uppdrag som ersättare i Driftnämnden Regionservice.
Bilagor
-
Föreligger avsägelse från Madelen Rossköld (M) från uppdrag som ersättare i Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa
Bilagor
-
19
Beslut om bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda i Region Halland (OPF-KL18)
Regionfullmäktige har tidigare i beslut den 12 december 2018 § 115, antagit SKR:s förslag Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL18). OPF-KL18 omfattar politiska förtroendeuppdrag och har sin grund i kommunallagen. Bestämmelserna ska underlätta och möjliggöra för förtroendevald att förena arbetsliv och uppdrag och därmed har bestämmelserna i möjligaste mån anpassats till de pensions- och omställningsavtal som gäller för anställda inom kommuner, landsting,
regioner och kommunalförbund. Omställningsbestämmelserna tar sikte på aktiv omställning, aktiva omställningsinsatser och tidsbegränsade ekonomiska omställningsstöd.
På initiativ av Kommun- och regionledningsforum (KRF) har översyn av regelverk Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL18) inför kommande mandatperiod skett. Föreliggande förslag är en revidering av nuvarande bestämmelserna, baserat på förslag som har processats i Kommun- och regionledningsforum och som kommuner och regionen har kommit överens om som ett gemensamt förslag på en inriktning. Sedan bestämmer varje organisation själv och lokala justeringar är således möjliga.
Revideringen handlar främst om förtydliganden hur skrivningen om 40 %-regeln ska tolkas och hur samordning av inkomster ska ske. Vidare förtydligar de nya formuleringarna att för att ekonomiskt omställningsstöd ska betalas ut krävs egen aktivitet från första dagen i syfte att hitta annan försörjning.-
87kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
I Regionfullmäktiges beslut i februari 2021 om att samorganisera regionkontorets och regionservices IT-funktioner fick regionkontoret även i uppdrag att uppdatera relaterade styrdokument. Ett av dessa är befintlig IS/IT-policy, som nu föreslås ersättas av en policy för digital transformation med relevant innehåll utifrån nuvarande behov av inriktning. Genom att omsätta policyn i Region Hallands Riktlinje för planering och uppföljning kan digital transformation drivas mot en fastställd riktning över tid, och på ett integrerat sätt i regionens ordinarie ledningsprocesser och årliga prioriteringar. Då finns förutsättningar att arbeta strategiskt och målinriktat, samt tillämpa perspektiv som främjar digital utveckling och innovation. Vi kan leda, driva och utveckla digitaliseringen utifrån behov och skapa värde hos våra målgrupper.
-
86kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
Omvärlden och landet står inför osäkra tider. Inflationen i Sverige har tagit ytterligare kliv uppåt och mätt som konsumentprisindex (KPI) toppade den i augusti på hela 9,8 procent. Samtidigt är Halland väl rustat att fortsätta erbjuda god vård och service i osäkra tider, med många i arbete, höga skatteintäkter och en hög inflyttning. Efter åtta månader är resultatet 398 mnkr bättre än budget och för helåret prognostiseras ett överskott mot budget med 410 mnkr.
Vårdförvaltningarna har kunnat se tydliga förändringar i sin produktion och hur invånarna söker vård efter att pandemins restriktioner hävdes i början av februari i år. Söktrycket till akutmottagningarna vid Hallands sjukhus var redan i början av året uppe på lika höga nivåer som före pandemin. Akutmottagningsbesöken ökade ytterligare under sommarmånaderna och har aldrig varit så många som under sommaren 2022. Trycket på provtagningen för covid-19 har minskat kraftigt och psykiatriförvaltningen har sett en minskad efterfrågan på digitala besök.
Förberedelserna inför införandet av ett nytt vårdinformationsstöd har pågått under flera år i Halland. Förberedelsearbetet som sker i nära samarbete med åtta andra regioner följer i stort plan, med planerat införande 2024/2025. Plattformen för digitala vårdbesök inom närsjukvården visar samtidigt goda resultat. Den nya och på kort tid populära chattfunktionen skapar nya beteendemönster som behöver analyseras vidare för att se vilken effekt de har för både invånaren och vården.
I juni tilldelades Region Halland uppdraget av riksdagen att arbeta med regional fysisk planering. I arbetet ingår bland annat framtagandet av en regional fysisk plan som förväntas antas under 2026. Planen ska ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser i länet och vara ett verktyg för kommunal, regional och nationell utveckling.-
96kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
727kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Samtliga partier representerade i regionfullmäktige mottar partistöd. Enligt kommunallagen (kap.4, §§29-32.) ska partistödet användas för att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin. Mottagare av partistöd ska också varje år lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts.
