Möte 2019-03-12
-
1
Justering 2019
-
2
Godkännande av föredragningslistan
-
Genomgång av verksamhetsplanens aktiviteter, roller och nästa steg.
-
Lokala nämnder har ett uppdrag från regionstyrelsen att bidra med ett gemensamt kunskapsunderlag i mål och budgetarbetet. Utgångspunkten i kunskapsunderlaget ska vara de behov och samhällsutmaningar som lokala nämnder gemensamt identifierar inom ramen för sitt uppdrag.
De senaste årens kunskapsunderlag har fokuserat på frågan om ungas psykiska hälsa utifrån olika perspektiv. Bakgrunden till det har varit de många signalerna om en ökande psykisk ohälsa hos målgruppen.
Inför mål och budget 2020 valde nämnderna att undersöka kopplingen mellan mångbesökare i närsjukvården och psykosociala faktorer under barn och ungdomsåren. Resultatet av den forsknings- och kunskapsöversikt som genomfördes visade på en stark koppling mellan tidiga uppväxtvillkor och mångbesökare i närsjukvården. Parallellt med forsknings- och kunskapsöversikten påbörjades också ett arbete med en fördjupad analys med utgångspunkt i Region Hallands olika datalager. Den fördjupade analysen genererade ett antal intressanta frågor och fynd att arbeta vidare med.
När länspresidiet sammanträdde i januari diskuterades fokusområde för kunskapsunderlaget inför mål och budget 2021. Länspresidiet enades om att föreslå att fortsätta arbetet med den fördjupade analysen och genom det utforska vad frågan om ungas psykiska ohälsa innebär i Region Hallands hälso- och sjukvårdssystem.
-
Region Halland tilldelades under 2018 statsbidrag om 300 000 kronor från Delegation mot segregation (DELMOS) för att arbeta för ökad inkludering. Syftet med bidraget var att skapa förutsättningar för att genomföra en sektorsövergripande kartläggning och nulägesanalys inom området.
Under hösten har arbetet med nulägesanalysen genomförts genom två parallella processer. Dels genom en genomlysning av aktuella och pågående arbeten med fokus på kartläggning och analys av barn och ungas livsvillkor och hälsa. Dels genom en dialogprocess där arbetsgruppen fört dialog med både målgruppen och verksamhetsrepresentanter runt om i Halland. Lokala nämnder har bidragit till detta arbete med lokala kontaktytor och som stöd i samband med dialogprocessen.
Resultatet av analysen presenterades i en slutrapport med plan för fortsatt arbete och överlämnades till DELMOS den 31 januari.
-
Falkenbergsnämnden tecknade våren 2018 en samverkansöverenskommelse med Falkenbergs kommun och lokalpolisområde Falkenberg. Överenskommelsen sträcker sig över två år (2018-2019) och syftar till att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hållbart arbete inom ramen för de gemensamt prioriterade områdena trygghet, goda uppväxtvillkor och ANDT(alkohol, narkotika, droger, tobak ). Medborgarlöftet är en utveckling och en förstärkning av samverkansöverenskommelsen och syftar ytterst till att öka tryggheten och minska brottsligheten, både genom konkreta aktiviteter men också genom att bygga förtroende och engagera och involvera invånarna tillsammans med lokalsamhällets aktörer.
I verksamhetsplanen för 2019 finns uppdraget om att sprida kunskap om maskulinitetsnormers betydelse för den psykiska hälsan. Behovet av kunskapshöjande insatser med fokus på just maskulinitetsnormer har framkommit i arbetet med nämndens olika kunskapsunderlag. Både aktuell forskning och genomförda invånardialogsprocesser visar att maskulinitetsnormer har stor påverkan både på den upplevda tryggheten men också på kvinnors och på mäns psykiska hälsa.
Aktiviteten föreslås genomföras i samverkan med Räddningstjänsten väst.Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Falkenbergsnämnden ska i enighet med organisation och arbetsformer för det kommunala funktionsrättsrådet välja ledamot och ersättare till rådet. Ledamoten väljs på fyra år. Det kommunala funktionsrättsrådet sammanträder fyra gånger per år och ska arbeta för att:
- förstärka inflytandet i alla frågor som berör funktionsnedsatta.
- verka för att de funktionsnedsattas frågor beaktas i styrelser, nämnder och förvaltningar.
- initiera nya frågor som berör funktionsnedsatta i nämnder och förvaltningar.
- vara remissorgan i frågor som berör de funktionsnedsatta.
- vara forum för opinionsbildning och kunskapsspridning. -
Presidiet har beslutat att sammanträdet den 21 maj ändras till heldag, då nämnden behöver arbeta med verksamhetsinriktning.
-
Lokala nämnders presidier och regionstyrelsens utskott möts regelbundet genom gemensamma dialogmöten.
Syftet med dialogmötena är att med utgångspunkt i lokala nämnders uppdrag samråda och bereda gemensamma frågeställningar. -
Falkenbergsnämnden delges följande information
- Lokala nämnders års-hjul och planeringsprocess
- Revision av lokala nämnder
- Länspresidie i Kungsbacka, 22 mars
- Återkoppling från Barnkonventionen, 1 mars
- Inbjudan Integration Halland, 9 april kl 9:00 - 16:30 i Varberg
- Inbjudan till Hälsa på lika villkor, 24 maj klockan 9:00 - 12:00 i Falkenberg
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
372kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
Följande inkomna skrivelser anmäls till protokollet.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
823kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
991kb Ladda ner dokument
-
497kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
824kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument