Hoppa över navigering

Möte 2025-03-06

Central Samverkansgrupp
08:30 - 12:00 Fataburen, Södra vägen 9
  • Mötet var överens om att utse närvarande företrädare för respektive arbetstagarorganisation att bredvid ordförande justera protokollet.

  • Regiondirektören träffar kontinuerligt arbetstagarorganisationerna för att föra dialog om Region Halland i nuläge, framtidsspaning och omvärldsspaning.

    Vid detta möte förde regiondirektören resonemang med arbetstagarorganisationerna om ekonomi och budget, befolkningsprognosen för Halland, stundande Cosmicsinförande, arbetet med totalförsvarsfrågorna samt arbetet med sjukhusbyggnationerna.

    Dialog fördes i samverkansgruppen.

  • Som ett led i arbetet med framtagande av Mål och budget genomfördes en inledande dialog mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationerna kring de samlade planeringsförutsättningarna 2026-2029 där de senare välkomnas att inkomma med inspel och synpunkter.

     

    Arbetsgivaren beskrev utgångsläget inför Region Hallands planeringsprocess.

    Konstaterades att det fortsatt råder lågkonjunktur och dessutom påverkas planeringsförutsättningarna av omvärldsläget.

    Vad det anbelangar de ekonomiska förutsättningarna 2026-2030 så prognostiseras på resultatsidan ett mindre överskott men inräknat att Region Halland behöver ha två procent av skatteintäkter och generella statsbidrag i marginal så kommer varje år (2026-2030) innebära underskott. Det innebär att prognosen totalt sett ger ett underskott. Med det som bakgrund behöver frågan ställas är hur Region Halland ska lösa underskottet.

    Arbetsgivaren informerade också och förde dialog med arbetstagarorganisationerna om principerna för den långsiktiga utvecklingen samt budgetfördelningsmodellen. Det kommer behövas ett arbete kring kostnadsutvecklingen samt att jobba med effektiviseringar.

     

    Dialoger fördes i samverkansgruppen.

    SACO undrade över investeringar från arbetsgivarens sida, t ex inom arbetsmiljöfrågor och fastighetsfrågor där det är undermåliga fastigheter. SACO undrade hur arbetsgivaren planerar kring det. SACO ser svårigheter att skjuta investeringar framåt i tid ett antal år eftersom problemen finns redan nu.

    Arbetsgivaren svarade att de återkommer i dessa frågor vid nästa möte då planeringsförutsättningarna diskuteras i Centrala samverkansgruppen.

    Det behövs ett visst utrymme för utvecklingsmedel och det finns även fortsatt. Givet kan arbetsgivaren se ett tydligt långsiktigt investeringsbehov men det finns även nu i mer primära delar.

    Analyser görs också av tidigare fattade beslut utifrån Mål och budget och justeringar kan komma att ske av tidigare fattade beslut för Mål och budget för 2026-2029.

     

    Vision lyfte att om Region Halland avser att göra besparingar på ett tydligt vis så krävs dialoger utifrån vad Region Halland ska sluta göra inom våra verksamheter.

    Arbetsgivaren svarade att den frågan hänförs till respektive förvaltnings driftnämnd.

  • Diskrimineringslagen ställer krav på att Region Halland som arbetsgivare varje år ska kartlägga och ansalysera löneskillnader mellan kvinnor och män med lika eller likvärdigt arbete. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

    Arbetsgivaren har haft arbetstagarorganisationernas deltagande i en referensgrupp under arbetets gång.

     

    Arbetsgivaren redogjorde för genomförd lönekartläggning samt den handlingsplan som framtagits med anledning av slutfört arbete.

     

    Arbetstagarorganisationerna hade inget att erinra mot arbetsgivarens lönekartläggning och handlingsplan för 2024.

     

    Några inspel lämnades dock av arbetstagarorganisationerna:

    Vision ville se över AID-koder för medarbetarna.

    Arbetsgivaren svarade att det sker kontinuerligt.  

    SACO önskade en tvärfacklig dialog med arbetsgivaren avseende lönebildning. Samtliga övriga arbetstagarorganisationer instämde.

    Arbetsgivaren svarade att i nuläget då avtalsrörelsen pågår så kan sådan dialog inte föras. När nya huvudöverenskommelser finns och när vi ser innehållet i dessa kan dialog föras, förhoppningsvis under kommande höst.

    Kommunal önskade möten fysiskt istället för via Teams i kommande års lönekartläggningsarbeten, vilket också Vårdförbundet instämde i.

    Vårdförbundet och Vision såg behovet av att löpande se över faktorerna och arbetsvärdering.

    Arbetsgivaren tar med sig dessa inspel och funderar över upplägg inför kommande lönekartläggning för 2025.

  • Med anledning av att förra förvaltningschefen Emma Pihl tillträtt som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland påbörjas rekryteringsprocess av ny förvaltningschef för Närsjukvården Halland. Arbetsgivaren informerade arbetstagarorganisationerna om rekryteringsprocessen. Ambitionen är att ha en ny förvaltningschef utsedd innan midsommar. Intervjuer avses ske i juni. Kravprofil avses delges arbetstagarorganisationerna tillsammans med annons när det är färdigt. Arbetsgivaren välkomnar inspel från arbetstagarorganisationerna.

     

    Arbetstagarorganisationerna såg positivt på föreslaget upplägg.

  • För att säkerställa en tillfredsställande bemanning under huvudsemesterperioden har arbetsgivaren under de senaste åren tillämpat särskilda ersättningar för vissa yrkesgrupper. Arbetsgivaren informerade arbetstagarorganisationerna om de särskilda ersättningar som föreligger för sommarperioden 2025.

    Nyttjande av sommarersättningarna bestäms av respektive förvaltning och ersättningarna finns i fyra olika former:

    -Särskild ersättning vid tjänstgöring på arbetspass utöver ordinarie schema

    -Särskild ersättning vid arbetspass för föräldralediga

    -Särskild ersättning för pensionärer

    -Särskild ersättning vid tjänstgöring på arbetspass i stället för semester under huvudsemesterperioden

     

    Hallands läkarförening ansåg att läkarna i större utsträckning bör ingå i ersättningsformerna än vad som nu råder, då det i nuläget bara inbegrips i ersättningsformen för föräldralediga.

    Vårdförbundet framhöll att arbetsgivaren bör i större utsträckning använda sig av bemanningsbolag istället för att nyttja dessa ersättningsformer till medarbetarna under sommarperioden.

  • Arbetsgivaren gav arbetstagarorganisationerna möjlighet att erinra mot arbetsgivarens förslag till beslut avseende ärenden som hanteras vid regionstyrelsens sammanträde den 12 mars.

     

    Arbetstagarorganisationerna hade inget att erinra.

     

    Vision lyfte Hallands sjukhus arbetsmiljöplan som ett gott exempel och ser med fördel att övriga förvaltningar gör likvärdigt som Hallands sjukhus beträffande utförlighet i sin arbetsmiljöplan.

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.