Hoppa över navigering

Möte 2025-01-23

Central Samverkansgrupp
09:30 - 12:15 Fataburen, Södra vägen 9
  • Mötet var överens om att utse närvarande företrädare för respektive arbetstagarorganisation att bredvid ordförande justera protokollet.

  • Regiondirektören har under 2024 fattat beslut om förändrad organisation avseende att:

    -utbildningsfunktionen, i tidigare FoU verksamhet, organiseras tillsammans med regionens HR-funktion.

    -forskningsfunktionen ska organiseras direkt under biträdande regiondirektör.

    -påbörjad utveckling av arbetssätt fortsätter för att på bästa sätt möta de förväntningar som ligger i linje med RS beslut 2024-06-05.

    Mot bakgrund av det har arbetsgivaren tillsammans med arbetstagarorganisationerna genomfört risk- och möjlighetsanalyser av såväl Centrum för Forskning och Innovation som Medicinska biblioteken. Även de berörda medarbetarna har varit involverade i processen.

    Vid detta möte redogjorde arbetsgivaren för metodik i processen samt genomförda risk- och möjlighetsanalyser.

    Ett antal risker och möjligheter identifierades på respektive analys. Uppföljningar av dessa analyser kommer att ske i samband med UR1 och UR2.

    Arbetsgivaren redogjorde också för utredningsuppdragets fortsatta arbete avseende biblioteksutredningen.  

    Dialoger fördes.

  • Arbetsgivaren arbetar fortlöpande med beredskapsfrågor, bl a kring robusthet och hantering av olika situationer som Region Hallands verksamheter kan ställas inför. Arbetsgivaren informerade och förde dialog med arbetstagarorganisationerna om nulägesbild avseende Region Hallands arbete kopplat till krisberedskap och civilt försvar. Redogjordes för de tre delområdena försörjningsberedskap, robusta sjukhusbyggnader samt kontinuitetshantering.

     

    I försörjningsberedskap ingår att säkerställa tillgång till exempelvis livsmedel, läkemedel, sjukvårdsprodukter och övrigt nödvändigt materiell för att snabbt kunna anpassa sig till förändrade förhållanden och behov.  Arbetet pågår med full kraft och det bedöms som att det finns en god nulägesstatus. Arbete stäms av kontinuerligt i Regionledningsgruppen (RLG).

    Likaså informerades om Region Hallands arbete med beredskap för digital infrastruktur, el, värme, reservkraft, vatten och kyla. Detta för att ha beredskap att snabbt kunna anpassa sig till förändrade förhållanden och behov. Det konstaterades att Region Halland idag sammanfattningsvis har en god nivå på robusthet men arbetet fortsätter kontinuerligt.

    Likaså har Region Halland ett nationellt fokus då de fastställs olika lagregleringar på nationell nivå som behöver beaktas. Det händer även saker i vår omvärld som gör att det är av stor vikt att ha en kontinuerlig omvärldsspaning.

    Dialog fördes i samverkansgruppen. Olika förslag från arbetstagarorganisationerna diskuterades.

    Arbetsgivaren kommer att fortlöpande hålla samverkansgruppen uppdaterad i detta arbete.

  • Det finns i Region Halland reglerat i avtal avseende förordnande för chefer med tidsbegränsat uppdrag i sådan roll. Likaså i sådant avtal reglerat vad som gäller vid upphörande av chefsförordnandet. Arbetsgivaren har gjort en översyn av dessa avtal och informerade och förde dialog med arbetstagarorganisationerna om förslag till förändringar, specifikt kopplat till ändrad lön vid chefsavtals upphörande och återgång till grundprofession.

    Vision ser ett problem för yrkesgrupper inom deras avtalsområde då det är stora skillnader mellan chefslönenivåerna och de lönenivåer som tillämpas på deras yrkesgrupper. Vision undrade också om det avses skilja sig i principen på reglering av lönen beroende på om det är arbetsgivaren som säger upp aktuellt chefsförordnande eller om det är chefen som på egen begäran säger upp sitt chefsförordnande?

    Även Vårdförbundet kan se en farhåga i att lönetappet kan bli stort vid återgång till grundprofession.

    Hallands läkarförening noterade att det vid några löneöversyner inneburit lägre utfall för chefsgrupperna än för de yrkesgrupper som chefen är chef över, vilket de anser är olyckligt.

    Sammantaget fanns en positiv bild från arbetstagarorganisationerna till arbetsgivarens förslag till förändringar.

    Arbetsgivaren svarade att detta är ett förslag till förändring i förordnandena som de vill fortsätta att föra dialog med arbetstagarorganisationerna även vid kommande samverkansmöte. Det finns många detaljer i sammanhanget som arbetsgivaren ska undersöka vidare innan slutligt förslag läggs fram.

  • På begäran av revisorerna i PWC så träffade arbetstagarorganisationerna företrädare för PWC för att föra dialog kring och svara på frågor från PWC kopplat till individuell lönesättning.

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.