Hoppa över navigering

Möte 2025-03-20

Central Samverkansgrupp
08:30 - 12:00 Fataburen, Södra vägen 9
  • Mötet var överens om att utse närvarande företrädare för respektive arbetstagarorganisation att bredvid ordförande justera protokollet.

  • Anna Pohjanen, förvaltningschef för Ambulans, diagnostik och hälsa besökte Centrala samverkansgruppen för att informera om sin förvaltnings olika verksamheter samt delgav sina tankar kring nuläge och framtidsspaning. Hon informerade om den utveckling som verksamheterna gör inom olika områden samt vilka olika utmaningar som de står inför.

    Dialog fördes i samverkansgruppen.

  • Region Halland är i en pågående införandeprocess av nytt journalsystem benämnt Cosmic Driftsättning är planerat till den 29 mars 2025. Arbetsgivaren informerade samt förde dialog med arbetstagarorganisationerna om nulägesstatus och förutsättningar inför införandefasen

    Avsikten är att lördag den 29 mars kl 07.00 tas beslut ”go-live” och kl 10.00 går VAS över till läsläge och Cosmic införs.

    Arbetsgivaren informerade om hur driftsättningen är organiserad på övergripande nivå, bestående av en regional ledning/Ledningsgrupp vård. Därunder finns Driftsättningsledning samt Cosmic Särskild ledning.

    Driftsättningsledningen ska säkerställa att Cosmic fungerar som applikation och att driftsättningen sker enligt tidplan. Den syftar till att skapa en helhetssyn på driftsättningen och att följa upp.

    Särskild ledning har en uppsamlande funktion för hur det fortlöper i den dagliga driften i verksamheterna. Likaså att säkerställa att Cosmic fungerar effektivt för medarbetarna genom att samla in information från vårdverksamheterna om systemets funktionalitet, behörigheter, arbetssätt och rutiner.

    Det finns en planering för intern och extern information före, under och efter driftsättningen. Information sprids via ordinarie kanaler.

    Support finns uppbyggd med ett utökat verksamhetsnära stöd där enhetsstöd/användarstöd i varje verksamhet är fösta linjens support. Dessa funktioner kan i sin tur kontakta en andra linjens support som finns på varje förvaltning som i sin tur kan kontakta regional support. Dock för enskild medarbetare ska man i första hand vid frågor läsa rutiner och manualer och i andra hand fråga en kollega. Därefter att kontakta enhetsstöd/användarstöd.

    Arbetstagarorganisationerna ställde frågor och dialog fördes. Arbetsgivaren är fortsatt mycket intresserad av de synpunkter och frågeställningar som arbetstagarorganisationerna fångar via sina medlemmar avseende införandet av Cosmic.

  • Nationella överenskommelser (NÖK) mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regeringen sluts inom områden som båda parter har identifierat som särskilt viktiga för den fortsatta utvecklingen av hälsa, vård och omsorg i kommuner och regioner. NÖK blir i huvudsak officiella i december varje år, men kan också beslutas och presenteras under andra perioder. Generella och riktade statsbidrag är en del av finansieringen för hälso- och sjukvården och är inräknat i budget.

    Arbetsgivaren informerade om de nationella överenskommelser som Region Halland inbegrips i:

     

    ·         Hälso- och sjukvård

    o   Förlossningsvård och kvinnors hälsa

    o   Läkemedelsförmånerna

    o   Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider

    o   Psykisk hälsa och suicidprevention

    ·         Civilt försvar

    o   Ändringsöverenskommelse om försörjningsberedskap för läkemedel 2025

    o   Regionernas arbete med krisberedskap och civilt försvar 2024-2026

     

    Arbetsgivaren informerade också om förordningar som har ersatt tidigare nationella överenskommelser inom områdena:

    ·         God och nära vård

    ·         Ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården

    ·         Hälso- och sjukvårdens beredskap och civilt försvar

     

    SACO lyfte att det är mycket administrativ tid och resurser som krävs för att redovisa de insatser som verksamheterna gör och som behöver styrkas för att erhålla de statsbidrag som aviseras.
    Arbetsgivaren svarade att de förstår detta och att ekonomidirektörsnätverket har påtalat detta. Som enskild aktör kan inte Region Halland påverka de mallar som ska fyllas i avseende redovisning.

    Regionkontoret samlar in verksamheternas redovisningar och sammanställer vilket också är ett arbete som upptar mycket tid för att sammanställa ett helhetssvar från Region Halland.

  • I Region Halland pågår införande av nytt system för personalplanering, schemaläggning och bemanning, benämnt Tessa. Detta system kopplas till PS Självservice. Som del i Tessa ingår möjligheter att beräkna LAS-tid, bl a för att säkerställa bevakning av konvertering och företräde. Arbetsgivaren informerade och förde dialog med arbetstagarorganisationerna om den LAS-funktion som är uppbyggd inom ramen för Tessa. Funktionen kommer att ersätta nuvarande system benämnt Winlas där vi nu räknar anställningstid. Avsikten är att införa funktionen i april. Det finns fördelar, bl a att information om anställningstid blir mer tillgängligt för den enskilde medarbetaren men också bra underlag som underlättar arbete för chefsstöd, chef och GAS. Det finns också en fördel i att allt nu samlas i samma system, Tessa.

     

    Detta medför att LAS-rutinen till vis del justeras och anpassas för Tessa. Likaså har mallar och blanketter setts över och i vissa delar automatiseras flödesprocesser.

     

    Arbetstagarorganisationerna såg positivt på förändringarna.

  • Arbetsgivaren informerade och förde dialog med arbetstagarorganisationerna om nulägesstatus avseende sjukhusstrukturen. Just nu utvecklar man vidare de arbetssätt som finns. Justering sker av styrgruppen som innebär att den utgörs av Ledningsgrupp Vård (LGV) och Regional ledningsgrupp (RLG) med Hälso- och sjukvårdsdirektören som ordförande.

     

    Redogjordes för arbetssätt och processer inför förstudierna. Informerades också om de förstudier som är beslutade och som är i uppstartsfasen.

    Inom programmet för sjukhusbyggnationerna kommer flera projekt att löpa parallellt. Det kommer bl a att innebära tillfälliga byggnationer för evakueringsinsatser av verksamheter under tid för nybyggnation. Understrykas ska att dessa tillfälliga byggnationer kan löpa över många år.

     

    Informerades också samt fördes dialog om hur kommunikationsplaner ska upprättas. Såväl kommunikation för hela programmet som löper t o m 2040-talet men också att respektive projekt inom programmet behöver kommunikationsplaner.

     

    Informerades även om den fördjupade analys beträffande måltidsförsörjning, där arbetet är påbörjat med företrädare involverade från berörda förvaltningar.

     

    Avslutningsvis fördes dialog mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationerna om formerna för hur arbetstagarorganisationerna involveras via någon form av regionsövergripande samverkansgrupp kopplat till programmet kring sjukhusbyggnationerna. Klargjorde också att det behövs en facklig förankring av förstudierna.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.