Möte 2018-10-24
-
Enligt bestämmelserna i 5 kap 11 § Komunallagen (2017:725) väljer fullmäktige bland sina ledamöter en ordförande och en eller flera vice ordförande. Enligt Regionfullmäktiges arbetsordning tjänstgör som ordförande den som varit ledamot i fullmäktige längst tid till dess valen har förrättats.
Med stöd av denna bestämmelse öppnas regionfullmäktiges sammanträde av Lars Fritzon (S).
-
2
Upprop
-
3
Val av protokollsjusterare, samt justeringsdatum
-
4
Val av ordförande för tiden t o m 14 oktober 2022
-
5
Val av 1:e vice ordförande för tiden t o m 14 oktober 2022
-
6
Val av 2:e vice ordförande för tiden t o m 14 oktober 2022
-
7
Val av sekreterare
-
I arbetsordningen för regionfullmäktige framgår att det nyvalda fullmäktige på sitt första sammanträdet väljer en valberedning för den löpande mandatperioden. Valberedningen består av det antal ledamöter och lika många ersättare som fullmäktige bestämmer. Bland ledamöterna väljer fullmäktige vid samma tillfälle en ordförande och en vice ordförande för den tid som de har valts att vara ledamöter. Valberedningen bestämmer själv sina arbetsformer.
-
Ledamöterna Stefan Bengtsson, Kristina Karlsson, Helene Andersson och Agneta Åkerberg tillhörande Centerpartiet har inkommit med en motion där de yrkar att upphandling av konferens eller catering där livsmedel ingår skall följa de krav som gäller för inköp av livsmedel enligt Region Hallands riktlinjer.
Ledamöterna Kristina Karlsson, Monica Hansson, Agneta Åkerberg och Helene Andersson, samtliga Centerpartiet, har inkommit med en motion där de yrkar att riktlinjer ska utformas så att det tydligt framgår att vid upphandling av läkemedel skall tillverkaren presentera en godtagbar standard av vilka miljöåtaganden som sker vid forskning, tillverkning och distribution av läkemedel.
Bilagor
-
405kb Ladda ner dokument
-
491kb Ladda ner dokument
-
-
Anmäls att revisionsrapporten Granskning av tillgängligheten inom BUP har inkommit inför dagens sammanträde
Bilagor
-
753kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Hallands länsmuseum har i samband med den pågående om- och tillbyggnaden av Halmstads konstmuseum och konstaterat att det föreligger ett mer omfattande renoveringsbehov i befintlig museibyggnad. Man bedömer att det är ekonomisk och verksamhetsmässigt fördelaktigt att göra detta i samband med pågående om- och tillbyggnad.
Stiftelsen har för att finansiera renoveringen sålt fastigheten Kirsten Munk och av köpeskillingen avsatt 20 mnkr. Halmstads kommuns fastighetskontor som ansvarar för renoveringen och ombyggnaden har underhand meddelat att 20 mnkr inte kommer att räcka utan kostnaderna kommer att uppgå till närmare 40 mnkr.
Stiftelsen har därför inkommit med en anhållan till Region Halland om lån på 10 mnkr till renoveringen av Hallands konstmuseum. Resterande 10 mnkr avser stiftelsen att låna från Halmstads kommun.
Samordning av lånevillkoren till stiftelsen sker mellan långivarna Halmstads kommun och Region Halland.
För återbetalning av lån och räntekostnader, förutsätts detta kunna ske inom stiftelsens normala verksamhetsram utan att driftsbidragen från kommunerna och Regionen framöver behöver ökas för att finansiera dessa kostnader.
Halmstads kommun och Region Halland har i diskussion med representanter från Stiftelsen kommit fram till att en rimlig amorteringsplan för lånet bör vara maximalt 50 år. Räntan på lånet bör vara marknadsmässig. Region Hallands och kommunen räntevillkor bör vara likvärdiga. Räntevillkor för utlåning till regionens bolag kan vara vägledande i detta sammanhang, för närvarande uppgår en 5-årig ränta enligt dessa villkor till ca 1,0 -1,5 procent. Avtalsvillkoren ses över vart femte år.
Den pågående om- och tillbyggnaden finansieras enligt tidigare beslut av Region Halland och Halmstads kommun med investeringsbidrag om 20 mnkr resp 30 mnkr.-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
-
Strategisk grupp har enigt ställt sig bakom förslaget gällande Överenskommelse om trygg och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Halland (gäller fr o m 2018-11-01) som överlämnades till politisk styrgrupp den 25 april 2018.
