Möte 2017-09-06
-
1
Sammanträdet den 6 september är i Plönninge och vi börjar med rundvandring och information om "vad händer på Plönninge"
-
2
Justering
-
3
Godkännande av föredragningslista
-
Lokala nämnders uppdrag är bland annat att genom kartläggningar och dialoger identifiera befolkningens behov. Nämnderna ska även bidra med inventeringar och bedömningar av invånarnas behov av hälso- och sjukvård. I Halland har den vuxna befolkningens hälsa följts sedan 1980-talet, dels via befolkningsundersökningar om levnadsvanor och självupplevd hälsa, dels genom registerstudier om sjuklighet och dödlighet. Sedan 2004 har Region Halland deltagit i den nationella befolkningsstudien "hälsa på lika villkor" och har även finansierat tilläggsenkäter för att få tillförlitlig statistik även på kommunnivå. Vid 2014 års studie medfinansierade lokala nämnder ytterligare en förtätning vilket gjorde det möjligt att synliggöra resultatet av studien även på kommundelsnivå.
Inför 2018 års befolkningsstudie förs en dialog med de halländska kommunerna i syfte att förankra studien men också för att gemensamt med kommunerna finna en möjlig och relevant nivåindelning av kommunerna.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Lokala nämnders uppdrag är bland annat att föra dialog med invånarna och andra aktörer för att samla in, analysera och skapa sig en bild av det lokala behovet med utgångspunkt i Social hållbarhet och i behovet av hälso och sjukvård. Ett av lokala nämnders tilldelade mål är att Halland ska erbjuda alla barn och unga goda och jämlika förutsättningar. Med bakgrund i uppdraget och det, av regionstyrelsen, tilldelade målet samt med bakgrund i tidigare identifierade behov och prioriteringar har lokala nämnder genomfört ett gemensamt dialogarbete med fokus på unga och unga vuxnas livsvillkor och på psykisk hälsa. Syftet med dialogprocessen var att samla in kunskap och perspektiv på ungas livsvillkor och psykiska hälsa, dels för att skapa en tydligare bild av behovet och dels för att tillsammans med unga, och andra aktörer, finna förslag till lösningar.
Vid sammanträdet presenteras slutrapporten och resultatet av dialogerna.Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
-
Resultatet av befolkningsstudien Folkhälsan i Halland visade att 55 procent av unga kvinnor mellan 18 – 29 år i Falkenberg ibland avstår från att gå ut ensamma av rädsla för att bli överfallna. Med bakgrund i studien och målet om att Halland ska erbjuda alla barn och unga goda och jämlika förutsättningar har Falkenbergsnämnden genomfört en dialogprocess i syfte att samla in kunskap och perspektiv på frågan om unga kvinnors trygghet. Under perioden november 2016 – april 2017 genomfördes en perspektivinsamling där nämnden träffade målgruppen unga kvinnor men också en rad intressenter och verksamheter som kunde bidra med perspektiv i frågan. Med bakgrund i resultatet av dialogerna har nämnden initierat en medskapande process i syfte att tillsammans med målgruppen och olika intressenter hitta konkreta förslag på lösningar. Den medskapande processen inleddes med en workshop där deltagarna gemensamt enades om ett antal målområden att arbeta vidare med.
Vid sammanträdet diskuteras den framarbetade planen för det fortsatta arbetet med dialogprocessen. -
Falkenbergsnämnden beslutade vid sammaträdet 2017-03-15, § 19, att utlysa medel för metodutveckling. Syftet med att utlyssningen är att ta tillvara på och stimulera idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar inom området social hållbarhet. Organisationer och verksamheter kommer att kunna ansöka om medlen via ett ansökningsformulär på Falkenbergsnämndens hemsida. Ansökningsperioden delas upp i två omgångar, en första omgång med beslut vid nämndens sammanträde i maj och en andra omgång vid nämndens sammanträde i november. Urvalskriterierna utgår från nämndens verksamhetsplan för 2017.
Vid sammanträdet diskuteras framtagen plan för kommunikation och förankring.Bilagor
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
Styrelser och nämnder skall inför en ny mandatperiod fastställa delegationsordning. Delegationsordningen bör följas upp och omprövas under mandatperioden vilket nu har skett. Den reviderade delegationsordningen har anpassats efter Region Hallands ärendehanteringssystem samt utformats så att den kan fungera för samtliga lokala nämnder. Förslaget till reviderad delegationsordning har förankrats i lokala nämnders länspresidium.
Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-
271kb Ladda ner dokument
-
-
Vid dagens sammanträde diskuteras Falkenbergsnämndens genomförda och planerade aktiviteter 2017.
Genomförda aktiviteter 1 juni - 5 september
- Dialog med Falkenbergs FF:s klubbchef/sportchef kring unga killars psykiska hälsa, 7 juni
- Dialog med Navigatorcentrum kring unga killars psykiska hälsa, 9 juni
- Nationell konferens - Sverige i världen 2030 - vägval för en socialt hållbar framtid, 14 - 15 juni
- Slutkonferens för projekt Rulltrappa, 15 juni
- Rådet för Social hållbarhet sammanträder, 21 juni
- SKL:s konferens: Vi vässar välfärden inför framtidens utmaningar, 25 augusti
- Länspresidium Falkenberg, 28 augusti
Planerade aktiviteter
- Att leda in i framtiden, 14 september
- Länspresidium Kungsbacka, 21 september
-
Dialogmöte mellan lokala nämnden och regionstyrelsens arbetsutskott är ett samrådsorgan där lokala nämnders presidier, utifrån lokala nämndens uppdrag, samråder och bereder gemensamma frågeställningar.
Vid mötet 13 juni diskuterades följande punkter:
- Återkoppling budget 2018
- Kommissionen för jämlik hälsa - slutbetänkande
- Återkoppling och diskussion om lokala nämnders dialogarbete
-
Anmälan av inkomna/utgående skrivelser protokoll m m 2017
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
-
Information lämnas från
- Månadsrapport juli 2017
- Falkenbergsnämndens uppdrag, roller och administration
- Information om kultur på recept
- Att leda in i framtiden, 14 september
- Inbjudan News55 seniormässor, 14 oktober