Redovisningen sker per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige senast den 30 juni året efter att partistödet betalats ut. Redovisningen omfattar erhållet partistöd men inte övriga intäkter och kostnader partiet har. En redovisning ska dock göras om det skett en överföring till andra delar av partiorganisationen. Då skall även redovisas vilken motprestation som erhållits. Har delar av partistödet använts till någon form av valfond eller annan form av sparande ska även detta redovisas.
Alla partier i regionfullmäktige har lämnat in redovisning för år 2021 inom utsatt tid.
Regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner. Därför föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna.
Då samtliga partier bedöms leva upp till uppställda redovisningskrav föreslås att regionfullmäktige godkänner utbetalning av partistöd nästa år.-
84kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Processen för att ta fram en ny regional infrastrukturplan går in i sitt slutskede. Inför fastställande i regionfullmäktige i slutet av oktober ges information om processen samt planens innehåll och justeringar som gjorts.
-
93kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Motion har inkommit från Carita Boulwén, Stina Isaksson och Ann-Heléne Djivjak, Sverigedemokraterna, med yrkande att ett pilotprojekt med mobil röntgenverksamhet genomförs i Halland, i egen regi eller i samarbete med kommunerna i länet.
I verksamhetsplanen 2021 för Ambulans, diagnostik och hälsa finns ett uppdrag till förvaltningen att utarbeta beslutsunderlag för ett eventuellt införande av mobil röntgen. Mot denna bakgrund bedöms ett särskilt beslut i regionfullmäktige, om att genomföra ett pilotprojekt med mobil röntgenverksamhet i Halland, vara att föregripa det utredningsarbete som redan är igångsatt.-
90kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
417kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund är 19 motioner ej slutbehandlade.-
305kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Regionstyrelsen tog i februari 2019 beslut om att genomföra förstudie för ny placering för den del av psykiatrins verksamhet som idag är placerad på Vindrosvägen i Halmstad. Anledningen är lokalerna inte längre är ändamålsenliga samt att dom inte heller har något långsiktigt strategiskt värde för Region Halland.
Efter genomförd förstudie föreslås en ny byggnad som kopplas via förbindelsegång och ambulansintag till befintlig byggnad där vuxenpsykiatrin idag har sin verksamhet på sjukhusområdet i Halmstad. Då tänkt placering är i ett av de viktigaste expansionsområdena på sjukhusområdet så har stor vikt lagts vid att inte försvåra för sjukhusets framtida fastighetsutveckling. För att kunna erbjuda fullgod patientsäkerhet så ser verksamheten det som nödvändigt att komma närmre övrig psykiatriverksamhet samt somatisk vård vilket erbjuds på sjukhusområdet i Halmstad. Att befinna sig i närheten av övrig verksamhet möjliggör också utnyttjandet av gemensamma personalresurser samt underlättar också genomförandet av alla kostsamma transporter av patienter, personal osv. Befintliga lokaler är också för små för att kunna möte det ökade behovet som finns inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). De nya lokalerna utformas för att kunna möta både patienternas och personalens behov. Fokus i utformandet av både den inre och yttre miljön har varit att få till en trygg och tilltalande vårdmiljö som tillgodoser olika behov för stimulans och vila.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
Möjlighet till besvarande av interpellationer och frågor som anmälts vid innevarande möte.
-
Gruppledarna presenterar de nytillträdande fullmäktigeledamöterna
-
Välkomna till en utbildning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) angående hot och hat mot förtroendevalda. Hot och hat mot förtroendevalda är ett problem som påverkar både vårt demokratiska system och även enskilda politiker i deras demokratiska uppdrag. Det finns behov av ett systematiskt arbete för att förebygga och hantera problemet.
Utbildningen syftar till öka kunskaperna om hot och hat mot förtroendevalda och dess konsekvenser och innehåller följande block:
- Fakta och bakgrundsläge
- Statistik kring de som drabbas och de som hotar
- Vikten av samtalstonen och det demokratiska samtalet
- Partiernas roll i att förebygga och hantera hot och våld mot förtroendevalda
Vidare information på SKRs webbplats finns här:
https://skr.se/demokratiledningstyrning/politiskstyrningfortroendevalda/hothatvaldmotfortroendevalda/utbildningochutbildningsmaterial/utbildningomhotochhat.11219.html -
Information från kansliet om det praktiska kring fullmäktigearbetet.
-
31
Avslutning