Den av Kommunberedningen tillsatta politiska styrgruppen beslutade den 7 maj 2018:
• att godkänna och verka för att Överenskommelse om trygg och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Halland ska gälla fr o m 2018-11-01 enligt förslag.-
232kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Regionfullmäktige antog i juni 2018 nya reglementen för bland annat styrelsen, nämnderna och revisorerna. I samband med beslutet informerades om att reglementena skulle komma att revideras ytterligare en gång under hösten med anledning av att SKL:s förslag till normalreglemente anpassat till den nya kommunallagen ännu ej var färdigt.
SKL har nu utarbetat ett förslag till underlag för arbetsordning och normalreglemente och regionkontoret har därför nu gjort en revidering av det beslutade förslaget och som i stora drag följer SKL:s underlag för arbetsordning och reglemente.
Inga förändringar av nämndernas uppdrag föreslås utan dessa är samma som beslutades i juni förutom i en del. Regionstyrelsen beslutade i juni att ansvaret för de strategiska fastighetsfrågorna skulle överflyttas från DN regionservice till regionstyrelsen. Med anledning av detta beslut har föreslås uppdragen för Regionstyrelsen respektive DN Regionservice ändras i enlighet med detta.
Bilagor
-
592kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med starten av innevarande mandatperiod ändrades kommunallagen vad gäller partiernas redovisning av partistöd. Detta innebär bland annat att partierna ska lämna en skriftlig redovisning som visar hur stödet använts för att stärka de politiska partiernas ställning i den lokala demokratin.
Redovisningen ska ske per kalenderår och lämnas till regionfullmäktige. De nya reglerna gäller från år 2015. Redovisningen omfattar erhållet partistöd och inte övriga intäkter och kostnader partiet har. Däremot ska en redovisning göras om det skett överföringar till andra delar av partiorganisationen och vilken motprestation som i så fall erhållits. Har delar av partistödet avsatts till någon form av valfond eller i form av annat sparande ska även detta redovisas.
Redovisningen ska ske senast den 30 juni året efter att partistödet utbetalats.
Samtliga partier i Regionfullmäktige har lämnat in redovisning och regionkontorets bedömning är att redovisningarna följer kommunallagens intentioner varför det föreslås att regionfullmäktige godkänner redovisningarna och att utbetalning av partistödet under 2019 kan ske.
Bilagor
-
25kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
389kb Ladda ner dokument
-
889kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
701kb Ladda ner dokument
-
750kb Ladda ner dokument
-
593kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Regionsamverkan Sydsverige har arbetat fram ett positionspapper inom arbetsmarknad och kompetensförsörjning som ska tas upp på styrelsemötet den 27 september i Kristianstad. Förslaget är att positionspapperet antas av Regionsamverkan Sydsveriges representantskap den 19 oktober. Innan representantskapets möte behöver medlemmarna besluta om positionspapperet.
I processen att ta fram detta positionspapper har tillfällen för förankring i respektive ingående organisation getts. I förankringen har det även funnits möjlighet att föra fram kommentarer till arbetsgruppen.
Syftet med positionspappret är att lyfta fram såväl utmaningar som förslag på lösningar för hur samverkan mellan stat, region och kommuner samt utbildningsordnare och företrädare för arbetslivet kan utvecklas för att klara den framtida kompetensförsörjningen.
Regionsamverkan Sydsverige menar att det behövs ett stärkt regionalt ansvar inom området kompetensförsörjning. I positionspappret beskrivs områden där antingen regionalt utvecklingsansvariga organisationer skulle kunna ta ett ökat ansvar eller där andra organisationer behöver förändras för att den långsiktiga kompetensförsörjningen ska fungera bättre.
Regionsamverkan Sydsverige har enats kring fyra prioriteringar för den nationella politiken för kompetensförsörjning som vi vill se genomförda:
• Stärkt regionalt inflytande över regional utbildningsplanering
• En arbetsförmedling med flexibla regionala uppdrag kring samverkan och dimensionering
• Ökade insatser för det livslånga lärandet på en föränderlig arbetsmarknad
• En stärkt rekrytering till utbildningar som leder till yrken med brist på personal-
237kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Av regionfullmäktiges mål förväntas 5 uppfyllas helt, 8 uppfylls delvis och 1 mål uppfylls inte alls under året. Väger man samman måluppfyllelsen för regionens finansiella mål med målen för verksamheten, blir dock bedömningen att regionen inte uppfyller kraven på en god ekonomisk hushållning. Det beror främst på att det finansiella resultatet inte är tillräckligt starkt.
