Möte 2018-09-11
-
1
Justering 2018
-
2
Godkännande av föredragningslista 2018
-
Efter att ha genomfört dialoger kring psykisk (o)hälsa under 2017 framkom det att föreningar upplevde det svårt att hantera psykisk (o)hälsa. Föreningarna menade exempelvis att det märks i personens prestation vid ohälsa. Det kan också vara så att en person är mer bekväm i att ta upp ohälsa med ledarna i en förening jämfört med skolans elevhälsa. Föreningarna uttrycker behov av att stärka kunskaperna kring psykisk (o)hälsa så att hela individens välmående stärks i flera sammanhang.
Det uttrycks även en önskan om ett bättre och effektivare samarbete med skolans elevhälsa så att personen med ohälsa kan fungera i flera sammanhang. I och med föreningarnas uttryckta behov är det därför nödvändigt att skapa förutsättningar för ledare och föreningar att bättre kunna stödja personer med psykisk (o)hälsa men också för att bättre och enklare kunna skicka vidare personer med psykisk (o)hälsa till olika former av stöd. I och med ovanstående resonemang uppstod behovet av att se över hur olika aktörer arbetar med frågan. Nämnden tog därför beslut om att se över civilsamhällets roll gällande psykisk (o)hälsa och utifrån den se över hur en möjlig samverkan kan se ut. Efter dialoger med olika aktörer i civilsamhället så som RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa), Hallands idrottsförbund och ”en trappa upp” samt de tidigare dialogerna som Falkenbergsnämnden genomfört uppstod en möjlighet att samlas kring några områden och behov. Det finns olika behov hos de olika föreningarna/verksamheterna där bland annat:
- Idrottsföreningarna saknar kunskap om psykisk ohälsa och vart man kan vända sig för att söka hjälp men samtidigt äger de arenan där många barn och unga är.
- Idrottsföreningarna saknar också kontaktyta gentemot skolan.
- Föreningar och verksamheter som ex. RSMH vittnar istället på bristande kontaktytor mot barn och unga och svårigheter att nå ut med verksamheten.
Som ett led i ovanstående föreslås därför en temakväll med föreläsning kring psykisk (o)hälsa som är öppen för samtliga föreningar i Falkenbergs kommun. På det sätt möjliggörs en spridning av den hjälp som finns samtidigt som kunskap kring psykisk (o)hälsa når föreningar.Bilagor
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
Region Halland samordnar arbetet med Fysisk aktivitet på recept (FaR) tillsammans med Hallands Idrottsförbund. Varje år tas en lokal aktivitetskatalog för varje kommun i Halland fram. Vårdcentralerna i Falkenberg har uttryckt behovet av att utöka antalet aktörer på nivå 1, i dagsläget är det endast Friskis & Svettis som kan erbjuda aktiviteter på nivå 1 i centrala Falkenberg. Hallands idrottsförbund har under en period fört dialog med Strandhälsan och bedömer att de är en bra aktör som skulle bidra till utbudet i Falkenberg på ett positivt sätt.
-
Enligt 6 kapitlet § 33 i Kommunallagen kan nämnd delegera till utskott, ledamot eller ersättare eller anställd i kommunen att fatta beslut på nämndens vägnar.
Beslut som fattas enligt delegationsordningen ska anmälas till nämnden och redovisas skriftligen i detta ärende.Bilagor
-
990kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelser och nämnder ska inför en ny mandatperiod fastställa delegationsordning. Delegationsordning bör följas upp och omprövas under mandatperioden vilket nu har skett. Den reviderade delegationsordningen har anpassats efter Region Hallands ärendehanteringssystem samt utformats så att den kan fungera för samtliga lokala nämnder.
Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Dialogmöte mellan lokala nämnder och regionstyrelsens utskott är ett samrådsorgan där lokala nämnders presidier, utifrån lokala nämnders uppdrag, samråder och bereder gemensamma frågeställningar.
Vid sammanträdet den 11 september ges en återkoppling från dialogmötet med regionstyrelsens utskott den 11 september 2018 då det diskuterades:
- lokala nämnders kunskapsunderlag inför mål och budget 2020
- statusuppdatering för det fortsatta arbetet kring barn och ungas psykiska hälsa -
Vid dagens sammanträde diskuteras Falkenbergsnämndens genomförda och planerade aktiviteter för 2018.
Genomförda aktiviteter 29 maj – 11 september
- Besök på Vinbergsskolan, 29 augusti
- Workshop på Sloalyckan, 29 augusti
- Länspresidium i Falkenberg, 4 september
- Utvecklingsteam Innovationsguiden, Stockholm, 5 september
- Dialog med regionstyrelsens utskott, 11 september
Planerade aktiviteter
- Mötesplats Social hållbarhet, 17 – 18 september
- Hedersrelaterat våld och förtryck, 4 oktober
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
Information lämnas angående
- lokala nämnders nya reglemente
- Att leda in i framtiden, 23 november
-
Följande inkomna skrivelser anmäls till protokollet.
Bilagor
-
455kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
611kb Ladda ner dokument
-
820kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
565kb Ladda ner dokument
-