Region Hallands prognos för helår baserat på utfallet efter åtta månader uppgår till minus 127 mnkr. Det är 143 mnkr sämre än årsbudgeten men 67 mnkr bättre än i uppföljningsrapport 1. Skatteintäkterna och de generella statsbidragen beräknas tillsammans öka med 4,2 procent under 2018 jämfört med 2017. Samtidigt visar prognosen att verksamhetens nettokostnader uppgår till 5,2 procent. Det lagstadgade balanskravet innebär att ett negativt resultat i årsbokslutet måste återställas inom tre år.
Det ansträngda ekonomiska läget delar Region Halland med övriga regioner och landsting. Ekvationen att hålla nere kostnadsutvecklingen, rusta vården för kommande lågkonjunktur i kombination med en åldrande befolkning, rekrytera och behålla medarbetare och utveckla vårdformer, digitala lösningar tillsammans med arbetssätten – den är inte enkel.
Enda möjligheten är att göra det tillsammans, genom samarbete och samverkan. Varken lösningar, problem eller resurser är samlade hos en part. En hållbar utveckling för både verksamhet, patienter, invånare och medarbetare behöver skapas tillsammans inom organisationen och utanför, mellan regioner, företag och i olika funktionella samarbeten.-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
721kb Ladda ner dokument
-
-
Som en del i arbetet med en budget i balans beslutas föreslagna åtgärder för 2018. Arbetet med att sänka kostnadsutvecklingstakten fortsätter och detta beslut är ett första steg. Regionstyrelsen har sen tidigare uppmanat samtliga nämnder och styrelser inom Region Halland till en allmän ekonomisk återhållsamhet. Detta gjordes i samband med UR1 2018. I uppföljningsrapport 1 (UR1) gavs ett uppdrag till tf regiondirektör att ta fram konkreta åtgärder för att sänka kostnadsökningstakten och nå en ekonomi i balans.
Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
-
Inför 2015 gjordes en höjning på 40 öre från 10,42 till 10,82. Till budget 2019 med planperiod 2020-2021 föreslås en fortsatt utdebitering på 10,82, vilket är den fjärde lägsta i landet utifrån utdebiteringssatser för 2018.
-
261kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt regionfullmäktiges arbetsordning ska regionstyrelsen två gånger om året redovisa till fullmäktige vilka inlämnade motioner som ännu inte har slutbehandlats.
I skrivande stund finns sex motioner som inte har slutbehandlats av regionfullmäktige.
Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelsen för Sigrid och Adolf Nordenborgs stiftelse har överlämnat årsredovisning 2017 för stiftelsen.
Revisorerna har granskat årsredovisningen och styrelsens förvaltning. I revisionsberättelsen framgår att revisorerna anser att årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden en rättvisande bild av stiftelsens finansiella ställning. Revisorerna har inte kunnat finna att styrelseledamöterna har handlat i strid med stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen.
Enligt stiftelseförordnandet ska regionfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisningen och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.
Med anledning av revisorernas utlåtande föreslås att årsredovisningen godkänns och att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.-
226kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
24kb Ladda ner dokument
-
869kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har lämnat in en motion med förslag att införa gratis kollektivtrafik under lågtrafik i hela länet från och med 65 års ålder. Svar på motionen har utarbetats i samråd med Hallandstrafiken.
-
233kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
843kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse av uppdrag som ledamot eller ersättare i regionfullmäktige från
- Mikael Wendt (L), ledamot
- Jenny Petersson (M), ersättare
- Roger Krantz (SD), ersättare
- Ellen Österberg (L), ersättare
-
Länsstyrelsen har inkommit med begäran om förslag på ledamöter till Viltförvaltningsdelegationen. Det är Länsstyrelsen som utser ledamöter och ersättare i delegationen. Region Halland har att nominera fem personer som ledamöter och fem personer som ersättare för mandatperioden 2019-2023.
Paragrafen justeras omedelbart.
Bilagor
-
265kb Ladda ner dokument
-
-
Föreligger avsägelse som ledamot av Strukturfondspartnerskapet från Elisabeth Falkhaven (MP).
-
Hovrätten har inkommit med hemställan om att Regionfullmäktige utser nya nämndemän då Jon Thorbjörnsson och Elisabeth Falkhaven entledigats från sina uppdrag.
Bilagor
-
335kb Ladda ner dokument
-
337kb Ladda ner dokument
-
-
26
Ajournering för lunch
-
Gruppledarna presenterar de nytillträdande fullmäktigeledamöterna.
-
28
Introduktionsföreläsning Hallandsbilden
-
29
Sammanträdet avslutas